Lihottaako vaalea leipä???

laurrrrrra

Eli siis onkse niin et vaalee leipä lihottaa vai tarkotetaanks sil sitä et ku se ei täytä et jos syä 3 vaaleeta nii lihottaa? sitku kysyin yhelt tutult se vaa sano et en liho mistää ku oon vast 13... mut voiks joku ihana vastata halusin tietää voiks sitä vaaleet leipää tai paahtoleipää ny syyä vai ei...

21

2347

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kskskfndkdkf

      voisiko joku vastataaa :(

    • vastuussa.on.hän

      Aloittaja vastaa kysymyksestään.

    • Kottariope

      Kaikki ruoka lihottaa jos sitä syö enemmän kuin ehtii kuluttaa.
      Energian kulutus on yksilöllistä. Olet vasta 13 v ja sinun energian kulutuksesi on erilaista kuin esim vanhemmalla ihmisellä. Aineenvaihduntasi on vilkkaampaa ja tarvitset energiaa vielä kasvamiseen, luuston vahvistamiseen jne. Taas aikuisella on enemmän lihasmassaa ja sekin vaikuttaa kulutukseen. Liikunta ja elintavat vaikuttavat kulutukseen.

      Ei vaalea leipä ehkä ole sen lihottavampaa kuin tummakaan, saman verran saatat saada energiaa sekä vaaleasta että tummasta leivästä, mutta vaalea on monesti huonompi vaihtoehto ravintoarvoltaan.

      Valeaa leipää on monenlaista, toiset on tehty puhtaasta vehnästä ja moni vaalea leipä kaurasta tai kokojyvävehnästä. Mitä puhdistetumpi jauho, sen huonompi ravintoarvoltaan, kun viljan kuituja sekä hivenaineita on poistettu.

      Tumman leivän eduksi mainitaan parempi kutujen ja hivenaineiden sekä vitamiinien määrä. Toki voit syödä paahtoleipää ja yleensäkin leipää valitessa kannattaa lukea pakkauksesta, mitä leipä sisältää. Mitä enemmän ns. kokojyväviljaa sisältää, sen parempi. Kuidut joita kokojyvä sisältää pitävät pitempään kylläisenä ja vatsakin toimii.

      Suomessa on todella hyvä ja monipuolinen leipävalikoima. Suosittelisin, että opettelet vilkaisemaan leivän pakkauksesta tietoa. Ei vaaleaa leipää kannata kokonaan poistaa ruokavaliosta, vaihtelu virkistää, Toisinaan aivan vaalea patonki tai paahtis mastuu ja nillä voi satunnaisesti herkutella, kun syö muutenkin monipuolisesti. Pelkällä vaalealla leivällä ei kannata kuitata aterioita.

      Liian usein tuijotetaan leivän syönnissä sen leivän kaloreita. Täytyy muistaa, että kaikki sekin mitä leivän päälle laitat, vaikuttaa energian saantiin. Paksu levitekerros, rasvainen juusto tai leikkele kaksinkertaistaa helposti kalorimäärän.

      Asiaan ei ole yksiselitteistä vastausta, niin kuin huomaat kirjoituksesta. HYVÄ KUN KYSYIT. Moni muukin mietti samaa asiaa.
      Jos sinulla ei ole taipumusta lihomiseen ja liikut suositusten verran, niin voit kyllä syödä sitä vaaleaakin leipää - ei elämä saa olla kieltoja täynnä.

      Hyvää kevättä sinulle! Kirjoita lisää jos jokin asia jäi mietityttämään.

      • laurrrrrra

        Kottariope kiitti kivast vastauksesta!👍🏼👍🏼👍🏼mut mul on vaa sellanen ongelma ku en voi täl hetkel liikkuu/ urheilla hirveesti... koulumatkat puolentunnin kävely per päivä koko kevään ku sydän meni nii huonoo kuntoo mut vaikuttaakse tohon lihomiseen pelottaa :(


    • Kottariope

      Käväise kouluterkkarin luona keskustelemassa. Hän punnitsee sinut ja vertaa kasvukäyrääsi painoosi. Häneltä varmasti saat neuvoja ja jos asia oikein paljon mietityttää, pyydä lähete ravitsemusterapeutille, sinulle muokataan malli juuri sinun tapaukseesi sopivalle ruokavaliolle.

      Sinä olet kasvuiässä ja kävelet päivittäin jonkin verran. Hyvä niin, en usko, että kovin helposti lihot normi syömisellä ja sillä tarkoitan, että et sorru herkkujen, sipsien ja limppareiden käyttöön. Joskus saa herkutella, kun se ei ole liian usein.

      Sydänongelmiesi takia olet jo seurannassa ja uskon, että lääkäri olisi jo neuvonut jos olisit ylipainoinen. Mukavaa kevättä sinulle ja jospa kesäloman aikana saisit luvan lisätä pikkuhiljaa liikunnan määrää, kuitenkin niin, että ei ole heti liian rasittavaa.

    • Ravitsemustiede

      Vehnällä on sellainen ominaisuus, että se lisää ruokahalua, siis käytännössä lihottaa. Lisäksi vehnän (myös täysjyvävehnän) syöminen nostaa verensokeria enemmän kuin sokerin syöminen.

      • 9543

        Vehnällä on paljon muitakin ikäviä vaikutuksia kuin se, että se kohottaa verensokeria. Jos pelkkää verensokerin nousua ajattelee, niin monet gluteenittomat jauhot ovat siinä suhteessa yhtä haitallisia.


    • KohtuuTässäkin
      • hölmölän-kylä

        Ei tuo minusta niin hyvä ole. Siinä sanottiin mm., että se miten paljon verensokeri nousee, riippuu siitä miten paljon vehnää tai sokeria on syöty. Tämähän on sanomattakin selvää, ei se mitään todista. Ja sitten vedottiin siihen, että vehnänoraan on todettu aiheuttavan sitä tai tätä. Miten se tähän asiaan edes liittyy, ei se kerro vehnäjauhon vaikutuksesta yhtään mitään jos oraat ovat terveellisiä.


    • Pastan_kokenut

      Olen huomannut, että jos on suunnitellut illalla lähtevänsä rientoihin, ei kannata syödä pastaa ennen lähtöä. Siinä voi käydä niin, että ei pystykään lähtemään, makaa vain sängyssä koko illan. Ja se ei tunnu mukavalta.

      • Viisuri

        Joo, makaa totisesti jos on ahminut liikaa!!!! Ei vika ole pastassa vaan suurensuuressa syömishimossasi.


      • dekadenssi

        Vehnän syöminen väsyttää, ja mitä enemmän sitä syö kerralla, sitä enemmän se väsyttää. Tämä johtuu siitä, että vehnä nostaa verensokeria nopeasti, niin kuin edellä jo sanottiin.


    • laihtunut

      Kaikki leipä lihottaa

    • kohtuuttakaikille

      Ei se leipä lihota vaan ne päällyset eli voi, makkara, leikkeleet jne... - tästä voisi keskustella vaikka kuinka, mutta ihmisillä on käsittämätön ajatus tietyn tuotteen kuten perunan lihottavasta vaikutuksesta kun lihottava tekijä on se soosi, jota potun päälle laittaa, että se maistuisi paremmalta.

      Mieti mitä laitat leipäsi päälle ja kuinka paljon (kunhan ns. kevyt-tuotteita et käytä) niin huomaat, että ei se niin lihottavaa olekaan.

      Toki hiilihydraattien, rasvan ja suolan määrää tulisi meidän jokaisen vähentää - ainakin vähän.

      • ikämies.X

        Oletko varma, että näin on? Merkinnät ruokapakkauksissa antavat päinvastaisen kuvan. Kroppa tarvitsee myös proteiinia, jota leivässä on hyvin vähän.

        Aamupalani tänään:
        2 viipaletta täysjyväleipää, 160 kcal, 5,6 g proteiinia
        päällä juustoviipale, kinkkuviipale ja kananmuna, yhteensä 110 kcal, 11 g proteiinia.

        Illallinen eilen:
        3 perunaa (230 g),152 kcal, 3,7 g proteiinia
        kastike 138 kcal, 14,3 g proteiinia.


    • leipääjasirkushuveja

      Vaalealeipä eli ranskanleipä on kulttuurileipää. Sitä ei varsinaisesti ole kehitetty henkistä työtä tekevän ihmisen tarpeisiin. Ranskanleipä eli patonkileipä on tankkausleipää jolla ranskan vallankumouksen väliajalla remuajat saattoivat nopeasti tankata lihastensa glukoosivarastot ja sitten jatkaa öykkäröintiään.

      Jos niille öykkäreille olisi antanut kirjan käteen ja sanonut että lue, niin olisivat jaksaneet keskittyä noin 2 minuuttia. Ranskanleivän takia heidän energiatasonsa olisi nimittäon aivan liian korkealla mutta toisaalta laskussa. Kun verensokeri laskee niin ihminen haluaa lähteä marjastamaan tai metsästämään ja siinä jää kirjat lukematta.

      Jos et ole koululainen, opiskelija, henkisen työn tekijä etkä urheilija, niin ei oikeastaan ole väliä milloin syöt ja mitä syöt vaan lähinnä sillä että kuinka paljon enerfiaa saat päivässä. Toki vaaleasta leivästä tulee aina huono olo.

    • terveysjapainonhallintaa

      Kaikkia jotka pähkäilevät mitä söisivät lukekaa perustietoja mitä proteiinit,hiilihydraatit ja rasva ovat ja mihin ihminen tarvitsee mitäkin ruokaa.

    • Sdfghfg

      Ruisleipä ehkäisee yleistä peräsuolisyöpää.

    • ei_läskiperse

      Pelkästään läskiperseet lihoavat vaaleasta leivästä. He aina syövät leipänsä majoneesin/voin/lihan/juuston kanssa.

      Läskiperseily on elämäntapa. Terve ihminen ei lihoa vaaleasta leivästä. Vaikkei se kylläkään mitään terveysruokaa ole.

    • liikasyöntilihottaa

      Noo, ranskalaiset ja italialaiset on Euroopan hoikimmat kansat - ja syökö ne yleensä muuta leipää kuin vaaleaa? Nehän sylkee ruisleivän pois suustaan, jos joku sellaista yrittäisi tarjota. Toisaalta se että on hoikka, ei tarkoita, että olisi terve. Kyllä ruisleipä on terveellisempää.

      Ruokavalio on kuitenkin kokonaisuus. Vaaleaa leipääkin voi syödä hyvällä omallatunnolla ja nauttien, jos sitä ei syö liikaa, ja jos syö muuten monipuolisesti ja terveellisesti.

    • ettätästä

      Vehnä ei sovi kaikkien elimistölle, oireina voi olla väsymystä, masennusta, syömishäiriöitä, migreeniä, suoliston tulehtuminen ja sitä myötä myöhemmin allergiaa, hiusten lähtöä, ihokasvannaisia, vitamiinien puutoksia ja hermoston häiriöitä. Vehnämössöön kehittyy myös jonkinasteinen riippuvuus, vähän samallatapaa kuten alkoholiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      276
      2974
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      76
      1538
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1470
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      36
      1270
    5. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1190
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1187
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1109
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1077
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1013
    Aihe