Liha ei ruskistu

Paistaja

Mikä noissa joissain possunlihoissa esim Poutun pihvifilee, on kun sitä ei saa kunnolla ruskistettua vaikka kuinka paistaa. Liha ei myöskään kypsy oikein kunnolla, on punaista sisältä ja semmoista vetistä purkkaa suussa, makukin on täysin hanurista. Samalla tavalla jos paistan esim. Atrian pihvifileen, niin paistuu oikein hyvin ja on hyvinkin mureaa, kuten kaikki muutkin esim. kyljykset. Mutta nuo Poutun pihvifileet, ne jätän kauppaan.

40

1448

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • d0gg1
    • Paistaja

      Kyllä se lihaa on ja kauppanimenä on nimen omaan tuo Pihvifilee, ulkofilettä siis oikeasti. Eihän semmoistakaan ole kuin Keittoliha.

      • d0gg1

        Ok, saattaa olla sitten suolattua ja jatkettu vedellä, jos eivät saa oikeilla nimikkeillä myydä. Vesi voisi selittää sen huonon paistuvuuden.


      • Virumaa

        Tuo virolainen possu on sellaista.


      • harmaa_suola

        Kuuleha sie- monet joulut olen tuonun nimenomaan Tallinnasta possunliikkiön ja paistanut uunipannulla, tuoksuu ja maistuu ihan vanhan ajan joulukinkulta - ei ole lihotettu antibiooteilla ja muilla moskilla !


    • EiStressilihaa

      Älä osta kaasupakattua lihaa tai ainakaan ei kannata ostaa isojen firmojen kuten HK:n, Poutun, Jalostajan tai Atrian kaasupakattuja lihoja.

      Joillakin pienlihatukuilla on aivan kelvollisen makuisia kaasupakattujakin lihoja. Esim Kotkan lihatukku tuottaa lihaa, mikä ei haise ihan sian pissalle. Etsi jokin lähilihan myyjä ja hanki rautapannu, jossa paistat lihat voissa.

      Lihan pitää olla huoneenlämpöistä, kun sen heittää pannulle ja kyllä ruskistuu nätisti.

      • eimitääneroa

        Hoh hoijaa. Tuo huoneenlämpövitsi on aika väsynyt läppä. Liha paistetaan haluttuun loppulämpötilaan. Kunhan köntsä on vain sula alkuvaiheessa, niin lopputulos on aina vakio, oli alkulämpötila 5, 10, 15 tai 20.


      • EiStressilihaa

        Sulta jäi tuo avaus lukematta lukematta? Eiköhän hän fileitä kuitenkin ruskista ihan pannulla. :D
        Hoh hoijaa itsellesi.


      • eimitääneroa
        EiStressilihaa kirjoitti:

        Sulta jäi tuo avaus lukematta lukematta? Eiköhän hän fileitä kuitenkin ruskista ihan pannulla. :D
        Hoh hoijaa itsellesi.

        Olen lukenut avauksen, mutta vastasin sinulle, kun väitit hölmösti että lihan pitäisi olla huoneenlämpöistä.


      • EiStressilihaa
        eimitääneroa kirjoitti:

        Olen lukenut avauksen, mutta vastasin sinulle, kun väitit hölmösti että lihan pitäisi olla huoneenlämpöistä.

        Kyllä, pannulle laitettavan lihan pitää olla lämpimämpää kuin 5 tai 10 astetta, niinkuin sinä hölmösti kirjoitit. Jos noin kylmän fileen tai pihvin heittää pannulle, se valuttaa kaikki solunesteet pannulle ja alkaa kiehua siinä omissa nesteissään ja ei taatusti ruskistu, ennenkuin on kuivaa ja sitkeetä kengänpohjaa. Menepä kokkikouluun. :)


      • eimitääneroa
        EiStressilihaa kirjoitti:

        Kyllä, pannulle laitettavan lihan pitää olla lämpimämpää kuin 5 tai 10 astetta, niinkuin sinä hölmösti kirjoitit. Jos noin kylmän fileen tai pihvin heittää pannulle, se valuttaa kaikki solunesteet pannulle ja alkaa kiehua siinä omissa nesteissään ja ei taatusti ruskistu, ennenkuin on kuivaa ja sitkeetä kengänpohjaa. Menepä kokkikouluun. :)

        Vaikea uskoa että missään opetetaan noin, koska asiahan on mielumminkin päinvastoin. Eli liha pysyy mehevämpänä mitä kylmempänä sitä aletaan paistamaan. Tuota on jopa tutkittukin jossain, eli asia ei ole mikään mielipidekysymys.

        Jauhelihapihvejä tehdessä laitan pihvit vähäksi aikaa pakkaseen ennen paistamista. Kun pinta on paistamisen alussa hieman jäässä, niin pihveistä tulee parempia.


      • EiStressilihaa
        eimitääneroa kirjoitti:

        Vaikea uskoa että missään opetetaan noin, koska asiahan on mielumminkin päinvastoin. Eli liha pysyy mehevämpänä mitä kylmempänä sitä aletaan paistamaan. Tuota on jopa tutkittukin jossain, eli asia ei ole mikään mielipidekysymys.

        Jauhelihapihvejä tehdessä laitan pihvit vähäksi aikaa pakkaseen ennen paistamista. Kun pinta on paistamisen alussa hieman jäässä, niin pihveistä tulee parempia.

        No, jos et usko niin kokeile. Heitä pari jääkaappikylmää pihviä paistinpannulle ja katso kuinka niille siinä käy. Seuraavaksi pidä paistettavia pihvejä noin tunti pöydällä (no ehkei tarvi kuin puolisen tuntia, riippuu jääkaapin asteista) ja heitä pannulle ja katso kuinka se ruskistuu ja miten pysyy mehukkaana.

        Mun mielestä tämä on ihan ruuanlaiton alkeita. On kyllä ihme, jos sulle on "opetettu" paistamaan pannulla liha kylmänä. :)


      • EiStressilihaa
        eimitääneroa kirjoitti:

        Vaikea uskoa että missään opetetaan noin, koska asiahan on mielumminkin päinvastoin. Eli liha pysyy mehevämpänä mitä kylmempänä sitä aletaan paistamaan. Tuota on jopa tutkittukin jossain, eli asia ei ole mikään mielipidekysymys.

        Jauhelihapihvejä tehdessä laitan pihvit vähäksi aikaa pakkaseen ennen paistamista. Kun pinta on paistamisen alussa hieman jäässä, niin pihveistä tulee parempia.

        Ehkä sinä sitten olet niitä ihmisiä, joilla ei ole juurikaan makuaistia? Eli ihan sama, vaikka kengänpohjaa pureskelisit?

        Tässä vielä helppo pikakoulutus kuvien kerä. Itse olen lihaa kokkaillut yli 30 vuotta ja moni juttu on tullut opittua kantapäänkin kautta.

        http://www.hookoo.fi/lihakoulu/lihan-valmistaminen-ja-sailytys/kasittelyohje/naudan-fileepihvien-paistaminen-pannulla/


      • eimitääneroa
        EiStressilihaa kirjoitti:

        Ehkä sinä sitten olet niitä ihmisiä, joilla ei ole juurikaan makuaistia? Eli ihan sama, vaikka kengänpohjaa pureskelisit?

        Tässä vielä helppo pikakoulutus kuvien kerä. Itse olen lihaa kokkaillut yli 30 vuotta ja moni juttu on tullut opittua kantapäänkin kautta.

        http://www.hookoo.fi/lihakoulu/lihan-valmistaminen-ja-sailytys/kasittelyohje/naudan-fileepihvien-paistaminen-pannulla/

        Nyt on kyllä ilmeisesti jossain porukassa opetettu pitkän aikaa jo väärin. Liha ei juuri puolessa tunnissa lämpene. Sillä on näköjään joku kumma psykologinen vaikutus, kun "aina on näin tehty".

        Jos liha olisi sitä parempaa mitä kuumempana se paistetaan, niin eikö se olisi sama lämmittää ensin astetta vaille kypsäksi, jonka jälkeen paistaa siihen aste lisää?

        http://molekyyligastronomia.fi/think-twice-eli-laita-kuule-se-liha-vain-suoraan-jaakaapista-pannulle/

        "Alkulämmitelty liha näyttää viettävän pidemmän ajan korkeassa lämpötilassa kuin kylmä, mikä todennäköisesti selittää kuivemman lopputuloksen."


      • EiStressilihaa

        No ei se niin mene, että liha pitäisi kuumentaa ennen paistamista. :D

        Etkö usko empiiriseen kokemukseen. Osta nyt vaikka paketti possun suikalelihaa ja heitä se kylmästä suoraan pannulle. Voin kertoa sinulle, että liha alkaa pannulla ensin kiehua solunesteessään ja aikansa siinä kiehuessaan neste haihtuu pannulta ja liha alkaa vihdoin ruskistua. Sitten pistelet poskeesi kuivuneen ja käpristyneen lihan.

        Seuraavalla kerralla seisotat lihaa pöydällä no, vaikka sitten sen tunnin, jos teillä on vilpoisa huusholli. Kun laitat lihan pannulle, se alkaa nopeaan ruskistua pinnalta ja säilyy sisältä mehevänä paistuessaan. Nam.

        Tämä ei ole rakettitiedettä, eikä mitään näin on aina tehty juttua. Joo, sinä olet vailla makuaistia ja se tuli jo todistettua. Ei se mitään jätä ruuanlaitto niille, jotka sen osaa.


      • eimitääneroa
        EiStressilihaa kirjoitti:

        No ei se niin mene, että liha pitäisi kuumentaa ennen paistamista. :D

        Etkö usko empiiriseen kokemukseen. Osta nyt vaikka paketti possun suikalelihaa ja heitä se kylmästä suoraan pannulle. Voin kertoa sinulle, että liha alkaa pannulla ensin kiehua solunesteessään ja aikansa siinä kiehuessaan neste haihtuu pannulta ja liha alkaa vihdoin ruskistua. Sitten pistelet poskeesi kuivuneen ja käpristyneen lihan.

        Seuraavalla kerralla seisotat lihaa pöydällä no, vaikka sitten sen tunnin, jos teillä on vilpoisa huusholli. Kun laitat lihan pannulle, se alkaa nopeaan ruskistua pinnalta ja säilyy sisältä mehevänä paistuessaan. Nam.

        Tämä ei ole rakettitiedettä, eikä mitään näin on aina tehty juttua. Joo, sinä olet vailla makuaistia ja se tuli jo todistettua. Ei se mitään jätä ruuanlaitto niille, jotka sen osaa.

        Luulet nyt liikoja. Samat nesteet sieltä kiehuu oli liha kuinka lämmintä vain. Lue se linkitetty tutkimus, niin tiedät enemmän. Liha säilyy parempana mitä kylmempänä sitä aletaan paistamaan (huom. paistamaan, ei keittämään).

        "Alkulämmitelty liha näyttää viettävän pidemmän ajan korkeassa lämpötilassa kuin kylmä, mikä todennäköisesti selittää kuivemman lopputuloksen."


      • EiStressilihaa

        Miksi minä jotakin tutkimusta lukisin, kun käytäntö osoittaa aivan muuta? Taidat olla näitä teoreetikkoja? Niin monet lihat olen kiireen vuoksi pilannut, kun on tullut heitettyä ne kylmänä pannulle, mutta sinä lienet vegaani?


      • eimitääneroa
        EiStressilihaa kirjoitti:

        Miksi minä jotakin tutkimusta lukisin, kun käytäntö osoittaa aivan muuta? Taidat olla näitä teoreetikkoja? Niin monet lihat olen kiireen vuoksi pilannut, kun on tullut heitettyä ne kylmänä pannulle, mutta sinä lienet vegaani?

        Jos et kerran perustele omia näkemyksiäsi mitenkään, niin olet väärässä. Kun on kerran "opetettu" väärin, niin väärin tehdään vaikka voisi olla oikeassakin.

        Mikäli luet linkitetyn tutkimuksen, niin huomaat että lihasta tulee tosiaan paljon parempaa, kun se paistetaan jääkaappikylmänä. Perustelukin siellä on.

        "Alkulämmitelty liha näyttää viettävän pidemmän ajan korkeassa lämpötilassa kuin kylmä, mikä todennäköisesti selittää kuivemman lopputuloksen."

        Mutta jos pitää "kuivalihasta", niin lämmitä pihviä vaikka viikko ennen paistamista :-D

        Ja kun tilaat ravintolassa pihvin, niin luuletko kokin odottelevan ensin muutaman tunnin sen lämpiämistä..?

        Luulo ei ole tiedon väärti ja koskaan ei ole myöhäistä korjata tapojaan.


      • Eistressilihaa

        Nimenomaan hyvässä ravintolassa ei laiteta kylmää lihaa kuumalle pannulle, koska se jäähdyttää pannun ja liha alkaa kiehua, eikä ruskistu.


      • eimitääneroa
        Eistressilihaa kirjoitti:

        Nimenomaan hyvässä ravintolassa ei laiteta kylmää lihaa kuumalle pannulle, koska se jäähdyttää pannun ja liha alkaa kiehua, eikä ruskistu.

        Jopa ulkomailla neuvotaan käyttämään jääkaappikylmää lihaa. Taitaa olla tämä lihan esilämmittäminen joku suomalaisten keksintö. No Suomessahan on tapana ylikypsentää muutenkin kaikki.

        Ensimmäinen lihanpaisto-ohje mikä sattui silmään ulkomaankieliseltä sivustolta opastaa näin: "directly from refrigerator".

        http://www.beefitswhatsfordinner.com/pan-frying.aspx

        Mutta jokainen keittää/paistaa toki kuinka haluaa. Vaikka sitten väärin.


    • Huusholli2

      Liian kylmä pannu! Valurauta tai hiiliteräs pannu levylle ja Voita paistamiseen. Kun voi alkaa tummua pannussa isket pihvit pannulle. Takulla saat ruskean pinnan! Mailrad reaktio vaatii ehdottomasti niin kuuman pannun, missä teflon keittimet (pannut) palaisivat pilalle pinnoitteestaan. Yleisin teflon pannun pilalle poltto tapahtuu juuri pihvejä paistettaessa

      • Eistressilihaa

        Nimenomaan hyvässä ravintolassa ei laiteta kylmää lihaa kuumalle pannulle, koska se jäähdyttää pannun ja liha alkaa kiehua, eikä ruskistu. Itse käytän valurautapannua.


      • mitä.tilataan
        Eistressilihaa kirjoitti:

        Nimenomaan hyvässä ravintolassa ei laiteta kylmää lihaa kuumalle pannulle, koska se jäähdyttää pannun ja liha alkaa kiehua, eikä ruskistu. Itse käytän valurautapannua.

        Kuinka ravintolassa suoritetaan lihan esilämmitys ilman sen pilaamista?


      • Eistressilihaa

        Ravintola arvioi lihan menekin. Kokoliha ei tunnissa ja kahdessa pilaannu. Tietenkään lämpimässä ollutta lihaa ei voi enää laittaa takaisin kylmään. Tässä kohtaa saattaa joidenkin etnisempien ravintoloiden omavalvonta pettää. :)


      • eimitääneroa
        Eistressilihaa kirjoitti:

        Ravintola arvioi lihan menekin. Kokoliha ei tunnissa ja kahdessa pilaannu. Tietenkään lämpimässä ollutta lihaa ei voi enää laittaa takaisin kylmään. Tässä kohtaa saattaa joidenkin etnisempien ravintoloiden omavalvonta pettää. :)

        Vai että lämmitetään lihaa valmiiksi "varmuuden vuoksi", vieläpä niitä kalleimpia ruhonosia. Et kyllä usko tuohon itsekään.

        Alat vaikuttamaan trollilta. En ole löytänyt vielä yhtään ohjetta, jossa liha pyydetään esilämmittämään. Päinvastoin kaikissa korostetaan, että lihan pitää olla jääkaappikylmää. Ja niin paistan ja grillaan aina itsekin, koska haluan lihasta mehevän, enkä kuivaa.

        http://www.chairmansreservebeef.com/tip/pan-frying/

        "Season beef __directly from the refrigerator__ with your favorite herbs and spices before placing in the preheated skillet."


      • EiStressilihaa

        "Liian kylmä pannu! Valurauta tai hiiliteräs pannu levylle ja Voita paistamiseen. Kun voi alkaa tummua pannussa isket pihvit pannulle. Takulla saat ruskean pinnan!"

        Juu, varmasti tulee ruskea pinta, jos ensi polttaa voin pannulla tummaksi! :D
        Voi ei saa muuta kuin sulaa pannuun ja hieman siinä poreilla, mutta ei missään nimessä vaihtaa väriä eli tummua, ennenkuin lihat laitetaan pannuun.

        Onpa paljon ruuanlaiton aloittelijoita paikalla.


      • eimitääneroa
        EiStressilihaa kirjoitti:

        "Liian kylmä pannu! Valurauta tai hiiliteräs pannu levylle ja Voita paistamiseen. Kun voi alkaa tummua pannussa isket pihvit pannulle. Takulla saat ruskean pinnan!"

        Juu, varmasti tulee ruskea pinta, jos ensi polttaa voin pannulla tummaksi! :D
        Voi ei saa muuta kuin sulaa pannuun ja hieman siinä poreilla, mutta ei missään nimessä vaihtaa väriä eli tummua, ennenkuin lihat laitetaan pannuun.

        Onpa paljon ruuanlaiton aloittelijoita paikalla.

        Omien laskujeni mukaan taitaa olla vain yksi pihvinsä pilaaja tässä keskustelussa. Me muut paistamme lihan kuten pitääkin. Mutta kukin toki tyylillään, onhan Suomi vielä ehkäpä vapaa maa.


      • EiStressilihaa

        Niin, se pihvinsä pilaaja on tuo nimimerkki "eimitääneroa", joka ensin polttaa voin pannussa. :)


      • eimitääneroa
        EiStressilihaa kirjoitti:

        Niin, se pihvinsä pilaaja on tuo nimimerkki "eimitääneroa", joka ensin polttaa voin pannussa. :)

        Kuka tässä on voita käyttänyt? Suomalainen perusjuntti peittää kaikki voin maulla, koska saa sillä tavoin vähän anteeksi epäonnistunutta paistamistulosta.

        Mutta jos olet aina pilannut lihasi, niin ok. Harmi että eläintä joka on lihansa luovuttanut ei arvosteta enää sen fyysisen olemassaolon viime hetkillä.

        Vaikka olet aina tehnyt väärin, niin koskaan ei ole liian myöhäistä opetella oikeaa tapaa. Ohuilla peltipannuilla ei tietenkään hyvää saa, jos lämmönlähde ei ole riittävän tehokas. Eli ensimmäisenä ne työkalut kuntoon.


      • EiStressilihaa

        Käytän rautapannua ja kirkastettua voita. Opettele sinäkin paistamaan kunnon pihvi. Pidä sitä ensin huoneenlämmössä ja sitten paistat kuumalla rautapannulla.


      • suoraan.jääkaapista
        EiStressilihaa kirjoitti:

        Käytän rautapannua ja kirkastettua voita. Opettele sinäkin paistamaan kunnon pihvi. Pidä sitä ensin huoneenlämmössä ja sitten paistat kuumalla rautapannulla.

        Pihvistä tulee kuivakka, jos sen laittaa liian kuumana pannulle.


      • EiStressilihaa
        suoraan.jääkaapista kirjoitti:

        Pihvistä tulee kuivakka, jos sen laittaa liian kuumana pannulle.

        Pihvistä tulee mehukas, eikä se vuodata solunesteitään pannulle ja ala kiehua siinä, kun liha on lämpöisempää. Lihaa ei laiteta "kuumana" pannulle vaan kuumalle pannulle.


      • kylmänä.paras
        EiStressilihaa kirjoitti:

        Pihvistä tulee mehukas, eikä se vuodata solunesteitään pannulle ja ala kiehua siinä, kun liha on lämpöisempää. Lihaa ei laiteta "kuumana" pannulle vaan kuumalle pannulle.

        Kuumana paistettu pihvi on kuivakampaa kuin suoraan jääkaapista paistettu.


    • Aloittajaviestiketjun

      Lisätietoja. Mulla ei ole kuin valurautapannuja, toinen on mummon perintöä 50-luvulta ja toinen kylän rautaromukeräyksestä löydetty Hackmanni. Lähetin palutteen tuosta lihasta Poutulle ja vastaus mikä sieltä tuli meni jotensakin näin: "Kiitos palautteestanne ja toivottavasti pysytte jatkossakin asiakkaanamme.", jota en todellakaan tee, en tule ostamaan enää koskaan yhtä ainutta Poutun tuotetta ja kuten aloitusviestissäni kerroin ongelmaa ei ole millään mulla lihalla, ei Atrian, ei HK:n ei Lidlin mitälie ja kaikkipäälle, ainoastaan tuo Poutun pihvifilee ei ruskistu. Yksi vastaus tässä ketjussa oli, että lihaan on ruiskutettu jotain suolavettä niin paljon, että liha on vetistä ja tuohon tulokseen minäkin olen pähkäilyiltäni päätynyt. Hyi helvetti kun etoo vieläkin kun ajattelee niitä pihvejä.

    • koulittu
    • kokemusta-on

      En jaksa lukea tuota jonninjoutavaa väittelyä kokonaan. Kaksi tai kolme asiaa ovat ratkaisevia pihvin valmistuksessa. Ensinnäkin lihan tulee olla huoneen lämpöistä. Toiseksi paistinpannun pitää olla kunnon valmiste, joka kestää lämmön, eikä vetele eikä menetä muotoaan. Kolmanneksi pannun täytyy olla kuuma, liian kylmä pannu pilaa pihvin.

      • kokemusta-on

        Valurautapannu on paras!


    • procock

      Huonelämpötaivastelijoille tiedoksi, että pihvin voi laittaa hetkeksi mikroaaltouuniin lämpenemään. Ei sitä tarvitse puolta tuntia hitaasti lämmitellä.

    • HyvääPihviä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5046
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe