Imelletty lanttulaatikko

ImelläLanttu

Imelletty lanttulaatikko

2 kg lanttuja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 l maitoa
2 tl suolaa
50-100 g voita

Kuori lantut ja pilko reiluiksi kuutioiksi.

Keitä lantut kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä.

Soseuta lantut keitinveteen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Soseen tulee olla jäykähköä muusia. Jäähdytä 75 asteiseksi.

Sekoita 75 asteiseen soseeseen jauhot.

Peitä astia kannella ja anna imeltyä sähköuunissa 70 asteessa 1-3 tuntia. Imeltymisen loppuvaiheessa laske lämpö 65 asteeseen ja imellä 1-3 tuntia. Katkaise virta uunista. Imellystä voi jatkaa uunin jäähtyessä muutaman tunnin.

Sekoita pari kertaa imeltymisen aikana.

Lisää soseen joukkoon suola, sulatettu voi ja maitoa niin paljon, että soseesta tulee puuromaista . Lisämakeutusta ei tarvita.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Pinnalle korppujauhoa ja voinokareita

Paista 120-150 asteessa 2-3 tuntia.

7

6253

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onnistuumutta

      Onnistuu, mutta perunaa alhaisemmasta tärkkelyspitoisuudesta johtuen vaatii pitkän imeltymisajan ja koko amylaasi-imeltymislämpötila-alueen hyödyntämisen.

      Imeltäminen onnistuu parhaiten sähköuunissa niin että 75 asteessa imellytetään 3 tuntia ja 65 asteessa imellytetään 3 tuntia. Lisäksi yön yli 65-70 asteessa.

    • ImelläLanttu

      Imelletty lanttulaatikko - Hiukan täsmennetty - korjattu versio.

      2 kg lanttuja
      1 dl vehnäjauhoja
      0,5 l maitoa
      2 tl suolaa
      50-100 g voita

      Kuori lantut ja pilko reiluiksi kuutioiksi.

      Keitä lantut kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä.

      Soseuta lantut keitinveteen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Soseen tulee olla jäykähköä muusia. Jäähdytä 75 asteiseksi.

      Sekoita 75 asteiseen soseeseen jauhot.

      Peitä astia kannella ja anna imeltyä sähköuunissa 75 asteessa noin 3 tuntia. Säädä lämpö 65 asteeseen ja imellä noin 3 tuntia. Jatka imeltämistä muutama tunti tai yön yli 65-70 asteessa.

      Sekoita pari kertaa imeltymisen aikana ja seuraa imeltymisen kehittymistä maistamalla.

      Lisää imeltyneen soseen joukkoon suola, sulatettu voi ja maitoa niin paljon, että soseesta tulee puuromaista . Lisämakeutusta ei tarvita. Mausta maun mukaan.

      Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Pinnalle korppujauhoa ja voinokareita

      Paista 120-150 asteessa 2-3 tuntia.

      • Puolivuorokautta

        Muutama tunti imellyttämisaikaa ei riitä. 12-15 tuntia on sopiva ja lämpötila 65-75 astetta.


      • LanttuJaNauris
        Puolivuorokautta kirjoitti:

        Muutama tunti imellyttämisaikaa ei riitä. 12-15 tuntia on sopiva ja lämpötila 65-75 astetta.

        Lanttulaatikon ja naurislaatikon imeltämistä on nyt kokeiltu useamman kerran ja jokaisella kerralla on onnistunut hyvin. Lämpötiloista on kuitenkin pidettävä visusti kiinni - muuten ei onnistu.


    • AmylaasiImeltäminen

      Lanttulaatikon imellyttäminen on amylaasi-imellyttäjän korkeakoulu. Sen kun osaa niin silloin perunalaatikon imellyttäminen onnistuu varmasti.

      • 4-8tuntia

        Olisi syytä saada kokemusta lyhyemmistäkin imeltymisajoista. Pitkä aika kun pilkkoo tärkkelystä liikaa.


      • Anonyymi
        4-8tuntia kirjoitti:

        Olisi syytä saada kokemusta lyhyemmistäkin imeltymisajoista. Pitkä aika kun pilkkoo tärkkelystä liikaa.

        Tosi on. Jopa aika tarkkana täytyy olla ettei makeus hauhdu taivaan tuuliin. Lantusta ja nauriista imeltäessä tärkkelys loppuu varsin nopeasti ja ainoastaan tapahtuu makeuden haihtumista. Käytännössä ylipitkästä imeltymisajasta ei ole mitään hyötyä.

        Lantun ja nauriin voi kuutioida kattilaan ja kypsentää pienessä vesimäärässä. Vesi otetaan talteen. Lanttu tai nauris soseutetaan ja lisätään aiankin tilkka keittovettä koska vesi on osa imeltymistä. Sose saa olla tässä vaiheessa puuromaista.

        Kun lantusta tai nauriista tehdään sose, niin sose jäähdytetään alle 78 asteiseksi.
        Jäähdytettyyn soseeseen lisätään jauhot.
        Sose laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen uuniin ja annetaan imeltyä 2-4 tuntia. Sekoitetaan imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Sekoittamisen yhteydessä imeltymistä voidaan seurata maistamalla. Ylipitkä imeltäminen huonontaa imeltymistulosta.

        Valmistellaan sose paistovalmiiksi. Aluksi paistetaan 180-205 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 140 asteeseen. Paistetaan 2-3 tuntia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sannalla tänään vuorossa The Daily Show

      Eli nyt mennään jo satiirin puolelle. Tuohan on vähän kuten Lindströmin ohjelma Suomessa.
      Maailman menoa
      56
      7795
    2. Tanskassa lain vaatimana Bovaer tappanut nautoja ja sairastuttanut

      Samaa myrkkyä myös Suomen lehmiin ollut tuloillaan, miten teidän tilalla? https://www.agriland.ie/farming-news/bovaer-m
      Maailman menoa
      67
      5891
    3. Ruotsalaisuuden Päivän virallinen liputuspäivä poistettava VÄLITTÖMÄSTI!

      Suomen valtion ja suomalaisuuden kannalta ei ole minkäänlaisia perusteita liputtaa virallisesti ruotsalaisuuden päivää,
      Maailman menoa
      61
      5370
    4. Täysi ryöpytys Sanna Marinille ulkomailla.

      https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/f699d84f-fa53-4dba-8718-2c395017fc55 Sanna Marinin kirja saa todella tylyn vastaanot
      Maailman menoa
      51
      5273
    5. Minja Koskelan "istumista" kertovassa uutisessa ei sanottu persuista mitään

      eli jälleen kerran äärivasemmistolainen valehtelee, hän kun väittää että juuri persut ovat lähetelleet Koskelalle vähemm
      Maailman menoa
      108
      4612
    6. Pekka Visuri: "Suomen on aika irrottautua Ukrainan sodasta"

      Slava Ukraina-mölinät eivät enää auta. Ukraina on sotansa hävinnyt. Nyt tarvitaan poliittista selvänäköisyyttä, reaalipo
      Maailman menoa
      107
      2313
    7. Ei välimatka meitä erottanut

      Vaan välirikko ja väärinymmärrykset. Oikeastaan henkinen välimatka on meidän välillä pieni, näin uskon. Näen koko ajan e
      Ikävä
      3
      1196
    8. Maajussi-Villen morsioehdokas Maarit ei halunnut Villeä - Tämä totuus valkeni kuvauksissa!

      Ohhoh, tekikö Maarit mielestäsi oikean ratkaisun Villen suhteen? Maajussi-Ville on herättänyt voimakkaita tunteita puol
      Maajussille morsian
      4
      1165
    9. Kohta taas mesikämmeneen

      Onneksi kaupunki ostaa mesikämmenen, niin päästään taas tekemään rahaa
      Ähtäri
      37
      1016
    10. Olin ihan varma että sä olet se oikea

      Tunteet kuitenkin kuoli käyttäytymisesi johdosta. Hyvin tehty jos oli tarkoituskin. Oppia ikä kaikki ja jotkut ei opi ko
      Ikävä
      43
      964
    Aihe