Denialismi ja pseudotiede

Olemme saaneet monta kertaa lukea, miten denialistit syyttävät oikeita tiedemiehä pseudotieteen harrastajiksi tai salaliiton muodostaneiksi ilmatieteen väärentäjiksi.
Nuo väitteet ovat naurettavia ja lapsellisia, vaikka joskus niiden esittäjinä ovat sivuraiteelle joutuneet "tiedemiehet" kuten Antero Järvinen, Boris Winterhalter ja Jyrki Kauppinen. Nämä herrat tietävät kyllä, että jos heidän väitteillään on vähänkään painoarvoa, niin ne noteerataan kyllä tiedekeskusteluissa ja saavat arvoisensa huomion. Koska he ovat lähteneet hakemaan huomiota väitteilleen yleisessä julkisessa keskustelussa, lienee se merkki siitä, että tiedepiireissä ei huomiota ole tullut.

Pitkään näiden "toisinajattelijoiden" hengentuotteita seuranneena olen havainnut niissä aina yhden merkittävän puutteen: niissä ei pystytä kumoamaan sitä fysiikan lakia, että hiilidioksidi absorboi lämpösäteilyä. Niissä kyllä väitetään, että lämpeneminen johtuu auringon säteilystä, mutta se ei ole sellainen väite, joka sulkisi pois hiilidioksidin vaikutuksen.

Pseudotiedettä harrastavilta denialisteilta toivon jatkossa, että he tarttuvat "härkää sarvista" ja kumoavat sen fysiikan lain, että hiilidioksidi absorboi lämpösäteilyä. Muunlaiset väitteet ja todistelut eivät meitä vakuuta.

Siitä on sitäpaitsi tarjolla Nobelin palkinto.

38

364

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pöljänperältä

      Scott Pruitt on myöntänyt, että ilmastonmuutos ei ole huijausta.
      Lausunto on ristiriidassa presidentiksi nousevan Donald Trumpin lausuntojen sekä Pruittin omien aiempien lausuntojen kanssa.
      - On meillä luotettavat johtajat.

      http://yle.fi/uutiset/3-9411268

      Jääkausi ja mittarien adjustointi on varmaa. Kun lukee uutisia, ja katsoo lämpömittaria sekä pihamaata. Oma ja ilmatieteenlaitoksen mittari näyttävät 3, ja maa kimaltelee karkeassa kuurassa, täällä Pöljän pohjoispuolella. (On selkeä ja tuulinen aamuyö, niin voi käydä.)

      http://yle.fi/uutiset/3-9411223

      Yritän ymmärtää tyhmyyttä. Muuten on vaikea keskustella asioista. Eli nyt autojen hintaromahduksessa ohjeistan mölisijää katsomaan päästöarvoa, edes sillä perusteella kun tankkaus maksaisi vähemmän.

      • Pöljänperältä

        Mölinä laskelmoi, että kannattaa ostaa kunnon auto, koska niiden hinta laskee eniten. Vähäpäästöiset on heikkoja, ja alennus on vähemmän.
        Aikaan perustuva maksu kannustaa ajamaan paljon, kun on kerran maksettu. (Aivan kuten 25 vuotta sitten dieselveron korotusta kutsuttiin Saasteveroksi. Pitää saastuttaa enemmän että kannattaa.)
        Yritän nyt tässä sitten alennustaulukkoa Esson baarissa:
        http://yle.fi/uutiset/3-9410635


      • Pöljänperältä

        Kyllä Trump tietää: ilmastonmuutos on Kiinan salaliitto.
        Kiina pysäytti Saksan voimalat, 54 gigawattia. Samalla Kiina torppasi luvat yli sadalta hiilivoimalalta, teholtaan 120 gigawattia.
        "Se mitä tapahtuu Kiinassa, vaikuttaa koko maailman tilanteeseen."
        HS 19.1. sivulla A23

        Mutta minu aaton kulutus ee meennoo mittää johonnii sotalaevvaan verrattuna. Ja mölinä jatkuu.


    • alarmisti.käy.kuumana

      On se noloa että jönsselipoju joutuu täällä ihan yksinään väittelemään keskenään. Voivoi sentään.

    • Olen ennenkin huomannut, että denialistit pakenevat kuin pillu hetekalla, kun panen perusteltuja faktoja palstalle.

      • alarmisti.käy.kuumana

        Alarmistihörhön sekopäisten jankutusten kommentointi ei kuulu täysijärkisten toimenkuvaan.


    • Tosipaljo

      Ei ole näkynyt ensimmäistäkään göranin perusteltua faktaa tällä palstalla.

    • Mitä faktoihin tulee, niin on kiistatonta, että hiilidioksidi absorboi lämpösäteilyä.

      Ilmakehän yleisimmät kaasut happi ja typpi eivät absorboi.

      Kuka väittää vastaan?

    • järkeä.peliin

      Kerro nyt aluksi vaikkapa se, miksi Marsissa ei ole kasvihuoneilmiötä, vaikka siellä on 20-kertainen määrä hiilidioksidia verrattuna Maahan.

    • On Marsissakin kasvihuoneilmiö, tosin heikko.

      Maapallolla hiilidioksidi luovuttaa absorboimaansa lämpöä muille ilmakehän kaasuille konvektion ja johtumisen avulla. Marsin kaasukehä on niin ohut, ettei siellä ole kaasuja, joille hiilidioksidi voisi lämpönsä luovuttaa.

      • jönsseli.satuilee.taas

        Jönsselipoju se keksii uusia ilmastomuutoksfysiikan lakeja.
        Ennen kasvihuoneilmiö johtui takaisinsäteilystä. Nyt se ei enää johdukaan takaisinsäteilystä eikä säteilypakotteesta vaan jostain ihan muusta.
        Jos hiilidioksidi lämmittää muita kaasuja jotka eivät kuitenkaan säteile, niin takaisinsäteily ei muutu äääliksenpaskankaan vertaa.


    • KLOPCVBN
    • Denialistit ovat kovin pahalla päällä. Johtuneeko globaalista lämpöennätyksestä?

      Sen verran lämpöopista pitää tietää, että lämpö siirtyy kolmella eri tavalla, jotka ovat säteily, konvektio ja johtuminen.

      • fysiikka.rules

        Jaaha. Jönsselipoju on jostain löytänyt fysiikan oppikirjan. Siitä on hyvä aloittaa ettei tarvitse silkkaabasskaa kirjoitella palstalle.


    • Sieltähän ne löytyvät ilmastonmuutoksenkin perusteet fysiikan oppikirjasta.

      Kummallista tässä on se, että jotkut katsovat, että fysiikan lait eivät koskekaan ilmastoa. Ei ymmärretä, että ensin pitää kumota vallitsevat käsitykset kvanttifysiikasta, niin sitten vasta päästään kumoamaan käsityksiä ilmastonmuutoksesta.

      • kvantteja.kullekin

        Jaaha. Kerrotko, minkälainen on vallitseva käsityksesi kvanttifysiikasta, että sen voisi kumota.


      • jäätävääkeliä

        Niin jotkut alarmistit tosiaan luulevat ettei fysiikan lait koske ilmastoa. Hehän jopa väittävät, että kylmempi ilmakehän yläosa lämmittää säteilemällä lämpimämpää maanpintaa.


    • Käsitykseni kvanttifysiikasta on, että hiilidioksidi absorboi lämpösäteilyä.

      Hiilidioksidi sitten emittoi lämpöään kaikkiin suuntiin, myös takaisin maanpinnalle.

      Väittääkö nimimerkki "jäätävääkeliä", että se hiilidioksidimolekyyli osaa emittoida vain ylöspäin eikä ollenkaan alaspäin? Kuinkas se olisi mahdollista?

      • jäätävääkeliä

        Ei väitä.


    • joko.säteilee.polla

      Jönsselipoju voisi avata sen fysiikankirjansa ja sulkea suunsa. Ja heittää näppiksensä jonnekin.
      CO2 säteilee ihan joka suuntaan ihan yhtä hyvin.

    • Siis säteilee myös takaisin maan pintaan? Takaisinsäteilyä on olemassa siis myös denialistioppien mukaan?

    • PierreReview_

      Väitän ipcc:läisen ilmastotieteen olevan jo lähtökohtaisesti pseudotiedettä. On ristiriitaista ja tieteen perusteiden vastaista väittää tutkivansa ilmaston muuttumista, mutta rajata asiaan vaikuttavat syyt pelkästään ihmisperäisen CO2:n väitettyihin vaikutuksiin. Ja siis samalla sysätä syrjään muut mahdolliset ilmastoon vaikuttavat tekijät kuten auringon aktiivisuus, kosminen säteily, vedenalainen vulkaaninen toiminta ja merivirrat.

      Otetaanpa jälkeen kerran esimerkki lääketieteestä. Aikomuksena on tutkia sydän - ja verisuonisairauksien syntyä. Hallitusten välinen poliittinen (!) paneeli päättää rajata tekijät ravinnosta saatavan kolesterolin rooliin. Muut mahdolliset tekijät jäävät ulos. Kehtaako joku väittää, että tutkimusten lopputulos ei ole suuressa vaarassa olla suorastaan valheellinen? Samoin siis ilmastotieteessä: jos ilmastoon vaikuttavat tekijät rajataan vain yhteen, ei ole toivoa, että johtopäätöksillä olisi mitään tekemistä reaalimaailman kanssa.

      Miten kommentoit tätä Jöns? Perinteisesti pyörittämälläsi levyllä "hiilidioksidi absorboi ..." ei ole mitään tekemistä yllä esitetyn tieteen metodologian alaan kuuluvan esimerkin kanssa.

      Ps. Vieläkö olet sillä kannalla, että prof. Kalevi Mursulalla on vaikeuksia saada tutkimuksiaan julkaistua tieteellisissä lehdissä. Onko hänkin kenties "sivuraiteella"?

      • PierreReview_

        Todistammeko uusien sananlaskujen syntyä?

        "Pakenee kuin Jönsin pili hetekalla"

        TAI

        "Hiljaa kuin agw-k*si ekovillaisessa sukassa"


      • VeturimiesEiHeiluttanut

        Voisi jopa sanoa että pakenee kuin Pachauri julkisuudesta...


    • ilmasto.ei.ole.vakaa

      Kun olet jönsselipoju fysiikan oppikirjasi lukenut ja sisäistänyt, niin voitkin aloittaa perehtymisen termodynamiikkaan, ettei taas tule päästellyksi samanlaisia punaruskeita turahduksia kuin Ääääliksellä on tapana shortsinlahkeistaan palstalle ruiskautella.

      Sen jälkeen voit opetella kynän ja paperin käyttöä ja tutustua kertolaskuun.
      Tule sitten kysymään lisää, niin me kerromme seuraavan harjoitustehtävän.

    • Pierrelle vastaan, että auringon aktiivisuutta, kosmista säteilyä, vedenalaista vulkaanista toimintaa ja merivirtoja on tutkittu, mutta niiden merkitys lämpenemiselle on todettu vähäiseksi.

      Lääketiede-esimerkkisi on huono. Tässähän ei tutkita pääkohteena lämpenemistä, vaan lisääntyvän hiilidioksidin merkitystä ilmastolle. Tuollaista väittämääsi rajausta ei siis ole tehty.

      Sen sijaan denialisteja ja mursuloita voi syyttää tutkimusaiheen ulkopuolelle menemisestä, kun ruvetaan puhumaan Auringon aktiivisuudesta ja unohdetaan hiilidioksidin vaikutus.

      • ilmasto.muuttuilee

        Hiilidioksidin vaikutus on niin suuri, että ilmakehän hiilidioksidin säteilyn havaitsemiseen tarvitaan spektrometri. Maan tai ilman lämpötilan mittaamisella ei hiilidioksidin olemassaoloa tai säteilyä todellakaan saada selville, eikä hiilidioksidilla ole merkitystä kuin alarmistihörhön uskontunnustuksessa..


      • PierreReview_

        Jöns, logiikkasi on vähintäänkin omituista. Väität, ettei ipcc:läisessä ilmastotieteessä ole tehty rajausta, mikäli tutkitaan vain (ihmisperäisen) CO2:n vaikutusta ilmastoon ja vieläpä sillä lähtöoletuksella, että ilmasto lämpenee. Sitten syytät esim. prof. Mursulan tutkimusryhmää tutkimusaiheen ulkopuolelle menemisestä. Mursulan tutkimustyhmän aiheenahan on auringon aktiivisuuden pitkäaikaisen muutoksen vaikutukset maan lähiavaruudessa sekä myös maan ilmastoon.

        Auringon aktiivisuudella on ollut historiassa merkittävä vaikutus ilmasto-oloihin, joten taidat jo olla peloissasi, mitä tutkimukset paljastavat.

        Joko päätit, vieläkö olet sitä mieltä, että Mursulalla on vaikeuksia saada tutkimuksiaan julki tieteellisissä julkaisuissa?


    • Historiasta tiedämme, että jo lämpöfysiikan isä Joseph Fourier vuonna 1823 huomasi, että ilmakehässä täytyy olle lämpöä absorboivia kaasuja, koska lämpö maan pinnassa oli niinkin korkea. Parikymmentä vuotta myhemmin toinen tiedemies , John Tyndall, pystyi jo nimeämään ilmakähän ne kaasut, jotka absorboivät lämpösäteilyä, tärkeimpänä niistä hiilidioksidi.

      • Jönssin_uusi_fysiikka

        Ja taas Jöns kirjoittelee fysiikan vastaista, tai sitten kirjoittelee fysiikkaa uusiksi.


    • GHVBKLSD

      On ihan varma homma, että ilmastomuutos on tulossa, ehdotan kaikille valtion foliohattukommunisteille uusia mitaleja ja arvonimiä.

      https://youtu.be/Owm25OHGglk

    • Denialistit väittävät vastaan, vaikka eivät kykene yhtään perustelemaan väitteitään.

      Ei tiedepalstan keskusteluita näin käydä.

      • malli1942

        Miten ihmeellä Jönsseli jaksat? Kaikki ilmaston muutokseen liittyvät luonnontieteen ilmiöt läytyvät fysikaalisen kemian ja biologian peruskirjoista, joita tuskin edes 5 % ihmisistä on omaksunut. Siksi denialistien väitteet ovat yhtä päteviä kuin kreationistien väitteet 6000 vuotta vanhasta maapallosta. Ilmastotieteen kieltäjien kyky ymmärtää eri tekijöiden kombinaatioiden vaikutusta ilmastoon on niin heikko, että en ottaisi heistä yhtään ryhmääni tekemään aivan uudenlaista tekniikkaa (biologia fysiikka säätötekniikka) markkinoille.


      • Back_to_reality
        malli1942 kirjoitti:

        Miten ihmeellä Jönsseli jaksat? Kaikki ilmaston muutokseen liittyvät luonnontieteen ilmiöt läytyvät fysikaalisen kemian ja biologian peruskirjoista, joita tuskin edes 5 % ihmisistä on omaksunut. Siksi denialistien väitteet ovat yhtä päteviä kuin kreationistien väitteet 6000 vuotta vanhasta maapallosta. Ilmastotieteen kieltäjien kyky ymmärtää eri tekijöiden kombinaatioiden vaikutusta ilmastoon on niin heikko, että en ottaisi heistä yhtään ryhmääni tekemään aivan uudenlaista tekniikkaa (biologia fysiikka säätötekniikka) markkinoille.

        Ilmastoalarmisteilla sitä uudenlaista biologiaa fysiikkaa säätötekniikkaa onkin riittänyt ja kalliiksi on tullut. Ehkä nyt siirrytään takaisin siihen todelliseen maailmaan. Niin uskon.


    • Niin, että väittääkö joku, ettei hiilidioksidi absorboi lämpösäteilyä?

      Kaikenmoista denialistien mökellystä kyllä saa lukea, mutta mitä he oikeasti väittävät?

      Jos he siis väittävät, että lämpeneminen johtuu Auringosta, niin sitten heidän pitää kumota se fysiikan laki, että hiilidioksidi absorboi lämpösäteilyä.

      Se taas vaatisi kvanttifysiikan oppien kumoamista.

      Ja siitä, kuten tiedämme, on tarjolla Nobelin palkinto.

    • Tässä näitä nobelistiehdokkaita:

      Mursula
      Järvinen
      Winterhalter
      Kauppinen

      Tiuri ehti jo kuolla.

      Kenenkään näiden kyvyt eivät riitä kvanttifysiikan oppien muuttamiseen.

      Taikka minä olen ahvena.

    • ilmasto.muuttuilee.taas

      Jönsselipoju se jatkaa jaskanpankutusta.
      Tosasia on, että hiildioksidi on täysin merkityksetön vesihöyryn rinnalla. Eikä sen merkitys muuksi muutu vaikka alarmisti pää punaisena hiilidioksidia ruskeiden ruikausten lomassa suustaan tupruttelee.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      67
      4540
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2229
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1754
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1498
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1423
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe