Imelletty lanttulaatikko

ImelläLanttu

Imelletty lanttulaatikko

2 kg lanttuja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 l maitoa
2 tl suolaa
50-100 g voita

Kuori lantut ja pilko reiluiksi kuutioiksi.

Keitä lantut kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä.

Soseuta lantut keitinveteen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Soseen tulee olla jäykähköä muusia. Jäähdytä 75 asteiseksi.

Sekoita 75 asteiseen soseeseen jauhot.

Peitä astia kannella ja anna imeltyä sähköuunissa 70 asteessa 1-3 tuntia. Imeltymisen loppuvaiheessa laske lämpö 65 asteeseen ja imellä 1-3 tuntia. Katkaise virta uunista. Imellystä voi jatkaa uunin jäähtyessä muutaman tunnin.

Sekoita pari kertaa imeltymisen aikana.

Lisää soseen joukkoon suola, sulatettu voi ja maitoa niin paljon, että soseesta tulee puuromaista . Lisämakeutusta ei tarvita.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Pinnalle korppujauhoa ja voinokareita

Paista 120-150 asteessa 2-3 tuntia.

7

6071

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onnistuumutta

      Onnistuu, mutta perunaa alhaisemmasta tärkkelyspitoisuudesta johtuen vaatii pitkän imeltymisajan ja koko amylaasi-imeltymislämpötila-alueen hyödyntämisen.

      Imeltäminen onnistuu parhaiten sähköuunissa niin että 75 asteessa imellytetään 3 tuntia ja 65 asteessa imellytetään 3 tuntia. Lisäksi yön yli 65-70 asteessa.

    • ImelläLanttu

      Imelletty lanttulaatikko - Hiukan täsmennetty - korjattu versio.

      2 kg lanttuja
      1 dl vehnäjauhoja
      0,5 l maitoa
      2 tl suolaa
      50-100 g voita

      Kuori lantut ja pilko reiluiksi kuutioiksi.

      Keitä lantut kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä.

      Soseuta lantut keitinveteen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Soseen tulee olla jäykähköä muusia. Jäähdytä 75 asteiseksi.

      Sekoita 75 asteiseen soseeseen jauhot.

      Peitä astia kannella ja anna imeltyä sähköuunissa 75 asteessa noin 3 tuntia. Säädä lämpö 65 asteeseen ja imellä noin 3 tuntia. Jatka imeltämistä muutama tunti tai yön yli 65-70 asteessa.

      Sekoita pari kertaa imeltymisen aikana ja seuraa imeltymisen kehittymistä maistamalla.

      Lisää imeltyneen soseen joukkoon suola, sulatettu voi ja maitoa niin paljon, että soseesta tulee puuromaista . Lisämakeutusta ei tarvita. Mausta maun mukaan.

      Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Pinnalle korppujauhoa ja voinokareita

      Paista 120-150 asteessa 2-3 tuntia.

      • Puolivuorokautta

        Muutama tunti imellyttämisaikaa ei riitä. 12-15 tuntia on sopiva ja lämpötila 65-75 astetta.


      • LanttuJaNauris
        Puolivuorokautta kirjoitti:

        Muutama tunti imellyttämisaikaa ei riitä. 12-15 tuntia on sopiva ja lämpötila 65-75 astetta.

        Lanttulaatikon ja naurislaatikon imeltämistä on nyt kokeiltu useamman kerran ja jokaisella kerralla on onnistunut hyvin. Lämpötiloista on kuitenkin pidettävä visusti kiinni - muuten ei onnistu.


    • AmylaasiImeltäminen

      Lanttulaatikon imellyttäminen on amylaasi-imellyttäjän korkeakoulu. Sen kun osaa niin silloin perunalaatikon imellyttäminen onnistuu varmasti.

      • 4-8tuntia

        Olisi syytä saada kokemusta lyhyemmistäkin imeltymisajoista. Pitkä aika kun pilkkoo tärkkelystä liikaa.


      • Anonyymi
        4-8tuntia kirjoitti:

        Olisi syytä saada kokemusta lyhyemmistäkin imeltymisajoista. Pitkä aika kun pilkkoo tärkkelystä liikaa.

        Tosi on. Jopa aika tarkkana täytyy olla ettei makeus hauhdu taivaan tuuliin. Lantusta ja nauriista imeltäessä tärkkelys loppuu varsin nopeasti ja ainoastaan tapahtuu makeuden haihtumista. Käytännössä ylipitkästä imeltymisajasta ei ole mitään hyötyä.

        Lantun ja nauriin voi kuutioida kattilaan ja kypsentää pienessä vesimäärässä. Vesi otetaan talteen. Lanttu tai nauris soseutetaan ja lisätään aiankin tilkka keittovettä koska vesi on osa imeltymistä. Sose saa olla tässä vaiheessa puuromaista.

        Kun lantusta tai nauriista tehdään sose, niin sose jäähdytetään alle 78 asteiseksi.
        Jäähdytettyyn soseeseen lisätään jauhot.
        Sose laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen uuniin ja annetaan imeltyä 2-4 tuntia. Sekoitetaan imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Sekoittamisen yhteydessä imeltymistä voidaan seurata maistamalla. Ylipitkä imeltäminen huonontaa imeltymistulosta.

        Valmistellaan sose paistovalmiiksi. Aluksi paistetaan 180-205 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 140 asteeseen. Paistetaan 2-3 tuntia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      107
      3245
    2. GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad?

      GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad? Tänään jännittävä finaalilähetys
      Voice of Finland
      43
      1187
    3. Arvaa miten paljon

      Haluan sua?
      Ikävä
      83
      1162
    4. Tämä on kyllä heittämällä erikoisin ihmissuhde mitä on koskaan ollut

      Hulluinta on se että ei edes ole varsinaista suhdetta minkäänlaista, mutta tuntuu kuin olisit elämässäni mukana koko aja
      Ikävä
      53
      1102
    5. Helikopteri pörrää ja POLIISIT on eristettynä pururadan vieressä!

      Suojatehtävä pitää kiireisenä. Kulut ovat kovat!
      Pudasjärvi
      35
      1042
    6. Mikä teki vaikutuksen

      että ihastuit kaivattuusi? 🔥
      Ikävä
      49
      928
    7. Mitä toiveita ja ajatuksia sulla

      On kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      67
      878
    8. Autolla puuhun

      Halapahallin kohilla auto puuhun, lujaa on tultu ja ei oo pysyny hallinnassa. Taisipa olla lundin pojan auto, eipä tainn
      Oulainen
      25
      874
    9. Luuletko, että löydämme vielä

      Yhteyden takaisin? Miehelle ....
      Ikävä
      53
      867
    10. Tunnustan

      Vaikka peitän sen erittäin hyvin niin tunnustan että pidän sinusta erittäin paljon, mieheltä naiselle
      Ikävä
      39
      862
    Aihe