Luonnontieteen mukainen selitys

Vaikka tiede ei ole saanut suinkaan selville kaikkea, se mitä se on saanut selville, on parasta ja todennäköisintä tietoa, mitä on saatavissa.

Kenenkään aika ei nykyisin riitä kaiken tutkitun omaksumiseen, mutta luonnontieteen eri aloilta voi omaksua oleellisen tiedon ja muodostaa niistä kokonaisnäkemyksen.

Kosmologia on jo siirtynyt eksaktien tieteitten joukkoon, joten kuva alkuräjähdyksestä, positiivisen ja negatiivisen energian yhtäsuuruudesta, maailmankaikkeuden geometriasta neliulotteisena pallona, jonka kolmiulotteisella pinnalla olemme, alun inflaatiosta ja nykyisen maailmankaikkeuden suurenemisesta hiljalleen hyperbelisesti eli kiihtyvästi, alkaa olla vahvalla tieteellisellä pohjalla.

Kvanttifysiikan ja suhteellisuusteorian kuvaukset maailmankaikkeuden toiminnasta ovat myös melko hyviä, vaikka lisätutkimusta tarvitaankin. Lunnonlait on suurelta osin havaittu, ja niiden vaikutuksen täsmällinen suuruus on paljastunut. On syntynyt fysiikka.

Kvanttifysiikan kuvaus, miten energia hakeutuu rakeiseen kvanttimuotoon ja edelleen hiukkasiksi, atomeiksi ja molekyyleiksi, johtaa kemiaan.

Kopioituva kemia, pienine kopiointivirheineen, karsimisineen, sopeutumisineen, johtaa suoraan biologiaan. On syntynyt kaiken kattava biologian runko, evoluutioteoria.

Evoluutioteoria käsittelee myös eliön käyttäytymistä. Oikea käyttäytymistiede on linjassa evoluutioteorian kanssa. On syntynyt evoluutiopsykologia. Yhteisöllinen käyttäytyminen redusoituu yksilökäyttäytymiseksi muiden eliöiden muodostaessa ympäristöä, joten energian kvanttiutumisesta on katkeamaton linja yhteisökäyttäytymiseen. On muodostunut sosiobiologia.

Muistamme vielä, että kausaalisen syyn (syy ennen seurausta) lisäksi maailmankaikkeudessa on tapahtumia sattuman seurauksena. Ymmärrämme, että nykyisestä tilasta ei ole johdettavissa menyttä eikä tulevaa. Siinä mielessä ei voida redusoida, mutta siinä mielessä voidaan redusoida, että kaikki on vain "kvarkkien tanssia".

Kaikki luonnontieteen teoriat ovat loogisesti yhteensopivia. Missään kohden palaset eivät liity toisiinsa epäloogisesti, lukuunottamatta kvanttifysiikan ja suhteellisuusteorian eroavuutta, joka on kiivaan tutkimuksen alla. Monet asiat ovat vielä tutkimatta, mutta näin on jatkossakin, kaikki sopii yhteen kaiken kanssa.

Me, jotka emme ole tutkimuksen eturintamassa, emme voi hyödyttää tiedettä millään tavalla, mutta me voimme omaksumalla perustiedot saada kokonaskuvan luonnon tapahtumista. Voimme hämmästyä, miten paljon kuitenkin jo tiedetään. :)

6

125

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • >>Kvanttifysiikan kuvaus, miten energia hakeutuu rakeiseen kvanttimuotoon ja edelleen hiukkasiksi, atomeiksi ja molekyyleiksi, johtaa kemiaan.<<

      Varmaankaan energia ei *hakeudu*.

      • On vaikea löytää kielestä sopivia sanoja kuvaamaan kvantti-ilmiöitä. Jos olisi helppoa, olisit varmaan sinäkin esittänyt oman ehdotuksesi.

        Joka tapauksessa pyrin tuomaan ilmi tosiasiaa, että energia esiintyy tietynkokoisina kvantteina, ts. että maailma on rakeinen, eikä ikuisesti jaettavissa, kuten approksimatiivisissa tavallisen fysiikan kaavoissa.


      • rennosti.m kirjoitti:

        On vaikea löytää kielestä sopivia sanoja kuvaamaan kvantti-ilmiöitä. Jos olisi helppoa, olisit varmaan sinäkin esittänyt oman ehdotuksesi.

        Joka tapauksessa pyrin tuomaan ilmi tosiasiaa, että energia esiintyy tietynkokoisina kvantteina, ts. että maailma on rakeinen, eikä ikuisesti jaettavissa, kuten approksimatiivisissa tavallisen fysiikan kaavoissa.

        Tällöin siis muinaiskreikkalainen filosofi Demokritos oli oikeassa.


      • kekek-kekek kirjoitti:

        Tällöin siis muinaiskreikkalainen filosofi Demokritos oli oikeassa.

        Tavallaan Demokritos oli oikeassa, mutta väärin perustein. Hänhän oli tullut tulokseen filosofisesti eikä empiirisesti. Silloinhan ei empiirisiä mahdollisuuksia vielä ollutkaan, koska olisi tarvittu tutkimuslaitteita, joita saatiin vasta yli kaksi tuhatta vuotta myöhemmin.

        Demokritos (n. 460 - 370 e.Kr.) muuten oli varsinainen irvileuka. Keisari Augustuksen hovirunoilija ja hännystelijä Quintus Horatius Flaccus (65 - 8 e.Kr) oli tympääntynyt, miten oppimaton rahvas riemuitsi teatterissa, kun esitykseen ujutettiin sotasaalis kuljettamalla se näyttämön läpi. Horatius kertoo: "Jos olisin niinkuin Demokritos, katsoisin enemmän yleisöä kuin teatteriesitystä."


    • Kappas, sinut löytää monilta palstoilta!
      Mikäs sen mukavampaa, itsekin pidän (rakastan) poikkitieteellistä
      sivistynyttä keskustelua. Sori jos olen aiemmin ollut hieman hankala
      mutta se johtuu vain omista ennakkoluuloistani

      • Tarttui tieto latinantunnilla. Tiedonhalu vei minut sinnekin, vaikkei se suinkaan ole mielenkiintoni pääkohde.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5534
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2476
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1957
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      55
      1694
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1591
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1269
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1229
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe