Ovatko naiset älykkäämpiä kuin miehet?

Tietämätön_

Miten on?

Onko sukupuolten välillä de facto älykkyyseroja?

21

139

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • minun_näkemys

      Miesten elämää ohjaa tunnetilat.
      Naisten elämää ohjaa järkevyys.

    • NoinhanSeOn

      Tuosta edellisestä vastauksesta voisi olla päinvastaistakin mieltä. Mutta jos lähdetään siitä että älyllinen potentiaali on suurelta osin geeneissä, niin geenit jotka poika ja tyttö voivat saada vanhemmiltaan eroavat vain yhden kromosomin osalta. Älykkyyteen vaikuttavat useat geenit joten kovin suuria eroja ei lähtökohtaisesti ole. On kuitenkin mahdollista että miesten ja naisten kognitiiviset kyvyt ovat kehittyneet eri tavalla ihmisen kehityshistorian aikana. Miehet olivat metsästäjiä mihin tarvittiin tiettyjä lahjakkuuksia. Naiset taas tekivät kollektiivisesti heimon taloustöitä mihin tarvittiin toisenlaisia lahjakkuuksia. Ja tuo yksi kromosomi voi vieläkin kantaa noita eroja. Miesten sanotaan olevan keskimäärin parempia esim. avaruudellisessa hahmottamisessa, naisten puolestaan sosiaalisesti taitavampia.

      Kouluaineista matematiikka on lähimpänä sitä älykkyyttä jota esim. Mensa mittaa. Pitkän matematiikan ylioppilaskirjoituksissa ei ole suurta eroa tyttöjen ja poikien välillä. Tosin tytöistä pienempi osuus kirjoittaa sen. Laudatureja pojat saavat käsittääkseni enemmän. Mensan jäsenistä 70 % on miehiä ja 30 % naisia, mutta on muistettava että kaikki joilla on mahdollisuus läpäistä testi eivät hakeudu siihen.

      • sitähän.se.on

        Niin, miesten aivot ovat yksinkertaisemmat. Y-kromosomi kun on surkastunut X.


    • varmatieto

      Keskimäärin miehet ja naiset ovat tasoissa älykkyydessä, mutta miesten välillä löytyy suurempaa vaihtelua. Tyhmimmät ja älykkäimmät ovat miehiä.

      • TääsTätäMonotoniaa

        kaiketi ymmärrät että on olemassa erilaista älykkyyttä....


      • IQ_test_dummy

        Suomen Mensan testeissä tllaista ei näy. Mensa-rajaan pääsee testatuista naisista ja miehistä yhtä suuri osa.


      • mensassamiehiä

        Vain pieni osa Mensan jäsenistä on naisia. Noin puolet testin tekijöistä läpäisee testin. Testiin menijöiksi valikoituu sellaiset tyypit, jotka tietävät pärjäävänsä testissä ja ovat kiinnostuneita älykkyystesteistä.


    • HeiVertausPahvi

      oha niit eri sukupuolia joten varmasti eroja kuinka ajatella, siten voisi päätellä myös älykkyydestä että on erilaista älykkyyttä.... joten ei voi kysyä ovatko naiset älykkäämpiä kuin miehet, koska puhutaan erilaisesta älykkyydestä ja loogisuudesta.

    • NoinhanSeOn

      "kaiketi ymmärrät että on olemassa erilaista älykkyyttä...."

      Älykkyys ei ole mikään fysikaalinen suure vaan määrittelykysymys. Esim. mensatesti perustuu vain kuviopäättelyyn koska sen katsotaan olevan opituista asioista lähes riippumaton. Mutta Mensallakin on lähtökohtana että tuo testi korreloi voimakkaasti ns yleisälykkyyden kanssa eli se mittaa laajemmin älykkyyttä. Waistyyppinen testi on monipuolisempi mutta siinä esim. kielellistä osuutta on vaikea saada yleispäteväksi.

      Mutta monet haluavat liittää muitakin lahjakkuustekijöitä älykkyyteen, esim. musikaalinen lahjakkuus, sosiaalinen taitavuus, luovuus... En ymmärrä miksi niitä ei voi pitää omina lahjakkuuslajeinaan. Ilmeisesti termi älykkyys on saanut niin suuren arvostuksen että se halutaan omaksua myös muihin lahjakkuuksiin.

      Miesten ja naisten aivoilla on toiminnallisia eroja, se on havaittu kiistattomasti.
      Ongelmien ratkaisuissa naisten aivot aktivoituvat laajemmin kuin miesten. Siinä on hyviä ja huonoja puolia. Lienee niin että naiset ottavat monipuolisemmin eri asioita huomioon. Toisaalta miehet pystyvät analysoimaan asioita syvällisemmin kun taas naisten aivot "tilttaavat". Mutta tuokin pätee vain keskimäärin.

      • NoinhanSeOn

        Jos tuota vielä hieman perustelisi. Shakin suurmestareista on noin 2 % naisia. Kansainvälisissä matematiikkaolympialaisissa on 100 parhaan joukossa yleensä vain muutama nainen. Esim. matematiikan ja kvanttifysiikan huippujen joukossa on vähän naisia.


      • kirkoton

        Kyllä, on tutkimuksia siitä, kuinka naiset pystyvät keskittymään paremmin useampaan asiaan kuin miehet. Ja miehet ovat keskimäärin parempia syventymään yhteen asiaan. On jopa ehdotettu, että autismin kirjo olisi miehelle tyypillisten aivojen "äärimmäinen ilmentymä" ja joku psyykkinen sairaus, en muista oliko skitsofrenia vai joku muu, olisi naiselle tyypillisten aivojen "äärimmäinen ilmentymä".

        Siitä en sitten ole varma, aktivoituvatko naisten aivot keskimäärin laaja-alaisemmin, vai aktivoituvatko ne vain alueellisesti eri tavoin kuin miesten.


      • 102030405060
        kirkoton kirjoitti:

        Kyllä, on tutkimuksia siitä, kuinka naiset pystyvät keskittymään paremmin useampaan asiaan kuin miehet. Ja miehet ovat keskimäärin parempia syventymään yhteen asiaan. On jopa ehdotettu, että autismin kirjo olisi miehelle tyypillisten aivojen "äärimmäinen ilmentymä" ja joku psyykkinen sairaus, en muista oliko skitsofrenia vai joku muu, olisi naiselle tyypillisten aivojen "äärimmäinen ilmentymä".

        Siitä en sitten ole varma, aktivoituvatko naisten aivot keskimäärin laaja-alaisemmin, vai aktivoituvatko ne vain alueellisesti eri tavoin kuin miesten.

        Niin on, keskimäärin on todistettu yhtä sun toista. Naiset ovat parempia multitaskaamaan, miehillä on parempi 3 ulotteisen tilantaju, kielellisissä asioissa on eroa, naiset puhuu enempi, mutta miehillä on laajempi sanavarasto, jne.

        Toisaalta yksittäisen ihmisen kohdalla se keskiverto ei tarkoita yhtään mitään. Joku mies voi olla selvästi keskiverto naista parempi multitaskaamaan, tai jollakin naisella voi olla paljon keskiverto miestä laajempi sanavarasto.


      • 102030405060

        Mensan testi mittaa kuviopäättelynopeutta, johon vaikuttaa mm. ihmisen näkökyky ja visuaalinen puoli.


      • Kalle.Kullinpää
        102030405060 kirjoitti:

        Mensan testi mittaa kuviopäättelynopeutta, johon vaikuttaa mm. ihmisen näkökyky ja visuaalinen puoli.

        Ja usko suhteellisen yksinkertaiseen maailmaan. Ei siis sovellu arvaattomissa ja monimutkaisissa draamaoloissa eläneille.


      • Noinkohan
        102030405060 kirjoitti:

        Mensan testi mittaa kuviopäättelynopeutta, johon vaikuttaa mm. ihmisen näkökyky ja visuaalinen puoli.

        Näkökyky ja visuaalinen puoli? Kyllä ne kuviot ovat aika selkeitä, ei niiden ratkomisessa mikään tarkkanäkö auta. Ja ovat aika selkeitä, ei niitä visuaalisella näkemyksellä ratkota. Kyllä se riippuu aivojen prosessointitehosta.


    • kirkoton

      Ensinnäkin, mitä tarkoitat älykkyydellä? Motorista taitavuutta, sosiaalisia taitoja...?

      Miesten ja naisten aivot ovat rakenteeltaan keskimäärin erilaiset, ja tämän vuoksi he myös käyttävät aivojaan eri tavoin.
      Miesten aivot:
      - kooltaan isommat
      - enemmän harmaata ainetta (keskimäärin 7% enemmän kuin naisilla)
      - enemmän hermoyhteyksiä aivopuoliskojen välillä > parempi havainnointikyky (avaruudellinen hahmotuskyky), paremmat motoriset taidot, dominoivampia (aggressiivisempia) kuin naiset

      Naisten aivot:
      - kooltaan pienemmät
      - enemmän valkeaa ainetta (keskimäärin 10% enemmän kuin miehillä)
      - enemmän hermoyhteyksiä otsalohkojen välillä > empaattisuus, paremmat sosiaaliset taidot, hoivavietti

      Nämä kaikki ominaisuudet ovat kuitenkin vain kärjistyksiä. Myös joillain naisilla on motorista taitavuutta, kuten jollain miehillä enemmän empatiaa ja hyvät sosiaaliset taidot. Transsukupuolisten tutkimusta on mielenkiintoista seurata, heillä kun naisen aivot ovat miehen kehossa tai päin vastoin.

    • ViimeinenMahdollisuus

      En tiedä paljonkaan naisista, mutta OK, mies, kohta 50v ja korvakarvat on rumat..
      Kokeiltuja metodeja:
      - ajeleminen parranajokoneella, ok, mutta sänki
      - Veet karvanpoisto, sekin ok, mutta sänki pukkaa viikossa
      Millä korvakarvoista eroon pitkäksi aikaa tai pysysvästi?
      Ummetus myöskin vaivaa. Sukupuolitauteja ei ole.
      Olen eronnut vaimosta viime vuonna jo. Ero oli pitkä prosessi. Nyt kun asiat on kunnossa, huomaan miten järkyttävän paljon onkin tunteita.
      En kehtaisi ikinä hänelle tunnustaa, että ikävöin ja rakastan häntä vielä. Näen kaiken aivan uusin silmin nyt kun aikaa on kulunut. Onko kokemusta asiasta, kuinka kauan suruaika kestää?
      Minulle on tulossa pian pieni Staffi-pentu ja nimi on ihan hukassa vielä. Vielä ei ole tietoa onko kyseessä uros vai narttu, joten ehdotelkaa tyttöjen sekä poikien nimiä jotka ovat Disney saduista.

      Kiitos :)

      • mies.miehelle

        Ole hyvä, viestisi oli älykäs. Jos löydät kaksi erittäin hyvää naista, niin lähetä toinen niistä minulle. Jos siitä ei tule mitään, hän kyllä palaa itse takaisin.


    • välttämättäei

      Mielestäni älykkyys tulee ehkä vain eri tavalla esiin.

      Naiset ovat kenties hieman laskelmoivampia ja ajattelevat asioita pidemmällä tähtäimellä. Biologiansa vuoksi juotuvat ottamaan vastuuta, jolloin on mietittävä kvartaalia kauemmaksi.

      Miehet pystyvät taas käyttämään energiaansa luovemmin ja ottamaan riskejä. On helpompi mahdollisuus kokeilla, yrittää ja epäonnistua, koska joku toinen ei siitä välttämättä kärsi.

      • tasa-arvoa.kehiin

        Kummallakin ominaisuudella on etunsa. Nyt olisi taas aika miettiä asioita hieman pidemmälle ja laajemmissa kokonaisuuksissa ja siksi äänestän seuraavaksi vasemmistoliittolaista naista.

        Nallelle pitäisi tilata postimyynnistä joku simpsakka nuori thaimaalainen nuorikko, niin olisi silläkin parempaa tekemistä kuin pelätä omaisuutensa menettämistä. Saisi työttömätkin olla rauhassa työttömiä.


    • 102030405060

      Keskiverto miesten ja naisten välillä on eroja eri alueilla, kuten tilantajussa, kielellisissä asioissa, jne.

      Mutta yksittäinen ihminen taas ei juuri koskaan ole keskiverto, eli eipä näitä voi kehenkään yksilöön soveltaa ja sanoa sukupuolen perusteella mitään varmaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1445
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1225
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1222
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1205
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe