Tuolla aiemmassa keskustelussa kyseltiin tuota sämpylöiden juurimenetelmää, ja laitankin sen nyt ihan erilliseen keskusteluun, niin varmasti huomaatte lukea :)
Tällä ohjeella tulee 24 kpl sämpylöitä, voi toki pienentää tai suurentaa ohjetta.
Taikinan juuri:
5dl vettä tai maitoa
50g hiivaa (myös kuivahiiva käy, katso pussista annostelu)
2 tl sokeria
5 dl hiivaleipäjauhoja
Lisäksi:
1 tl suolaa
noin 6 dl sämpylä-tai hiivaleipäjauhoja
4 rkl öljyä
1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi
2. Murenna ja lietä hiiva nesteeseen, sekä lisää sokeri ja 5 dl jauhoja haarukkavatkaimella sekoittaen. Taikinan juuri on vellimäistä.
3. Peitä astia leivinliinalla ja jätä kulho lämpimään paikkaan (suosittelen että laskette tiskialtaaseen melkeinpä kuumaa vettä ja laitatte kulhon sinne lillumaan)10-15 minuutiksi.
4.Kun juuri kuplii (kun välillä vähän kuplahtelee niin riittää sekin), lisää suola ja suurin osa jauhoista haarukkavatkaimella sekoittaen.
5. Jatka jauhojen lisäämistä ja alusta taikinaa toisella kädellä. Pyri saamaan taikinaan hyvä sitko. Lisää lopuksi öljy.
6. Vaivaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä. Muotoile taikina tangoksi ja jaa se 24 osaan.
7. Leivo taikinapalat sämpylöiksi ja aseta pellille leivinpaperille tasaisin välein. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
8. Peitä sämpylät leivinliinalla (leivinliinan alla kohotettuina ei muodostu kovahkoa kuorta)ja kohota.Sämpylät ovat paistovalmiita kun ne tuntuvat pehmeiltä ja niihin jää kuoppa sormella painettaessa.
9. Paista sämpylöitä uunin keskitasossa noin 10 min. (Kannattaa peittää vielä sämpylät leivinliinalla, kun tulevat uunista, niin tulee pehmeämpi pinta)
Juurimenetelmällä sämpylät
15
7828
Vastaukset
- idea
Mutta täysin väärin. Juuri ei synny missään 10-15 minuutissa vaan happaneminen vaatii useita tunteja. Tuo ohje on tavallisen hiivataikinan valmistusohje.
Aitoa hapanleipää voi valmistaa täysin ilman hiivaa ja juuri tekee leivontahiivan työn. Itseasiassa hapanjuuressakin on kyse hiivoista, mutta ne ovat ilmassa olevia villihiivoja, jotka lisääntyvät sopivissa olosuhteissa. Lisäksi hapanjuureen tulee spontaaneja maitohappobakteereita, joita myös esiintyy tavallisessa kodin mikroilmastossa.- Jepy
Ja tällä ohjeellako ei sämpylät onnistu? Saanen nauraa. Olet ehkä oikeassa tuon hapanleipä-esitelmäsi kanssa, mutta mitään hapansämpylöitä ei ole tarkoituskaan saada aikaiseksi. Ehkä tämä juurikäsitys, ei ole aivan sama kuin tässä ohjeessa. Leivän juuren tietää olevan valmis, kun se kuplii, mikä tässä taikinassa tarkoittaa n. vartin odotusta. Tämä todellakin on hiivataikina ei mikään hapanleipätaikina.
- juuret
Jaha. Olen maalta kotoisin ja siellä "vanha kansa" säilytti hapanleivän (eli ruisleivän) juurta niin, etteivät pesseet puista isoa taikinavasua. Kun tehtiin uutta taikinaa juuri oli astiassa itsessään.
Mutta kun minulle ei ole moista juuriastiaa, niin mitenkä pystyn tuottamaan juuren?
Onko vaalea sämpylä hyvän makuista tuommoisella juurella tehtynä?
Anna joku ohjekin. - Jepy
juuret kirjoitti:
Jaha. Olen maalta kotoisin ja siellä "vanha kansa" säilytti hapanleivän (eli ruisleivän) juurta niin, etteivät pesseet puista isoa taikinavasua. Kun tehtiin uutta taikinaa juuri oli astiassa itsessään.
Mutta kun minulle ei ole moista juuriastiaa, niin mitenkä pystyn tuottamaan juuren?
Onko vaalea sämpylä hyvän makuista tuommoisella juurella tehtynä?
Anna joku ohjekin.Ko. ohjeen juuren ei ole tarkoituskaan muistuttaa hapanleipiin ym. käytettävää juurta, vaan parantaa tavallisen sämpylän rakennetta ja huokoisuutta. (Kuten Jotu tuolla jo mainitsikin :) Ohjeen sämpylöistä tulee mielestäni pehmeämpiä ja kuohkeampia, kuin ihan tavallisella hiivataikinalla, maku on kyllä suurinpiirtein samanlainen.
- juuret taas
Jepy kirjoitti:
Ko. ohjeen juuren ei ole tarkoituskaan muistuttaa hapanleipiin ym. käytettävää juurta, vaan parantaa tavallisen sämpylän rakennetta ja huokoisuutta. (Kuten Jotu tuolla jo mainitsikin :) Ohjeen sämpylöistä tulee mielestäni pehmeämpiä ja kuohkeampia, kuin ihan tavallisella hiivataikinalla, maku on kyllä suurinpiirtein samanlainen.
Aha nyt ymmärrän. Kiitos.
Tulisikohan sitten tuolla vanhan kansan menetelmällä vehnäleivästä tms. hapanta? - tiinuym
juuret kirjoitti:
Jaha. Olen maalta kotoisin ja siellä "vanha kansa" säilytti hapanleivän (eli ruisleivän) juurta niin, etteivät pesseet puista isoa taikinavasua. Kun tehtiin uutta taikinaa juuri oli astiassa itsessään.
Mutta kun minulle ei ole moista juuriastiaa, niin mitenkä pystyn tuottamaan juuren?
Onko vaalea sämpylä hyvän makuista tuommoisella juurella tehtynä?
Anna joku ohjekin.Oikeaa perinnetietoa, kun nyt oikein tarkennellaan niin taikinakaukalo tai -tiinu on oikea termi. Museoissa usein näkee ruuhimaisia, yhdestä puusta veistettyjä vanhoja talonpoikaisesineitä. Taikinapunttuja joissa tosiaan juuri eli kuukausia, ehkä jopa vuosia tarvittaessa puun rakosissa ja taikinanrippeissä. Aktivoitiin vedellä liottamalla ja laittamalla jauhoja ravinnoksi. Varmaankin leipomisen aloittelu kesti vähintään vuorokauden. Viljan ravitsemuksellinen arvo muuten paranee huomattavasti, kun se liotetaan vedessä vähintään illasta aamuun, fytiinihappo joka sitoo kalsiumia ja muita ravinteita hajoaa (lähde: leipurimestari J.A. Yrjölän puuron resepti koirille).
Juuri viime viikolla Saarenmaalla pojalle selitin näitä.
- PiiaTiia
Juurta tai ei, sämpylää siitä syntyy!
Superkiitokset ohjeesta!! - taikinanjuuri
http://fi.wikipedia.org/wiki/Taikinajuuri
http://olotila.yle.fi/ruoka/leivonta/leivat/taikinanjuuri-ruisjauhoista-ja-omenasta
http://murmelinpaiva.blogspot.com/2010/01/ruisleipa.html
mm ravintola Carelian omssa keittiössä leivottiu hiivaleipä, on tehtu 100 vuotta vanhaan juureen ! Mitä maukkain leipä !
http://www.hs.fi/ruoka/artikkeli/Ja kuudentena päivänä valmistuu leipä/1135257286466
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/26069/Hapatettu hiivaleipä (2kpl)/- husovarnatar
juuren säilytys kirjoitti:
Oman juuren saa tehtyä aivan ostoruisleipien kannikoista,Reissumies,Ruispalat
tai jotain muuta.Pienennä esim. 3-4 reissumiestä veteen ja anna liota
huoneenlämmössä yön yli.Lisää vähän vettä ja ruisjauhoja, että tulee velliä.
Vatkaa juurta muutaman kerran päivässä, lisää päivittäin vähän vettä ja ruisjauhoja.
Juuri alkaa kuplimaan ja tuoksumaan muutaman päivän kuluessa.Kun on "oikea"
happamen tuoksu, leivo!
Voit varmistaa nostatuksen palalla hiivaa alustaessasi taikinaa.
Jätä osa taikinasta ( n.2dl ) seuraavan kerran juureksi pakastimeen. - leipuri hiivasieni
husovarnatar kirjoitti:
Oman juuren saa tehtyä aivan ostoruisleipien kannikoista,Reissumies,Ruispalat
tai jotain muuta.Pienennä esim. 3-4 reissumiestä veteen ja anna liota
huoneenlämmössä yön yli.Lisää vähän vettä ja ruisjauhoja, että tulee velliä.
Vatkaa juurta muutaman kerran päivässä, lisää päivittäin vähän vettä ja ruisjauhoja.
Juuri alkaa kuplimaan ja tuoksumaan muutaman päivän kuluessa.Kun on "oikea"
happamen tuoksu, leivo!
Voit varmistaa nostatuksen palalla hiivaa alustaessasi taikinaa.
Jätä osa taikinasta ( n.2dl ) seuraavan kerran juureksi pakastimeen.Ei siihen mitään kannikoita tarvitse. Vesi ja jauhot riittävät. Jos haluaa jotain variaatioita, niin osan vedestä voi korvata jollain muulla nesteellä, esimerkiksi kotitekoisella simalla näin vapun kunniaksi, jolloin juuresta tulee hedelmäisemmän makuinen.
Mikään ei tosiaan käske tekemään juurta ruisjauhoistakaan, ihan yhtälailla voi tehdä vehnäjuuren vaaleita leipiä varten.
- giapattaan tykästyny
http://www.kotikokki.net/keskustelut/?read,5,137604
esim giapatta tehdään juureen - juureen leivottu
http://wikikko.info/wiki/Vaalea_hapanleipä
http://www.hs.fi/ruoka/artikkeli/Ja kuudentena päivänä valmistuu leipä/1135257286466 - VeikkoKa
Hyvä ohje ja tosi nopea valmistaa
- Hyvä ohje
Kiitos ohjeesta, hyvää tuli vaikken normaalisti pääse leivontataidoillani kehuskelemaan :)
Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!
Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit12661Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1511228Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on491115- 127998
Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️223964Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?206929Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä13845- 72835
Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk296833- 39822