Imelletty lanttulaatikko

ImelläLanttu

Imelletty lanttulaatikko

2 kg lanttuja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 l maitoa
2 tl suolaa
50-100 g voita

Kuori lantut ja pilko reiluiksi kuutioiksi.

Keitä lantut kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä.

Soseuta lantut keitinveteen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Soseen tulee olla jäykähköä muusia. Jäähdytä 75 asteiseksi.

Sekoita 75 asteiseen soseeseen jauhot.

Peitä astia kannella ja anna imeltyä sähköuunissa 70 asteessa 1-3 tuntia. Imeltymisen loppuvaiheessa laske lämpö 65 asteeseen ja imellä 1-3 tuntia. Katkaise virta uunista. Imellystä voi jatkaa uunin jäähtyessä muutaman tunnin.

Sekoita pari kertaa imeltymisen aikana.

Lisää soseen joukkoon suola, sulatettu voi ja maitoa niin paljon, että soseesta tulee puuromaista . Lisämakeutusta ei tarvita.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Pinnalle korppujauhoa ja voinokareita

Paista 120-150 asteessa 2-3 tuntia.

7

5211

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onnistuumutta

      Onnistuu, mutta perunaa alhaisemmasta tärkkelyspitoisuudesta johtuen vaatii pitkän imeltymisajan ja koko amylaasi-imeltymislämpötila-alueen hyödyntämisen.

      Imeltäminen onnistuu parhaiten sähköuunissa niin että 75 asteessa imellytetään 3 tuntia ja 65 asteessa imellytetään 3 tuntia. Lisäksi yön yli 65-70 asteessa.

    • ImelläLanttu

      Imelletty lanttulaatikko - Hiukan täsmennetty - korjattu versio.

      2 kg lanttuja
      1 dl vehnäjauhoja
      0,5 l maitoa
      2 tl suolaa
      50-100 g voita

      Kuori lantut ja pilko reiluiksi kuutioiksi.

      Keitä lantut kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä.

      Soseuta lantut keitinveteen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Soseen tulee olla jäykähköä muusia. Jäähdytä 75 asteiseksi.

      Sekoita 75 asteiseen soseeseen jauhot.

      Peitä astia kannella ja anna imeltyä sähköuunissa 75 asteessa noin 3 tuntia. Säädä lämpö 65 asteeseen ja imellä noin 3 tuntia. Jatka imeltämistä muutama tunti tai yön yli 65-70 asteessa.

      Sekoita pari kertaa imeltymisen aikana ja seuraa imeltymisen kehittymistä maistamalla.

      Lisää imeltyneen soseen joukkoon suola, sulatettu voi ja maitoa niin paljon, että soseesta tulee puuromaista . Lisämakeutusta ei tarvita. Mausta maun mukaan.

      Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Pinnalle korppujauhoa ja voinokareita

      Paista 120-150 asteessa 2-3 tuntia.

      • Puolivuorokautta

        Muutama tunti imellyttämisaikaa ei riitä. 12-15 tuntia on sopiva ja lämpötila 65-75 astetta.


      • LanttuJaNauris
        Puolivuorokautta kirjoitti:

        Muutama tunti imellyttämisaikaa ei riitä. 12-15 tuntia on sopiva ja lämpötila 65-75 astetta.

        Lanttulaatikon ja naurislaatikon imeltämistä on nyt kokeiltu useamman kerran ja jokaisella kerralla on onnistunut hyvin. Lämpötiloista on kuitenkin pidettävä visusti kiinni - muuten ei onnistu.


    • AmylaasiImeltäminen

      Lanttulaatikon imellyttäminen on amylaasi-imellyttäjän korkeakoulu. Sen kun osaa niin silloin perunalaatikon imellyttäminen onnistuu varmasti.

      • 4-8tuntia

        Olisi syytä saada kokemusta lyhyemmistäkin imeltymisajoista. Pitkä aika kun pilkkoo tärkkelystä liikaa.


      • Anonyymi
        4-8tuntia kirjoitti:

        Olisi syytä saada kokemusta lyhyemmistäkin imeltymisajoista. Pitkä aika kun pilkkoo tärkkelystä liikaa.

        Tosi on. Jopa aika tarkkana täytyy olla ettei makeus hauhdu taivaan tuuliin. Lantusta ja nauriista imeltäessä tärkkelys loppuu varsin nopeasti ja ainoastaan tapahtuu makeuden haihtumista. Käytännössä ylipitkästä imeltymisajasta ei ole mitään hyötyä.

        Lantun ja nauriin voi kuutioida kattilaan ja kypsentää pienessä vesimäärässä. Vesi otetaan talteen. Lanttu tai nauris soseutetaan ja lisätään aiankin tilkka keittovettä koska vesi on osa imeltymistä. Sose saa olla tässä vaiheessa puuromaista.

        Kun lantusta tai nauriista tehdään sose, niin sose jäähdytetään alle 78 asteiseksi.
        Jäähdytettyyn soseeseen lisätään jauhot.
        Sose laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen uuniin ja annetaan imeltyä 2-4 tuntia. Sekoitetaan imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Sekoittamisen yhteydessä imeltymistä voidaan seurata maistamalla. Ylipitkä imeltäminen huonontaa imeltymistulosta.

        Valmistellaan sose paistovalmiiksi. Aluksi paistetaan 180-205 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 140 asteeseen. Paistetaan 2-3 tuntia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      109
      2820
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2385
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      21
      2320
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      104
      1930
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1620
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      169
      1341
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      284
      1169
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1024
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1024
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      243
      979
    Aihe