Oikeistolaistunutta Keskustaa kohtaa kannatuskuilu

Koska_Alkio_on_hylätty

niin Kepu kuin Persutkin ovat "vääräoppisten seurassa", kirjoittaa Veli-Antti Savolainen! (HKU 9.10.2015)

"Juha Sipilän hallituksella on vaikeaa kun politiikan tutkijat ja media ei ymmärrä uutta strategista työtapamuutosta, jolla insinööri haluaa maata muuttaa.

Strategiahan on dynaaminen muutoksen hallinnan väline, jossa usein sumeassa ja kaoottisessa toimintavaiheessa, tavoitellulle muutokselle on määritetty selkeät tavoitteet, niille virstapylväät ja arvioitu haluttavat vaikutukset.

Strategialla asetetaan siis päämäärä, olennainen tavoite. - -

Hyvä strategi siis kuuntelee avoimin korvin kun keinoista puhutaan. Sipilä toimii näin, mutta päivä ja asia kerrallaan asioita seuraava media ei tätä ymmärrä eikä voi luonteensa vuoksi ymmärtääkään.- -

Asia kerrallaan ja irrallaan on saatu jo aikaan hirmuinen hässäkkä ja hermoromahdus perussuomalaiseen puolueeseen. Timo Soini tiesi, että hänen puolueensa otettiin hallitukseen kutistumaan. Hän tuskin kuitenkaan osasi painajaisunissaankaan odottaa mitä tuleman piti.

Kaikki olennaisimmat jytkyn aiheet tulivat heti eteen ja kaatuivat syliin ilman vastaan panemisen mahdollisuutta. Kreikan kolmas tukipaketti tehtiin ja perussuomalaiset saivat tehdä vain yhden pellehypyn. Sitten muuten vaatimattomat leikkaukset nostivat koulutuspoliittisen älämölön. Tämän jälkeen työväenpuolueeksi profiloitunut PS joutui SAK:n klassisen, jo aiemmin nähdyn, manoveerauksen uhriksi kun työväenluokan sankarillinen luokkataistelu torilla sai sen asetettua kapitalistien leiriin.

Näyttää siltä, kiitos Alexander Stubbin kokoomuksen liberasiiven sekä keskustan EK-lobbyn, Matti Vanhanen-Anne Berner-Olli Rehn, että yhden neoliberaalin totuuden kova leikkauskuripolitiikka olisi myös perussuomalaisten valitsema tie.

Kun päälle tuli vielä pakolaisvirta, näytti PS, ei vain valinneen herrojen puolen, vaan myös sallineen Mamujen tulla.

Herrasleiri oli pahempi mielikuva kuin takin kääntämiset. Se merkitsi asettumista leiriin, jonka piti olla vastaleiri.

Kun persujen luokkapetos paljastui, alkoi duunareille maistua vanha hyvä työnväen liike.- -

Keskusta ei ole vielä kärsinyt, mutta sitä odottaa kannatuskuilu jos mielikuva uusliberalismista käyttövoimana puolueen kostonhimoisessa työreformissa jää päälle. Sehän tarkoittaa, että kaikki alkaa taas näyttää kokoomuksen johtamalta, kuten kävi Matti Vanhasen hallituksen aikana 2007–2011. Se johti veret seisauttavaan keskustan tappioon.- -

Perussuomalaisilla ja keskustalla on yhteinen alkuprofeetta: viime vuosisadan alun merkittävä poliitikko ja moraaliajattelija Santeri Alkio, joka oli sosiaaliradikaali itsenäisyysmies.

Alkion omintakeisten ja kaukonäköisten aatteiden varassa maaseutupuolue keskusta on selvinnyt yli vuosikymmenten huolimatta maatalousyhteiskunnan katoamisesta. Itse asiassa se selvisi jopa paremmin kuin vasemmisto puolestaan teollisen yhteiskunnan jälkeisessä murroksessa. Yhdessä alkioalkuiset puolueet olivat vaaleissa suurempi allianssi kuin koskaan.

Samaan Alkion perintöönhän juontuu myös populistipuolueidemme perintö. Ne olivat alunperin juuri maalaisliittoa vastaan nousseita protestiliikkeitä; 1930-luvun pulamiehet ja radikaali ,vasemmistolais-kansallismielinen SPP 1929. että sotienjälkeisen ajan vennamolaiset Pientalonpoikien puolue ja SMP. Ne kaikki vetosivat Alkion perintöön syyttäen maalaisliitto-keskustaa Alkion köyhän asian hylkäämisestä. Alkio piti Maalaisliiton tärkeimpänä tehtävänä köyhälistön edustamista ja arvosteli oikeiston suhtautumista sosiaalisiin kysymyksiin.

Juha Sipilä on valinnut suurella riskillä vääräoppista seuraa, ei persuista vaan kokoomuksesta. Alkio halusi omasta taustastaan johtuen luotsata maalaisliittoa yhteistyöhön sosialistien kanssa ja näki puolueen sijainnin ei oikealla vaan nimenomaan poliittisessa vasemmistossa toimivana kansallisena puolueena. Alkio visioi talonpojasta ja pienviljelijästä kansallisperheen isänä, joka toimisi veriheimolaisuutensa työläisten kanssa.

Hän piti sisällissodan yhtenä alkusyynä porvariston moraalista rappiota. Erityisellä ja ruoski sisällissodanaikaisten gulashien keinottelevaa ja kahlehtimatonta kapitalismia. Kapitalismi tehnyt syntiä ja rikkaudenhimo tukahduttanut tuhansilta ihmisäänet rinnasta.

Alkio visioi jo 1920 yhteismarkkinoihin ja yhteisvaluuttaan nojaavien Euroopan yhdysvaltoja mahdollisena heti, kun molemmat kommunismi ja kapitalismi olisivat sortuneet. Hän tuomitsi Lapuan liikkeen syyttäen Kokoomusta kyynisestä yrityksestä hyötyä lapualaisten toiminnasta.

Perussuomalaiset pelastaa kutistumiselta vain oikea leiri, joka ei ole oikealla.

Suurin kysymys, jossa leirivalinta persuissa joudutaan tekemään, ei ole talous- eikä edes pakolaispolitiikka, vaan kuntien, aluehallinnon ja soteen liittyvä aluepolitiikka.- -"

Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset 9.10.2015
http://www.kaupunkiuutiset.com/uutiset/273584-tarttukaa-alkioon-soini-ja-sipila

JK. Juuri siksi tarvitaan

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

16

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Veli-Antti Savolaisella on osittain omia tulkintoja Alkion ajatuksista ("näki puolueen sijainnin ei oikealla vaan nimenomaan poliittisessa vasemmistossa toimivana kansallisena puolueena"), mutta ei tuo Väyrysen kansalaisaloitekaan ole puhdasta alkiolaisuutta, joka sisälsi myös ajatuksen Euroopan yhdysvalloista.

    • Mistähän juttuun on putkahtanut sana strategia? Eihän hallituksen toimissa ole nähtävissä strategian häivääkään. On vain joukko keskenään ristiriidassa olevia temppuja.

      • Prosessikaaviosta siinä on kyse.


      • Sanakirjan mukaan prosessi tarkoittaa edistymistä. Prosessi on sarja suoritettavia toimenpiteitä, jotka tuottavat määritellyn lopputuloksen. Nyt on vain niin, että Sipilän prosessi soutaa ja huopaa eikä lopputuloskaan vakuuta.

        Taloustilanne maailmanlaajuisestikin on ongelmallinen, kun yritysten voitot kasvavat kohisten ja kansalaisten ostovoima laskee rytisten. Käännäpä siinä talous ja hyvinvointi kukoistukseen.

        Ehkäpä viennin sijasta kannattaisi ponnistukset keskittää kotimarkkinoihin ja pyrkiä vähentämään riippuvuutta tuonnista ainakin siihen saakka kunnes vientisektori keksii jotakin myytävää. Se tästä enää puuttuukin, että vientisektori pilaa vielä kotimarkkinatkin.


      • vai-kuinka

        -"Nyt on vain niin, että Sipilän prosessi soutaa ja huopaa eikä lopputuloskaan vakuuta."
        Hallituksen tavoite ja päämäärä: 15 prosentin kustannustason lasku kilpailijamaihin verrattuna. Jo ennen vaaleja tavoite oli tämä ja siitä hallitus ei ole tinkiny tippaakaan," ei siis soutanut tai huovannut". Tästä viisi prosenttia katettaisiin leikkauksilla sosiaalietuuksista, koulutuksen ym ja ym.Työssä olevat osallistuisivat palkka-alella, tai työajan pidentämisellä.
        Syy tähän vinoutumaan on ammattiyhdistys liikkeen patavanhoillisuudessa, se ei kyennyt mitoittamaan palkkavaatimuksiaan rahaliiton edellyttämiin rajoihin. Ay-liike eli vuoteen 2011 asti 70--80 luvun suljetuntalouden "maisemissa". Mittasi ulos sumeilematta sellaista mitä ei ollut olemassakaan ja ajoi samalla jäseneitään työttömyyskortistoon.
        Tässä nyt ollaan ja otetaan joka vuosi 14-15 miljardia vuodessa uutta lainaa ulkomailta, josta 10 miljardia menee vanhojenlainojen lyhennyksiin ja 5 miljardia menee syömävelkoihin. Kun Ay-liike on kykenemätön virheitään korjaamaan, joutuu hallitus sen temään. Hallitus yritti yhteiskuntasopimusta, se kaatui Ay-liikkeen venkulointiin ja poliittiseen peliin.
        Työvoimakulujen alentamiseksi hallitus käyttää niitä vähäisiä keinoja joita sillä käytettävissä on.Lomarahojen leikkauskin olisi tapahtunut kivuttomasti, jos Ay-liikkeellä olisi ollut sen verran vastuuntuntoa työpaikoista ja maan taloudesta, että olisi valmis hoitamaan asian sopimusteitse.
        Kuka panee maan talouden oikaisuun, jos hallitus eisitä tee, se on nimenomaan sen tehtä. Toivon parasta, mutta pahasti epäilen, että vastuuton venkoilu ja poliittinen peli SAK ja demareiden taholta jatkuu.


      • Mihin tällä yritysten lainsäädännöllisellä tai kommunistisella lainsäädännöllä pyritään? On puhuttu tuhansista uusista työpaikoista ja viennin kilpailukyvyn paranemisesta, mutta mitä on tapahtunut? Osinkoja omistajille maksetaan ennätysmäärä. Näin kävi, kun Katainen alensi yhteisöveron ja näin voi olettaa käyvän, kun kustannusten leikkaukset tuovat yrityksille lisää rahaa.

        Myös trendi maailmalla ja Suomessa osoittaa, että ammattiyhdistysliikkeen valta on murentunut. Palkkojen osuus kansantulosta pienenee ja yritysten voittojen osuus parantaa kasvuvauhtiaan kuin sika juoksuaan.


      • vai-kuinka

        Saithan nenillesi, "vai-kuinka"? Näin koska "juokset" mutkille ja ulostat hätäpaskoja-VALHEITA- hallituksen tekemisistä ja tekemättä jättämisistä tuutin täydeltä.
        Tämä vuosi eletään Stubin hallituksen ja Antti Rinteen laatiman talousarvion kurimuksessa.
        Näin on fakta ja aina ollut niin, että vasta vaaleja seuraavan vuoden loppupuolella on syytä odottaa tuloksia uudelta hallitukselta. Näin tapahtui muuten Ahon hallituksen toimenpiteiden jälkeenkin.


      • Seppo_Ilmarinen kirjoitti:

        Sanakirjan mukaan prosessi tarkoittaa edistymistä. Prosessi on sarja suoritettavia toimenpiteitä, jotka tuottavat määritellyn lopputuloksen. Nyt on vain niin, että Sipilän prosessi soutaa ja huopaa eikä lopputuloskaan vakuuta.

        Taloustilanne maailmanlaajuisestikin on ongelmallinen, kun yritysten voitot kasvavat kohisten ja kansalaisten ostovoima laskee rytisten. Käännäpä siinä talous ja hyvinvointi kukoistukseen.

        Ehkäpä viennin sijasta kannattaisi ponnistukset keskittää kotimarkkinoihin ja pyrkiä vähentämään riippuvuutta tuonnista ainakin siihen saakka kunnes vientisektori keksii jotakin myytävää. Se tästä enää puuttuukin, että vientisektori pilaa vielä kotimarkkinatkin.

        >> Nyt on vain niin, että Sipilän prosessi soutaa ja huopaa eikä lopputuloskaan vakuuta.<<

        Ei siinä soudeta ja huovata, vaan laaditaan vaihtoehtoisia reittejä, joita kulkea. Tietysti kun joku reitti on sulki, joudutaan palaamaan askel taaksepäin ja valitsemaan toinen reitti. Menee siinä hetki aikaa, mutta ei tuhottomasti, koska vaihtoehtoinen reitti on ennalta tiedossa.

        Soutamiseksi ja huopaamiseksi kutsuisin Kataisen hallituksen toimintaa, jossa pysähdyttiin vähän väliä paikalleen "keskustelemaan", miten edetä.


      • Jo tietämyksen taso on hallituksen toimissa niin matala, että hirvittää. Leikataan, vaikka ei tiedetä edes sitä mistä leikata. Jotta jotakin leikattavaa olisi ollut, olisi pitänyt ensin tuo leikattava luoda. Kyllä siinä soutamisen ja huopaamisen maku on. Olihan ensin aikomus maksattaa lomarahat myös niillä, jotka eivät lomarahaa maksaneet. Sitten aie peruttiin.

        Soutaminen ja huopaaminen tarkoittaa sitä, että ensin soudetaan eteen päin ja sitten taaksepäin. Jossakin päin Suomea synonyymisanatkin ymmärretään kahdeksi asiaksi, vaikka kysymys faktisesti on samasta asiasta. Ei pöljyys toki ole yksistään Keskustan ongelma.


      • KauKe
        Seppo_Ilmarinen kirjoitti:

        Jo tietämyksen taso on hallituksen toimissa niin matala, että hirvittää. Leikataan, vaikka ei tiedetä edes sitä mistä leikata. Jotta jotakin leikattavaa olisi ollut, olisi pitänyt ensin tuo leikattava luoda. Kyllä siinä soutamisen ja huopaamisen maku on. Olihan ensin aikomus maksattaa lomarahat myös niillä, jotka eivät lomarahaa maksaneet. Sitten aie peruttiin.

        Soutaminen ja huopaaminen tarkoittaa sitä, että ensin soudetaan eteen päin ja sitten taaksepäin. Jossakin päin Suomea synonyymisanatkin ymmärretään kahdeksi asiaksi, vaikka kysymys faktisesti on samasta asiasta. Ei pöljyys toki ole yksistään Keskustan ongelma.

        Tarkoittaako Ilmarinen sitä, että sosialistien lakkoilu nostaa nopeammin suomen suosta. Sillä yhtään parempaa vaihtoehtoa en ole heiltä kuullut. Mutta mitenkä sitten suut pannaan kun suurin osa kansasta on työttömänä. Silloin lakkoilu menettää merkityksensä, haluaako "toverit" mennä kokemuksissaan niin pitkälle.
        Hallitus tekee säästötavoitteet ja tarpeelliset leikkaukset, jos oppositio haluaa niihin osallistua järkevällä tavalla niin hyvä. Mutta pelkisteen jarrutteluun ja ajan peluuseen hallituksen ei pidä suostua.


      • KauKe kirjoitti:

        Tarkoittaako Ilmarinen sitä, että sosialistien lakkoilu nostaa nopeammin suomen suosta. Sillä yhtään parempaa vaihtoehtoa en ole heiltä kuullut. Mutta mitenkä sitten suut pannaan kun suurin osa kansasta on työttömänä. Silloin lakkoilu menettää merkityksensä, haluaako "toverit" mennä kokemuksissaan niin pitkälle.
        Hallitus tekee säästötavoitteet ja tarpeelliset leikkaukset, jos oppositio haluaa niihin osallistua järkevällä tavalla niin hyvä. Mutta pelkisteen jarrutteluun ja ajan peluuseen hallituksen ei pidä suostua.

        Se ettet ole kuullut mitään vaihtoehtoja, voi johtua huonokuuloisuudestasi. Muitakin selityksiä voi olla, mutten puutu nyt niihin, etten tulisi vahingossa loukanneeksi sinua.

        Lakkoilussa on kyse omien oikeuksien ja etujen puolustamisesta. Sopimusyhteiskunnassa ei sanella vaan neuvotellaan ja tehdään sopimuksia. Emme elä Neuvostoliitossa, emme enää edes Kekkoslovakiassa. Eivätkä toverit ole ainoita, jotka haluavat lakkoilla ja osoittaa mieltään. Eihän tässä taida olla kuin kuukausi, kun suomalaisetkin maajussit kävivät Brysselissä saakka osoittamassa mieltään ja ihan siis parhaan satokauden keskellä.

        Vaihtoehtoja on ja niitä on myös kerrottu. Otetaan tässä eräitä esillä olleita. Jo ennen vaaleja Hesarin toimesta selvitettiin maassa maksettujen yritystukien määrää ja luonnetta. Isoa osaa näistä tuista pidettiin jopa haitallisina. Mitään leikattavaa ei hallitus näistä kuitenkaan löytänyt. Maataloudesta ei ole leikattu mitään, päinvastoin tukia vain lisätään (biotalouden peitenimellä). Vihreät ovat puolestaan esittäneet ansioluonteisen matkavähennyksen poistamista eli vain kulupohjaisen matkakorjauksen säilyttämistä.

        Yksi malli on se, että työn verotusta voidaan kyllä laskea, mutta omistamisen verotusta kiristää. Tähän suuntaan hallituksella ei ole ollut haluja edetä. Osinkojen korkeampi verotus voisi toimia niin, että yritysten halu käyttää rahat investointeihin lisääntyisivät. Antti Rinne on ehdottanut yrittäjille annettavaa työllistämisseteliä yritystoiminnan tueksi.

        Vasemmistoliitto on puolueistamme ainoana puhunut myös elvyttämisen puolesta. Tukea vasurit ovat saaneet yllättävältä taholta, kun eräät talousasiantijamme (Haaparanta, Holappa, Jäntti) ovat ehdotelleet samantapaista. Tunnetuin elvyttämistä esittänyt on kuitenkin taloustieteen nobelisti Stiglitz, joka piti velkaelvyttämistä paitsi järkevänä myös välttämättömänä toimenpiteenä Suomen talouden piristämiseksi.

        Hallitus on yrittänyt luoda mielikuvaa vaihtoehdottomuudesta. Oppositio ja asiantuntijat ovat puolestaan kertoneet, että vaihtoehtoja kyllä on olemassa ja että hallituksen tilannekuvakin on tarkoitushakuinen. Kun vertailuvuodeksi on tarkoiteksellisesto otettu Suomen talouden paras vuosi, niin tottakai lasku ja ero kilpailijamaihin näyttää suurelta.


      • Mielipidepankki kirjoitti:

        Se ettet ole kuullut mitään vaihtoehtoja, voi johtua huonokuuloisuudestasi. Muitakin selityksiä voi olla, mutten puutu nyt niihin, etten tulisi vahingossa loukanneeksi sinua.

        Lakkoilussa on kyse omien oikeuksien ja etujen puolustamisesta. Sopimusyhteiskunnassa ei sanella vaan neuvotellaan ja tehdään sopimuksia. Emme elä Neuvostoliitossa, emme enää edes Kekkoslovakiassa. Eivätkä toverit ole ainoita, jotka haluavat lakkoilla ja osoittaa mieltään. Eihän tässä taida olla kuin kuukausi, kun suomalaisetkin maajussit kävivät Brysselissä saakka osoittamassa mieltään ja ihan siis parhaan satokauden keskellä.

        Vaihtoehtoja on ja niitä on myös kerrottu. Otetaan tässä eräitä esillä olleita. Jo ennen vaaleja Hesarin toimesta selvitettiin maassa maksettujen yritystukien määrää ja luonnetta. Isoa osaa näistä tuista pidettiin jopa haitallisina. Mitään leikattavaa ei hallitus näistä kuitenkaan löytänyt. Maataloudesta ei ole leikattu mitään, päinvastoin tukia vain lisätään (biotalouden peitenimellä). Vihreät ovat puolestaan esittäneet ansioluonteisen matkavähennyksen poistamista eli vain kulupohjaisen matkakorjauksen säilyttämistä.

        Yksi malli on se, että työn verotusta voidaan kyllä laskea, mutta omistamisen verotusta kiristää. Tähän suuntaan hallituksella ei ole ollut haluja edetä. Osinkojen korkeampi verotus voisi toimia niin, että yritysten halu käyttää rahat investointeihin lisääntyisivät. Antti Rinne on ehdottanut yrittäjille annettavaa työllistämisseteliä yritystoiminnan tueksi.

        Vasemmistoliitto on puolueistamme ainoana puhunut myös elvyttämisen puolesta. Tukea vasurit ovat saaneet yllättävältä taholta, kun eräät talousasiantijamme (Haaparanta, Holappa, Jäntti) ovat ehdotelleet samantapaista. Tunnetuin elvyttämistä esittänyt on kuitenkin taloustieteen nobelisti Stiglitz, joka piti velkaelvyttämistä paitsi järkevänä myös välttämättömänä toimenpiteenä Suomen talouden piristämiseksi.

        Hallitus on yrittänyt luoda mielikuvaa vaihtoehdottomuudesta. Oppositio ja asiantuntijat ovat puolestaan kertoneet, että vaihtoehtoja kyllä on olemassa ja että hallituksen tilannekuvakin on tarkoitushakuinen. Kun vertailuvuodeksi on tarkoiteksellisesto otettu Suomen talouden paras vuosi, niin tottakai lasku ja ero kilpailijamaihin näyttää suurelta.

        >>Osinkojen korkeampi verotus voisi toimia niin, että yritysten halu käyttää rahat investointeihin lisääntyisivät.<<

        Mihin toiveesi perustuu? Eihän ole mitään järkeä investoida, jos valtio korjaa nykyistä suuremman osan riskinoton tuloksesta itselleen.

        >>Hallitus on yrittänyt luoda mielikuvaa vaihtoehdottomuudesta.<<

        Päinvastoin. Nykyinen hallitus on tuonut itse esille uuden vaihtoehdon Suomen talouspolitiikassa, ns. sisäisen devalvaation. Eri asia on, toimiiko sekään, mutta vanhat konstit on jo läpikäyty heikoin tuloksin.


      • Pystyyn_kuollut kirjoitti:

        >>Osinkojen korkeampi verotus voisi toimia niin, että yritysten halu käyttää rahat investointeihin lisääntyisivät.<<

        Mihin toiveesi perustuu? Eihän ole mitään järkeä investoida, jos valtio korjaa nykyistä suuremman osan riskinoton tuloksesta itselleen.

        >>Hallitus on yrittänyt luoda mielikuvaa vaihtoehdottomuudesta.<<

        Päinvastoin. Nykyinen hallitus on tuonut itse esille uuden vaihtoehdon Suomen talouspolitiikassa, ns. sisäisen devalvaation. Eri asia on, toimiiko sekään, mutta vanhat konstit on jo läpikäyty heikoin tuloksin.

        Tämä nyt ei ollut mikään oma toiveeni vaan toin esiin niitä vaihtoehtoisia esityksiä, joita nimimerkki KauKe ei uskonut olevankaan.

        Investoiminen on kasvuyritysten näkökulmasta aina järkevää. Kasvuyritykset maksavatkin yleensä melko pieniä osinkoja, koska ne käyttävät rahansa kasvuun. Juuri tällaisia yrityksiä pitäisi suosia, koska ne kasvun myötä myös työllistävät yhä enemmän. Tällaiselle yritykselle ei tule edes kiusausta maksaa voittovarojaan ulos yrityksestä, jos osinkojen verottaminen on niiden mielestä korkea. Siksi rahankäytölle haetaan vaihtoehtoista käyttötapaa eli investointeja. Yritykset kyllä tietävät, että taloustilanteen parantuessa osinkoverotusta voidaan taas löysentää, jolloin tulee aika korjata investointien hedelmiä.

        Osingon maksuhan tarkoittaa sitä, että yritys siirtää rahaa omistajille. Tämä raha on sitten lopullisesti pois yrityksen taseesta. Yrityksen näkökulmasta on puolestaan yhdentekevää, miten verottaja kohtelee osingonsaajaa, koska ei matalampi tai korkeampi vero tuo yhtään euroa takaisin yritykselle. Vain omistaja kärsii ja voi parhaassa tapauksessa tehdä yhden ulkomaanlomamatkan vuodessa vähemmän kuin aiemmin, jos yritys päättää jakaa ulos rahaa niukalti.

        Siinä olet oikeassa, että hallitus on tuonut tämän yhden vaihtoehdon, sisäisen devalvaation ja siinäkin yhden tavan tai mallin toteuttaa se. Hallituksen vaihtoehdottomuus näkyykin siinä, että se pitää yksisilmäisesti kiinni tästä yhdestä tavasta ja sen toteuttamismallista. Kun siis malli on keksitty, sen suhteen ummistetaan sitten silmät kaikilta muilta vaihtoehdoilta. Tästä olemassa jokin lakikin, jonka nimeä en nyt muista. Tarkoitan siis sellaista Murphyn lain mukaista toimintatapaa, missä runnataan väkisin yhtä toimintatapaa, vaikka se olisi miten huono ja epätoivottava tahansa.


      • Mielipidepankki kirjoitti:

        Tämä nyt ei ollut mikään oma toiveeni vaan toin esiin niitä vaihtoehtoisia esityksiä, joita nimimerkki KauKe ei uskonut olevankaan.

        Investoiminen on kasvuyritysten näkökulmasta aina järkevää. Kasvuyritykset maksavatkin yleensä melko pieniä osinkoja, koska ne käyttävät rahansa kasvuun. Juuri tällaisia yrityksiä pitäisi suosia, koska ne kasvun myötä myös työllistävät yhä enemmän. Tällaiselle yritykselle ei tule edes kiusausta maksaa voittovarojaan ulos yrityksestä, jos osinkojen verottaminen on niiden mielestä korkea. Siksi rahankäytölle haetaan vaihtoehtoista käyttötapaa eli investointeja. Yritykset kyllä tietävät, että taloustilanteen parantuessa osinkoverotusta voidaan taas löysentää, jolloin tulee aika korjata investointien hedelmiä.

        Osingon maksuhan tarkoittaa sitä, että yritys siirtää rahaa omistajille. Tämä raha on sitten lopullisesti pois yrityksen taseesta. Yrityksen näkökulmasta on puolestaan yhdentekevää, miten verottaja kohtelee osingonsaajaa, koska ei matalampi tai korkeampi vero tuo yhtään euroa takaisin yritykselle. Vain omistaja kärsii ja voi parhaassa tapauksessa tehdä yhden ulkomaanlomamatkan vuodessa vähemmän kuin aiemmin, jos yritys päättää jakaa ulos rahaa niukalti.

        Siinä olet oikeassa, että hallitus on tuonut tämän yhden vaihtoehdon, sisäisen devalvaation ja siinäkin yhden tavan tai mallin toteuttaa se. Hallituksen vaihtoehdottomuus näkyykin siinä, että se pitää yksisilmäisesti kiinni tästä yhdestä tavasta ja sen toteuttamismallista. Kun siis malli on keksitty, sen suhteen ummistetaan sitten silmät kaikilta muilta vaihtoehdoilta. Tästä olemassa jokin lakikin, jonka nimeä en nyt muista. Tarkoitan siis sellaista Murphyn lain mukaista toimintatapaa, missä runnataan väkisin yhtä toimintatapaa, vaikka se olisi miten huono ja epätoivottava tahansa.

        Lähtökohtanasi osinkoverojen korottamiselle on siis kasvuyritysten toiminta ja palkkahenkilöstön vetämät suuret yritykset. Mutta meillä on toisenlaisiakin yrityksiä ja erityisesti pienyrityksiä, joita myös osinkoveron korotus koskisi. Yksityisten kansalaisen kiinnostus yritystoiminnan perustamiseen tai laajentamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa laskee, mikäli riskinotto ei kannata. Nämä pienyritykset ovat työllistäjinä yhteensä tärkeämpiä kuin jotkut ns. kasvuyritysten yksittäistapaukset.

        Enemmän joustovaraa osinkoverojen eli pääomatulon korottamiselle tulee, mikäli veromuodosta tehdään selkeästi progressiivinen pitkällä tulotaulukolla. Epäilen kuitenkin, ettei muutos onnistu, mikäli Suomi ryhtyy siihen yksin.


      • KauKe
        Mielipidepankki kirjoitti:

        Se ettet ole kuullut mitään vaihtoehtoja, voi johtua huonokuuloisuudestasi. Muitakin selityksiä voi olla, mutten puutu nyt niihin, etten tulisi vahingossa loukanneeksi sinua.

        Lakkoilussa on kyse omien oikeuksien ja etujen puolustamisesta. Sopimusyhteiskunnassa ei sanella vaan neuvotellaan ja tehdään sopimuksia. Emme elä Neuvostoliitossa, emme enää edes Kekkoslovakiassa. Eivätkä toverit ole ainoita, jotka haluavat lakkoilla ja osoittaa mieltään. Eihän tässä taida olla kuin kuukausi, kun suomalaisetkin maajussit kävivät Brysselissä saakka osoittamassa mieltään ja ihan siis parhaan satokauden keskellä.

        Vaihtoehtoja on ja niitä on myös kerrottu. Otetaan tässä eräitä esillä olleita. Jo ennen vaaleja Hesarin toimesta selvitettiin maassa maksettujen yritystukien määrää ja luonnetta. Isoa osaa näistä tuista pidettiin jopa haitallisina. Mitään leikattavaa ei hallitus näistä kuitenkaan löytänyt. Maataloudesta ei ole leikattu mitään, päinvastoin tukia vain lisätään (biotalouden peitenimellä). Vihreät ovat puolestaan esittäneet ansioluonteisen matkavähennyksen poistamista eli vain kulupohjaisen matkakorjauksen säilyttämistä.

        Yksi malli on se, että työn verotusta voidaan kyllä laskea, mutta omistamisen verotusta kiristää. Tähän suuntaan hallituksella ei ole ollut haluja edetä. Osinkojen korkeampi verotus voisi toimia niin, että yritysten halu käyttää rahat investointeihin lisääntyisivät. Antti Rinne on ehdottanut yrittäjille annettavaa työllistämisseteliä yritystoiminnan tueksi.

        Vasemmistoliitto on puolueistamme ainoana puhunut myös elvyttämisen puolesta. Tukea vasurit ovat saaneet yllättävältä taholta, kun eräät talousasiantijamme (Haaparanta, Holappa, Jäntti) ovat ehdotelleet samantapaista. Tunnetuin elvyttämistä esittänyt on kuitenkin taloustieteen nobelisti Stiglitz, joka piti velkaelvyttämistä paitsi järkevänä myös välttämättömänä toimenpiteenä Suomen talouden piristämiseksi.

        Hallitus on yrittänyt luoda mielikuvaa vaihtoehdottomuudesta. Oppositio ja asiantuntijat ovat puolestaan kertoneet, että vaihtoehtoja kyllä on olemassa ja että hallituksen tilannekuvakin on tarkoitushakuinen. Kun vertailuvuodeksi on tarkoiteksellisesto otettu Suomen talouden paras vuosi, niin tottakai lasku ja ero kilpailijamaihin näyttää suurelta.

        Kiitos Pankki tuon sinun vastauksesi pari ensimmäistä lausetta oli niin osuvia että vieläkin naurattaa. Saatan kääntyä pian itsekin "solisalirapiksi", eikun sosialisdemokraatiksi, no ei nyt sentään, mutta läheltä se kyllä liippasi.
        Mutta sitten tuo sinunkin hyvä alku muuttui normaaliksi jaaritukseksi ja maajussien haukkumiseksi. Joten päätin jatkaa kaupunki-keskustalaisena kuten nimmarikin sen ilmaisee. Viljeliöitä meistä kepuleista on alle 10%, lähes samaan yltää perssut ja vihreet, myös sossut yrittää jotain viljellä, tiedä sitten mitä?
        Miksi sitten kaikki viljeliöiden tuet mielestäsi tulee kaikille kepulaisille, kun niitä soimaat, vaikka itsekin tiedät hyvin että ne jakautuu neljän eri puolueen kannattajille, myös sossuille.
        Tuolla toisaalla demut rääkyi hallituksen hajoamista. Miten se olisi mahdollista kun on enemmistö hallitus, eikä kukaan niistä halua ottaa sossuja tai komukoita mukaan. Joten koko kausi porskutellaan, katsotaan seuraavissa vaaleissa saako sosialistit ja kommunistit enemmistön kokoon. tuskin silloikaan, kun muut ei heitä huoli mukaansa.


    • Pata_vanhoillinen

      Tämä hallituksen kärkihankkeisiin kuuluu mm. sianporsaan napatyräntutkiminen. Sillä taataan ainakin sikatilallisten tuki. Mitäs siitä jos maailma nauraa tälle Suomen teekutsuliikkeelle jota on erehdytty jopa hallitukseksi sanomaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
      Joensuu
      142
      2333
    2. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

      Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
      Maailman menoa
      208
      2112
    3. Seiska: Suhdekohussa rypenyt Anssi Heikkilä paljastaa - Pernilla Böckermanin kanssa tällaiset välit

      Anssi Heikkilä ja Pernilla Böckerman tanssivat yhdessä TTK:ssa ja heidän ympärillään spekuloitiin suhteesta. Nyt Heikkil
      Suomalaiset julkkikset
      4
      1706
    4. Ilouutinen: Sohvaperunat Soile ja Jorma taas TV:ssä - Sohvikset jo 18 kautta - Onnea!

      Onnea Sohvikset 18 kautta! Ja ihana Soile (ja Jorma!) taas mukana! Lue lisää ja katso Soilen hauska kuva tästä: https:
      Sohvaperunat
      10
      1179
    5. Elokapinan kielto aloite kerää nimikirjoituksia kovaa vauhtia !

      Nyt klo 14 mennessä nimiä on jo liki 17000 allekirjoitusta. Nyt niitä nimiä vaan lisää meille riittää no
      Maailman menoa
      354
      1134
    6. Piupali Paupali

      Kun en mä tunne teitä... Hyvät huomenet ja mukavat päivät ja hyvät viikonloput, arvoisat naiset ja herrat. 😊🎩🎪🤹🏼‍♂️
      Ikävä
      165
      1005
    7. Hei, mies, kirjoita jotain minusta

      Plus jokin tunnistemerkki/kirjain nimessäni. En todellakaan ymmärrä, pidätkö minusta vai toisesta naisesta. Et ole koska
      Ikävä
      49
      957
    8. Elokapinan lakkautusaloite 50 000 nimeä

      Ja lisää tulee, kohta on Ylenkin uutisoitavaa aloitteesta. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143
      Maailman menoa
      276
      949
    9. Mitä muuttaisit kaivattusi

      Ulkonäössä tai persoonassa
      Ikävä
      77
      937
    10. Näyttääkö kaivattusi

      Iloiselta vai surulliselta?
      Ikävä
      56
      846
    Aihe