Uskaltaako etnisten kauppojen ruokaan luottaa?

työtön_köyhä

Jäin työttömäksi ja säästöjä täytyy etsiä kaikkialta, myös ruuasta. Etnisessä kaupassa myydään halpaa ruokaa, esim. kuivatut pavut maksoi halvimmillaan 1,50€/kg. Ne tosin oli pakattu läpinäkyvään muoviin ilman mitään merkintöjä eikä huonoa suomea puhuva myyjä osannut edes kertoa, mitä papuja ne on, mistä maasta ne on peräisin tms. Uskaltaako sellaisia käyttää vai onko ne jotain vaarallisia tuholaismyrkkyjä täynnä olevia GMO-mutanttipapuja? Voiko siihen yleensäkään luottaa, että Suomen etnisistä kaupoista saa turvallista ruokaa?

Muistan vielä hyvin kuinka kävin kerran syömässä kiinalaisessa ravintolassa, joka jäi pari viikkoa myöhemmin kiinni siitä että ne käytti naapurikaupan roskiksesta dyykattua ruokaa... Hyi että tuntui kamalalta ajatella, mitä paskaa olin hyvässä uskossa syönyt hyvällä ruokahalulla. Muutenkin mieleen tulee aina kiinalaiset melamiinimaidot ja lukuisat muut ruokaskandaalit, joita maailma on pullollaan. Puistattaa ajatellakin, mitä kaikkea halpa hinta voi kätkeä taakseen.

7

122

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eewee2

      Arvostan itse terveyttäni sen verran, että välttelen suurinta osaa etnisistä ruokakaupoista kuin ruttoa. Yksi pahimmista julkisuuteen tulleista esimerkeistä on kai turkulainen kiinalaiskauppa, jolle terveystarkastaja antoi yli 150 huomautusta 10 vuoden aikana mutta mikään ei silti muuttunut: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013071317248378_uu.shtml

    • Kolja86

      Kävin muutama vuosi sitten aika paljon etnisissä kaupoissa. Suurin osa ruuasta oli ok, mutta ikäviäkin yllätyksiä sattui matkaan. Esim. yhdestä kilon riisipussista löytyi n. 20 hiusta, eläimen karvaa tai vastaavaa. Ja yhdessä harissapurkissa oli jotain ylimääräistä mikä näytti leikatulta kynnen kärjeltä - yäk. Sen jälkeen olen katsonut tarkkaan, mitä etnisistä kaupoista ostan.

    • Jalien

      Papuja ja kikherneitä on tullut ostettua paljonkin, ei valittamista. Tosiasiassa huonoa voi saada mistä vaan, ei Kesko tai SOK:kaan tiedä mistä se kama kaikissa purkeissa ja purnukoissa peräisin on.
      Suosittelen eritoten kikherneitä, ovat herrkua.

      • H-86

        Huonoa voi tosiaan saada mistä tahansa, mutta ostopaikka vaikuttaa siihen, kuinka suurella todennäköisyydellä niin käy. Tuolla ylempänä olleessa linkissä turkulainen terveystarkastaja kertoi, että 90% ongelmista esiintyy etnisissä paikoissa. Tavalliset suomalaiset kaupat on siis paljon riskittömämpi valinta.

        Pyrin itse käymään vain sellaisissa etnisissä paikoissa, joiden Oiva-raportti on kunnossa: https://www.oivahymy.fi/portal/fi/hae yrityksia/


    • papujenpuputtaja

      Jotain erilaista etnisen kaupan pavuissa on ainakin täällä päin, koska joko ne ei idä lainkaan tai ne itää huonosti. Onkohan ne käsitelty joillain vahvoilla myrkyillä vai johtuuko itämättömyys geenimuuntelusta? Vai mikä siinä oikein on taustalla? Harmi kun en tiedä mistä on kyse. Käytän niitä silti välillä, mutta lähinnä silloin kun tahdon sellaisia papuja jotka ei kuulu muiden kauppojen valikoimaan. En usko että pienistä määristä on haittaa - eri asia jos niitä söisi joka päivä reilun annoksen.

    • Turuust_

      Etnisistä kaupoista on taas paljastunut uusia ongelmia. Tällä kertaa tapetilla on vuoden uusturkulaiseksikin valittu demari Ahmed Al Chibib, jonka laittomuudet on jatkunut vuosia: http://www.ts.fi/uutiset/turun seutu/857884/Sdpn varavaltuutetun Al Chibibin laittomuudet saaneet jatkua vuosia

      Lainaus terveystarkastajien raportista: "Basaari Market Turun työntekijät pitävät viranomaisia pilkkanaan kaikella toiminnallaan, eivätkä suostu toimimaan lain edellyttämällä tavalla."

      Lainaus TS:n artikkelista: "Huhtikuussa 2012 terveystarkastajat alkoivat tarkastuskäynnillään liimata ilman pakkausmerkintöjä olleisiin tuotteisiin myyntikieltotarroja, jotka Al Chibibin työntekijät tarkastajien perässä kulkien välittömästi repivät pois. Terveystarkastajat joutuivat hälyttämään turvakseen poliisin, sillä Al Chibibin työntekijät olivat alkaneet myös uhkailla heitä.

      Tämä ei ollut suinkaan ainoa kerta, jolloin kaupungin virkamiehet ovat kokeneet olleensa uhattuja Al Chibibin kanssa asioidessaan. Al Chibib tuntuu herättävän monissa voimakasta pelkoa.

      Turun Sanomien tietojen mukaan kaupungin ympäristöterveydenhuolto päätti aikanaan tiukentaa jopa turvakäytäntöjään Al Chibibin takia. Tämä johtui siitä, että hän oli tehnyt ympäristöterveydenhuoltoon pommiuhkauksen. Uhkaus mainitaan kaupungin julkisessa asiakirjassa.

      ---

      Ahmed Al Chibibin ympärillä vuosia jatkunut sirkus on jo horjuttanut monen turkulaisen uskoa kaupungin viranomaisiin ja päättäjiin.

      Turun Sanomien tietojen mukaan ympäristöterveydenhuolto on saanut kaupunkilaisilta valituksia Al Chibibin liiketoiminnasta viikottain. Asiakirjassa huhtikuulta 2012 todetaan, että Basaari Market Turusta oli tullut ”viime kuukautena lähes 25 asiakasvalitusta.”

      ---

      Kysymys monen huulilla on, miksi Al Chibibiä eivät näytä koskevan samat säännöt kuin kaikkia muita."

    • EloVaarojaTäynnä

      Sisareni sai etnisen kaupan myslipussista ötökän ruokakomeroonsa, tuttuni taas ötököitä muuten tosi edullisesta riisisäkistä. Minulle taas ilmaantui koinreikiä reilun kaupan villaiseen seinävaatteseen, ja vein sen pois suojatakseni muut kotimme villatavarat.
      Useat ötökät kuolevat pakastettaessa. Sinne laittaisin nykyään etnisen kaupan kuivapavut ja viljatkin ensin ennen käyttöä. Mahdolliset bakteerit taas kuolevat keitettäessä. Käyn silti edelleen etnisissä kaupoissa välillä, onhan minulla pakastin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      80
      1605
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      70
      1288
    3. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      106
      1218
    4. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      178
      1018
    5. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      55
      994
    6. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      148
      988
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      872
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      59
      834
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      816
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      94
      774
    Aihe