Joskus kauan sitten Leskinen esitti tämän reseptin telkkarissa. Itte en nähnyt mutta silloinen muija raapusteli ylös. Kyseessä on huomattavan mausteinen porsaan suikalepata, ei mitään ihan kevyttä ruokaa vaan tekosyy runsaaseen mausteiden käyttöön.
Minä en tuhlaisi mitään filettä tähän. Maustamaton possun suikaleliha käy hyvin. Itse asiassa mikä tahansa porsaanliha on käytettävissä, jos sen voi suikaloida. Mikäli sika on sinulle saastainen eläin, voit käyttää broileria, tofua, ylä- tai alatoopia.
Ruskista tai kypsennä suikaleet (400 g) pannulla kevyesti öljyssä. Heitä sekaan teelusikallinen inkiväärijauhetta, isompi teelusikallinen kanelia ja tuolta välilltä teelusikallinen karria. (Suosittelen etnisten kauppojen vahvempia mausteita meiran tms. pliisujen versioiden sijaan.) Jos olet kova mausteiden ystävä tai krapulassa niin lisää mausteiden määrää samassa suhteessa. Sekoita hyvin. Tämän jälkeen purista ISON valkosipulin kynnet sekaan. Tämän jälkeen 3 isoa tl dijonisinappia (itse mojautan ruoka- tai jälkiruokalusikallisen) ja purkillinen tai jopa kaksi pyrettä. Hätätapauksessa ketsuppikin käy(nee). Sekoittele tämä sörsseli kunnolla.
Irrottele pannuun tahi kasariin mahdollisesti tarttunut mausteseos desilitralla vettä. Lisää lopuksi purkillinen eli 2 dl (kevyt)kermaa tai kasvisrasvavalmistetta. Juice itse suositteli, että jos haluaa tehdä kevyemmän version niin käyttää valkoviiniä mutta itse en ole tätä testannut. Sen sijaan käytän näitä kevyempiä 7‰ kasvisrasvavalmisteita. Leskinen varmaan kiroilisi Rainbow-kasvisrasvavalmisteelle mutta hänhän kiroili kaikelle!! Keveyttä hakiessani olen myös korvannut osan kermasta maidolla ja/tai vedellä, koska lisäämällä mausteita samassa suhteessa voi liemen määrää kasvattaa, jolloin riisiä tai muuta lisäkettä - kvinoaa, couscousia - saa kostutettua enemmän. Jos nimittäin tulee vedettyä työttömän lamminpääläisen tamperelaisen edullisempaa linjaa niin vähemmän lihaa ja enemmän nestettä. Maito-vesiseoskin menettelee, jos ei jaksa lähteä kerman takia reissulle lähikauppaan.
Sitten sekoitellaan ainekset perusteellisesti, koska sinapin, pyreen ym. liukeneminen kestää tovin. Haudutellaan kunnolla. 20 minuuttia on minimi. Suolan unohtaminen ei ole suurempi vahinko, koska pyhä kolminaisuus inkivääri-kaneli-karri peittää mahdollisen suolan täysin. Mustapippuri puuttuu omasta versiostani, liekö tuolloinen akka yskähtänyt juuri mustanpippurin kohdalla.
Pyreen ja/tai dijonin kanssa ei kannata liioitella, ei oikeastaan valkosipulinkaan kanssa, koska kanelikin on kiva saada maistumaan läpi. Lyhyenä kastikkeenahan tämä on melkoista maustepuuroa, jossa vahvat maut kilpailevat keskenään ja peittävät toisiaan.
Osan lihastahan voisi korvata jollakin sopivalla kasviksella. Mikähän papu tähän sopisi? Kikherneet? No sitten ollaankin jo eri ruoassa mutta reseptien modifiointihan se parasta onkin.
Itse kutsun tätä nimellä Juicen pata ja tämän taustaksi sopii erinomaisesti pispalalaisen kansantaiteilija Mikko Alatalon yhteiskunnallisesti vahvasti kantaa ottava musiikki.
Lamminpään lumous aka. Juicen pata
3
1406
Vastaukset
- Rusinako
No jopas on oiottu alkuperäisestä.
Possun sisäfilettä, ohuiksi nuijittuina siivuina. Ne paistetaan voissa ja poistetaan pannulta. Samalle pannulle (putsaamatta pannua) kipataan kerma (OIKEA KERMA, ei mikään kasvirasvasonta) ja siihen sekaan nuo mainitsemasi aineet (vettä ei ikinä missään vaiheessa). Tätä keitellään kunnes on sopivan sakeaa.
Ja kyllä, noiden lisäksi tähän tulee mustapippuria. Liha maustetaan jo yksin pannulla ollessaan suolalla ja mustapippurilla.
Lihat siis lisätään takaisin kastikkeeseen, kun kastike itsessään on muuten valmista.
Ja, riisin kanssa. Ei minkään muun.- lisu_ke
Lamminpääläisen lisukkeeksi ehdottomasti tuhti tuore-tattari tai Jorma-ohra
Riisi eri kotoperäistä - mega_liisa
tästä kun viipaloit aihion -ei pidot parane
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.210308
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Helena Koivu menettänyt lapsensa. Onko Mikko Koivulla oma laki?
Voiko olla totta että äidiltä viedään lapset ja ei mitään syytä ole edes kerrottu äidille itselleen.?6388516Hannu Pikkarainen ehdottomaan vankeuteen
KKO tuomitsi 1 v 9 kk. Tämä ei ole Hannulle ilon päivä.3513275Pikkunaiselle terkkuja
Olet parasta koko maailmassa! Kaikkein ihmeellisin. Olisitpa täällä. 🧡 harmaasusi4302305- 1281367
- 341355
Kuvataiteilija Johanna Oras lataa mielipiteensä Miina Äkkijyrkästä Farmilla: "Miinahan oli..."
Oho! Johanna Oras ottaa kantaa kollega-Äkkijyrkän Farmi-puuhiin. Farmi Suomi -realityssä koettiin v. 2024 todellinen yl151285Kuka on mystinen heppamies?
Nyt tänne vinkkejä siitä kuka on Martinan seurassa viihtyvä hevosmiljonääri. On tullut jo muutamia nimiä esiin keskustel1091221- 941137
Olet vieläkin täällä
Tunnen energiasi. Tunnen että ajattelet minua. En aio koskaan enää ottaa sinuun yhteyttä. Voit ottaa minuun, jos itse h651085- 46943