Kvanttimekaniikka ja materialismi

Epiphanius

https://www.ursa.fi/yhd/komeetta/esitelma/FysiikanTodellisuus.htm

Tuossa mielestäni melko tiiviisti käsitelty kvanttimekaniikan teorioita ja filosofiaa(artikkelin loppupuolella).

Kvanttimekaniikan teoriat tarjoaa mielestäni ainakin jonkinlaisia argumentteja (perinteistä) materialismia vastaan.

Poimintoja:

"Mikä sitten on havaitsijan ja havaintokohteen suhde? Havaitsijan ja todellisuuden riippumattomuuden asetti perustavalla tavalla kyseenalaiseksi Immanuel Kant, jota on joskus pidetty jopa kaikkien aikojen suurimpana filosofina ja hänen ajatteluaan filosofian Kopernikaanisena vallankumouksena. Kantin mukaan inhimillinen kokemus on kaiken tiedon perusta. Kokemus ei kuitenkaan synny havainnoista ihmisen mielessä ilman ennakkoehtoja, vaan kaikki kokemus ilmenee havainnoista inhimillinen tulkinnan muokkaamana. Kokemus ei kerro todellisuudesta sinänsä, vaan todellisuudesta ihmisen näkökulmasta. Kant erotti tiedostavan subjektin, sille ilmenevän fenomeenien maailman ja olioiden maailman sinänsä. Havainnoimme aisteillamme ja ymmärrämme järjellämme siten kun niitä koskevat inhimilliset ennakkoehdot antavat mahdollisuuden. Siten esimerkikisi siitä mitä luonnossa - todella - tapahtuu, olioiden maailmasta sinänsä, meillä ei ole tietoa, luonnon tapahtumat vain ilmenevät meille luonnonlakeina. Kantin mukaan ihminen ei ole löytänyt luonnolakeja luonnosta, vaan on itse asettanut ne luonnolle.

Descartesin ja Kantin oivallusten pääperiaatteet ovat nykyäänkin laajalti tunnustettuja ja luultavasti ainakin useimpien luonnotieteilijöidenkin hyväksymiä. Monet fyysikot, mm. Bernard d`Espagnat, lähestyvät Kantin ajattelutapaa. d`Espagna`n mukaan mm. EPR-kokeissa ilmenevä todellisuus ei koske todellisuutta sinänsä, vaan ns. hunnutettua todellisuutta (veiled reality).

Kvanttimekaniikkaan liittyviä filosofisia kysymyksiä on Suomessa tarkastellut 1970- ja 1980-luvuilla mm. K.V. Laurikainen, joka on myös tutkinut mm. Wolfgang Paulin filosofiaa. Laurikaisen mukaan, ja hänen Bohrin ja Pauliin tulkintansa mukaan, ihmisen tietoisuuden - psyyken - vaikutus kvanttimaailmasta tekemiimme havaintoihin on primaarinen: havaitsija luo hiukkasen kvanttimekaanisen tilan, ennen havaintoa sitä ei ole olemassa. Yksittäisten hiukkasten tapahtumat ovat - ”irrationaalisia - siinä mielessä, että niiden ennustaminen on mahdotonta. Hiukkaset syntyvät havainnossa, ne näyttäytyvät siinä sen mukaan minkälainen havainto on päätetty suorittaa ja häviävät jälleen olemattomiksi havainnon jälkeen."

Sitten omaa pseudoiluani:

Jos tuon jälkimmäisen kappaleen filosofia pitäisi paikkansa, niin se muuttaisi radikaalisti käsitystämme todellisuudesta.
Jos hiukkasten kvanttimekaaninen tila on todella kiinni havaitsijasta, niin nehän ei olisi koskaan järjestäytynyt meidän todellisuudeksemme, jos ennen elämänsyntyä ei havaitsijoita/havaitsijaa ollut?
Uskovaisen näkökulmasta se myös saattaisi vastata joihinkin kysymyksiin(mihin ei mielestäni kyllä välttämättä ole edes tarvetta vastata).
Jos Jumala on "Päähavaitsija" josta tuntemamme todellisuus on saanut alkunsa ja muodostunut, niin silloin Hän kaiketi pystyisi myös määrittämään jatkuvasti kaikkien hiukkasten kvanttimekaanisen tilan.
Tämä taas osaltaan antaisi "luonnollisen" selityksen raamatussa mainittuihin ihmeisiin esimerkiksi.

Tuo siis omaa ajatusleikkiäni eikä mitään muuta.
Mielelläni kuulisin ja oppisin asiaan perehtyneiden mietteitä kvanttimekaniikasta.

Tässä muuten yksi tuore uutinen aiheeseen liittyen:
http://phys.org/news/2016-08-quantum-imply-instant-causation.html

25

334

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "In quantum mechanics, there is a common misconception (which has acquired a life of its own, giving rise to endless speculations) that it is the mind of a conscious observer that affects the observer effect in quantum processes. It is rooted in a basic misunderstanding of the meaning of the quantum wave function ψ and the quantum measurement process."

      "According to standard quantum mechanics, however, it is a matter of complete indifference whether the experimenters stay around to watch their experiment, or leave the room and delegate observing to an inanimate apparatus, instead, which amplifies the microscopic events to macroscopic measurements and records them by a time-irreversible process. The measured state is not interfering with the states excluded by the measurement. As Richard Feynman put it: "Nature does not know what you are looking at, and she behaves the way she is going to behave whether you bother to take down the data or not."

      https://en.wikipedia.org/wiki/Observer_effect_(physics)

      • Niin tuo tosiaan vaatii oletuksen tuntemamme fysikaalisen todellisuuden ulkopuolisesta tarkkailijasta, jos ymmärsin oikein. Lainaamastasi artikkelista:

        "An experimentally studied situation related to this is the quantum Zeno effect, in which a quantum state would decay if left alone, but does not decay because of its continuous observation. The dynamics of a quantum system under continuous observation is described by a quantum stochastic master equation known as the Belavkin equation.[12][13][14] Further studies have shown that even observing the results after the experiment leads to collapsing the wave function and loading a back-history as shown by delayed choice quantum eraser.[15]

        When discussing the wave function ψ which describes the state of a system in quantum mechanics, one should be cautious of a common misconception that assumes that the wave function ψ amounts to the same thing as the physical object it describes. This flawed concept must then require existence of an external mechanism, such as the mind of a conscious observer, that lies outside the principles governing the time evolution of the wave function ψ, in order to account for the so-called "collapse of the wave function" after a measurement has been performed."

        Uskon varaan uskonasiat tietysti aina jääkin, niinkuin uskon olevan tarkoitettu.
        Mutta mielenkiintoisia spekulaatioita kuitenkin.


    • Kiitos aloittaja. Kyrsälästä (Kyrkslätt) muistin yhden jutun. Nimittäin muinaiset paimentolaiset kävivät Tela-Viivin iltaoppikoulua. He oppivat että EKLIPSI perustuu suhteeseen 1:400 (alk. 4:25).

      http://www.tv7.fi/vod/player/5365/

      Genesis:
      1:14 Ja Jumala sanoi: "Tulkoot valot taivaanvahvuuteen erottamaan päivää yöstä, ja olkoot ne merkkeinä osoittamassa aikoja, päiviä ja vuosia,
      1:15 ja olkoot valoina taivaanvahvuudella paistamassa maan päälle." Ja tapahtui niin:
      1:16 Jumala teki kaksi suurta valoa, suuremman valon hallitsemaan päivää ja pienemmän valon hallitsemaan yötä, sekä tähdet.

      TAV = merkki, risti, 400

      > Kirjaimen nimi tulee merkkiä tai ristiä tarkoittavasta sanasta. Heprealaisessa numerojärjestelmässä tavilla on lukuarvo 400. <

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Tav

      Moni ylistää ateistien tieteellistä ylivertaisuutta. Todellisuudessa sekulaari tiede löytää raamatullisia totuuksia jälkijunassa. Kuinkas muutenkaan. Semmonen se langennut maailma on :D:D:D

      > Dosentti Juhani Huovelin toimii yliopistonlehtorin virassa Helsingin yliopiston Tähtitieteen laitoksessa. Hän toimii kolmen Aurinko- ja planeettatutkimukseen liittyvän avaruushankkeen vetäjänä. Hankkeet ovat tällä hetkellä Kuuta kiertävä avaruusluotain SMART-1 ja sen XSM aurinkomonitori, vuonna 2007 laukaistavan intialaisen Chandrayaan-1 kuuluotaimen aurinkomonitori, sekä vuonna 2012 laukaistavan BepiColombo-Merkuriusluotaimen SIXS-aurinkomonitori.

      Esitelmöitsijä aloitti tarkastelemalla Auringon ja Kuun suhdetta. Aurinko ja Kuu näyttävät taivaalla täsmälleen samankokoisilta. Aurinko on kuitenkin todellisuudessa suunnilleen 400 kertaa suurempi kuin Kuu, mutta se on myös 400 kertaa kauempana. Täysikuu näyttää yötaivaalla melko kirkkaalta, mutta Maasta katsottuna Aurinko on noin 400.000 kertaa kirkkaampi! Aurinko paistaa neliömetrille sähkölieden pikalevy teholla (noin 1,4 kW/m^2). <

      https://www.ursa.fi/yhd/komeetta/esitelma/juhuovelin.htm

      • tieteenharrastaja

        Dosentti Huovelinilla tuntuu olevan taipumusta numeromystiikkaan. Hän myös jättää mainitsematta varmasti tietämänsä asian, että Kuun etäisyys Maasta on kauan sitten ollut paljon nykyistä pienempi ja kasvaa edelleen.


      • Epäjumalienkieltäjä

        <<Todellisuudessa sekulaari tiede löytää raamatullisia totuuksia jälkijunassa.>>

        No ei todellakaan, vaan joillakin uskovilla on kiihkeä halu selittää tieteen löydöt jälkikäteen "Raamatuksillisiksi totuuksiksi". Yhtään tapausta, jossa Raamatusta "etukäteen" tehty johtopäätös (vaikka taivaankappaleiden kokosuhteista, etäisyyksistä jne) olisi jälkikäteen varmistettu päteväksi, ei ole. Aina ensin on tieteen löytö ja sitten jälkijunassa joku kyhää uskonnollisen selittelyn. Tietenkin on lukemattomia esimerkkejä siitä, että Raamatusta on tehty johtopäätöksiä, jotka myöhemmin on tieteen toimesta osoitettu virheelliseksi (maakeskeinen maailmankuva, elokehän ilmestyminen "valmiina", sääilmiöiden "yliluonnollisuus", riivaajien aiheuttamat psykoosit...)

        Kvanttimekaniikan "mystisyys" johtuu pohjimmiltaan siitä, että olemme savannilla kehittyneitä älykkäitä kädellisiä, jotka ymmärtävät asiat, jotka on nähtävissä, kuultavissa, haistettavissa tai hypisteltävissä. Järkemme on kehittynyt jäsentämään konkreettista makromaailmaa jonka mittasuhteet ovat välillä hiuksen paksuus - usean päivän kävelymatka. Muu on abstraktiota. Ihminen esimerkiksi hahmottaa intuitiivisesti lukumäärät noin viiteen. Sen jälkeen pitää laskea. Jos ihmiselle näytetään 20 euron seteli ja hänen pitää arvioida miten suuren laatikon tarvitsisi miljoona euroa 20 euron seteleitä, niin se ei onnistu ilman matematiikkaa - joka on abstrakti malli. Mutta matematiikalla se onnistuu.

        Siinä, että todellisuuden "syvärakenne" ei ole helposti kuvattavissa savinnalla kehittyneen apinan arkitodellisuudesta johdetuilla käsitteillä (kuten vaikka syy ja seuraus), ei sinällään ole mitään yllättävää. On haastavaa kuvata, havainnoida ja mallintaa asioita, joille ei löydy mitään vastinetta maailmasta jota älymme on kehittynyt jäsentämään ja ymmärtämään.


      • Muista myös että 400 = 20 eli tiu potenssiin kaksi.
        Kun hepreassa 400 = tav ja suomessa 20 = tiu, tästä saadaan: TiuTav = Tiivi Taavi, eräs niistä lastenohjelman sankareista.


      • Epäjumalienkieltäjä kirjoitti:

        <<Todellisuudessa sekulaari tiede löytää raamatullisia totuuksia jälkijunassa.>>

        No ei todellakaan, vaan joillakin uskovilla on kiihkeä halu selittää tieteen löydöt jälkikäteen "Raamatuksillisiksi totuuksiksi". Yhtään tapausta, jossa Raamatusta "etukäteen" tehty johtopäätös (vaikka taivaankappaleiden kokosuhteista, etäisyyksistä jne) olisi jälkikäteen varmistettu päteväksi, ei ole. Aina ensin on tieteen löytö ja sitten jälkijunassa joku kyhää uskonnollisen selittelyn. Tietenkin on lukemattomia esimerkkejä siitä, että Raamatusta on tehty johtopäätöksiä, jotka myöhemmin on tieteen toimesta osoitettu virheelliseksi (maakeskeinen maailmankuva, elokehän ilmestyminen "valmiina", sääilmiöiden "yliluonnollisuus", riivaajien aiheuttamat psykoosit...)

        Kvanttimekaniikan "mystisyys" johtuu pohjimmiltaan siitä, että olemme savannilla kehittyneitä älykkäitä kädellisiä, jotka ymmärtävät asiat, jotka on nähtävissä, kuultavissa, haistettavissa tai hypisteltävissä. Järkemme on kehittynyt jäsentämään konkreettista makromaailmaa jonka mittasuhteet ovat välillä hiuksen paksuus - usean päivän kävelymatka. Muu on abstraktiota. Ihminen esimerkiksi hahmottaa intuitiivisesti lukumäärät noin viiteen. Sen jälkeen pitää laskea. Jos ihmiselle näytetään 20 euron seteli ja hänen pitää arvioida miten suuren laatikon tarvitsisi miljoona euroa 20 euron seteleitä, niin se ei onnistu ilman matematiikkaa - joka on abstrakti malli. Mutta matematiikalla se onnistuu.

        Siinä, että todellisuuden "syvärakenne" ei ole helposti kuvattavissa savinnalla kehittyneen apinan arkitodellisuudesta johdetuilla käsitteillä (kuten vaikka syy ja seuraus), ei sinällään ole mitään yllättävää. On haastavaa kuvata, havainnoida ja mallintaa asioita, joille ei löydy mitään vastinetta maailmasta jota älymme on kehittynyt jäsentämään ja ymmärtämään.

        Toisaalta se kvanttimekaniikan nykyinen mystisyys voi johtua ihan vain nykyisestä puutteellisesta tietämyksestä, ja ne nyt mystisiltä näyttävät piirteet voivat osoittautua myöhemmin luultua yksinkertaisemmiksi.

        Esim. tuo tietoisuuden erityisrooli tuossa havainnoinnissa ja muuallakin on jo käytännössä osoittautunut puutteellisesta tiedosta johtuneeksi harhaluuloksi. Sekä siksi että kokeellisissa havainnoissa vaikuttava tekijä on ihmisen sijaan mittausta tekevä laite, sekä siksi että tieteellisen ja filosofisen konsensuksen mukaan ihminen tietoisuuksineen on yhtälailla vain fysiikkaa. Tietoisuudessa ei siis ole mitään muuta komponenttia, jolla voisi edes teoriassa olla jotain erityisroolia asiassa.

        Havainnoitsijan (siis laitteenkin) erityisroolikin voi olla yhtälailla harhaluuloa ja todellinen syy mystiseltä vaikuttavaan mittaustapahtumaan voi löytyä esim. painovoimasta:

        https://en.wikipedia.org/wiki/Objective_collapse_theory
        https://en.wikipedia.org/wiki/Penrose_interpretation

        Noista teorioista oli juuri juttua New Scientissa:

        https://www.newscientist.com/article/mg23130820-200-collapse-has-quantum-theorys-greatest-mystery-been-solved/

        Kuten tuolla kerrotaan, parhaimmassa tapauksessa nuo mallit voivat ratkaista useamman mysteerin kerralla:

        "A new twist on standard quantum theory promises not only to rid reality of its observer problem, but also to answer a host of unresolved issues in cosmology, from the workings of black holes to the nature of dark energy to why time flows in only one direction."

        Nuo teoriat ovat vielä työn alla mutta ovat periaatteessa kokeellisesti testattavissa (tuolla todetusti seuraavan vuosikymmenen aikana).



      • uni1000
        kekek-kekek kirjoitti:

        Muista myös että 400 = 20 eli tiu potenssiin kaksi.
        Kun hepreassa 400 = tav ja suomessa 20 = tiu, tästä saadaan: TiuTav = Tiivi Taavi, eräs niistä lastenohjelman sankareista.

        heheh-heheh !

        Kerrankin asiaa. Alko jo tympästä attejen höpötykset :D:D:D

        https://www.youtube.com/watch?v=Hm_NNLZiusg


      • tieteenharrastaja

      • tieteenharrastaja

        Kuten utti kirjoittaa, Bohria ja Laurikaista tuoreemmat tieteilijät eivät jaa heidän käsityksiään ihmistietoisuuden vaikutuksesta luontoon Tässä he nojaavat mittauksiin ja kokeisiin, jotka näyttävät osoittavan kvantti-ilmiöt aidosti satunnnaisiksi, mikä ei sovi yhteen tuollaisen vaikutuksen kanssa.

        Kvanttimaailmassa tuntuu silti olevan paradokseja, joille ei ole löydetty selvästi osoitettavia mekanismeja, ja koko ilmiön olemus on vielä paljolti tuntematon. Tieteessä on tässä kohtaa ainakin jumalaton aukko, vaikkei objektiivisiav todisteita sen mahdollisesta asukkaasta olekaan.


      • IlkimyksenTeologitäti
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Kuten utti kirjoittaa, Bohria ja Laurikaista tuoreemmat tieteilijät eivät jaa heidän käsityksiään ihmistietoisuuden vaikutuksesta luontoon Tässä he nojaavat mittauksiin ja kokeisiin, jotka näyttävät osoittavan kvantti-ilmiöt aidosti satunnnaisiksi, mikä ei sovi yhteen tuollaisen vaikutuksen kanssa.

        Kvanttimaailmassa tuntuu silti olevan paradokseja, joille ei ole löydetty selvästi osoitettavia mekanismeja, ja koko ilmiön olemus on vielä paljolti tuntematon. Tieteessä on tässä kohtaa ainakin jumalaton aukko, vaikkei objektiivisiav todisteita sen mahdollisesta asukkaasta olekaan.

        Ainakin Jumala on suunnitellut leivän ja voin ominaispainojen suhteen sellaiseksi, että voileipä putoaa aina voipuoli alaspäin.


      • ei-tarvita-suunnittelua

        Se ei johdu ominaispainosta, vaan Murphyn laeista. Valikoivan painovoiman laki kattaa putoamiset ja kuuluu perusmuodossaan: "Vahingossa pudotettu kappale osuu paikkaan, jossa se saa aikaan maksimaalisen vahingon". Voipuoli alaspäin putova voileipä on vain kyseisen lain erityistapaus


    • ehkä.toisaalle

      Samoin juurikin pohdiskelin kuin itse tuossa: tietoisuus/havaitsija luo todellisuuden. Kaltaistamme todellisuutta ei voi syntyä, josta me olemme päässeet tulemaan, ilman tietoisuutta/havaitsijaa. Jokin on siis ollut jo havaitsija, jotta maailmamme tällaiseksi tuli. Mutta koska havaitsija on jo ollut olemassa maailmankaikkeuden alusta pitäen, koska kvanttimekaaninen tilat on päätetty maailmankaikkeutemme kaltaiseksi, niin meidän tietoisuutemme ei tarvitsisi enää luoda jatkuvasti maailmaa, kuten esitetään, ellei aikaisempi havaitsija ole poistunut paikalta havaitsemasta maailmankaikkeutta kokonaisuudessaan kuten aiemminkin. Jumala on siis poistunut paikalta.

      • ehkä.toisaalle

        Mutta joo. Tuo on vain hauskaa spekulointia ilmeisestä väärinkäsityksestä, joka vastaan tulee ajoittain, mistä kehitellään milloin mihinkin suuntaan typeryyksiä.


    • Kyllä koivuhalkoterapia parantaisi kaikki idealistit idealismistaan.

    • Erakkomainen_eläjä
    • ErkkiEiUsko
    • jyrteds

      Jos nyt ihan rehellisiä ollaan niin kvanttimekaniikassa on yksi hassu piirre, siis uskomus joka on vähän vinossa.

      Sen perusajatushan on se ettei absoluuttista tyhjiötä olekaan vaan se sisältää energiaimpulsseja, heheh.

      Siis ne energiaimpulssit sitten vain tussauttivat kosmoksen tosta vain kun tapahtui sattumanvarainen ilman älyn ohjaamista sattunut alkuräjähdys joka loi ihan tuhannen upealla sattumalla ihastuttavan maapallon eliöineen.

      ---Siis mistä muka tuli olemassaoloon tuo energiaimpulssikokoelma?

      Todellisen puhtaan ateismin mukaan mitään ei pitäisi olla olemassa yhtään missään sillä tyhjästä olemattomuudesta ei pitäisi syntyä edes noita energiaimpulsseja.

      Mutta aivopieru-evokki-ateismi taas sanoo että tuon energian olemassaolo nyt vaan sattuu johtumaan siitä että jotenkin se vaan on nyt niin että energiaa on aina ollut olemassa eikä sitä ole kukaan luonut, hheehheh. Siis naurattaa ihan sillä juuri noinhan se Raamattukin sanoo että Luoja on kaiken voiman iankaikkinen lähde.

      Siis mitä opit tästä? Sen että nämä umpipaatuneet ateistievokitkin on pakotettu tunnustamaan että kosmoksen on muodostanut iankaikkinen energeialähde. He vain eivät osaa nimetä tuota lähdettä. MTK osaa, koska se osaa päätellä sen siitä että mitä aineesta on muodostunut, kuten kaikkien rakastamat korallihiekkarannat kultakaloineen.

      Nyt on ehkä paikallaan täsmentää cityluuserievokeille että mitä eroa on korallihiekkarannoilla ja hiekkarannoilla? Tuolla etelän auringossa käy jo Välimerelläkin niin että kuumana päivänä rantahietikolla ei ole kävelemistä ilman sandaaleja sen kuumuuden vuoksi, mutta vaikka olisi kuinka kuuma päivä niin korallihiekkarannoilla voi kävellä paljain varpain koska koralliheikka ei polta vaan on
      miellyttävää jalkapohjille.

      • HerranJumala

        Siinä se on! Sanghain kirkkoyliopiston johtava fuskaattori pelkisti Kaiken Olemassaolon MTK:n metodein. Respektiä!


    • epiphaniuseikirj
      • tieteenharrastaja

        Mielestäni on aika julkisuushakuista nimittää kvanttilomituksen tutkimisessa käytettävää satelliittia kvanttisatellitiksi. Vähän niinkuin kosmologian opiskeluun käytettävä tietokone olisi kosmologiatietokone.


      • epiphaniuseikirj

        Sitä se varmaan onkin. Taisi olla toimittajan keksimä nimitys.
        Tämä oli tosin vielä kevyttä kauraa. Päivittäin näkee nykyään niin tiede- kuin muissakin uutisotsikoissa suoranaista harhaanjohtamista tai liioittelua.

        Sille taitaa olla oma englanninkielinen nimikin "clickwhoring"


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyy tunnustaa

      että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
      Ikävä
      127
      1694
    2. jos saat yhden

      Toiveen esittää niin mikä olisi
      Ikävä
      101
      1219
    3. Huomenta päivää

      Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
      Ikävä
      201
      1078
    4. Jorma Uotinen jakoi hämmentävän kuvan tiukoissa trikoissa - Jopa Vappu Pimiä häkeltyy: "No wau"

      Jorma! Ei huono! Aikamoisen häkellyttävä kuva totta tosiaan! Lue lisää ja katso kuva: https://www.suomi24.fi/viihde/jo
      Suomalaiset julkkikset
      7
      1015
    5. Vanhempi mies

      Minä rakastan sua. Ja tiedän, että sullakin on tunteita mua kohtaan. Tätä elämää ei pitäisi tuhlata enää päivääkään. J
      Ikävä
      54
      911
    6. Anna anteeksi

      Olen rikkonut sinua vastaan tavalla, josta minäkin kärsin. Syitä tutkiskellessani löydän vain itseni. Minä kuulin jokais
      Ikävä
      78
      843
    7. Aika haavat parantaa

      Hyvää huomenta ja mukavaa päivää. ☕🌾😊❤️🪷
      Ikävä
      171
      804
    8. Tänään kun näin sinut

      olit kuin taideteos. Arat ja väsyneet silmäni kaipaavat lepoa sinussa, mutta en voinut katsoa sinua niin paljon kuin hal
      Ikävä
      52
      802
    9. HUS näyttää, kuinka paljon turhaa tai vähemmän tarpeellista tehdään verorahoilla

      HUS on laskeskellut, että sieltä voidaan vähentää melkein tuhat ihmistä ilman, että se toiminta häiriintyy, johon verora
      Hallitus
      50
      793
    10. Nyt jos haluat vielä jotain nainen

      Niin laita tähän nimikirjain. Muuten klousaan keissin. Liikaa aikaa kulunut.
      Ikävä
      96
      793
    Aihe