Onko psyyken sairaus aivoperäistä?

AivotJaSairaus

Olenko oikeassa olettamuksessani, että psyykkiset oirehtimiset ovat aivoperäisiä, siis käytännössä ruumiillisia?
Perustelisin olettamustani seuraavanlaisilla seikoilla:
1. Mielestäni aivojen sähköiset ja välittäjäaineiden ym. aivoreseptorien jne toiminnot ovat voineet oppia väärät väylät ja siksi terapia voi ratkaista näitä ongelmia, kuten halvaus potilaallekin opetetaan uudet väylät aivoissa, että liikkuminen palautuisi.
2. Muodostuvatko harha aistimukset muös erilaisista aivojen virheellisistä toimintaradoista? Mielestäni näin on.
3. Koska aivoissa on myös tunne elämän keskus. Onhan selvää, että psyykkinen sairaus on syvästi tunneperäinen sairaus.
4. Jos lääkkeet voivat todistetusti auttaa psyykkisen sairauden hoidossa (mm. välittäjäaineet, kuten serotoniini) niin toki lääkkeet vaikuttavat aivotoimintaan.

8

174

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • totta.kai.on

   Mikä ei olisi aivoperäistä? Ei ihmisessä ole mitään biologiasta riippumatonta.

  • Niin sanottu psyyke on aivojen toimintaa. Virheelliset aivot tuottavat virheellisiä toimintoja.

   Virheet voivat olla aivoissa joko synnynnäisiä tai matkan varrella tulleita. Matkan varrella tulleita ovat esimerkiksi kemiallinen puute, kuten kilpirauhashormonin puute, kemiallinen liikatuotanto, kuten eräissä skitsofrenian muodoissa, viruksen aiheuttama tuhoutuma, kuten eräissä skitsofrenian muodoissa.

   Kaiken kaikkiaan vika voi kohdistua aivoissa mihin tahansa, josta on seurauksena, että joku hermorata tai hermoradat toimii liikaa tai liian vähän tai lopettaa toimintansa. Hermorata voi myös kytkeytyä väärin.

   Lääkkeillä pyritään joko vilkastuttamaan tai hitauttamaan hermoradan toimintaa. Ongelma on se, että lääkkeet vaikuttavat myös niihin hermoratoihin, joihin ei haluta vaikuttaa. Täten esimerkiksi skitsofrenian hoidossa pyritään neurolepteillä vaikuttamaan niihin hermoratoihin, jotka skitsofreniassa toimivat virheellisesti, mutta samalla vaikutetaan ekstrapyramidirataan, mistä on seurauksena jäykkyyttä ja vapinaa. Tulee siis ei-toivottuja sivuoireita, joita ehkä joudutaan lieventämään toisella lääkkeellä.

   Hermoradat toimivat eri välittäjäainella, joten lääkkeillä saadaan kuitenkin vaikutettua rataan enemmän kuin muihin. Esimerkki masennuksen hoidosta. Tiedetään masennuksen johtuvan välittäjäaineen puutteesta. Tällöin välittäjäainetta tai välittäjäaneeksi muuttuvaa kemikaalia nautitaan suun kautta, esim. trisyklistä antidepressiiviä. Koska kutakin välittäjäainetta poistaa ainekohtainen katalyytti, välittäjäainetta estetään poistumasta estämällä katalyytin toimintaa, käytetään siis estäjää eli inhibiittoria, MAO-estäjää, eli moamiini-inhibiittoria. Saadaan siis näin välittäjäaine- eli monoamiinipitoisuus kasvamaan.

   Koska hermoradan jatkoskohdassa, synapsissa, siirtyy välittäjäainetta viestinantajasolusta synapsiin, viestin jälkeen välittäjäaine imeytyy takaisin antajasoluun. Välittäja-ainetta, esim. serotoniinia lisätään synapsissa estämällä takaisinimeytymistä SSRI-lääkkellä eli selektiivisellä takaisinoton estäjällä.

   Menetelmiä on siis monia. Ne voivat vaikuttaa kemiallisen prosessin mihin tahansa vaiheeseen, mutta masennuksessa pyritään lisäämään välittäjäaineen pitoisuutta.

   Usein hermoratojen toimintaa ei voi saada kuntoon. Tällöin on tyydyttävä haitallisten seurannaisoireiden hoitoon. Ei esimerkiksi voida estää inhottavien mielikuvien tuloa tietoisuuteen, mutta voidaan lääkitä niin, että mielikuvat tuntuvat vähemmän inhottavilta, jopa samantekeviltä.

   Aivojen kemia tunnetaan vajaasti. Monien lääkeaineiden täsmällistä vaikutustapaa kemialliseen prosessiin ei tiedetä, mutta kokemus on osoittanut, että ne toimivat. Niinpä esimerkiksi kaksisuuntaisessa mielialahäiriössa on havaittu, että litiumkarbonaatti toimii tasaavasti, vaikkei tiedetä, miten se toimii.

   1. Väärät väylät syntyvät pitkäaikaisen harjaantumisen tuloksena. Psykoterapia on aivan liian vähäkestoista muuttaakseen väyliä oleellisesti.

   2. Kyllä. Osa hallusinaatioista johtuu myös siitä, että hermojen eristekerros, rasvatuppi, päästää läpi sähkövirtaa toiseen hermorataan. Esim. pitkälle kehittyneessä alkoholismissa eristekerros voi olla hapero.

   3. Osa psyykkisistä sairauksista on tunne-elämälle hyvinkin vaikeita. Osalta ihmisiä sairauden tunne puuttuu kokonaan. Näilläkin palstoilla vierailee jälkimmäisiä runsaasti.

   4. Vaikuttavat, ja vahvasti vaikuttavatkin.

  • newsmag

   Rennosti.m antoikin kattavan ja asiallisen vastauksen, johon ei juuri ole lisättävää.

   Viime vuosisadan alussa arveltiin, että oppiminen näkyy konkreettisesti aivojen rakenteellisina muutoksina. Se todistettiin joskus 1950-luvulla. Esimerkiksi ei-toivottavat käytösmallit voivat siis konkreettisesti muokata aivojen rakennetta ja toimintatapaa aivan neuronien välisistä yhteyksistä alkaen. Tällaisia ei-toivottavia muutoksia voivat olla addiktiot, fobiat ja neuroottiset käytösmallit.

   Käytösmallit ja eräät uskomukset voivat olla rakenteellisia ja siksi niiden muuttaminen pelkästään järkiperäisesti ei läheskään aina riitä. A

   Koska aivojen rakenteeseen voidaan vaikuttaa "neuroplastisesti", myös ei-toivottuja ominaisuuksia voidaan terapian avulla "neuroplastisesti" purkaa ja muokata. Siinä terapian hyöty käytännössä.

  • noituuttason

   - Ei ole, vaan kuppa-noita aiheuttanut !

  • voibolla

   Tunne elämän keskus. Se on keskeinenpaikka.

  • enäänestänyt

   Mikä aivotoimminnan häiriö altistaa ihmisen ryhtymään politiikkaan ja saa kuvittelemaan itsestään liikoja?

   • minierkki

    Tyhmyys, jos tietäisit että miten vähällä järjellä meitä hallitaan hämmästyisit.


  • himonsakullaki

   - asiantuntija lausunnon antamisen himo.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kamala onnettomuus

   Miten tällaiset mönkijäonnettomuudet yleensä tapahtuu? Liikaa vauhtia? Saako mönkijöillä ajaa lasten kanssa ja ilman kyp
   Suomussalmi
   140
   6360
  2. Annetaanko jokainen 3 tunnistetta

   omasta kaivatusta? Minä aloitan: N-nainen, punaiset hiukset ja asuu Pirkanmaalla.
   Ikävä
   105
   2584
  3. KANNATATKO NATOa? Jos olisit saanut äänestää...

   Ihan riittää lyhytkin kyllä tai en.
   Maailman menoa
   703
   2489
  4. Mitä teit väärin?

   Että ikäväsi kohde häipyi elämästäsi?
   Ikävä
   174
   1851
  5. Mönkijäpnnettomuus

   Harmillinen homma. https://www.hs.fi/suomi/art-2000010557170.html
   Suomussalmi
   25
   1662
  6. Sinäkin tiedät sen nainen

   Nainen sinä olit kohtaloni mutta minä en sinun ja niin surullista kuin se onkin niin tuun varmaan silti rakastamaan sua
   Ikävä
   79
   1620
  7. Tietäisitpä miten haluaisin sinut kohdata

   Vaikka vaan katsella ohimennen. Voisitko telepaattisesti lähettää viestiä, - löytyisikö kohtauspaikkaa?
   Ikävä
   59
   1107
  8. Tilitoimisto!!!

   Mikä tilitoimisto jäi kiinni rikoksesta Rovaniemellä?
   Rovaniemi
   24
   1092
  9. Jos ihmettelit minun käytöstä

   Niin yritin hieman jarrutella juoruja mitä liikkuu. Sinussa ei vikaa.
   Ikävä
   62
   1076
  10. Kaivonkonekuski hukkui etelärannassa

   Oliko paikkakuntalaisia?
   Rovaniemi
   13
   1074
  Aihe