Kasvissyöjät sukupuuttoon
http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/kasvinsyojakarhu-kuoli-sukupuuttoon-ruokavalion-takia
Kasvissyönti tappaa
11
601
Vastaukset
- Elämäntavat
Kasvissyöjien ruokavalio on usein sellainen, että eiköhän he vain itsekin halua päästä mahdollisimman nopeasti haudan lepoon? Heillähän elämänsähän tuntuu olevan pelkkää kärsimystä.
Enpä juurikaan tunne tervettä kasvissyöjää. Useimmat kärsivät suolistovaivoista, neurofibromatoosista, anoreksiasta, mielenterveysongelmista ja kroonistuneesta stressistä. - karmacy
Mitäs jos kaikkien lihankulutus olisi länsimaista tasoa? Ei ole varmaan hirveästi varaa ainakaan lisätä lihankulutusta, maapallon väkiluvunkin odotetaan ennusteissa nousevan vielä reilusti... Mitkäs ovat sitten lihansyöjien useimmat sairaudet; ylipaino, väsymys, korkea verenpaine, korkea kolesteroli? Vaikka tuo onkin luultavasti provo, niin enemmin lihansyöjät vievät maapallon lähemmäs tuhoon. Eikä kasvissyöjät ole esim. Intiassa, jossa satoja miljoonia jotka ei syö lihaa, kokeneet mitään joukkokuolemaa tai sairausepidemiaa. Ei vegaaniksi tai vegetaristiksi varmaan yhdessä yössä silti tulla, eli siihen, että ihminen tottuu voi kulua jonkun aikaa.
- keps
Lihaperäinen proteiini lisää vielä syöpäriskiä. Lihan tuotanto vaatii lisää peltoalaa, metsiä ja sademetsiä kaadetaan, että saadaan lisää rehuja kasvatettua lihan tuotantoon. Kalat tapetaan sukupuuttoon kun ne ei kerkiä lisääntyä. Että eiköhän tässä koko ihmiskunta kuole sukupuuttoon.
Mitä se liha loppujen lopuksi on? Mäiskyttelet sitä vähän aikaa suussasi ja nielaiset vatsaasi, se on vain tottumus. Samat ravintoaineet mutta terveellisemmät vaihtoehdot löytyy kasvisruoasta, liha ei ole ihmisen ruokaa, kehosi sotii sitä vastaan jatkuvasi joka ilmenee sitten sairauksina ja syöpinä, katso amerikkalaisen yhteiskunnan katukuvaan, kuinka paljon siellä kävelee hiestä märkänä läähättäviä punkeroita. - Entinenvege
Liha ei kylläkään lihota, vaan päinvastoin. Jenkit lihoo ranskanperunalla ja hampurilaisella, kovetetuilla kasvisrasvoilla, mallassokerilla ja lisäaineillä.
Pelkällä lihalla ja eläinperäisellä ravinnolla elävät ovat hoikkia kuin pajunvitsat. :) (vrt. vaikkapa masai-heimo, saamelaiset ja muut alkuperäiskansat)
Muuten olen sitä mieltä, että tämä on huono aloitus kasvisruokapalstalle. Myös sekasyöjät syövät kasvisruokia ja vegaanit on sitten asia erikseen. Ex vegaanina tiedän mistä kirjoitan. Kasvisruoka voi olla myös hyvin lihottavaa ja tunnekin monia tosi punkeroita kasvissyöjiä ja vegaaneja. - keps
Niinhän sitä viissiin laihtuu vaikka söisi pelkkiä sipsiä tai pelkkää suklaata?
Tokihan kasvisruoankin kanssa voi syödä liikaa sokeria tai valkoista jauhoa, samat riskit kuin sekaruokavaliossa. Uskoisin silti että ameriikkalaiset menee mäkkäriin juurikin lihan takia eikä ranskalaisten?
Minä laihdutin parhaimmillaan 45 kg sekaruokavalion aikana 3,5 vuotta sitten, korjaamalla ruokailutottumuksia ja lisäämällä liikuntaa, tuosta on tullut takaisin painoa noin 6-8 kg, mutta punkeroksi en ole palautunut, sama vaatekoko on pysynyt.
Uskon siihen että suurin osa syövistä, korkea kolesteroli, verisuonien tukokset ja muut johtuu eläinproteiineista, eli liha ei vain ole ihmisen ruokaa. Sitten näitä oireita yritetään korjata kaiken maailman pillereillä. Minä olen 42v ja en syö mitään pillereitä, haluan että asia myös pysyy näin. Isäni kuoli sydänongelmiin 2 kuukautta sitten, hänellä oli liian korkea verenpaine. - tktktks
"Pelkällä lihalla ja eläinperäisellä ravinnolla elävät ovat hoikkia kuin pajunvitsat. :) (vrt. vaikkapa masai-heimo, saamelaiset ja muut alkuperäiskansat)"
Masait ovat hoikkia, mutta he kävelevät 30 km päivässä. Siitä huolimatta heillä on atheroskleroosia.
Mann GV, Spoerry A, Gray M, Jarashow D. Atherosclerosis in the Masai. Am J Epidemiol. 1972 Jan;95(1):26-37.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5007361
http://nutritionstudies.org/masai-and-inuit-high-protein-diets-a-closer-look/
Saamelaisilla on suurentunut riski sairastua vatsasyöpään:
Wiklund K1, Holm LE, Eklund G. Cancer risks in Swedish Lapps who breed reindeer. Am J Epidemiol. 1990 Dec;132(6):1078-82.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2260539
Saamelaisilla on samanlainen riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen kuin muillakin tutkituilla ryhmillä:
Njølstad I1, Arnesen E, Lund-Larsen PG. Cardiovascular diseases and diabetes mellitus in different ethnic groups: the Finnmark study. Epidemiology. 1998 Sep;9(5):550-6.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9730036
Edin-Liljegren A1, Hassler S, Sjölander P, Daerga L. Risk factors for cardiovascular diseases among Swedish Sami--a controlled cohort study. Int J Circumpolar Health. 2004;63 Suppl 2:292-7.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15736671
Saamelaisilla on kaksi kertaa suurempi riski sairastua astmaan ja allergisiin sairauksiin kuin muilla norjalaisilla:
Selnes A1, Bolle R, Holt J, Lund E. Atopic diseases in Sami and Norse schoolchildren living in northern Norway. Pediatr Allergy Immunol. 1999 Aug;10(3):216-20.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10565563 - Entinenvege
keps kirjoitti:
Niinhän sitä viissiin laihtuu vaikka söisi pelkkiä sipsiä tai pelkkää suklaata?
Tokihan kasvisruoankin kanssa voi syödä liikaa sokeria tai valkoista jauhoa, samat riskit kuin sekaruokavaliossa. Uskoisin silti että ameriikkalaiset menee mäkkäriin juurikin lihan takia eikä ranskalaisten?
Minä laihdutin parhaimmillaan 45 kg sekaruokavalion aikana 3,5 vuotta sitten, korjaamalla ruokailutottumuksia ja lisäämällä liikuntaa, tuosta on tullut takaisin painoa noin 6-8 kg, mutta punkeroksi en ole palautunut, sama vaatekoko on pysynyt.
Uskon siihen että suurin osa syövistä, korkea kolesteroli, verisuonien tukokset ja muut johtuu eläinproteiineista, eli liha ei vain ole ihmisen ruokaa. Sitten näitä oireita yritetään korjata kaiken maailman pillereillä. Minä olen 42v ja en syö mitään pillereitä, haluan että asia myös pysyy näin. Isäni kuoli sydänongelmiin 2 kuukautta sitten, hänellä oli liian korkea verenpaine.Suvussamme on yli 100 vuotiaita sekasyöjiä, mutta en tunne tai edes tiedä ainuttakaan hyvin pitkäikäistä vegaania! Varmaan tarvitsee mennä ulkomaille löytääkseen sellaisen "luonnonoikun". :)
Päinvastoin tunnen alle 30 vuotiaita vegaaneja, joilla on useita epämääräisiä sairauksia, joihin ei löydy hoitoja, kuten neurofibromatoosi. Tunnen 5-kymppisiä kasvissyöjiä, jotka näyttävät 75 vuotiailta ja 6-kymppisiä kasvissyöjiä, jotka alkavat olla haudan partaalla.
Itse uskon vahvasti, että vegaanius ei tuo terveyttä sen enempää kuin muutakaan autuutta, mutta kasvispainotteinen sekaravinto mm. laadukkaine (luomu) lihoineen ja kaloineen on mm. pitkän iän salaisuus. - keps
No ehkä vegaanius on niin tuore juttu ettei sitä juuri kukaan harrastanut yli 70 vuotta sitten, enpä tiedä? Oletko varma ettei vegaani ystäväsi harrasta muita huonoja tapoja, kuten runsaasti alkoholia ja tupakkaa? Toki loppujen lopuksi geeneistä se eliniän pituus on kiinni, mutta lisäksi uskon että 5-kymmpiset kasvissyöjä ystäväsi jotka näyttävät 75 vuotiailta, johtuu myös geeneistä eikä kasvisruoasta.
On tässä toki myös taustalla eettinen puoli. Mitä olen tutkinut asioita, en hyväksy nykyisen kaltaista massatuotantoa lihan tuotannossa, se ei ole kestävää kehitystä. Tulevaisuutta ei kukaan voi ennustaa, mutta uskoisin että tulevaisuudessa kasvisruokavalio on ainut vaihtoehto ihmisillä edessä muutenkin tai sitten lihaa pitää pystyä kasvattamaan suoraan kuten kasvien kohdalla. - Entinenvege
keps kirjoitti:
No ehkä vegaanius on niin tuore juttu ettei sitä juuri kukaan harrastanut yli 70 vuotta sitten, enpä tiedä? Oletko varma ettei vegaani ystäväsi harrasta muita huonoja tapoja, kuten runsaasti alkoholia ja tupakkaa? Toki loppujen lopuksi geeneistä se eliniän pituus on kiinni, mutta lisäksi uskon että 5-kymmpiset kasvissyöjä ystäväsi jotka näyttävät 75 vuotiailta, johtuu myös geeneistä eikä kasvisruoasta.
On tässä toki myös taustalla eettinen puoli. Mitä olen tutkinut asioita, en hyväksy nykyisen kaltaista massatuotantoa lihan tuotannossa, se ei ole kestävää kehitystä. Tulevaisuutta ei kukaan voi ennustaa, mutta uskoisin että tulevaisuudessa kasvisruokavalio on ainut vaihtoehto ihmisillä edessä muutenkin tai sitten lihaa pitää pystyä kasvattamaan suoraan kuten kasvien kohdalla.Varmaan näillä tuntemillani vegaaneilla on huonoja tapoja. Näiden alle 3-kymppisten elämä lienee ollut jo pelkkää sairastelua pitkään, ehkä jo ennen vegaaniuden aloittamista, mutta heidän sijassaan kokeilisin jotain muuta luonnollisempaa ruokavaliota. Nämä nyhtökaurat ja härkikset ovat liian prosessoituja ja lisäainepitoisia korvatakseen luomulihan, riistan tai kalan.
Tämä yksi 5-kymppinen on kovin ryppyinen, mutta hänellä on ehkä muita huonoja tapoja, kuten runsas alkoholinkäyttö. Muistaakseni hän ei tupakoi tai on sitten salapolttaja. :) Muiden elämäntapoihin en ole tarpeeksi hyvin tutustunut.
6-kymppinen on mies ja hän elää kaurapuurolla ja sen hän on näköinenkin. Maha on todella pullottava ja yleisilme todella lysähtänyt, väsynyt ja harmaa. Hän on aspergertyyppinen ja ollut koko ikänsä vegaani. Jos hän saavuttaa 70 vuoden iän, olen aika yllättynyt.
Suomessa lihan tuotanto on yhä tolkullista. Tuotantoeläimistä pidetään huolta. Toki on yksittäisiä tapauksia, jossa masentunut, keski-iän ylittänyt vanhapoika tappaa koko karjansa nälkään, mutta siitä ei voi tehdä sääntöä.
Ylipäätään on luovuttava elintarvikkeiden prosessoimisesta, jos halutaan elää terveesti ja luontoa liikaa kuormittamatta. Vegaanit kulkevat laput silmillä, eivätkä he tajua, miten heidän ravintonsa joka tuodaan usein vinkukiinasta lentoteitse kuormittaa tätä palloa. Lähiruoka on eettistä, oli se sitten itse kasvatettu vihannes tai naapurissa tuotettu liha, merestä pyydetty kala.
- Anonyymi
Hieno kirjoitus. Jännittävää huomata miten aika muuttuu, mutta google pitää minua niin eläköityneenä jo 43-vuotiaana että tarjoaa luettavakseni tällaisia nostalgisia helmiä.
Katsoimpa sitten tosiaan mitä wikipedia sanoo saamelaisesta keittiöstä, ja kappas vain: lihaa, kalaa, marjoja, verta, pettua, ja jauhoja. Kesäisin perunaa. Jauhot ja suola oli enimmäkseen kauppatavaraa, eikä perunakaan sinne amerikasta tuulen mukana lentänyt.
Väittäisin että aika eläinperäis-voittoiseen ravintoon nojaavat geenit siellä ovat menestyneet. Jo vain siksi että talvella ei ole muuta saatavilla, jos ei niiden kahden kesäkuukauden aikana ole hamstrannut itselleen tuntureilta kitukasvuista spelttiä ja pikkuruisia paleltuneita avokadoja. Kuusenkerkkiäkin on joutunut hakea Ivalon alapuolelta. Utsjoelta sinne on n. 200km.
Jäämerellä olisi kenties mahdollista kerätä merilevää, eikä sinne ole ehkä niinkään pitkä matka.
Myönnettäköön etten tiedä kuinka hyvin he loppujen lopuksi olivat sopeutuneet jääkauteen ja ruokavalioonsa. enkä sitäkään kuinka hyvin intialaiset ovat sopeutuneet omiin olohinsa ja kasvisruokavalioonsa.
Millä mittarilla sellasta voi edes mitata? Molemmat kansat ovat selvinneet tähän päivään saakka. Se on jo aika paljon.
Se herättää todella mielenkiintoisella tavalla kysymyksen,
kuinka hyvin kansat ympäri maailman ovat sopeutuneet uusiin nykypäiväisiin ruokavalioihinsa?
Ihmisten nettikeskusteluista päätellen melko huonosti. Toki suurella osalla ihmisistä ei ole vaihtoehtoja, saatikka nettiä, tai saldoa käyttää nettiä loputtomaan jaaritteluun dieeteistä.
Me taas joilla on tuohon kaikkeen varaa... no, täällä sitä ollaan. Katsokaa peiliin.
Eläimetkään eivät vielä elä muoviryönällä ja vanhoilla sanomalehdillä, mutta surullista kyllä joutuvat sitä yrittämään.Vielä äärimmäisempi ja paradoksaalisempi ruokavalio on inuitien perinteinen ruokavalio, jonka energiasta yli puolet tulee rasvasta ja jäljellä olevasta suurin osa eläinproteiineista. He ovat sopeutuneet ruokavalioon noin 20 000 vuodessa.
Inuitien paradoksiksi sanotaan juuri sitä, että energiasta yli puolet tulee rasvasta (traanista) mutta sydän- ja verisuonisairauksia on vain puolet verrattuna muuhun väestöön.
Ihminen voi ottaa proteiinista energiaa maksimissaan 35-40%. Sen ylittävästä määrästä tulee proteiinimyrkytys, jota pohjoisen kansat ja naparetkeilijät kutsuvat karibu- tai jänistaudiksi (mal de caribou tai rabbit starvation). Maksa ei pysty käsittelemään enempää proteiinia, joten loppu energia on otettava rasvoista ja hiilihydraateista. Inuitien perimässä on mm. tavallista suurempi maksa, joten he voivat hyödyntää hieman enemmän proteiineja, mutta ei määräänsä enempää.
https://en.wikipedia.org/wiki/Protein_poisoning
https://www.discovermagazine.com/health/the-inuit-paradox
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1012598Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302355Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen192158Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663971716- 1131570
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1631297Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2681110- 711004
- 79956
Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha178920