Miksi Stonehenge kasvaa kokoa?

tuttumies

Jos katsotaan vanhaa kuvaa Stonehengestä, niin kivikasan paadet vaikuttavat olevan vain vähän reilusti miehenkorkuisia:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5d/Stonehenge_with_farm_carts,_c._1885.jpg

Nykyään paadet vaikuttavat monta kertaa korkeammilta:
http://rack.2.mshcdn.com/media/ZgkyMDE0LzA5LzA1LzhmL09iYW1hU3RvbmVoLjRmZGM4LmpwZwpwCXRodW1iCTEyMDB4OTYwMD4/f199409c/bf0/Obama-Stonehenge-Pic.jpg

Onko kyse vain entisöinnistä vai olisiko kiviä jotenkin paranneltu matkailullisiin tarkoituksiin? Esimerkiksi niin, että syvyys maan sisään onkin alkuperäistä vähäisempi jalustarakenteiden ansiosta?

Idea kysymykseeni tästä tunnetusta arkeologisesta julkaisusta:
http://mvlehti.net/2015/12/17/nain-meita-huijataan-stonehenge-1900-luvulla-pystytetty-turistinahtavyys/

20 kommenttia

Vastaukset

 • - Että meitä huijataan - ok , taas joutuu epäileen kaikkea.

 • No nythä on siltappaa et Stonehenge restauroitiin jossain määrin
  ensikerran vuonna 1901, ja enemmän 1951-52.
  Ajalta ennen restaurointia löytyy valokuvia ja niitäkin aikaisempia piirroksia.
  Kannattaa googlata "stonehenge restoration" loitsulla, ja saa näkösälle
  kuvahaun linkin.
  Huijaus on asiasta erittäin kaukana, ja paljon tiedetään siitä miten muinaisilla
  menetelmillä saatiin kivi tolppien nokkaan.
  Ei ole mitenkään sensaatiomainen menetelmä kyseessä.
  Tuollaiset pitkät kivet toimivat itsessään vipuvartena ja keikuttamalla ja
  kiilakiviä alle naputtamalla kohoaa vaikka "baalbekin kivi"

 • Riippuu kuvakulmasta yms. valokuvauksen teknillisistä asioista.

  • Onhan tuokin totta, että kuvakulma on eri.
   Harvinaisen vähän vain on netissä vanhempia valokuvia, joissa olisi jokin mittatikku vertailuksi, siis vaikkapa seisova ihminen kuvassa. Tuo linkittämäni kärrykuva on parhaasta päästä.

   Lisäksi ilmeisestikin kaikista korkeimmat kivet olivat ennen korjauksia kaatuneina. Tai niistä ainakin saatiin korkeampia kuin jo pystyssä olevista.


  • Nuo vanhat mustavalkokuvat ovat sävyiltään niin huonoja että syvyysvaikutelma puuttuu, ja koska siitä tieltä on oikeasti alamäki sinne kiville päin niin etäisyys maata pitkin näyttää todellista lyhyemmältä.


 • - englannissa on myös jotain mätää - minua kiinnostaa tietää kuin lähellä stonhengeä on jonku suvun ylläpitämä tuottosa hotelli ja kävijämäärä / vuosi ??- tuntus ,että kivet on vaihdettu 4x suurenpiin viime vuosisadalla.??

  Toinen kiinnostava seikka on se Dianan hauta, jota sen bissnesmies veljmies ylläpitää ja rakentanut myös hotellin aivan välittömään tuntumaan , jos joku tietää kävijämäärät / vuosi ,niin voi helposti laskea affäärien vuosituoton.

 • Se on kai pistetty uusiin puihin - tai noh uusiin kiviin - jo moneen kertaan. Alkuperäinen Stonehenge on pilattu. Turistilaumat ovat tehneet paikan kunnollisen arkeologisen tutkimisen mahdottomaksi. Sehän on ollut suosittu huvittelupaikka jo pitkään.

 • Kyllä se StoneHedge on huijaus. Sillehän on päivitettykin versio Georgiassa l. Guidestone meille kaikille.

 • Tässä nyt muutama pointti jos Lontoota ymmärtää. Valokuvauksen perusjuttuja, käytetty polttoväli, kuvausetäisyys, kuvakulma ym. Onnistuu ihan perusjärjestelmäkameralla. Mitä pitempi putki, sitä "tiiviimpi" kuva...

  https://www.youtube.com/watch?v=LkRKkcilho4

 • Katselkaapa Kekkosen kallonmuotoa vuosien varrella, niin huomaatte miehen vaihtuneen tietyssä vaiheessa.

  • HYI sinnuu koiran leukaa. Vedit Jäniksen Vuoden tähän mukaan


 • Vanhassa kuvassa kivet ovat kaukana joten ne näyttävät pieniltä. Siinä hevosrattaiden ja kivien välissä maastossa on notkelma joka saa välimatkan näyttämään todellista lyhyemmältä.

 • Linkittämässäni valokuvassa saattaa olla "kaikki" kohdallaan: se on otettu korkeahkolta, ehkä joltain tilapäiseltä rakennelmalta. Kärryt jotka kuvassa näkyvät ovat melko suuret, eivätkä miehetkään taida istua vaan seisoa. Polttovälistä ei ole tietoa, mutta voinemme uskoa senkin olevan "sopiva".

  Mikä kuitenkin harmittaa, niin se, ettei kukaan ole esittänyt vanhaa kuvaa, missä olisi kivi ja mies vierekkäin seisomassa ja kokonaan näkyvissä. Tämmöinen mittatikku ei kovin paljoa kärsisi edellä mainituista optisista seikoista. Oikea mittakeppi olisi tietenkin vielä parempi.

  • "Mikä kuitenkin harmittaa, niin se, ettei kukaan ole esittänyt vanhaa kuvaa, missä olisi kivi ja mies vierekkäin seisomassa ja kokonaan näkyvissä."

   Onko se nyt niin hirveä vaiva itse etsiä sellainen kuva? Hakukoneet tekevät sen aika helpoksi. Kun hain googlesta sanoilla "stonehenge old photos" sain tuloksiksi mm. seuraavat valokuvat, joissa kuvatut poseeraavat ihan kivien vieressä:
   Tässä 1880-luvulta:
   https://marketlavingtonmuseum.wordpress.com/2010/05/12/stonehenge-in-the-1880s/
   Tässä kuvasssa vuodelta 1867 istutaan kivien päällä:
   http://brian-mountainman.blogspot.fi/2011/11/altar-stone-1867.html
   Ja vielä kuva vuodelta 1896:
   https://mikepitts.files.wordpress.com/2012/06/1896-eh.jpg


  • Kiitos kuvalinkeistä. Itse en niitä löytänyt.


  • Kameran objektiivin polttoväli ei vaikuta kuvan perspektiiviin. Valo kulkee suoraan. Kuvausetäisyys määrää perspektiivin. Tietysti pitemmällä polttovälillä kuvattava esine näyttäytyy isompana samalta matkalta, mutta perspektiivi on sama ja suurennettuna lyhyemmällä putkella otettu kuva olisi samanlainen.


 • Stonehengen kivet ja ympäristö noudattaa suomalaista kasvu-ura ideologiaa.
  Kelttien vanhat druidit lienee samaa porukkaa kuin suomalaiset poliittiset päättäjät?

  Odinin pojat kiittävät suomalaisia druideja eli talouspolitiikan päättäjiä tästä loistavasta kasvu-ura ideologiasta.
  Ongelmat on pidettävä hyvässä kasvussa. Lopulta Suomen druideille käy samoin kuin kelttien druideille eli ne tuhoutuvat omassa viisaudessa ja jäljelle jää vain mahtavat kivirauniot.
  Se Eduskuntatalokin on nyt remontissa jotta nähdää tämän kasvu-ura ideologian mahtava raunioituminen kun remontti valmistuu joskus. Toinen mahtava raunio on tuo aina myöhässä oleva Olkiluoto-3. Ja uutta Hanhikiveä jo valmistellaan kasvu-uran monumentiksi.
  Olisiko jo aika ryhtyä valmistamaan uutta SSS-jättimonumenttia Helsinkiin joksikin turistirysäksi joita pohjoinen druidihistoria kiinnostaa?

 • Eikös kaikki Stonehengen kivet käyneet 1950 luvulla lappeellaan kun paikka restauroitiin? Vaikka kivet ovat vanhoja niin alkuperäinen on tuhottu ja rakennelmalla on ikää vain +60 vuotta.

 • Stonehenget on ratkastu jo ajat sitten. Mauri se Kolarista kävi net laittamassa. Sehän se on teheny monet muukkin jutut. Ei kait sole mikhän homma Maurille.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.