Aihe

Sääennusteet pielessä

tuuliviiiri

Sääennusteet eivät oikein tunnu onnistuvan. Jos katsoo sääennusteen viikoksi eteenpäin niin huomaa kuinka ennuste muuttuu joka päivä ihan toiseksi. Näyttää, että ei aina onnistu edes seuraavan päivänkään ennuste.

48

574

  Vastaukset

  • Harvoin ne nyt vrk.ssa vaihtuisivat tyyten toisenlaiseksi. Mutta viikko on pitkä aika säämallinnuksessa. itsekkin tein vasta aloituksen lauhojen jatkumisesta. Mutta nyt mallinnukset on muuttuneet paljon kylmemmäksi. Josta tosin oli merkkejä jo kun tein tuon aloituksen. Matalan sijainti oli muuttumassa.

  • Kyllä tämä sää on jotenkin muuttunut poikkeukselliseksi.

   Minulla on kaikki sääennusteet tallessa forecalta ja accuweatherilta ja molempien pitkäaikaiset ennusteet menivät aivan mönkään. Kuukausittainen ennuste meni ihan ylösalaisin Accuweatherillakin ja eivät pystynneet kertomaan sitten joulukuun 15. jälkeen edes seuraavan päivän säätä, päivälämpötila heitti lopulta 10 astetta!! Siis kyse on yhden päivän ajalta. Todellinen lämpötila oli -4 kun taas accuweather ehdotti +6. Taas jonain päivänä oli todellinen lämpötila +3 kun Accuweather merkautti sen -3.

   Käsittämätöntä, mitä tälle Suomen säälle on oikein tapahtunut? He eivät selvästi pysty ennnustamaan sitä kuinka tuo perkeleellinen lounaisvirtaus käyttäytyy, se on jotenkin voimistunut niin, että se säilyy paikallaan paljon pidempään ja on paljon voimakkaampi kuin ennusteissa on. Jotenkin se näin menee.

  • Alkuviikosta, ma-ti välinen yö, piti olla viikon kylmin, -18astetta. Nyt on koko viikko menty keskimäärin -15 asteen pakkasissa. Luvattua lämpenemistä siirretään päivällä eteenpäin jokaisella ennusteella.
   Tästä nyt ei muuten ole haittaa, mutta ihmetyttää, miksi meteorologian laitos pitää kallispalkkaisia tyhjänjauhajia palkkalistoillaan. Nykyinen suuntaus on muutenkin pistää työntekijät ulos ja ottaa ns.yhdeksäneuroiset tekijät remmiin. Siinäpä tilaisuus säästää sääennustajienkin palkoissa. Pitkäaikaistyöttömät töihin kolmen kuukauden sopimuksilla, tulee edulliseksi.
   Samahan se on, kuka siellä ruudussa/radiossa säästä kertoo, pieleen ne menee kuitenkin.

  • No nehän heittävät häränp*llyä vuorokauden sisällä. Viime yöksi luvattiin vain 8 astetta pakkasta. Olikin 13 astetta.

   Kuuleman mukaan harsopilvet talvisella yötaivaalla voivat muuttaa paljonkin pakkaslukeamia. Kirkas taivas tietää lähes poikkeuksetta kovaa pakkasta, ja näitä pilvien esiintymisiä on lähes mahdotonta ennustaa.

  • Kaiken huippu on Ilmatieteenlaitoksen paikallissääsivut. Esim. tällä hetkellä ennuste näyttää Helsinkiin klo 14 pitäisi olla 21 astetta ja samalla sivulla oleva Kaisanienen todellinen lämpötila on 16 astetta eikä missään pääkaupunkiseudulla ole edes kahtakymmentä. Kuitenkin sivut sanoo, että ennuste päivittyy kerran tunnissa. Miksi se ohjelma ei reagoi todelliseen lämpötilaan.

   • Sama meno jatkuu. Paikallissää näyttää 5 astetta enemmän kuin on Kaisaniemessä.


  • Jotain on pielessä ja pahasti!!!

  • Jaksaisikin alkaa pitämään kirjaa, että miten paikkakuntakohtainen ennuste pitänyt paikkansa. Tänä vuonna on omalla paikkakunnalla useaan otteeseen ollut epätäsmällisyyttä huomisen ennusteessa. Piti paistaa aurinko, olikin pilvipäivä, ei pitänyt sataa, satoikin, tai luvattiin pilvistä, olikin yllättäen kaunis päivä. Varmaan ainakin 10 kertaa tänä vuonna käynyt jokin näistä, ja en edes läheskään joka päivä tee edes suunnitelmia säätiedotuksen mukaan seuraavalle päivää.

   Toki yksi kiva täsmäennustekin jäänyt mieleen. Piti mennä naapuripaikkakunnalle noin 20km päähän. Lähtökuntaan luvattiin sadetta ja määränpäähän kaunista säätä. Satoi koko matkan, mutta sade loppui hyvin lähellä kunnan rajaa, yllätykseksi. Aurinko pilkotteli pilvialueen laidalta. Eikä siellä ollut satanut. Olin jo asennoitunut, ettei se kuitenkaan pidä paikkansa.

   Toisaalta sitä tullut mietittyä miten ennustuksiin vaikuttaa se, että kunnan keskustaa lähin sääasema/havaintoasema näyttäisi olevan 20 km päässä.

  • Onpa taas tämän viikon sääennusteet luvanneet korkeita lämpötiloja paikkakunnalleni, silti on oikeasti HUOMATTAVASTI kylmempää. Tuuliennusteetkin näyttävät muuttuvan jopa puolen tunnin välein ihan muuksi.

   • Ainahan ne lupailee. Ihmisille jää mieleen et niitä helteitä muka olisi ollut vaikka todellisuudessa ei ole.


  • joo kyllä ois paljon parannettavaa sääennustuksissa. kehitys tyssää vaihtelevaan säähän täysin. jos on siperian helle/pakkanen (enää tuskin mahdollista että viikkoja sama) ei silloin tarvitse edes ennustusta päiviksi eteenpäin.

   • Lehdet myyvät paremmin ja uutisten säätiedotuksia katsotaan innolla. Mainoksia saadaan ympättyä lisää ohjelmiin mukaan, kun on katsojamäärät kohollaan, ja tottakai suomalaiset tuntien hamstrataan jo viikkoa ennen makkaraa ja saftia mökille. On suuren kansanjuhlan tuntua ilmassa. Milloin tulevat helteet, kysyy kansa taaperosta mummoikäiseen töllön edessä???

    Itse näytös, elikä herra Helle, jää sitten saapumatta. No, saatiinpa ainakin hyvät myynnit kesälle ja visat senkun vinkuu :D


   • Ei sit6ä minun mielestä ollut koskaan tulossakaan. eikä tule. Nyt on lämmintä jopa yli +20 mutta se johtuu auringonpaisteen osuudesta. ei tama ilma massa juuri mistään tullut. Se +30 helle keli oli menossa alumperinkin suomen ohitse venäjälle. Yksi iltapäivä lehti alkoi vain hehkuttaa tota.


  • Ei tänä kesänä tänne Suomeen mitään helteitä ole tulossa, katsokaa accuweather pitkän tähtäyksen sääennuste, se on aina melko hyvin pitänyt paikkansa jo useamman vuoden ajan, kun sitä seurannut olen. Muutama lämmin päivä joskus ja siinä se kesä sitten onkin.

  • Aamulla oli iltapäiväksi 80 ja 90% varmuudella sadetta muutamaksi tunniksi, ei tullut kuitenkaan pisaraakaan. Ukkospilvi kävi toki näkö- ja kuuloetäisyydellä, mutta sen ei ennusteenkaan mukaan pitänyt tulla päälle, vaan sitten sadealueiden jotenkin peruuttaa takaisinpäin hieman myöhemmin. Nyt sadetutkalla ja sen ennusteessakin on ilmestynyt alueen kohtaan sitten sateeton aukko, ja sadealueen liike ja yhtenäisyys muuttuneet.

   • Taas. Päivällä vielä luvattiin illaksi ja yöksi 80-90% sadetta, nyt luvataankin täysin selkeää. :)


  • Siellä on joku "ammattilainen" joka arpoo lukuja ja sateita. On kyllä pätevä meininki. Menee varmaan päivät nenää kaivellessa.

  • Kyllä paikkakuntakohtaiset ennustukset saisi melkeimpä lopettaa. Jälleen aamulla luvattiin keskipäivästä alkaen 80-90% sadetta ja vielä ukkosta koko iltapäiväksi ja illaksi. Päivän kuluessa prosentit laimeni kaiken aikaa ja ukkoset katosivat :) Näyttäisi, että ennustesimulaatiot ei osaa paikkakuntakohtaisen tarkasti antaa ennustetta. Ihan riittäisi, että läänikohtaisesti heitettäisiin yksi kaksi sääikonia, niin ainakin jossain osuisi kohdallensa.

   • Trendi näyttäisi olevan se, että kesällä ennustetaan aina liian lämmintä ja talvella näyttää forecan sivut jatkuvasti 5 astetta lämpimämpää kuin oikeasti on. Tällätavoin saadaan suuret heitot lämpötiloissa salattua ettei siitä tarvitse sen kummemmin haloota nostaa. Huomasin tuossa keväällä suuria, jopa 18 asteen heittoja lämpötiloissa, mutta foreca tallentaa sivuilleen lämpimämmät luvut. Nytkin sais olla villasukat jalassa niin kylmä tuuli.


   • Tarkennukseksi siis, jopa 18 asteen heitto yhden vuorokauden aikana.


  • Suomen sääennustepalvelun pitää lopettaa julistamaan harhauttavia arviota ”Sää tuntuu kuin”, koska se tekee vahinkoa matkalle lähteville, matkustajat usein sairastuvat ottaessaan väärää vaatetusta.
   Sääennustepalvelu ”Sää tuntuu kuin” ei huomioi tuulen lämpötilaa ja voimaa eikä sään selkeyttä-pilvisyyttä eikä auringon korkeutta.
   Lähdin matkalle Islantiin toukokuussa-kesäkuussa luottaen sääpalveluun, että sää Reykjavikissa (se on noin Kaajanin leveydellä) tuntuu melkein kuin Suomessa.
   Mutta ups - Reykjavikissa minun vaatteiden määrä oli 10 kertainen ja palatessa Suomeen täällä kesä ”tuntui kuin” Italiassa verratuna Islantiin!!!

   Sääennustepalvelu kaikkissa maissa on aika heikko, mutta Suomen meteorologit istuen meteokopissa harhauttavat jopa huonommin keksien kummallisia arvioita ”sää tuntuu kuin”.

   • Forecan sääennusteet ovat todella heikkotasoisia ja etenkin tuulen voimakkuus näyttää menevän suurimmalta osalta pieleen. Lisäksi ennusteet vaihtuvat sitä mukaa mitä sään voi itsekin ikkunasta katsomalla voi todeta.


  • Mutta ilmastonmuutosennusteet ovat kiveen hakattu Jumalan totuus.
   Sen takia maksamme aneina kaiken maailman haittaveroja joka vitun asiasta.

  • Entäs saman päivän sää?
   Nyt on Turussa +18.4 C ja tänään luvattiin +25 ja sitkeästi yrittävät vielä että 18 aikaan olisi +24 C. Pilvisyydestähän se on osaksi kiinni ja kun katsoo ikkunasta ulos niin on ollut hyvin pilvinen päivä.
   Paras sääennuste: katso ikkunasta ulos.

  • Pirkanmaalla vettä satelee ja ukkonenkin jyrähteli mittarissa +19 astetta, taisi helteet mennä jo.

  • No ainakin Seinäjoelta Rovaniemelle olevalla vyöhykkeellä oli eilen 27-29 astetta koko päivän.

   Tosin en jaksa uskoa noihin tuleviin loppuviikon 35 asteen ennusteisiin. Tämä helle tulee lounaasta, itämeri viilentää sen, eikä juurikaan yli 30 päästä. Vain Venäjältä tuleva mantereinen helle voi nostaa lämpötilat 35 asteiseksi, tai ylikin.

  • ei tule kesän lämpöennätystä, tuokin on jo paljon ennustevaihtelua kun 3 astetta heiiluu 3-4päivän päähän. sit tippuu jopa 15 maanantaihin. no sinne jäi helteet tänä vuonna loppu poikk. aikaisin ennen elokuuta..jok kesä yleensä elokuun eka viikko ollu hellettä kuites

  • nyt hki vantaa 15 pitäs olla 18...aina kun tuulee muualta kuin idästä ennustukset ovat sen 3 astetta yläkanttiin...

  • Paikallissää Helsinkiin on näyttänyt ja edelleen näyttää, että sataa koko päivä. Tippaakaan ei ole tullut vaan aurinko paistanut koko ajan.

   • Tänään piti olla kovia ukkosia ja sataa vettä kaatamalla mitä jokainen odotti. Ai,no ei taaskaan täällä espoossa. On se jännä miten sateet ja ukkoset kiertävät tämän alueen joka kerta. Siellä se paska pallo taas möllöttää helottamassa. Olisi sitten edes yksi täysin pilvinen päivä.


  • Samaa ihmetellyt, tippaakaan ei ole vettä tullut. Perunamaa kovasti kaipaa vettä. kuukausi ainakin mennyt kun viimeksi vesipisaran näki.

  • again...24 la ja su hki-vantaa eilen nyt ennuste jälleen kerran laski 23 ja 21. miksi ennuste ei koko kesänä noussut?

  • enää 22 päivän ennuste tuskin päästään siihenkään....näin ne laskee

   kysymys mihin jäi helteet?

   • Oletko mielisairas? Missä kellarissa vietit touko-heinäkuun?


  • puhun kuluvasta kuusta...sama taas ennusteet laskevat viikonloppua kohti. 23-25 oli alkuviikkoon vielä eilen nyt nekin laskeneet.

  • eli nyt ennuste ei näytä enää 24...24 lämpöjä.näin siinä käy ehkä just uimaan tarkenee

   • Nyt on elokuun loppu puoli, tiedät varmaan ettei sen kuulu olla mitään hellekautta enää suomessa,right? Enemmänkin ihmetyttää missä hitossa se syksy viipyy,vieläkin pukkaa +20c säätä,mitä hittoa.


  • onhan se vaan kumm et ennusteet aina laskee kun lähemmäs päästään nyt 22 ylin alkuviikosta torstaina oli vielä 23..25 koko viikon ennuste! hei 20c lämpö päivisin on normiseytii vielä pitkälle syyskuuhun etelää ja lounaas

  • nyt on etelään 25c ma.. ti...huh mitä vaihtelua muutaman tunnin välein.saa nähdä mitä aamulla veikkaan että hellettä ei huomenna ole

  • taas par astetta la..mä jää alemmaks mitä ennuste.ei sentään enemmän

  • Lupasivat jo lämpenevän loppukuusta ja viikon päästäkin, no nyt on "hinattu" ennusteita muutama aste alemmaksi. Nyt 10C astetta etelärannikolla.. Ei ny sentään tämmöstä ennustettu. Lounastuuli. Huom ei pohjois. Yllättävän viileetä on.

   • Tuulet olleet ihmeellisen kylmiä oli suunta mikä tahansa. Viime kesältäkin muistan kylmät tuulet. Ei kait pitäisi edes olla mahdollistakaan tähän aikaan vuodesta, ottaen huomioon auringon korkeusaseman. Kasvihuoneilmiöstä puhutaan, mutta jotenkin ydintalvi tuntuu todennäköisemmältä.


  • Tänään piti stadissa paistaa aurinko Ilmatieteen laitoksen mukaan, mutta ollut koko ajan täysin pilvistä. Mistä noille meteorologeille maksetaan.

   • Saavat palkkansa todennäköisyyksistä...

    Sään ennustaminen ei onnistuisi tarkasti vaikka tiedossa olisi lähtöhetkellä jokaisen ilmamolekyylin paikka. Kun siis itse ilmiö eli sää on kaoottinen eli minkä tahansa suuruinen virhe alkuarvoissa räjähtää jossakin vaiheessa niin suureksi epävarmuudeksi lopputuloksissa että ennusteella ei enää ole arvoa. Tämä on varsin tunnettu perhosvaikutus ja sen vuoksi sään ennustamisesta voidaan aina todeta: Vaikka paremmaksi kaikki muuttuu silti hyväksi ei milloinkaan.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Perhosvaikutus

    Havaintojen tarkentuminen ja tietokoneiden kehitys on kyllä oleellisesti parantanut sääennusteiden onnistumista. Aiemmin kolmen päivän sääennuste oli kolmannen päivän osalta täyttä arvausta mutta nykyään uskalletaan ennustaa paljon pidemmällekin.

    Silloin kun ollaan kahden erilaisen sään raja-alueella tai syntyy paikallisia kuurosateita niin vaikea on millään tarkkuudella ennustaa mitään.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Saavat palkkansa todennäköisyyksistä...

    Sään ennustaminen ei onnistuisi tarkasti vaikka tiedossa olisi lähtöhetkellä jokaisen ilmamolekyylin paikka. Kun siis itse ilmiö eli sää on kaoottinen eli minkä tahansa suuruinen virhe alkuarvoissa räjähtää jossakin vaiheessa niin suureksi epävarmuudeksi lopputuloksissa että ennusteella ei enää ole arvoa. Tämä on varsin tunnettu perhosvaikutus ja sen vuoksi sään ennustamisesta voidaan aina todeta: Vaikka paremmaksi kaikki muuttuu silti hyväksi ei milloinkaan.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Perhosvaikutus

    Havaintojen tarkentuminen ja tietokoneiden kehitys on kyllä oleellisesti parantanut sääennusteiden onnistumista. Aiemmin kolmen päivän sääennuste oli kolmannen päivän osalta täyttä arvausta mutta nykyään uskalletaan ennustaa paljon pidemmällekin.

    Silloin kun ollaan kahden erilaisen sään raja-alueella tai syntyy paikallisia kuurosateita niin vaikea on millään tarkkuudella ennustaa mitään.

    vielä eilen helteitä ennustettiin etelään pe...ke välille ja lauantain Lappi myöten. nyt eteläs tuo helleputki on enää la..su, taas päästiin siihe mitä koko kesänä ja parinko vuoden ajan. lämpöisen ilman kesto ennustetaan aina pitemmällä kuin se lopulta on. ts. koskaan ei yllätä se että lämpö ois korkeampi ja useamman päivää kuin ennustettu


   • Anonyymi kirjoitti:

    vielä eilen helteitä ennustettiin etelään pe...ke välille ja lauantain Lappi myöten. nyt eteläs tuo helleputki on enää la..su, taas päästiin siihe mitä koko kesänä ja parinko vuoden ajan. lämpöisen ilman kesto ennustetaan aina pitemmällä kuin se lopulta on. ts. koskaan ei yllätä se että lämpö ois korkeampi ja useamman päivää kuin ennustettu

    Voisi joku laittaa huvikseen näkyviin forecalta ennusteen muuttumisen päivittäin. kymmenen päivän ennusteelle. Eli siis sellainen kuva jossa näkyy miten vaikkapa 25.8.2020 ennustettu sää muuttuu tultaessa lähemmäs kyseistä päivää.

    Viidentoista päivän ennusteen kohdalla Forecalla sentään kertovat milloin ennustettavuus on huono ja milloin hyvä mutta sekin näkyy ainoastaan hiirellä päivä kerrallaan valitsemalla. Vaan ujous heillä iskee siinä vaiheessa kun tuo ennustettavuus pitäisi laittaa näkyville 10 päivän ennusteeseen, jossa siitä siis varsinaisesti olisi hyötyä. Näkyisi liian selvästi se, että jaksosta suurin osa on pelkkää arvausta poikkeustilanteita (käristyskupoli) lukuunottamatta.


  • Onneksi meillä on sentään sadan vuoden ilmastoennusteet, jotka eivät heitä astettakaan. Siinä on meteorologeille miettimisen paikka.

  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   Kotimaiset julkkisjuorut
   114
   9762
  2. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   Kotimaiset julkkisjuorut
   283
   5050
  3. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   92
   3188
  4. Jättiselvitys: He saivat 100 000 euroa Business Finland tukea

   Jättiselvitys Business Finlandin koronatuista: he saivat 100 000 euroa, yli tuhat peruutti hakemuksensa https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007660
   Maailman menoa
   56
   3004
  5. Onkobmaisasta rikostutkinta päällä?

   Vauva palstalla oli lähipiirin viestit julkaistu mitä siellä täydellisessä pikku perheessä todellisuudessa tapahtuu... Aivan järkyttävää tekstiä jos p
   Kotimaiset julkkisjuorut
   153
   1417