Enkö enää osaa keittää perunoita???

potaatitpotuttaa

Olen joskus menneidyydessä tehnyt ruokaa työnkin puolesta, mutta en enää aikoihin.

Ostan ruokaperunat useimmiten S-Marketin perunalaarista ja yleensä ostan pestyjä perunoita. Huuhtelen perunat ja laitan ne kuumaan suolalla maustettuun veteen. Tässä vähän aiemmin huomasin että vaikka kokeilin kypsyyttä haarukalla, niin jäivät vähän liian koviksi. Mutta pari viime kertaa on keitinperunoista tullut pehmeitä löttösiä.

Perunamuusit onnistuvat ihan entiseen malliin, mutta onko perunoiden keittämisestä tullut rakettitiedettä???

10

1853

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pyörö_peruna

      En ole keittänyt perunoita sen jälkeen kun kerroskattila keksittiin eli sen höyry-osassa kehkeytyy myös nuoret potut tillinvarsilla peiteltynä ! Kolmisormi pottu-haarukka, jolla kokeilet kypsyyden !

    • tättärää.pippijuu

      Ei ole rakettitiedettä, mutta sen verran neuvoisin, että "vanhat" perunat laitetaan kylmään veteen, "uudet" perunat kuumaan veteen.

    • Juurex

      Perunoiden pesuun on tulossa helpotusta ja se ei ole enää ongelma. Mesenaatti.me sivustolla on ennakkomyynnissä uusi keksintö, jonka voi ostaa jo nyt!

    • BlondiEspoosta

      Näin helppoa ja vaivatonta on perunoiden keittäminen. Suunnilleen samankokoisia pestyjä perunoita kattilaan runsaaseen veteen ja hälytyksellä varustetun digitaalisen lämpömittarin anturi yhden perunan sisään mittaamaan sen sisälämpöä, kun perunan sisälämpötila on 73-73,5 astetta niin se on kypsä ja valmis nautittavaksi. Jos sinulla on rakennekynnet niin anna perunan jäähtyä alle 37,5 asteen, suojaa kynnet laadukkailla kumihaskoilla kun kuorit perunoita, perunan tärkkelys saattaa vahingoittaa kalliita kynsiäsi.

      • ei_sanottavaa

        todellakin blondi. tai provo.


    • PottuaKattilaan

      Perunat ovat aika vaikeita kypsentää - välillä ne kypsyvät 15 minuutissa ja välillä kypsentäminen vaatii jopa 40 minsaa eikä tämä ole edes koosta kiinni.

      Muut juurekset ovat helpompia kypsentää eikä haittaa vaikka esim. porkkanaan on jäänyt vähän "purutuntumaa", mutta keskeltä raaka peruna on epämiellyttävää syödä.

      Perunoista vielä - kypsennyksen vaatima aika riippuu niin koosta, lajikkeesta kuin kasvu-olosuhteista - oikeaa aikaa ei vain voi antaa. Onneksi potut säilyvät kuumina pitkän aikaa ja niiden hautuessa kattilassa veden kaatamisen jälkeen voi tehdä muut kuten paistaa kalat/lihat/makkarat - salaattihan on tehty jo pottujen keittämisen aikaan.

    • potaattipotuttaa

      Kiitos vastauksista. Saa edelleen osallistua jos aihe puhuttaa.

      Otin käyttöön kerroskattilan ja höyrytin perunat - tuli paljon paremmat kun vedessä keittämällä. Täytyypä enemmän alkaa kypsentää perunat höyryttämällä.

      • potutpottuina

        Kopioin tähän alapuolelle "varhainenpotaatti" nimimerkin linkin neuvon:

        "UUDET PERUNAT ovat monelle perinteinen osa kesäpöytää. Joskus varhaisperunat ovat kuitenkin keittämisen jälkeen vetisiä tai hajonneita.

        Miten uudet perunat keitetään täydellisiksi?

        Näin peset kilon perunoita kolmessa minuutissa akkuporakoneella ja vessaharjalla 17.6.2016
        Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvosen mukaan uusien perunoiden peseminen on helppoa, jos ne ovat tuoreita. Kuoret lähtevät usein käsin rapsuttamalla, mutta apuna voi käyttää myös juuresharjaa tai erillistä perunoiden pesemiseen tarkoitettua käsinettä.

        ”Perunan nostosta kulunut aika vaikuttaa paljon kuoren irtoamiseen. Ihanteellista olisi käyttää juuri maasta nostettuja perunoita. Niistä kuori lähtee usein jo pelkällä pesemisellä. Ohutta kuorta jää perunaan hieman, mutta sehän kuuluu asiaan”, Hopsu-Neuvonen kertoo.

        YLEINEN virhe on keittää perunat ylikypsiksi, jolloin niistä tulee vetisiä tai ne halkeilevat kattilassa. Hopsu-Neuvosen mukaan tärkeintä onkin lisätä uudet perunat aina kiehuvaan veteen.

        Suolaa voi keittämisessä käyttää oman maun mukaan. Hopsu-Neuvonen kertoo lisäävänsä keitinveteen aina hyppysellisen suolaa.

        ”Veden kannattaa antaa kiehua ennen kuin siihen lisää suolaa. Jos suolan lisää kylmään veteen, teräskattilan pohjasta tulee kirjava”, Hopsu-Neuvonen vinkkaa.

        VETTÄ keittämisessä tulee käyttää niin, että perunat juuri ja juuri jäävät pinnan alle. Vettä ei kannata käyttää liikaa, jotta keitinvesi pysyy mahdollisimman kuumana. Jos kattilassa on liikaa vettä, voi ylimääräisen kaataa perunoiden lisäämisenkin jälkeen pois.

        Tärkeää on huomioida keitettävien varhaisperunoiden koko. Valitse mahdollisimman samankokoisia perunoita, jotta ne kypsyvät samaan aikaan.

        Tillin voi lisätä kiehuvaan veteen samaan aikaan perunoiden kanssa.

        ”Parasta on käyttää keitinveteen makua antamaan tillin varsia. Kun perunat on keitetty, lisätään joukkoon tillin hennommat oksat.”

        PERUNOIDEN kypsymisaika vaihtelee Hopsu-Neuvosen mukaan valtavasti.

        ”Kasvupaikka ja perunalajike voi vaikuttaa keittoaikaan paljon. Uudet perunat kypsyvät yleensä 10–15 minuutissa. Tietenkin perunoiden koko vaikuttaa myös keittoaikaan oleellisesti.”

        Paras tapa testata perunoiden kypsyyttä on Hopsu-Neuvosen mukaan käyttää pientä cocktailtikkua. Muitakin välineitä voi käyttää, mutta esimerkiksi haarukka voi hajottaa pienet perunat muusiksi.

        KEITTÄMISEN JÄLKEEN kannattaa kattilaan laittaa muutama arkki talouspaperia ja sulkea kansi.

        ”Talouspaperi imee ylimääräistä kosteutta ja lämpökin tasaantuu. Talouspaperin tai keittiöpyyhkeen avulla perunoista tulee kuivapintaisia”, Hopsu-Neuvonen kertoo.

        Perunat ovat parhaimmillaan vastakeitettynä, joten tarjoile ne mahdollisimman lämpiminä."


    • anonyymiperunankeittäjä

      Annan nyt vinkin perunoihin liittyen joskaan ei suoraan keittoaikaan:

      Itse en enää kuori perunoita ollenkaan vaikka teen perunamuussia usein. Nyt juuri äskenkin tein uusista perunoista, kuori niin ohut että huolellisen pesun jälkeen keitin ja survoin kuorineen. Voita ja maitoa, suolaa vähän ja valmis. Sanotaan että perunan arvokkaimmat aineet sijaitsee juuri kuoren alla, miksi heittäisin hukkaan ne? Uusista perunoista muussi tulee joskus "liisterimäinen" mutta maku on silti sama, ihan kuten maku sama vaikka kuoret mukana joten kaikesta ei pidä välittää. Äskeinen muussi oli kyllä ihan normaalia mutta joskus käynyt näin ja tämä oli vastaus kun kysyin, että uudet perunat aiheuttaa liisterin.

      Mutta vanhojen perunoitten kanssa menettelen niin että pesen tietysti ja keitän, kun kypsiä siirrän kauhalla yhteen ämpäriin jota käytän tähän, siinä mahdollisimman kylmää vettä. Kuori lähtee nyt vaivattomasti kun vähän hieroo. Tämän konstin kun kuulin ja kokeilin, tekeekin muussia useammin kun ennen kun se tympeä ja aikaavievä kuorimistyö jää pois. Menetelmän nimi on kai karkaisumenetelmä.

      Se on tosijuttu että uudet perunat kiehuvaan veteen ja vanhat kylmään. Ikinä ei ole ollut ongelmaa keittoajan suhteen vaikka olen aika huolimaton keittiössä. Kerroskattilaa en ole kokeillut mutta sen sijaan haudekattila hankinnassa sillä riisipuuro ja muut maitoruuat laiskan kokin taloudessa jää tekemättä vaikka niistä pidän. Ei tarvis pelätä pohjaanpalamista vaikka vähän herpaantuisi kattilan äärestä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 155
      4557
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      117
      4165
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2750
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1764
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1669
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1660
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      93
      1596
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1573
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1521
    Aihe