Miten saada aivot kasvamaan?

Olen tässä vähän miettinyt, että miten saisi aivot kasvamaan.

Asia on tärkeä, koska (1) mikäli ihmisillä olisi suuremmat aivojen alueet jotka käsittelevät loogista ajattelua ja mielessä visualisointia, niin ihmiset pystyisivät muodostamaan mielessään suurempia ja yksityiskohtaisempia kuvia ja teorioita, joiden avulla he voisivat yrittää ymmärtää ja kehittää maailmaa paremmin. (2) Mikäli aivojen alueet mielessä visualisoinnille olisi suuremmat, niin ihmiset voisivat suorittaa monia paperilla tehtäviä laskutoimituksiakin helposti mielessään, esim. kertolaskuja ja jakokulma juttuja. Aivot ovat kuitenkin ihmisen lähes tulkoon paras työkalu.

Keinoja joilla olen tuumaillut, että aivot voisi saada kasvamaan on kasvuhormoonin ruiskuttaminen aivoihin. Ilmeisesti tätä käytetään jo mikäli kyseessä on aivojen vaurioitumisesta paraneminen (https://www.youtube.com/watch?v=wBnGOvtBPxc), ja ilmeisesti siis toimii. Tietty ihanteellista olisi saada geenit luonnollisesti tuottamaan ihmisiä joilla olisi suuremmat aivot, johon voisi yrittää päästä vaikka perustamalla sperma-pankin Mensan jäsenille, josta jokainen vois ostaa nerojen spermaa, niin ei tarttis tehdä lisää tyhmiä ihmisiä.

Oliskohan jollain muulla jotain muitakin ehdotuksia sille kuinka ihmisen aivojen kokoa voi kasvattaa, tai kritiikkiä omille mietteilleni? Tämä asia kiinnostaa ja olisi mielenkiintoista kuulla myös neurologian asiantuntijoidenkin mielipiteitä.

19

103

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • 3geeg

   ei aivoja saa kasvamaa. Jos on ollu vajukki koko elmäns on sitä myös kuollessaan.

  • Kun olet saanut aivosi kasvamaan, pohdi, kuinka saisit kallosi kasvamaan, jotta kasvaneet aivosi mahtuisivat kalloosi aiheuttamatta turhaa päänkivistystä.

   • Eiköhän se kasvaneiden aivojen auheuttama paine laajenna myös sitä päätäkin - luulisin. Ja eikös siellä päässä ole myös nestettä aivojen ja kallon välissä, jonka määrää elimistö voi säädellä, tai näin ainakin voisi päätellä kun miettii henkilöitä joiden aivot ovat rappeutuneet niin, että ne ovat pienentyneet. Tuskin heillä siellä pääkallon sisällä on mitään ilmataskuja, vaan pikemminkin elimistö on vain tuottanut heidän pääkallonsa sisään enemmän tätä nestettä, täyttämään tilan minkä aivot ennen veivät. Joten täten voisi päätellä, että mikäli aivot myös kasvaisivat, niin elimistö vähentäisi pääkallon sisällä olevan nesteen määrää.


   • T12 kirjoitti:

    Eiköhän se kasvaneiden aivojen auheuttama paine laajenna myös sitä päätäkin - luulisin. Ja eikös siellä päässä ole myös nestettä aivojen ja kallon välissä, jonka määrää elimistö voi säädellä, tai näin ainakin voisi päätellä kun miettii henkilöitä joiden aivot ovat rappeutuneet niin, että ne ovat pienentyneet. Tuskin heillä siellä pääkallon sisällä on mitään ilmataskuja, vaan pikemminkin elimistö on vain tuottanut heidän pääkallonsa sisään enemmän tätä nestettä, täyttämään tilan minkä aivot ennen veivät. Joten täten voisi päätellä, että mikäli aivot myös kasvaisivat, niin elimistö vähentäisi pääkallon sisällä olevan nesteen määrää.

    Ei se enää aikuisiällä laajene.
    Jos aivot kasvaa kovin painaviksi, voisi ehkä aiheuttaa niska- ja hartiakipuja.


   • plööblaablaa
    kekek-kekek kirjoitti:

    Ei se enää aikuisiällä laajene.
    Jos aivot kasvaa kovin painaviksi, voisi ehkä aiheuttaa niska- ja hartiakipuja.

    "Kooltaan Einsteinin aivot olivat tavalliset, eivät erityisen suuret. Aivopoimuja vain oli joka aivolohkossa paljon tavallisia aivoja enemmän."

    http://www.hs.fi/tiede/a1305623601262

    Koon rinnalla aivojen rakenne on varsin oleellista.


   • osatoimihyvin

    Einstein oli koulussa aika vajakki.


   • plööblaablaa
    osatoimihyvin kirjoitti:

    Einstein oli koulussa aika vajakki.

    "Albert oli koulussa pikemminkin ihmelapsi kuin jälkeen jäänyt."

    http://www.skepsis.fi/jutut/einstein.html

    Että sillee niin sillai siis niin tota joo niin.


   • osatoimihyvin kirjoitti:

    Einstein oli koulussa aika vajakki.

    Myyttiä.


  • aivopääkiö
   • Tiedän toki tuon, ja listaan voisi vielä lisätä pätkäpaaston ja ketogeenisen ruokavalion, mutta tästä ei nyt ollut kysynys.

    Kysymys oli siitä, että millä päästäisiin aivojen kasvattamisessa genetiikan ylittäviin tuloksiin. Vastauksesi enemmänkin kohdistui kysymykseen, että kuinka aivot saadaan kasvamaan oman genetiikan puitteissa, eikä niistä huolimatta. Eli ero on vähän kuin luonnollisilla kehonrakentejilla ja hormooneita käyttävillä kehonrakentajilla.


  • periytyyvanhemmilta

   Tarvitsee valita muutaman sukupolven ajan suuripäinen puoliso.

  • gjjghgjhfjh

   Ne kasvaa kovasta tällistä. Kolari on tunnettu konsti. Kallon voi joutua avaamaan tosin.

  • SuhteellinenTeoria

   Viimeisimpien tutkimusten mukaan älykkyys periytyy äidiltä. Sukupuoli periytyy isältä. Paras tapa "kasvattaa" aivoja on käyttää aivoja enemmän. Lukeminen, opiskelu (kielet, matematiikka, logiikka, filosofia, avaruudellinen hahmottaminen ja mekaniikka), sudokut, ristisanat yms. kehittävät aivoja luomalla neuronien välille synaptisia yhteyksiä. Neuronien päätehtävä on käsitellä ja välittää informaatiota. "Neuronilla on yksi aksoni, jota pitkin se lähettää hermoimpulsseja. Aksoni haarautuu moneen otteeseen ja päättyy synapseihin, jotka kytkeytyvät muiden neuronien dendriitteihin, soomaan, toiseen aksoniin tai kohdesoluun. " Mitä enemmän tällaisia neuronien välisiä yhteyksiä aivoissasi on, sitä tehokkaampaa tietojenkäsittely on.

   "Kun Salk-instituutin neurotutkija, professori Fred Gage kollegoineen marraskuussa 1998 raportoi Nature Neuro¬science -lehdessä, että aikuisen ihmisen aivoissa syntyy uusia hermosoluja, tiedemaailma oli äimänä. Havainto ei alkuunkaan istunut vallitsevaan käsitykseen, jonka mukaan aivosolut eivät uusiutuneet: ne olivat syntymälahja, jolla piti pärjätä koko elämä. --- Enää kukaan ei kiistä hermosolujen uusiutumista, neurogeneesiä, kuten spesialistit itse ilmiötä kutsuvat.--- os olet nuori, aivoissasi syntyy hermokantasoluista uusi hermosolu joka kymmenes sekunti.--- Neuroneja ei kuitenkaan valmistu kaikkialla, vaan kahdessa tietyssä rakenteessa: hajuaistin ytimessä hajukäämissä ja hippokampuksessa, joka on muistikoneistomme työjuhta. Se kerää kaiken aistitiedon, erottelee, työstää ja paketoi sen ja lopuksi lähettää paketit säilömuistiin aivokuorelle. "

   Vertaa neuroverkkoa tietoverkkoon, jossa jokainen uusi yhteys lisää sekä käytettävissä olevaa muistia että laskentatehoa. Mitään oikotietä älykkyyden lisäämiseen ei ole. Jotkut saavat suotuisat geenit ja kehittävät älykkään fenotyypin mm. kasvatuksen, koulutuksen ja sosiaalisten suhteiden avustuksella. Toisten on tehtävä enemmän töitä älykkyyden eteen. Kaikista ei tule - eikä voi tulla neroja, mutta kyllä harjoittelu kasvattaa aivojen toimintakykyä.

   • SuhteellinenTeoria

    Lisäyksenä edelliseen. Pelkät hyvät geenit eivät takaa älykkyyttä. Vaikka yksilö saisi Marie Curien ja Einsteinin geenit, mutta eläisi virikkeettömässä ympäristössä, hänestä ei kehittyisi älyn jättiläistä.

    Tässä mukaan astuu epigenetiikka. Kun vuosina 2000-2001 saatiin päätkseen ihmisen genomin sekvenssointi (Human Genome Project) oletettiin, että saadun tiedon kautta voidaan selvittää geenien toiminta ja mm. monien perinnöllisten sairauksien etiologia. Ihmisen DNA muodostuu n. 3 miljardista emäsparista ja 20 000-25 000 geenistä, jotka ohjaavat proteiinien valmistusta. Proteiineja koodaavien geenien (eksomin) osuus DNA:ssa on kuitenkin karkeasti vain 1,5 %. Muu osa DNA:sta oli hieman mysteeri ja sitä pidettiin pitkään "roska-DNA:na". Nyt on kuitenkin havaittu, että tällä alueella sijaitsee mm. introneita, vahvistajia ja promoottoreita, jotka säätelevät geenien toimintaa. Eli ns. roska-DNA:n alueella on säätelyalueita, jotka vaimentavat tai vahvistavat geenejä. Tämä on merkittävä havainto, sillä nyt tiedetään, että säätelyalueen toiminta ei ole muuttumatonta. Epigeneettinen periytyminen on perinnöllisen tiedon siirtymistä solu- tai yksilösukupolvelta seuraavalle ilman, että perinnöllinen tieto on koodattuna DNA:n tai RNA:n sekvenssiin. Tällaiseen periytymiseen vaikuttavat mm. metylaatiot, histonien, kromatiinien ja DNA:n muutokset, joita ei pidä sotkea solunjakautumisen virheinä syntyviin mutaatioihin.

    Ympäristötekijät, kuten eräät ravintoaineet, hygienia, infektiot, toksiineille ja kemikaaleille altistuminen sekä ympäristön lämpötila vaikuttavat DNA:n promoottorialueiden kautta geenien epigeneettiseen säätelyyn. Tällaiset muutokset kestävät yleensä yksilön elämän loppuun asti, mutta voivat joissain tapauksissa periytyä seuraavalle sukupolvelle tai resessiivisesti jollekin tulevalle sukupolvelle. Näin esimerkiksi perinnöllinen alttius sairastua periytyy, mutta ei välttämättä laukaise sairastumista. Toisin sanoen: ympäristömuuttujat säätelevät geenien toimintaa.

    Älyn kannalta olennaista onkin, että uusi yksilö kasvaa virikkeellisessä ympäristössä, jossa älyn kehittymistä tuetaan ja kannustetaan. Toisaalta sen lisäksi on huomioitava mm. välttämättömien ravintoaineiden saanti. Aivojen kuivapainosta jopa 60 % on rasvaa. Maksa tuottaa kolesterolia, joka toimii aivoissa välittäjäaineena. Kolesterolisynteesi on evoluutiohistoriassa hyvin varhainen kehitysaskel, joka liittyy välittömästi myös steroidien tuottamiseen ja D-vitamiinisynteesiin. Kaikki solut saavat energiaa glukoosista, mutta solujen uusiutumisen - siis myös aivosolujen uusiutumisen - kannalta on välttämätöntä, että elimistöllä on käytössään solujen rakennusaineita, joita ovat tietyt aminohapot ja rasvahapot. Edelleen aivojen toiminta edellyttää, että elimistö pystyy tuottamaan välittäjäaineita kuten serotoniinia ja dopamiinia. Näidenkin saatavuus riippuu siitä, että elimistöllä on niiden valmistamiseen tarvittavat rakennuspalikat: mineraalit, vitamiinit, proteiinit ja rasvahapot. Osa serotoniinista ja dopamiinista syntyy suolistossa suolistobakteerien aineenvaihduntatuotteina. Samoin esimerkiksi K2-vitamiini. Näin suoliston terveys on suoraan yhteydessä aivojen hyvinvointiin.

    Eli tiivistetysti: Ihminen on geenien ja ympäristömuuttujien muokkaama fenotyyppi, jonka toimivuuteen vaikuttaa lukemattomat erilaiset muuttujat tai muuttujien (kuten välttämättömien ravintoaineiden) puute. Näin ihmistä tulisi tarkastella "holistisesti" kokonaisuutena. Ihminen ei voi paeta ympäristön vaikutuksia, joten niiltä osin kuin voi, ne pitää kääntää omaksi ja geenien eduksi.


   • tätäkötarkoitat

    Kurikan pertti olisi ollut hyvä proffa, mutta ei jaksanut harjoitella.


  • Nolla-euroa
  • kovaosaiset

   Aivojen kasvusta en tiedä, mutta ainakin aivot surkastuu varsin helposti monella tapaa. Yksi vahva aivojen surkastaja on näennäistieteeseen uskominen.

  • aivotonapina

   Aivojen koolla ei ole mitään vaikutusta älykkyyteen. Muutenhan norsu olisi paljon ihmistä älykkäämpi. Nerojen aivoista on löydetty normaalia enemmän hermoyhteyksiä eri aivojen osien välillä. Nerojen aivot ovat siis paremmin järjestyneet ja toimivat tehokkaammin. Eivät ole kooltaan yhtään suuremmat.

  • enkovastisuosittele

   aivosi kylla kasvaa jos menet nyrkkeilypalloksi kehaan kassius klayn kaa,,
   eli turpoamista esiintyy..mutta paaluusi ei kylla laajene,,joten suntti tarvitaan,,tai alkaa muju tiivistymaan liikaa,,sitten voi tulla noita sinisia ajatuksia

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Joonas Rask viettänyt omasta

   mielestään kivaa iltaa hyvässä hengessä.. https://www.is.fi/sm-liiga/art-2000010582941.html
   Maailman menoa
   5
   2561
  2. Anni Sinnemäki pilasi tämän kaupungin

   Matti, 72, on myynyt jäätelöä Espalla 27 vuotta, mutta nyt hänelle riittää: "Anni Sinnemäki pilasi tämän kaupungin". Rep
   Maailman menoa
   48
   2064
  3. Tapio Suominen on kuollut

   Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
   Maailman menoa
   40
   2006
  4. Nythän sitä sopii hallituksen lepäillä lomilla

   kun on Suomi saatu perikadon partaalle. Työpttömyys on huipussaan ja velkaa on vedetty kaksin käsin. Valtion yhtiöistä o
   Maailman menoa
   74
   1364
  5. J mies jos vain vielä voit

   Tule luo https://m.youtube.com/watch?v=F5pinBuBRwE&pp=ygUdam9zIHZhaW4gdmllbMOkIHZvaXQgdHVsZSBsdW8%3D Ikuisuutta ei van
   Ikävä
   16
   1196
  6. Mites ois nainen?

   Lähdettäisiinkö yhteiselle lenkille joku ilta? Vaikka sinne metsään. Olisi varmaan juteltavaa puolin ja toisin.
   Ikävä
   59
   1012
  7. Onko sulla joku

   Suunnitelma jo olemassa
   Ikävä
   58
   987
  8. Nainen haluaisitko

   Mieluiten viettää mökkiviikobloppua viinamiehen, himogrillaajan, fitness-addiktin vai vauva kuumeisen miehen kanssa ?
   Sinkut
   32
   984
  9. Koska kumpikaan ei saa sanaa suustaan

   niin miten olisi, jos opeteltaisiin viittomakieli ja hoidettaisiin kommunikointi sillä? Olisi varmasti helpompi murtaa j
   Ikävä
   61
   952
  10. Captain suuttui ja mustaksi muuttui

   Nyt on sitten laadittu oikein tiedote. Viimeksi oli siirtämässä laivojaan kun hävisi oikeudessa Savonlinnan kaupunkia va
   Savonlinna
   41
   919
  Aihe