Pieni todennäköisyyspulma

voittekojeesata

Miten lasketaan todennäköisyydet pelattavien otteluiden lukumäärälle, jos on kaksi joukkuetta, mitkä pelaavat play-off-pelejä paras seitsemästä -systeemillä, eli jatkoon pääsyyn tarvitaan 4 voittoa? Eli mitkä ovat todennäköisyydet vaihtoehdoille, että otteluita tulee 4? Entä 5? tai 6? tai 7? Tietenkin niin, että molemmilla on 50/50 mahdollisuudet joka pelissä.

Tai siis kuinka tuo laskettiinkaan? On sen verran aikaa noista matematiikan kursseista, että ei pysty muistamaan.

4

54

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • PlayOffPulma

      Varmaan monta laskentatapaa, tässä yksi. Oletetaan "kirjanpidollisista" syistä että kaikissa tapauksissa pelataan seitsemän ottelua, jolloin osa otteluista on kuvitteellisia. Eri vaihtoehtoja on tällöin 2^7=128 kpl ja kaikki ovat yhtä todennäköisiä koska kukin ottelu on 50/50.

      Tapauksia että sarja menee poikki 4 ottelussa on 2 (jompikumpi voittaa 4 peräkkäin) mutta lisäksi kolmen kuvitteellisen ottelun tulokselle on 8 vaihtoehtoa joten kaikkiaan saadaan 16 eri vaihtoehtoa. Ja tn "poikki neljästä" on siten 16/128=1/8.

      Tapauksessa että sarja menee poikki 5 ottelussa pitää neljässä ensimmäisessä ottelussa olla yksi vastustajan voitto; tekijä 4 ja koska kumpi tahansa voi voittaa, tekijä 2, ja kaksi kuvitteellista ottelua tuottaa tekijän 4. Kaikkiaan siis 32 eri vaihtoehtoa. Tn "poikki viidestä" on siis 1/4.

      Tapauksessa että sarja menee poikki 6 ottelussa pitää viidessä ensimmäisessä ottelussa olla kaksi vastustajan voittoa, mihin on 5C2=10 eri mahdollisuutta. Lisäksi tekijä 2 koska kumpi tahansa voi olla voittaja, ja tekijä 2 yhdestä kuvitteellisesta ottelusta. Kaikkiaan siis 40 eri vaihtoehtoa ja tn "poikki kuudesta" on siis 5/16.

      Tapauksessa että sarja menee poikki vasta seitsemässä ottelussa pitää kuudessa ensimmäisessä ottelussa olla kolme vastustajan voittoa, mihin on 6C3=20 eri mahdollisuutta. Lisäksi tekijä 2 koska kumpi tahansa voi olla voittaja. Kaikkiaan siis 40 eri vaihtoehtoa ja tn "poikki seitsemästä" on siis 5/16.

      • aloittaja_

        Ok, no kiitos. Jos mahdollisuudet otteluiden lukumäärälle ovat 12,5%-25%-31,25%-31-25%, niin voidaanko suoraan todeta, että mikäli ottelusarja ei mene poikki viidessä ottelussa, niin todennäköisyys sille, että otteluita tulee 6 tai 7 on 50% (tai 1/2)?

        Olen ollut siinä käsityksessä, että yleisesti ottaen kaikkein todennäköisintä on, että ottelusarjat menevät poikki kuudessa ottelussa, mutta jos tosiaan 6:n ja 7:n ottelun todennäköisyydet ovat samat 31,25%, niin tämä oli hieman yllättävä tieto.


      • PlayOffPulma

        Jos sarja ei ole katkennut 5 ottelussa täytyy voittojen olla 3-2 jomman kumman hyväksi. Jos voitonmahdollisuudet ovat yhtäläiset, ovat 4-2 ja 3-3 yhtä todennäköisiä kuudennen pelin jälkeen, eli sarjan katkeaminen ja jatkuminen on yhtä todennäköistä.

        Käytännössä play-off-sarjan pituus ei noudattele hyvin tuota johdettua jakaumaa sillä yleensä toinen joukkue on vahvempi jolloin sarjasta tulee lyhyempi.


      • huomioitavaa

        Vaikka olettama olisi sellainen, että molemmilla on 50% mahdollisuus voittoon joka pelissä, niin kannattaa huomioida myös, että jos toinen joukkue on johtanut sarjaa 3-1 tai 3-0, niin silloin se, että toinen joukkue voittaa 2 tai 3 ottelua putkeen, on pienempi; 2 peräkkäistä voittoa 0,5*0,5=0,25 (25%) ja 3 peräkkäistä voittoa 0,5*0,5*0,5=0,125 (12,5%). Mutta jos olettama on, että joka ottelussa on 50/50 mahdollisuudet, niin silloin 3-2 tilanteessa on 50% mahdollisuus, että meneekö sarja poikki (eli tuleeko se ”game seven” vai ei).


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5429
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3355
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1873
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1855
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1695
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      12
      1443
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1327
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      21
      1295
    Aihe