Kertoisiko joku viisas, onko lämpimien ilmanalojen tulisten ruokien tulisuudella muuta merkitystä kuin peittää pilaantuvien raaka-aineiden maku? Tlisuushan peittää kaiken muunkin maun.
Tulinen ruoka
10
179
Vastaukset
- annamennävaan
Eihän tulisuus mitään makuja pilaa, vaan nimenomaan herkistää makuaistia tuomalla aromeihin dynamiikkaa.
Tulisen syönnillä on muuten sama vaikutus kuin saunomisella – elimistö jäähtyy. Hikoilu nimittäin jäähdyttää, vaikkei sitä heti uskoisi. Sen vuoksi tulisia on alettu ensimmäisenä syömään juuri lämpimissä maissa. - cajuncook
Tiukassa nakojaan istuu uskomus etta mausteilla peitellaan pilaantunutta ruokaa. Olen asunut tropiikissa vuosia eika siella kukaan pilaantunutta ruokaa tehnyt, ihan paivantuoretta keitettiin.
- Magisteri
Kukaanhan ei tietenkään tee tarkoituksella ruokaa pilaantuneesta aineksista, mutta lämpimässä ilmanalassa rakka-aineet, varsinkin kala, kana ja liha pilaantuvat helposti. Mikä sitten on syynä maustaa ruoka niin,että siitä maistaa vain tulisuuden, ei juuri muita makuja? Onko kyseessä sitten vain tottumuskysymys? Hikoilun lisääminen ja kehon viilentäminen on kohtalaisen ymmärrettävä peruste, mutta voimakkaan tulisesti maustavat maat ovat maita,joissa hygieniataso on huono ja ilmasto lämmin.
- hyvin.riippunutta
Yleensähän etelän maissa kanat juoksentelvat pitkin katuja ja vasta hieman ennen pataan panemista pätkäistään kanalta pää pois. Kala taas on harvinaisempaa herkkua muualla kuin rannikkoalueilla. Saman päivän puolella se kala on syötävä, jos sitä ei jäihin laiteta.
Tulisuus itsessään ei muuta ruoan makua millään tavalla, mutta tulisella kasvilla on oma makunsa. Paprikoitahan ne taitavat yleensä olla, mutta ainakin japanilaisilla on se wasabinsa. Lieneekö mitään muita tulisia kasveja? - mausteinennordica
Onhan pohjoisillakin mailla oma tulinen kasvi käytössä eli piparjuuri, jonka läheisestä sukulaiskasvista myös wasabi tehdään.
Toinen kasvi on kardemumma, jota nykyään käytetään lähinnä leivonnaisten maustamiseen - piru, että mä kaipaan vieläkin pientä, pyöreää ruutusnäkäriä, jossa tummaan, happamaan rukiiseen yhdistyi kardemumman mausteinen säväys.
Esim. Suomessa viljellään myös paljon sinappia kardemumman lisäksi, jolla saa hyvinkin tulisuutta ruokiin.
Suomihan on suurimpia kardemumman ja sinapin tuottajia maailmassa.
- jalopenofani
Jalopenot ovat suurta herkkua. Harmi että niitä myydään vain pienissä purkeissa. Meillä ei riitä viikkoakaan yksi purkki.
- inssikokki
Purkeissa? Mä ostan niitä kaupasta he-vi -osastolta tasan tarkkaan tuoreena. Jos ne haluu maustelie,essä purkkiin, onnistuu se kotonakin. Tuore on silti parasta.
- jalopenofani
inssikokki kirjoitti:
Purkeissa? Mä ostan niitä kaupasta he-vi -osastolta tasan tarkkaan tuoreena. Jos ne haluu maustelie,essä purkkiin, onnistuu se kotonakin. Tuore on silti parasta.
Ai niitä saa silleenkin. Ovatkohan kuinka kalliita?
- etsilleenjatolleen
Eivät kovinkaan kallita - jotain 3 ekee kilo, mutta sinä tarvitset muutaman palon niin jotain parikyt senttiä kappale - ei vie taloutta kuralle.
Yksi vihje - inkivääriä voi myös pakastaa eli pilko se sopiviksi paloiksi pakastepussiin myöhempää käyttöä varten ja lykkää pakastimeen. Kun tarvitset inkivääriä niin ota pala ja kuori, hienonna se ja saat ruokaan tuoreen inkiväärin maun - säilyy pakkasessa noin 3-4 kuukautta ja sulaa aika nopeasti muutamassa minuutissa.
Toinen vinkki on ylimääräisen fetan säilömisestä eli laita se pakasterasiaan vaikka leivinpaperiin käärittynä (myyntipakkaus on syytä heivata) ja ota huoneenlämpöön vähän ennenkuin tarvitset sitä - sulaa melko nopeasti noin vartissa - jos ei niin näytä fetaa mikrossa 10 sekkaa täydellä teholla. Säilyy myös noin pari kuukautta pakkasessa.
- hörpöölläinenhörhö
Mausteilla on paljonkin muita vaikutuksia terveyteen kuin vain peittää pilaantuvan aineksen maut alleen - sisältäähän ne myös paljon ravinteita ihmiskehon tarpeisiin tosin myös jotkut ovat haitallisia suurina määrinä nautittuina kuten muskottipähkinä tai vale-kaneli, mutta noin yleisesti ne ovat kasvin kuivattua hedelmää, kuorta tai juurta sisältäen paljon kaikenlaista hyvää kehon tarpeisiin ja niitä käytetään paljon myös nykyään erilaisten sairauksien ennaltaehkäisyyn/hoitoon.
Toki hörhöt ovat vetäneet tämänkin äärimmäisyyksiin ja monet ovat kärsineet siitä - kuten aina niin pitäisi olla kohtuus kaikessa.
Ja antavathan mausteet myös vaihtelua ruokaan, joka on yksi mielialaa kohottavia tekijöitä - muutenhan me söisimme sitä samaa puuroa aamusta iltaan ja vuodesta toiseen, hyi helevata.
Erilaiset kuivatut mausteet yhdistettyinä tuoreisiin yrtteihin tavallisen arkiruoan oheen saa elimistön kiittämään sinua valinnoissasi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Sä et pääse yli, mä en pääse yli
Jäädäänkö kuinka pitkäksi aikaa kärvistelemään omissa kuplissa näihin tunteisiin vai aletaanko puskemaan jo tätä läpi. V1281498- 371411
- 671215
Hei sinä nainen
Haluan olla rehellinen – olet hämmentänyt minua todella paljon. En ota sinusta mitään selvää, ja ehkä juuri siksi huomaa541159- 69994
Mitäs te venäjän puolustajat tekisitte, jos venäjä todella hyökkäisi tänne?
Tää on se mielenkiintoinen kysymys. Tehän olette lähinnä vasemmistolaisia, eikä armeijaa ole käyty, eikä rintamalle mi255961Kelan perkeleellinen käytäntö
Kun äiti joutuu hakemaan Kelalta tukia vähien tulojen tähden, niin aina otetaan huomioon lapsen tilillä olevat rahat. Ei195948- 73911
Ellen Jokikunnas ja Jari Rask napauttavat - Tällaisten ihmisten ei kannata muuttaa Italiaan: "Ei..."
Ellen Jokikunnas ja Jari Rask toteuttivat oman unelmansa Italiassa. He ostivat kakkoskodin Italian Pugliasta. Lue lisää16830Miksi kaikki jauhaa KAJ:sta
Se bastulauluhan on todella huono, vanhanaikainen ja oikea junttilaulu. Oikein ällöttää, kun idiootit hehkuttaa sitä ps106818