Kinkun paistaminen

p.ukki

Paistetaan 10 kg pallokinkku uunissa, jonka lämpötila on 120 C. Kinkku on ensin lämmitetty huoneen lämmössä 20 C:een. Kuinka kauan kestää, että kinkun keskustassa lämpötila on 80 C.

Kinkun dataa:
-tiheys 1200 kg/m3
-lämmönjohtavuus 0.46 W/(mK)
-ominaislämpö 3.5 kJ/(kgK)
-lämmönsiirtokerroin kinkun pinnalla 15 W/(m2K)

43

2743

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • p.ukki

      Netistä löytyy tällaisia suosituksia:
      -Paistoaika on noin 1,5 tuntia ensimmäistä kiloa kohti ja sen jälkeen noin 1 tunti/kilo, kun kinkun sisälämpötila uuniin laitettaessa on noin 10 astetta.

    • paisto_onnistuu_aina

      Miksi et hanki paistilämpömittaria. Minulla on tälläinen digitaalinen mittari ja kun sen mittapään työntää syvälle kinkkuun sitä paistolämpötilaa on helppo seurata.
      Ei tarvitse suorittaa mitään lämpöteknillisia laskuja.

      Kun kinkun sisälämpötila on n. 60-70 Celsiusastetta kinkku on syötävän hyvää.
      Tässä digitaalimittarissa on jopa hälytysraja-asetus joten uunin vieressä ei tarvi olla koko aikaa.

      • Taru.S

        Joo se on hyvä, mutta jos ei ole mittaria nyrkkisääntönä voi pitää 50 minuuttia kilo. Joten laskeminen on hyvin yksinkertaista. Esim 7 kilon kinkku = 7 * 50 = 350 / 60=

        Ei ole nyt laskukonetta, mutta tuolla kaavalla saa vastauksen.


      • 53g54

        Tuo 50 min/kg on hyvä nyrkkisääntö, jos kinkku otetaan jääkapista. Jos se nostetaan ensin lämpenemään huoneen lämpöiseksi, niin 40 min/kg riittää.


      • maistuvaa_kinkkua
        Taru.S kirjoitti:

        Joo se on hyvä, mutta jos ei ole mittaria nyrkkisääntönä voi pitää 50 minuuttia kilo. Joten laskeminen on hyvin yksinkertaista. Esim 7 kilon kinkku = 7 * 50 = 350 / 60=

        Ei ole nyt laskukonetta, mutta tuolla kaavalla saa vastauksen.

        Jos on varaa ostaa kinkku, niin luulisi olevan varaa myös tuohon paistilämpömittariin.
        Tosin näitä kahta; kinkkua ja paistilämpömittaria ei saa samalta tiskiltä.
        Sen verran joutuu kävelemään city- tai prismamarketin käytävillä, että löytää molemmat.

        Liikunta on myös hyvää kinkun sulattelua.


    • Etsivä_löytää
    • Paistelija

      120 astetta on ihan liikaa. Paras kinkku tulee noin 90 asteessa ilman pussia. Suosittelen kinkku mittaria ja se kun näyttää 78 astetta on kinkku valmis.

      • voiollase

        90 asteessa saat aika kauan lämmittää kinkkua. Tosin hyväähän siitä voi tullakin mutta isompaa kinkkua saa jo melko pitkän ajan tuolla lämmöllä uunissa pitää.


    • näin.se.menee

      Lämmitä vanha Höforsin hella, eli poltat 2 pesällistä (n. 6 klapia).
      Sulanut, n. huoneenlämpöinen kinkku uuniin n. klo 00:00.
      20 minuutin välein 2-3 koivuklapia pesään, riippuen klapien koosta.
      Kinkku pois uunista viimeistään klo 8.
      Seuraavaksi uuniin vuoka, jossa maitoa ja puuroriisiä.
      Sekoita alkuvaiheessa kerran tai kaksi.
      Voitele kinkku kananmunakeltuainen-sinappi -litkulla.
      Viimeistään klo 9 vuoka pois uunista.
      Syö aamupalaksi uunipuuroa.
      Maista pari siivua mureasta kinkusta.
      JOulu on valmis vietettäväksi.

      • p.ukki

        Ja mitään paistomittareita tai muita digitaalihärpättimiä ei tuohon idylliin kaivata. Eikö.

        Joku suomalinen keksijä oli kerännyt äskettäin pääomasijoittajilta miljoonia, kun aikoo ryhtyä tuotteistamaan langatonta kinkunpaistomittaria, jolloin prosessia voi seurailla kännykällä.


      • kyllä_kypsyy

        Luuletko, että kaikilla on puulämmitteisiä helloja ja uuneja? Tuskinpa nykynuoret osaa edes käyttää hyvin puuhelloja ja uuneja (leivinuuneja), paitsi jos äiti tai muu täti on antanut opastusta.
        Koulujen kotitaloustunneilla ei kyllä anneta tähän opastusta koska kouluissa on sähköhellat ja sähköuunit.

        PS. onneksi vaimoni on maalaistalon tytär jonka kotona oli kunnon puuhella ja leivinuuni. Tämän perinteen vuoksi meillä nyt on omakotitalossa puuhella ja leivinuuni. Tästä huolimatta meillä on myös sähköhella ja tuo paistilämpömittari. Harvasta kerrostaloasunnosta näitä puulämmitteisiä löytyy.


      • näin.se.menee
        p.ukki kirjoitti:

        Ja mitään paistomittareita tai muita digitaalihärpättimiä ei tuohon idylliin kaivata. Eikö.

        Joku suomalinen keksijä oli kerännyt äskettäin pääomasijoittajilta miljoonia, kun aikoo ryhtyä tuotteistamaan langatonta kinkunpaistomittaria, jolloin prosessia voi seurailla kännykällä.

        Eipä tarvita mittaria, ei. Tuo langaton mittari tulee varmaan tarpeeseen. Nykyään kun moni katsoo aamuisin Facebookista sen tiedon, että onko ulkona kylmä vai ei. Eikä ole edes vitsi, vaan tosi asia.


      • näin.se.menee
        kyllä_kypsyy kirjoitti:

        Luuletko, että kaikilla on puulämmitteisiä helloja ja uuneja? Tuskinpa nykynuoret osaa edes käyttää hyvin puuhelloja ja uuneja (leivinuuneja), paitsi jos äiti tai muu täti on antanut opastusta.
        Koulujen kotitaloustunneilla ei kyllä anneta tähän opastusta koska kouluissa on sähköhellat ja sähköuunit.

        PS. onneksi vaimoni on maalaistalon tytär jonka kotona oli kunnon puuhella ja leivinuuni. Tämän perinteen vuoksi meillä nyt on omakotitalossa puuhella ja leivinuuni. Tästä huolimatta meillä on myös sähköhella ja tuo paistilämpömittari. Harvasta kerrostaloasunnosta näitä puulämmitteisiä löytyy.

        En luule. Olen silti sitä mieltä, että kaikilla pitäisi olla. Pitäisi siis siirtyä sieltä kerrostalosta raikkaaseen sisäilmaan asumaan. Tuo raikkauden saa juuri noilla varusteilla, joita kirjoitat talostasi löytyvän. Leivinuunia ei itselläni valitettavasti ole. Se on kyllä ollut harkinnassa, mutta vanhaan muuriin ei viitsis lähteä tekemään mittavia muutoksia ja uusia muurinrakentajia ei löydy. Löytyy vain rosteriputken asentajia, joiden opeilla toki harakat saadaan pidettyä lämpöisinä talven yli. Olen nähnyt sellaisenkin virityksen 2000-luvun omakotitalossa, missä takalla ei ollut peltiä lainkaan. Oikein tehokasta lämmittämistä mutta vain niille harakoille.
        Kun asiasta ymmärrät... Tiedätkö löytyisikö mistään kuvia vanhanajan talojen muureista. Siis suunnittelukuvia, sanotaanko vaikka vuosilta 1920-1950. Usein on ollut niin, että se kylän muurari on käynyt tekemässä "hiljaisen tiedon" avulla muuraukset ja nykyiset jälkipolvet eivät tiedä asioista enää mitään.


    • sitsekypsyy

      """ Kun kinkun sisälämpötila on n. 60-70 Celsiusastetta kinkku on syötävän hyvää. """

      Tämä ei riitä alkuunkaan, kinkku on sisältä raakaa ja maistuu vetiseltä. Parempi tapa on seuraava: Kinkku huoneen lämmössä 12 tuntia(pakaste), sitten uuniin joka 115 asteinen, ja aika on 1 tunti/kilo ja lopussa uuni 220 astetta ja pidetään 15min.

      • Hoh_hoijaa

        Kylläpä lämpöopin tehtävä on edennyt kauaksi kotitalouden käytännön puolelle...

        Kieltämättä tehtävä taitaa olla ylivoimainen valtaosalle palstalaisista, mutta silti.


      • huhhuhhuijaa
        Hoh_hoijaa kirjoitti:

        Kylläpä lämpöopin tehtävä on edennyt kauaksi kotitalouden käytännön puolelle...

        Kieltämättä tehtävä taitaa olla ylivoimainen valtaosalle palstalaisista, mutta silti.

        Oliko tuo tehtävä? Taitaa olla kinkun paisto tehtävän asettajalle ylivoimaista. Sehän se olisikin, jos ruoan valmistus olisi kaavojen ratkaisua. Varmaan saataisiin melkoisia herkkuja :-)


      • p.ukki
        huhhuhhuijaa kirjoitti:

        Oliko tuo tehtävä? Taitaa olla kinkun paisto tehtävän asettajalle ylivoimaista. Sehän se olisikin, jos ruoan valmistus olisi kaavojen ratkaisua. Varmaan saataisiin melkoisia herkkuja :-)

        Oli se.

        Esittäkää vastaus kyseiselle tehtävälle lukuarvoina x tuntia y minuuttia. Kaavoja ei tarvitse esittä.


    • Mikä on pallokinkku? Onko siinä potkaa?

      • p.ukki

        Pallokinkku on sen takia, että lämmönjohtumistehtävä on helpompi ratkaista 1-dimensioisena pallogeometriassa.


      • kaskuneinelikulmio
        p.ukki kirjoitti:

        Pallokinkku on sen takia, että lämmönjohtumistehtävä on helpompi ratkaista 1-dimensioisena pallogeometriassa.

        Eli kuvitteellinen kinkku? Jos kuvitteellinen, niin tuloksellahan tehdään.... Niin, mitä?
        Hyvähän tietenkin on laskeskella kaikkea, se auttaa oppimaan kaavojen pyörittelyä ym. Mutta... Määritetään paistoaika sellaiselle, jota ei ole olemassa.
        Ja tämä kritiikki ei kohdistu sinuun, vaan tehtävän laatijaan.


      • verkkosukka.kinkku
        kaskuneinelikulmio kirjoitti:

        Eli kuvitteellinen kinkku? Jos kuvitteellinen, niin tuloksellahan tehdään.... Niin, mitä?
        Hyvähän tietenkin on laskeskella kaikkea, se auttaa oppimaan kaavojen pyörittelyä ym. Mutta... Määritetään paistoaika sellaiselle, jota ei ole olemassa.
        Ja tämä kritiikki ei kohdistu sinuun, vaan tehtävän laatijaan.

        Kyllä ainakin pienempiä kinkkuja myydään "pallogeometriassa" ja juustoja "sylinterigeometriassa".


    • wanhanajan

      Härskiä jo ennen uutta vuotta.

    • p.ukki

      Tehtävän perimmäinen motiivi oli se, että ohjeissa puhutaan aina vain, että "lämmitä keskeltä 80 C lämpötilaan". Tähän pääsemiseksi annetaan sitten erilaisia aika-arvioita esim. kiloa kohti.

      a) Jos tehtävän tapauksessa uunin lämpötila onkin 80 C, niin kinkun keskustan lämmitys 80 C:een kestää vuorokauden. Tällöin kinkku on kauttaaltaan 80 C.

      b) Jos kyseessä olisikin yhden kilon kinkku, niin keskustan lämmittäminen 80 C:een 120 C uunissa kestää vain 1 h 23 min.

      Onko kinkku parempaa a- vai b-tapauksessa.

      Aloituksen tehtävän tulos osuu tietysti tuohon väliin. Vastausta vielä odotellaan.

      • martta00

        No laskin eksplisiittisellä differenssimenetelmällä, että kinkun sisälämpötila saavuttaa 80 astetta noin vähän vajaan 660 min kuluttua, jos 10 kg kinkun halkaisija olisi 25,2 cm (annetulla tiheydellä). Huomioon ei ole otettu aineensiirtoa kinkun sisällä eli kuuman rasvan valumista.

        Lieneekö tulos lähelläkään sitä mitä p.ukki hakee...


      • Etsivä_löytää
        martta00 kirjoitti:

        No laskin eksplisiittisellä differenssimenetelmällä, että kinkun sisälämpötila saavuttaa 80 astetta noin vähän vajaan 660 min kuluttua, jos 10 kg kinkun halkaisija olisi 25,2 cm (annetulla tiheydellä). Huomioon ei ole otettu aineensiirtoa kinkun sisällä eli kuuman rasvan valumista.

        Lieneekö tulos lähelläkään sitä mitä p.ukki hakee...

        Ehdin vihdoin katsomaan erään lähteen likiratkaisua ja pääsin sen mukaan tulokseen 9 h 39 min.


      • Etsivä_löytää
        Etsivä_löytää kirjoitti:

        Ehdin vihdoin katsomaan erään lähteen likiratkaisua ja pääsin sen mukaan tulokseen 9 h 39 min.

        Tässäpä tämä käyttämäni lähde:

        http://www3.nd.edu/~amoukasi/CBE358_Lab1/HT3_Unsteady State Heat Transfer_f.pptx

        Kinkunpaistajat voivat laskea paistoajan joko sivujen 25 ja 26 diagrammien tai sivujen 20–22 yhtälöiden ja taulukoiden avulla. Voi ainakin sitten sanoa, että kinkku on paistettu hyvän tieteellisen käytännön mukaisesti.

        Sinänsä yllättävää, että kyökkikäytännöt ja p.ukin antamat laskentaparametrit antavat jokseenkin samat paistoajat.


      • p.ukki
        Etsivä_löytää kirjoitti:

        Ehdin vihdoin katsomaan erään lähteen likiratkaisua ja pääsin sen mukaan tulokseen 9 h 39 min.

        Itse sain avauksen datoilla laskentatulokseksi 9 h 30 min.

        Oman kinkun tapauksessa ennuste osui nappiin siihen nähden, mitä paistomittarikin kertoi. Kinkku oli hieman pienempi ja alkulämpötila oli alempi.

        Kinkusta on enää puolet jäljellä !


    • syödään_se_kinkku

      Me paistilämpömittarin käyttäjät oleme jo syöneet sen kinkun kun te vasta teette omia lämpöteknisiä laskelmia huonolla laskutaidolla.

      • paistellaan

        Ja se aika mikä sinulta menee sen lämpömittarin asenteluun, tiirailemiseen, ihmettelyyn ja lopuksi pois ottamiseen, niin... koke sen ajan minä maistelen vastapaistunutta kinkkua.
        Koska kuvittelet ensimäiset paitomittaiteitten rantautuneen Suomeen? Onko kinkun (tai ylipäätään minkään lihapalan) paistaminen Suomessa aloitettu vasta sen jälkeen?
        Edellisten jälkeen kun laskee 1 1, saa huikean tuloksen.


    • Mikko-sika_Mallorcalta

      Ketju käsittelee fysiikan keskeisiä ongelmia. Niinpä olisi mielenkiintoista kuulla aikamme neron, kuperkeikkailija (hönöris causa) Savorisen yleistajuinen esitys kinkun paistumisesta työntövoimalla selitettynä.

    • sika_kinkku

      se se ois mielenkiintoista, mutta eihän sitä OSP osaa selittää, kuten ei mitään muutakaan fysikaalista ilmiötä

    • HYVÄ.TANSKA.SAKSA

      JOKOS ON OMA TANSKAN M.R.S.A KINKKU HANKITTUNA ....JA EIKU SYÖMÄÄN
      88% SIOISTA KANTAA TÄTÄ TANSKASSA
      https://youtu.be/iGgobi91LOA
      JA EIKU SYÖMÄÄN JA RAAKANAKIN JEES SANOOHAN HUIPPU KOKIT ET RAAKAA LIHAA VOI TURVALLISESTI MAISTAA VÄHÄN
      EIKU KIMPPUU KU SIKA LIMPPUU
      https://youtu.be/yOgnfvFfipk EHKÄPÄ OHEIS OHJELMA JOULUN JÄLKEEN

      • Siaton

        Kyllä ne bakteerit uunissa kuolee. Hyvää on "Danish Crown" mielestäni. Suomalainen maistunut joskus sikalalle. Sikalan ovessa luki "Asiattomilta pääsy kielletty" ja kyl mua nauratti.


      • älä_kiusaa_sikaa
        Siaton kirjoitti:

        Kyllä ne bakteerit uunissa kuolee. Hyvää on "Danish Crown" mielestäni. Suomalainen maistunut joskus sikalalle. Sikalan ovessa luki "Asiattomilta pääsy kielletty" ja kyl mua nauratti.

        Kyllä tuo kilven teksti on ihan asiaa. Siatkin ihmettelee miksi sinun kaltaisesti pyrkii sinne sikalaan. Ei sulla ole sinne mitään asiaa, tuskin ne siatkaan jaksaa kuunnella sun juttujasi.


    • paistaja

      Älä paista sitä kinkkua liian kauan. Jouluun on vielä pitkä aika.

    • syödään_kinkkua

      Oletko ihan varma kinkun paistamisesta? Minusta tuntuu nyt siltä, että olet pelkästään korventanut omia proppujasi eli päreitäsi.
      Näillä palstan ohjeilla ei kinkun paistamisesta tule yhtikäs mitään.
      Parasta on varautua menemään sukulaisiin tai tuttaviin syömään sitä kinkkua.

    • syöty_on

      Kinkku on jo syöty. Jatketaan tätä laskemisharjoittelua seuraavana jouluna eli v. 2016
      Suosittelen silti sitä paistilämpömittarin hankintaa.

    • Danishcrown

      Kyl oli hyvää Danish Crown . Herkkuva!

      • kotiinpäin_

        Ostakaa kotimaista.


      • martta00

        nonniin...

        odotinkin, että tämä viime vuotinen joulukinkun paisto-ongelma tulee taas tänä jouluna esille ;)


    • pedantikko

      Aloittajan viestistä: "Kinkku on ensin lämmitetty huoneen lämmössä 20 C:een. "

      Jatkotehtävä: Oletetaan kinkun lämpötilaksi kauttaaltaan 5 C jääkaapissa ja huoneen lämpötilaksi 23 C. Kauanko kinkku oli huoneen lämpötilassa ennen paistoa, kun uuniin laittaessa sen alin lämpötila oli 20 C.

      • hj67uy

        15 tuntia


    • joulu.kuusi

      Muistisääntö:
      -kuuden kilon kinkku kuusi tuntia 120 C:ssa
      -jos paino poikkeaa tuosta, sitten kuusikymmentä minuuttia/kilo suuntaansa

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 193
      2419
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      54
      2164
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      188
      2098
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      172
      1712
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1267
    7. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      7
      1232
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1205
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      17
      1204
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1108
    Aihe