Enkö enää osaa keittää perunoita???

potaatitpotuttaa

Olen joskus menneidyydessä tehnyt ruokaa työnkin puolesta, mutta en enää aikoihin.

Ostan ruokaperunat useimmiten S-Marketin perunalaarista ja yleensä ostan pestyjä perunoita. Huuhtelen perunat ja laitan ne kuumaan suolalla maustettuun veteen. Tässä vähän aiemmin huomasin että vaikka kokeilin kypsyyttä haarukalla, niin jäivät vähän liian koviksi. Mutta pari viime kertaa on keitinperunoista tullut pehmeitä löttösiä.

Perunamuusit onnistuvat ihan entiseen malliin, mutta onko perunoiden keittämisestä tullut rakettitiedettä???

10

2101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pyörö_peruna

      En ole keittänyt perunoita sen jälkeen kun kerroskattila keksittiin eli sen höyry-osassa kehkeytyy myös nuoret potut tillinvarsilla peiteltynä ! Kolmisormi pottu-haarukka, jolla kokeilet kypsyyden !

    • tättärää.pippijuu

      Ei ole rakettitiedettä, mutta sen verran neuvoisin, että "vanhat" perunat laitetaan kylmään veteen, "uudet" perunat kuumaan veteen.

    • Juurex

      Perunoiden pesuun on tulossa helpotusta ja se ei ole enää ongelma. Mesenaatti.me sivustolla on ennakkomyynnissä uusi keksintö, jonka voi ostaa jo nyt!

    • BlondiEspoosta

      Näin helppoa ja vaivatonta on perunoiden keittäminen. Suunnilleen samankokoisia pestyjä perunoita kattilaan runsaaseen veteen ja hälytyksellä varustetun digitaalisen lämpömittarin anturi yhden perunan sisään mittaamaan sen sisälämpöä, kun perunan sisälämpötila on 73-73,5 astetta niin se on kypsä ja valmis nautittavaksi. Jos sinulla on rakennekynnet niin anna perunan jäähtyä alle 37,5 asteen, suojaa kynnet laadukkailla kumihaskoilla kun kuorit perunoita, perunan tärkkelys saattaa vahingoittaa kalliita kynsiäsi.

      • ei_sanottavaa

        todellakin blondi. tai provo.


    • PottuaKattilaan

      Perunat ovat aika vaikeita kypsentää - välillä ne kypsyvät 15 minuutissa ja välillä kypsentäminen vaatii jopa 40 minsaa eikä tämä ole edes koosta kiinni.

      Muut juurekset ovat helpompia kypsentää eikä haittaa vaikka esim. porkkanaan on jäänyt vähän "purutuntumaa", mutta keskeltä raaka peruna on epämiellyttävää syödä.

      Perunoista vielä - kypsennyksen vaatima aika riippuu niin koosta, lajikkeesta kuin kasvu-olosuhteista - oikeaa aikaa ei vain voi antaa. Onneksi potut säilyvät kuumina pitkän aikaa ja niiden hautuessa kattilassa veden kaatamisen jälkeen voi tehdä muut kuten paistaa kalat/lihat/makkarat - salaattihan on tehty jo pottujen keittämisen aikaan.

    • potaattipotuttaa

      Kiitos vastauksista. Saa edelleen osallistua jos aihe puhuttaa.

      Otin käyttöön kerroskattilan ja höyrytin perunat - tuli paljon paremmat kun vedessä keittämällä. Täytyypä enemmän alkaa kypsentää perunat höyryttämällä.

      • potutpottuina

        Kopioin tähän alapuolelle "varhainenpotaatti" nimimerkin linkin neuvon:

        "UUDET PERUNAT ovat monelle perinteinen osa kesäpöytää. Joskus varhaisperunat ovat kuitenkin keittämisen jälkeen vetisiä tai hajonneita.

        Miten uudet perunat keitetään täydellisiksi?

        Näin peset kilon perunoita kolmessa minuutissa akkuporakoneella ja vessaharjalla 17.6.2016
        Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvosen mukaan uusien perunoiden peseminen on helppoa, jos ne ovat tuoreita. Kuoret lähtevät usein käsin rapsuttamalla, mutta apuna voi käyttää myös juuresharjaa tai erillistä perunoiden pesemiseen tarkoitettua käsinettä.

        ”Perunan nostosta kulunut aika vaikuttaa paljon kuoren irtoamiseen. Ihanteellista olisi käyttää juuri maasta nostettuja perunoita. Niistä kuori lähtee usein jo pelkällä pesemisellä. Ohutta kuorta jää perunaan hieman, mutta sehän kuuluu asiaan”, Hopsu-Neuvonen kertoo.

        YLEINEN virhe on keittää perunat ylikypsiksi, jolloin niistä tulee vetisiä tai ne halkeilevat kattilassa. Hopsu-Neuvosen mukaan tärkeintä onkin lisätä uudet perunat aina kiehuvaan veteen.

        Suolaa voi keittämisessä käyttää oman maun mukaan. Hopsu-Neuvonen kertoo lisäävänsä keitinveteen aina hyppysellisen suolaa.

        ”Veden kannattaa antaa kiehua ennen kuin siihen lisää suolaa. Jos suolan lisää kylmään veteen, teräskattilan pohjasta tulee kirjava”, Hopsu-Neuvonen vinkkaa.

        VETTÄ keittämisessä tulee käyttää niin, että perunat juuri ja juuri jäävät pinnan alle. Vettä ei kannata käyttää liikaa, jotta keitinvesi pysyy mahdollisimman kuumana. Jos kattilassa on liikaa vettä, voi ylimääräisen kaataa perunoiden lisäämisenkin jälkeen pois.

        Tärkeää on huomioida keitettävien varhaisperunoiden koko. Valitse mahdollisimman samankokoisia perunoita, jotta ne kypsyvät samaan aikaan.

        Tillin voi lisätä kiehuvaan veteen samaan aikaan perunoiden kanssa.

        ”Parasta on käyttää keitinveteen makua antamaan tillin varsia. Kun perunat on keitetty, lisätään joukkoon tillin hennommat oksat.”

        PERUNOIDEN kypsymisaika vaihtelee Hopsu-Neuvosen mukaan valtavasti.

        ”Kasvupaikka ja perunalajike voi vaikuttaa keittoaikaan paljon. Uudet perunat kypsyvät yleensä 10–15 minuutissa. Tietenkin perunoiden koko vaikuttaa myös keittoaikaan oleellisesti.”

        Paras tapa testata perunoiden kypsyyttä on Hopsu-Neuvosen mukaan käyttää pientä cocktailtikkua. Muitakin välineitä voi käyttää, mutta esimerkiksi haarukka voi hajottaa pienet perunat muusiksi.

        KEITTÄMISEN JÄLKEEN kannattaa kattilaan laittaa muutama arkki talouspaperia ja sulkea kansi.

        ”Talouspaperi imee ylimääräistä kosteutta ja lämpökin tasaantuu. Talouspaperin tai keittiöpyyhkeen avulla perunoista tulee kuivapintaisia”, Hopsu-Neuvonen kertoo.

        Perunat ovat parhaimmillaan vastakeitettynä, joten tarjoile ne mahdollisimman lämpiminä."


    • anonyymiperunankeittäjä

      Annan nyt vinkin perunoihin liittyen joskaan ei suoraan keittoaikaan:

      Itse en enää kuori perunoita ollenkaan vaikka teen perunamuussia usein. Nyt juuri äskenkin tein uusista perunoista, kuori niin ohut että huolellisen pesun jälkeen keitin ja survoin kuorineen. Voita ja maitoa, suolaa vähän ja valmis. Sanotaan että perunan arvokkaimmat aineet sijaitsee juuri kuoren alla, miksi heittäisin hukkaan ne? Uusista perunoista muussi tulee joskus "liisterimäinen" mutta maku on silti sama, ihan kuten maku sama vaikka kuoret mukana joten kaikesta ei pidä välittää. Äskeinen muussi oli kyllä ihan normaalia mutta joskus käynyt näin ja tämä oli vastaus kun kysyin, että uudet perunat aiheuttaa liisterin.

      Mutta vanhojen perunoitten kanssa menettelen niin että pesen tietysti ja keitän, kun kypsiä siirrän kauhalla yhteen ämpäriin jota käytän tähän, siinä mahdollisimman kylmää vettä. Kuori lähtee nyt vaivattomasti kun vähän hieroo. Tämän konstin kun kuulin ja kokeilin, tekeekin muussia useammin kun ennen kun se tympeä ja aikaavievä kuorimistyö jää pois. Menetelmän nimi on kai karkaisumenetelmä.

      Se on tosijuttu että uudet perunat kiehuvaan veteen ja vanhat kylmään. Ikinä ei ole ollut ongelmaa keittoajan suhteen vaikka olen aika huolimaton keittiössä. Kerroskattilaa en ole kokeillut mutta sen sijaan haudekattila hankinnassa sillä riisipuuro ja muut maitoruuat laiskan kokin taloudessa jää tekemättä vaikka niistä pidän. Ei tarvis pelätä pohjaanpalamista vaikka vähän herpaantuisi kattilan äärestä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      121
      3040
    2. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      34
      2443
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2415
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      109
      2071
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1670
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      171
      1388
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      289
      1212
    8. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      261
      1133
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      62
      1067
    10. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1054
    Aihe