Hei! Kertoisiko joku ystävällinen tällaselle idiootille miten ja ennen kaikkea siis miten alla olevan laskun b-kohta lasketaan, ja mielellään ratakiskosta vääntäen:
Laaduntarkkailussa on todettu, että lopputarkastukseen tulevista tuotteista 3,5 % on viallisia. Otetaan tarkastukseen tulevasta tuote-erästä 5 kappaleen satunnaisotos. Millä todennäköisyydellä
a) vähintään yksi on viallinen
b) enintään neljä on viallisia?
Voiko b-kohtaa laskea millään lailla tuosta a-kohdan tuloksesta? Ja jos ei, miten tässä toi kertolaskusääntö soveltuu? Osaisko joku muodostaa tosta mitään yleispätevää lauseketta/sääntöä?
Kirjassa ei oo tosiaan mitään esimerkkiä muista tapauksista kuin jos yksi on viallinen tai jos yksikään ei ole viallinen, sen verran olisin ehkä itsekin osannut päätellä mutta tähän en vaan keksi mitään järkevää, enkä osaa googlettaakaan ongelmaa kun en oikein osaa sanottaa sitä..
Laaduntarkkailussa on todettu, että lopputarkastukseen tulevista tuotteista 3,5 % on viallisia. Otetaan tarkastukseen tulevasta tuote-erästä 5 kappaleen satunnaisotos. Millä todennäköisyydellä
a) vähintään yksi on viallinen
b) enintään neljä on viallisia?
Voiko b-kohtaa laskea millään lailla tuosta a-kohdan tuloksesta? Ja jos ei, miten tässä toi kertolaskusääntö soveltuu? Osaisko joku muodostaa tosta mitään yleispätevää lauseketta/sääntöä?
Kirjassa ei oo tosiaan mitään esimerkkiä muista tapauksista kuin jos yksi on viallinen tai jos yksikään ei ole viallinen, sen verran olisin ehkä itsekin osannut päätellä mutta tähän en vaan keksi mitään järkevää, enkä osaa googlettaakaan ongelmaa kun en oikein osaa sanottaa sitä..
Vastaukset 3
Vanhimmat
P(vähintään yksi on viallinen) = 1 - P(yksikään ei ole viallinen).
P(enintään neljä on viallisia) = P( vähintään yksi on kunnollinen) = 1 - P(kaikki ovat viallisia).
Ohman
Kiitos paljon :) Näin jälkeenpäin ajateltuna, en tajua miten en muka yhtään tullut miettineeksi tätä.. Ajattelin jotenkin paljon monimutkaisemmaksi ja yritin mahdollisimman vaikeaa ratkasua miettiä, mutten jostain kumman syystä tajunnut kokeilla komplementtitapahtumaa noin päin. On kyllä vähän yksinkertanen olo nyt :D
Todennäköisyydet viallisten eri lukumäärille ( k=0,..5 ) voidaan laskea binomikaavalla. Nuo rajatapaukset reunoilta voidaan kyllä laskea yksinkertaisemminkin, kuten edellä Ohman toteaa.