Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

kevät tulee -valmistaudu

vesikieli

Nokkosmuhennos
Nokkosia
2 dl kermaa
Ripaus vehnäjauhoja
Suolaa
Mustapippuria

Parhaita ovat aivan nuoret nokkoset, jotka ovat vasta noin 15 cm korkeita. Menevät keitettäessä kasaan, joten niitä pitää olla aika iso kipollinen neljän hengen ateriaa varten. Pinaattia voi käyttää samaan tapaan, jos ei löydä nokkosia.

Nokkoset huuhdotaan hyvin monessa vedessä ja ryöpätään kiehuvassa vedessä. Valutetaan lävikössä ja silputaan saksilla. Nokkoset kasariin tai pannuun, päälle ripotellaan vähän vehnäjauhoja ja lisätään kermaa vähitellen. Muhitetaan kermassa ja maustetaan suolalla ja mustalla pippurilla. Sopii hyvin kalan kanssa tarjottavaksi. Kananmunalohkot sopivat koristeeksi ja täydentävät kala-ateriaa.

Paistetut kuhafileet
1-2 kuhafilettä/ruokailija
Voi / mariinia
Suolaa

Fileet paistetaan molemmin puolin pannussa. Maustetaan kevyesti suolalla, ei kaipaa muita mausteita, että tilaa jää kalan ja nokkosten omille mauille.

Timjami-hunajaporkkanat
Porkkanoita
Hunajaa
Voita
(Vähän vettä)
Timjamia

Porkkanat leikataan vinoittain viipaleiksi. Viipaleita haudutetaan pannussa voissa, ei ruskisteta. Lisätään sopiva määrä hunajaa ja kuivattua tai tuoretta timjamia maun mukaan. Tarvittaessa lisätään myös vähän vettä. Muhitetaan kunnes porkkanat ovat saaneet makua ja pehmenneet sopivasti - ei liian pehmeiksi.

Sopii tarjottavaksi kala- tai liharuokien kanssa tai sellaisenaan. Tähän voi käyttää myös pakastettua vihannessekoitusta (esim. porkkanaa, papuja, kukkakaalia, herneitä).

Lapsuuden salaatinkastike
Sinappijauhetta tai hyvää sinappia
Keitetyn munan keltuaista
Kermaa
Väkiviinaetikkaa

Munankeltuainen hienonnetaan haarukalla ja sinappijauhe lisätään. Kermaa lisätään kunnes seos on sopivan sakeaa. Etikkaa lisätään tipoittain kunnes maku ja koostumus on sopiva. Kastike sopii erityisesti miedonmakuiselle lehtisalaatille tai salaatille, jossa on lisäksi tomaattia ja kurkkuja. Munanvalkuaisen voi pilkkoa ja ripotella salaatin päälle koristeeksi.

Tällaista salaatinkastiketta tekivät äiti, mummi ja täti Anna-Liisa - tästä muistuvat mieleen 1960-luvun kesät. Ohje on sovellettu aineiden ja muistikuvien pohjalta. Tämäntyyppisiä ohjeita on muitakin.

Unkarilaistyyppinen rétes-leivonnainen
Paketti fillo-taikinaa
Voisulaa /Ghee
Raparperia (syksyllä omenaa)
Hillosokeria
Hasselpähkinöitä
Rusinoita
Tomusokeria

Tämän leivonnaisen innoittajana on ollut Budapestissa maistettu almas rétes, jonka pohjalta ohje on kehitetty ja kokeiltu. Omena (alma) sopiikin hyvin täytteeksi, keväällä kannattaa kokeilla raparperia. Raparperi pilkotaan pieniksi paloiksi ja kiehautetaan vesitilkassa, lisätään hillosokeria maun mukaan.

Fillotaikinalevyt levitetään yksitellen pyyheliinan päälle (pyyhettä voi vähän kostuttaa) ja voidellaan jokainen taikinalevy voisulalla. Yhdestä taikinapaketista tulee kerroksia aika paljon - luultavasti yhdestä paketista saisi aikaan kaksikin leivonnaista.

Raparperihilloke levitetään levylle, voi käyttää reikäkauhaa, jotta enin mehu jää kattilaan. Pähkinät rouhitaan veitsellä karkeaksi rouheeksi ja ripotellaan täytteen päälle rusinoiden kanssa. Levy kääritään pyyhkeen avulla rullaksi, sauma jätetään alle. Kieräytetään leivinpaperin päälle pellille.

Paistetaan 180 - 200 asteessa noin 30 - 40 minuuttia. Annetaan jäähtyä haaleaksi, päälle ripaus tomusokeria. Leikataan viipaleiksi ja tarjotaan jälkiruuaksi tai kahvipöydässä. Maistuu sellaisenaan tai vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai jäätelön kanssa.

4

90

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pilkille

      Kai ennen juhannusta. Täällä on vielä toista metriä lunta ja järvessä kolmen kymmenen sentin jäät.

    • nok_kos
      • kuki_tus

        Hesas krookukset ja leskenlehti -kukkii !!! Turuus lepät urpuilee . Jee


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      83
      2132
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1818
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      32
      1802
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1540
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      67
      1506
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1412
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1364
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1322
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1284
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1281
    Aihe