Ruokaa pahan päivän varalle

maalaiseläjä9

Lehdissä on viime päivinä puhuttu ruoan yms tarvikkeiden jemmaamisesta pahan päivän varalle. Esim kriisitilanteen tai vakavan maanlaajuisen sähkönjakeluhäiriön varalle. Iltalehdessä oli oikein 25-asiaa, mitkä pitäisi löytyä. Lisäksi Saksassa aloitettiin oikein kotivarakampanja tietoiskuineen.

Varmaan suurin vaikeus on jemmata juomakelpoista vettä. Maalla toki kaikki on helpompaa ja luontaisempaa. Itse asun 300 metrin päästä luonnonlähteestä, joka on kyläläisten yhteiskäytössä muutoinkin. Se on sellainen betonista valettu murikka, josta lorisee rautaputkesta kirkasta vettä ympäri vuoden. Ei toimi sähköllä, vaan arkhimedeen lailla. Ihmiset jotka eivät pidä vesijohtoveden mausta, hakevat siitä kanistereilla vettä nykyäänkin. Vastaavanlaisia paikkoja on Suomessa varmaan satoja, joten janoon harva kuolee, vaikka hanasta vesi loppuukin. Ja tuo kyseinen lähde on ns ehtymätön, kun siitä tulee tavaraa jatkuvalla syötöllä. Vaikka puoli Suomea tuosta tulisi ämpärinsä kanssa hakemaan, niin siitä vaan, se vesi ei lopu, eikä ole keneltäkään pois, maahan se vesi siitä virtaa ja valuu jokeen.

Lisäksi minulla on tietenkin maakellari, jossa pysyy kylmänä oman maan perunat, vihannekset sekä itse tehdyt mehut. Jääkaapin toimimattomuus ei siis ole kovinkaan suuri murhe minulle, mikäli sähkökatko iskee. Talo lämpiää puupelletillä, ja agrikaattikin löytyy, jolla saa kiertovesipumpun toimimaan, joten kylmäkään ei tule. Se hyvä puoli tuossa maakellarissa on, että se pysyy kesälläkin alle 10 asteessa, ja tarpeen tullen koko jääkaapin sisällön voi siirtää sinne.

Säilykkeitä on jonkin verran. Jauhoja, kauraryynejä, sokeria, suolaa, kuivahiivaa, yms mausteita on sitten toki enemmän. Koska niistä voi jalostaa ja tehdä itse ruokia, kuten esim leipää voi itse valmistaa. Meijerivoita on useampi paketti, ja nekin säilyy mukavasti maakellarissa.

Kyllä sitä ihminen elää kaurapuurolla ja leivällä voin kera aika pitkään. Lisäksi säästeliäästi kun laittaa meetwurstia, niin sekään ei heti lopu. Muutenkin tulee oltua enemmän viljan/vihanneksen syöjä, ja harvoin makkaraa leivän päälle muutenkaan. Ruoaksi perunakeittoa, jossa porkkanaa ja selleriä seassa, kaikki omasta kellarista, ja sitten siihen vähän säilykelihaa, niin pärjäähän sillä, kun on vähään tottunut muutenkin. Omatekoista leipää, reilulla voinokareella, mitä sitä muuta tarvii. Maitotuotteista syön lähinnä juustoa, joka säilyy myös maakellarissa, ja sitäkin on aina pari pakettia.

Eli aika omavaraista eloa pystyn elämään, tarvittaessa. Hieman tietysti vaikuttaa arkeen, ja vaatii erinäisiä järjestelyjä, mutta ei mikään maailmanloppu, vaikka sähköverkosta ei tulisi sähköä kuukauteen, eikä hanasta vesipisaraakaan. Kynttilöitä ja pari myrskylyhtyäkin löytyy. Lähipurosta saa tarvittaessa kannettua pesuveden saunalle, mikäli hana ei toimi, ja saunapuita riittää kyllä vaikka jokapäiväiseen saunan lämmitykseen.

Mutta joo. Näin meillä maalla pärjätään kun kaikki on muutenkin aina pitänyt keksiä itse. Kaupungissa voi olla vähän hankalampaa, kun on tottunut pelkkiin palveluihin. Itse olen aina miettinyt, että kriisitilanteessa raha menettää merkityksensä, ja vain materiaali ratkaisee.

1

69

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jyghjf

      Säilykkeitä pitää olla , kerrostalo asukit voisivat katsoo että talossa olisi edes yksi tai kaksi vaikka kaasutoimista keitintä ja varakaasua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1036
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      967
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe