Luonnontieteen mukainen selitys

Vaikka tiede ei ole saanut suinkaan selville kaikkea, se mitä se on saanut selville, on parasta ja todennäköisintä tietoa, mitä on saatavissa.

Kenenkään aika ei nykyisin riitä kaiken tutkitun omaksumiseen, mutta luonnontieteen eri aloilta voi omaksua oleellisen tiedon ja muodostaa niistä kokonaisnäkemyksen.

Kosmologia on jo siirtynyt eksaktien tieteitten joukkoon, joten kuva alkuräjähdyksestä, positiivisen ja negatiivisen energian yhtäsuuruudesta, maailmankaikkeuden geometriasta neliulotteisena pallona, jonka kolmiulotteisella pinnalla olemme, alun inflaatiosta ja nykyisen maailmankaikkeuden suurenemisesta hiljalleen hyperbelisesti eli kiihtyvästi, alkaa olla vahvalla tieteellisellä pohjalla.

Kvanttifysiikan ja suhteellisuusteorian kuvaukset maailmankaikkeuden toiminnasta ovat myös melko hyviä, vaikka lisätutkimusta tarvitaankin. Lunnonlait on suurelta osin havaittu, ja niiden vaikutuksen täsmällinen suuruus on paljastunut. On syntynyt fysiikka.

Kvanttifysiikan kuvaus, miten energia hakeutuu rakeiseen kvanttimuotoon ja edelleen hiukkasiksi, atomeiksi ja molekyyleiksi, johtaa kemiaan.

Kopioituva kemia, pienine kopiointivirheineen, karsimisineen, sopeutumisineen, johtaa suoraan biologiaan. On syntynyt kaiken kattava biologian runko, evoluutioteoria.

Evoluutioteoria käsittelee myös eliön käyttäytymistä. Oikea käyttäytymistiede on linjassa evoluutioteorian kanssa. On syntynyt evoluutiopsykologia. Yhteisöllinen käyttäytyminen redusoituu yksilökäyttäytymiseksi muiden eliöiden muodostaessa ympäristöä, joten energian kvanttiutumisesta on katkeamaton linja yhteisökäyttäytymiseen. On muodostunut sosiobiologia.

Muistamme vielä, että kausaalisen syyn (syy ennen seurausta) lisäksi maailmankaikkeudessa on tapahtumia sattuman seurauksena. Ymmärrämme, että nykyisestä tilasta ei ole johdettavissa menyttä eikä tulevaa. Siinä mielessä ei voida redusoida, mutta siinä mielessä voidaan redusoida, että kaikki on vain "kvarkkien tanssia".

Kaikki luonnontieteen teoriat ovat loogisesti yhteensopivia. Missään kohden palaset eivät liity toisiinsa epäloogisesti, lukuunottamatta kvanttifysiikan ja suhteellisuusteorian eroavuutta, joka on kiivaan tutkimuksen alla. Monet asiat ovat vielä tutkimatta, mutta näin on jatkossakin, kaikki sopii yhteen kaiken kanssa.

Me, jotka emme ole tutkimuksen eturintamassa, emme voi hyödyttää tiedettä millään tavalla, mutta me voimme omaksumalla perustiedot saada kokonaskuvan luonnon tapahtumista. Voimme hämmästyä, miten paljon kuitenkin jo tiedetään. :)

6

146

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • >>Kvanttifysiikan kuvaus, miten energia hakeutuu rakeiseen kvanttimuotoon ja edelleen hiukkasiksi, atomeiksi ja molekyyleiksi, johtaa kemiaan.<<

   Varmaankaan energia ei *hakeudu*.

   • On vaikea löytää kielestä sopivia sanoja kuvaamaan kvantti-ilmiöitä. Jos olisi helppoa, olisit varmaan sinäkin esittänyt oman ehdotuksesi.

    Joka tapauksessa pyrin tuomaan ilmi tosiasiaa, että energia esiintyy tietynkokoisina kvantteina, ts. että maailma on rakeinen, eikä ikuisesti jaettavissa, kuten approksimatiivisissa tavallisen fysiikan kaavoissa.


   • rennosti.m kirjoitti:

    On vaikea löytää kielestä sopivia sanoja kuvaamaan kvantti-ilmiöitä. Jos olisi helppoa, olisit varmaan sinäkin esittänyt oman ehdotuksesi.

    Joka tapauksessa pyrin tuomaan ilmi tosiasiaa, että energia esiintyy tietynkokoisina kvantteina, ts. että maailma on rakeinen, eikä ikuisesti jaettavissa, kuten approksimatiivisissa tavallisen fysiikan kaavoissa.

    Tällöin siis muinaiskreikkalainen filosofi Demokritos oli oikeassa.


   • kekek-kekek kirjoitti:

    Tällöin siis muinaiskreikkalainen filosofi Demokritos oli oikeassa.

    Tavallaan Demokritos oli oikeassa, mutta väärin perustein. Hänhän oli tullut tulokseen filosofisesti eikä empiirisesti. Silloinhan ei empiirisiä mahdollisuuksia vielä ollutkaan, koska olisi tarvittu tutkimuslaitteita, joita saatiin vasta yli kaksi tuhatta vuotta myöhemmin.

    Demokritos (n. 460 - 370 e.Kr.) muuten oli varsinainen irvileuka. Keisari Augustuksen hovirunoilija ja hännystelijä Quintus Horatius Flaccus (65 - 8 e.Kr) oli tympääntynyt, miten oppimaton rahvas riemuitsi teatterissa, kun esitykseen ujutettiin sotasaalis kuljettamalla se näyttämön läpi. Horatius kertoo: "Jos olisin niinkuin Demokritos, katsoisin enemmän yleisöä kuin teatteriesitystä."


  • Kappas, sinut löytää monilta palstoilta!
   Mikäs sen mukavampaa, itsekin pidän (rakastan) poikkitieteellistä
   sivistynyttä keskustelua. Sori jos olen aiemmin ollut hieman hankala
   mutta se johtuu vain omista ennakkoluuloistani

   • Tarttui tieto latinantunnilla. Tiedonhalu vei minut sinnekin, vaikkei se suinkaan ole mielenkiintoni pääkohde.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kamala onnettomuus

   Miten tällaiset mönkijäonnettomuudet yleensä tapahtuu? Liikaa vauhtia? Saako mönkijöillä ajaa lasten kanssa ja ilman kyp
   Suomussalmi
   147
   6584
  2. Annetaanko jokainen 3 tunnistetta

   omasta kaivatusta? Minä aloitan: N-nainen, punaiset hiukset ja asuu Pirkanmaalla.
   Ikävä
   105
   2614
  3. KANNATATKO NATOa? Jos olisit saanut äänestää...

   Ihan riittää lyhytkin kyllä tai en.
   Maailman menoa
   703
   2599
  4. Mitä teit väärin?

   Että ikäväsi kohde häipyi elämästäsi?
   Ikävä
   177
   1906
  5. Mönkijäpnnettomuus

   Harmillinen homma. https://www.hs.fi/suomi/art-2000010557170.html
   Suomussalmi
   29
   1751
  6. Sinäkin tiedät sen nainen

   Nainen sinä olit kohtaloni mutta minä en sinun ja niin surullista kuin se onkin niin tuun varmaan silti rakastamaan sua
   Ikävä
   79
   1640
  7. Tilitoimisto!!!

   Mikä tilitoimisto jäi kiinni rikoksesta Rovaniemellä?
   Rovaniemi
   24
   1152
  8. Tietäisitpä miten haluaisin sinut kohdata

   Vaikka vaan katsella ohimennen. Voisitko telepaattisesti lähettää viestiä, - löytyisikö kohtauspaikkaa?
   Ikävä
   59
   1147
  9. Jos ihmettelit minun käytöstä

   Niin yritin hieman jarrutella juoruja mitä liikkuu. Sinussa ei vikaa.
   Ikävä
   62
   1116
  10. Kaivonkonekuski hukkui etelärannassa

   Oliko paikkakuntalaisia?
   Rovaniemi
   13
   1114
  Aihe