Juurimenetelmällä sämpylät

Jepy

Tuolla aiemmassa keskustelussa kyseltiin tuota sämpylöiden juurimenetelmää, ja laitankin sen nyt ihan erilliseen keskusteluun, niin varmasti huomaatte lukea :)

Tällä ohjeella tulee 24 kpl sämpylöitä, voi toki pienentää tai suurentaa ohjetta.

Taikinan juuri:

5dl vettä tai maitoa
50g hiivaa (myös kuivahiiva käy, katso pussista annostelu)
2 tl sokeria
5 dl hiivaleipäjauhoja

Lisäksi:
1 tl suolaa
noin 6 dl sämpylä-tai hiivaleipäjauhoja
4 rkl öljyä

1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi
2. Murenna ja lietä hiiva nesteeseen, sekä lisää sokeri ja 5 dl jauhoja haarukkavatkaimella sekoittaen. Taikinan juuri on vellimäistä.
3. Peitä astia leivinliinalla ja jätä kulho lämpimään paikkaan (suosittelen että laskette tiskialtaaseen melkeinpä kuumaa vettä ja laitatte kulhon sinne lillumaan)10-15 minuutiksi.
4.Kun juuri kuplii (kun välillä vähän kuplahtelee niin riittää sekin), lisää suola ja suurin osa jauhoista haarukkavatkaimella sekoittaen.
5. Jatka jauhojen lisäämistä ja alusta taikinaa toisella kädellä. Pyri saamaan taikinaan hyvä sitko. Lisää lopuksi öljy.
6. Vaivaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä. Muotoile taikina tangoksi ja jaa se 24 osaan.
7. Leivo taikinapalat sämpylöiksi ja aseta pellille leivinpaperille tasaisin välein. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
8. Peitä sämpylät leivinliinalla (leivinliinan alla kohotettuina ei muodostu kovahkoa kuorta)ja kohota.Sämpylät ovat paistovalmiita kun ne tuntuvat pehmeiltä ja niihin jää kuoppa sormella painettaessa.
9. Paista sämpylöitä uunin keskitasossa noin 10 min. (Kannattaa peittää vielä sämpylät leivinliinalla, kun tulevat uunista, niin tulee pehmeämpi pinta)

15

7828

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • idea

      Mutta täysin väärin. Juuri ei synny missään 10-15 minuutissa vaan happaneminen vaatii useita tunteja. Tuo ohje on tavallisen hiivataikinan valmistusohje.

      Aitoa hapanleipää voi valmistaa täysin ilman hiivaa ja juuri tekee leivontahiivan työn. Itseasiassa hapanjuuressakin on kyse hiivoista, mutta ne ovat ilmassa olevia villihiivoja, jotka lisääntyvät sopivissa olosuhteissa. Lisäksi hapanjuureen tulee spontaaneja maitohappobakteereita, joita myös esiintyy tavallisessa kodin mikroilmastossa.

      • Jepy

        Ja tällä ohjeellako ei sämpylät onnistu? Saanen nauraa. Olet ehkä oikeassa tuon hapanleipä-esitelmäsi kanssa, mutta mitään hapansämpylöitä ei ole tarkoituskaan saada aikaiseksi. Ehkä tämä juurikäsitys, ei ole aivan sama kuin tässä ohjeessa. Leivän juuren tietää olevan valmis, kun se kuplii, mikä tässä taikinassa tarkoittaa n. vartin odotusta. Tämä todellakin on hiivataikina ei mikään hapanleipätaikina.


      • juuret

        Jaha. Olen maalta kotoisin ja siellä "vanha kansa" säilytti hapanleivän (eli ruisleivän) juurta niin, etteivät pesseet puista isoa taikinavasua. Kun tehtiin uutta taikinaa juuri oli astiassa itsessään.

        Mutta kun minulle ei ole moista juuriastiaa, niin mitenkä pystyn tuottamaan juuren?

        Onko vaalea sämpylä hyvän makuista tuommoisella juurella tehtynä?

        Anna joku ohjekin.


      • Jepy
        juuret kirjoitti:

        Jaha. Olen maalta kotoisin ja siellä "vanha kansa" säilytti hapanleivän (eli ruisleivän) juurta niin, etteivät pesseet puista isoa taikinavasua. Kun tehtiin uutta taikinaa juuri oli astiassa itsessään.

        Mutta kun minulle ei ole moista juuriastiaa, niin mitenkä pystyn tuottamaan juuren?

        Onko vaalea sämpylä hyvän makuista tuommoisella juurella tehtynä?

        Anna joku ohjekin.

        Ko. ohjeen juuren ei ole tarkoituskaan muistuttaa hapanleipiin ym. käytettävää juurta, vaan parantaa tavallisen sämpylän rakennetta ja huokoisuutta. (Kuten Jotu tuolla jo mainitsikin :) Ohjeen sämpylöistä tulee mielestäni pehmeämpiä ja kuohkeampia, kuin ihan tavallisella hiivataikinalla, maku on kyllä suurinpiirtein samanlainen.


      • juuret taas
        Jepy kirjoitti:

        Ko. ohjeen juuren ei ole tarkoituskaan muistuttaa hapanleipiin ym. käytettävää juurta, vaan parantaa tavallisen sämpylän rakennetta ja huokoisuutta. (Kuten Jotu tuolla jo mainitsikin :) Ohjeen sämpylöistä tulee mielestäni pehmeämpiä ja kuohkeampia, kuin ihan tavallisella hiivataikinalla, maku on kyllä suurinpiirtein samanlainen.

        Aha nyt ymmärrän. Kiitos.
        Tulisikohan sitten tuolla vanhan kansan menetelmällä vehnäleivästä tms. hapanta?


      • tiinuym
        juuret kirjoitti:

        Jaha. Olen maalta kotoisin ja siellä "vanha kansa" säilytti hapanleivän (eli ruisleivän) juurta niin, etteivät pesseet puista isoa taikinavasua. Kun tehtiin uutta taikinaa juuri oli astiassa itsessään.

        Mutta kun minulle ei ole moista juuriastiaa, niin mitenkä pystyn tuottamaan juuren?

        Onko vaalea sämpylä hyvän makuista tuommoisella juurella tehtynä?

        Anna joku ohjekin.

        Oikeaa perinnetietoa, kun nyt oikein tarkennellaan niin taikinakaukalo tai -tiinu on oikea termi. Museoissa usein näkee ruuhimaisia, yhdestä puusta veistettyjä vanhoja talonpoikaisesineitä. Taikinapunttuja joissa tosiaan juuri eli kuukausia, ehkä jopa vuosia tarvittaessa puun rakosissa ja taikinanrippeissä. Aktivoitiin vedellä liottamalla ja laittamalla jauhoja ravinnoksi. Varmaankin leipomisen aloittelu kesti vähintään vuorokauden. Viljan ravitsemuksellinen arvo muuten paranee huomattavasti, kun se liotetaan vedessä vähintään illasta aamuun, fytiinihappo joka sitoo kalsiumia ja muita ravinteita hajoaa (lähde: leipurimestari J.A. Yrjölän puuron resepti koirille).

        Juuri viime viikolla Saarenmaalla pojalle selitin näitä.


    • PiiaTiia

      Juurta tai ei, sämpylää siitä syntyy!
      Superkiitokset ohjeesta!!

    • taikinanjuuri
      • juuren säilytys

      • husovarnatar
        juuren säilytys kirjoitti:

        http://keskustelu.suomi24.fi/node/5369657

        Oman juuren saa tehtyä aivan ostoruisleipien kannikoista,Reissumies,Ruispalat
        tai jotain muuta.Pienennä esim. 3-4 reissumiestä veteen ja anna liota
        huoneenlämmössä yön yli.Lisää vähän vettä ja ruisjauhoja, että tulee velliä.
        Vatkaa juurta muutaman kerran päivässä, lisää päivittäin vähän vettä ja ruisjauhoja.
        Juuri alkaa kuplimaan ja tuoksumaan muutaman päivän kuluessa.Kun on "oikea"
        happamen tuoksu, leivo!
        Voit varmistaa nostatuksen palalla hiivaa alustaessasi taikinaa.
        Jätä osa taikinasta ( n.2dl ) seuraavan kerran juureksi pakastimeen.


      • leipuri hiivasieni
        husovarnatar kirjoitti:

        Oman juuren saa tehtyä aivan ostoruisleipien kannikoista,Reissumies,Ruispalat
        tai jotain muuta.Pienennä esim. 3-4 reissumiestä veteen ja anna liota
        huoneenlämmössä yön yli.Lisää vähän vettä ja ruisjauhoja, että tulee velliä.
        Vatkaa juurta muutaman kerran päivässä, lisää päivittäin vähän vettä ja ruisjauhoja.
        Juuri alkaa kuplimaan ja tuoksumaan muutaman päivän kuluessa.Kun on "oikea"
        happamen tuoksu, leivo!
        Voit varmistaa nostatuksen palalla hiivaa alustaessasi taikinaa.
        Jätä osa taikinasta ( n.2dl ) seuraavan kerran juureksi pakastimeen.

        Ei siihen mitään kannikoita tarvitse. Vesi ja jauhot riittävät. Jos haluaa jotain variaatioita, niin osan vedestä voi korvata jollain muulla nesteellä, esimerkiksi kotitekoisella simalla näin vapun kunniaksi, jolloin juuresta tulee hedelmäisemmän makuinen.

        Mikään ei tosiaan käske tekemään juurta ruisjauhoistakaan, ihan yhtälailla voi tehdä vehnäjuuren vaaleita leipiä varten.


    • giapattaan tykästyny
    • juureen leivottu
    • VeikkoKa

      Hyvä ohje ja tosi nopea valmistaa

    • Hyvä ohje

      Kiitos ohjeesta, hyvää tuli vaikken normaalisti pääse leivontataidoillani kehuskelemaan :)

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!

      Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit
      Pitkäveto
      1
      2661
    2. Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille

      Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?
      Ikävä
      151
      1228
    3. Heikki Silvennoinen ( Kummeli)

      Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on
      Kotimaiset julkkisjuorut
      49
      1115
    4. Mitä toivot

      ensi vuodelta? :)
      Ikävä
      127
      998
    5. Hyvää huomenta 18. luukku

      Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️
      Ikävä
      223
      964
    6. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      206
      929
    7. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      13
      845
    8. Olet sä silti

      Ihana ❤️ tykkään
      Ikävä
      72
      835
    9. Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?

      Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk
      Pyhäjärvi
      296
      833
    10. Haluaisin vain varmistua

      Sinusta tarpeeksi.
      Ikävä
      39
      822
    Aihe