Käymisen aiheuttama max paine.

kotikemisti

Jos laitan sokeria ja hiivaa metallisylinteriin ja suljen sen tiiviisti niin kuinka suureksi paine voi käymisen seurauksena kohota?

10

1175

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • max_payne

      kiinnostaa minuakin kun tislailen
      eikun tiskailen

    • taito_lajeja

      Tuossa käymisprosessissa syntyy hiilidioksidia. Sitähän se on kun käymispullossa ja vesilukossa näkyy kuplimista. Kaikki on kiinni hiivan ja sokerin määräsuhteesta, kun kaikki sokeri on "poltettu" hiivasoluissa niin se käyminen lakkaa itsestään.

      Kuinka paljon sitä hiilidioksidia syntyy on kiinni hiivan ja sokerin määrästä. Eli kyseessä on käymisprosessista joka on sidottu "lähtöaineiden" määrään.

      Hiilidioksidia voidaan lisätä myls keinotekoisesti. Näin saadaan sitä "kuplivaa herkkujuomaa". Viinien säilyttämiseen voidaan käyttää myös rikkidioksidia jonka takia viinien nauttiminen voi vaatia "ilmastuksen" eli viiniä ei heti juoda pullon avaamisen jälkeen. (yleensä viinejä ei pitäisi koskaan juoda suoraan pullosta)
      Huonoissa viineissä hiiva voi maistua jälkimakuna eli se käymisprosessi ei ole mennyt "loppuun asti". (näin käy usein kotiviinien tekijöillä, tämän vuoksi TUORE viini ei aina ole parasta) Hyvät viinit tarvitsevat oman varastointiaikansa.

      Valo voi heikentää laatua (eli sitä "jäännöshiivaa" viinissä), siksi oikea säilytyspaikka on viileä pimeä kellari.
      Hyvän viinin ja oluen valmistus on TAITOLAJI. Ja sitten se oikea nautinta onkin vasta taitoa vaativaa.

    • miksiihmeessä

      Jos tarkoitus on tehdä nautittavaksi tarkoitettua juomaa, miksi ihmeessä käytät suljettua metallisylinteriä? Marketeista löytyy suuret valikoimat tarkoitukseen suunniteltuja käymisastioita vesilukkoineen.

    • laatua_pitää_olla

      Osaamattomuus tässäkin tuottaa ongelmia. Otahan ensiksi selvää oluen tai viinin valmistuksen materiaaleista.
      - mitä sokeria?
      - mitä hiivaa?
      Oletko kuullutkaan, että on olemassa erityisiä olut- ja viinihiivojakin? Kyllä se leivontahiivankin jotain saa aikaan, mutta kunnon valmistus vaatii kunnon hiivatkin. Et kai aikonut käyttää jotain metallista hydraulisylinteriä?
      Tuossa eräs jo ehdotti menemistä markettiin, siellä myydään sopivia isoja lasipulloja ja muita tarvikkeita. Ja muista myös puhtaus. Käymisastian on syytä olla puhdas.
      Jos aiot olla tuottaja niin sitten voisit kyllä valita ruostumattomasta teräksestä tehdyt käymisastiat. Ja muista edelleen sokerin/hiivan määräsuhteet.

      Ehkä sittenkin olisi parasta jättää nämä toimet osaaville. Huonoista litkuista ei ole kellekään mitään iloa. (paitsi jos kärsii kovasta ummetuksesta ja haluaa tyhjennysapua. Tähän sopii huono litku joka sekottaa mahan ja suoliston)
      Naapuritkin voi kärsiä mäskin hajuhaitoista.

    • pultsari

      Taitaa nämä edelliset kommentoijat olla niin hiivoissaan etteivät ymmärtäneet mitä kysyttiin.

    • Vaikea sanoa, mutta on selvää etä jossain vaiheessa hiilidioksidi muuttuu hiivalle haitalliseksi ja käyminen pysähtyy. Painekaan ei ole soluille aina hyväksi.
      Hiilidioksi myös happamoittaa nestettä, mikä muuttaa hiivan kasvuoloja.

      Kysymyksesi ei siis ole niinkään kemiaan tai fysiikkaan liittyvä, vaan biologia on ratkaiseva tekijä. Biologia on aina melko epämääräinen ja hankalasti selvitettävä alue.

      • ekosysteemin_alue

        Biologia ei ole erossa kemiasta eikä fysiikasta. Nämä kolme aluetta: biologia, kemia ja fysiikka ovat saman todellisuuden osia. Kyllä se hiivasolukin tämän tietää.
        Se on sitä hiivasolujen ympäristöä (ekosysteemiä) kun olutta tai viiniä tuotetaan käymisprosessilla.


    • Raaaaaandom

      Kova paine ja veteen turhan paljon liennut hiilidioksidi inhiboi reaktiota. Eli vaikka antaisi astian olla kellarissa puolikin vuotta niin ei se päähän nousisi, vaikka litratolkulla joisi, kun ei se sisältäisi juurikaan alkoholia. Mitään varmaa arvoa en kuitenkaan osaa antaa, mutta veikkaisin, että päästäisiin n. 1.3-1.5atm paineeseen.

    • poekajostoenennii

      Kaipa tuo n. 50bar on ehdoton maksimi. Nestemäisellä hiilidioksidilla se on sitä luokkaa huoneen lämmössä.
      Varmaa on ainakin, että normi muovi- tai lasipullo ei kestä sitä painetta mikä käymisestä tulee. Joskus kokeilin että mehukatti kesti n. 3-4bar ennenkuin räjähti.

    • Siideritynnyri

      Käyminen pysähtyy noin 7 bar paineessa. Käyminen jatkuu ja alkoholin määrä lisääntyy, kun säiliötä tyhjentää ja paine laskee.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mihin kaivattusi

      Ja sinun juttusi kaatui?
      Ikävä
      200
      8890
    2. En löydä sinua

      En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k
      Ikävä
      26
      5238
    3. Ketä julkkista

      kaivattunne muistuttaa?
      Ikävä
      53
      4601
    4. Tunniste

      Jonka vain sinä ja kaivattusi tietää. ⬇️
      Ikävä
      87
      4321
    5. Miten, milloin

      Se onnistuisi sun luona
      Ikävä
      57
      3533
    6. Opettelen sun jokaisen virheen

      ja rakastan sua.
      Ikävä
      51
      3336
    7. Miten mä olisin

      Rohkeampi lähestymään häntä. En tiedä. En osaa nykyään edes tikusta tehdä asiaa vaan käyttäydyn päin vastoin välttelen.
      Ikävä
      58
      3188
    8. Ne oli ne hymyt

      Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä
      Ikävä
      26
      2826
    9. Anteeksi kun käyttäydyn

      niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv
      Ikävä
      42
      2615
    10. Haluan huomiota sulta

      nainen…tiedoksi. 😥❤️ -M-
      Ikävä
      43
      2581
    Aihe