Evoluutio ja tieto

Osa tiedostamme on evoluution kuluessa geenimuunnelmien valikoitumisen mukana tullut osaksi perintöämme. Tällainen tieto on evolutiivisesti hyödyllistä, mutta ei suinkaan aina tiedollisesti oikeata. Evolutiivisen hyödyn ainoa mitta on lisääntyvien jälkeläisten määrä. Jos itse kuolemme liian aikaisin, emme täytä tätä kriteeriä.

a) Kun vaara vaanii, meidän kannattaa paeta, ennenkuin olemme saaneet tarkan tiedon vaarasta. Nopeus on siis hyödyllisempi kuin tarkka tieto.

b) Mennyt ei voi aiheuttaa enää vaaraa, mutta tuleva voi. Siksi lisääntymään on valikoitunut tulevaisuutta epäillen katsova väki, vaikka todellisuudessa olot ovat menneisyydessä olleet erittäin huonot. Evoluutio on suosinut väärää tietoa, koska se on hyödyllistä. Koko maailmassa on suosiossa väärä myytti, että menneinä kulta-aikoina on ollut paratiisillisen hyvin. Myytti on niin yleinen, että sen täytyy osittain perustua geneettiseen asenteeseen.

c) Henkilöt, joiden itseluottamus on liiallinen, saavat enemmän jälkeläisiä kuin kohtuullisesti itseään arvioivat. Evoluutio on suosinut pöhöttynyttä itseluottamusta, kuten näilläkin palstoilla niin usein on havaittavissa.

d) Ylipositiiviset henkilöt saavat runsaammin jälkeläisiä, joten suurin osa ihmisistä on positiivisempia kuin olisi tiedollisesti aihetta. Masentunut on realistinen, mutta muut pitävät sitä sairautena. Evoluutio suosii virheellistä käsitytä.

e) Uskonnolliset henkilöt saavat enemmän jälkeläisiä kuin epäuskonnolliset. Siten uskonnollisuutta aiheuttavat geenimuunnelmat ovat yliedustettuina ihmisen geenipopulaatiossa. Ne aiheuttavat evolutiivisesti hyödyllistä käyttäytymistä, mutta suuntauttavat ihmisen tiedollisesti väärin.

Useilta ihmisiltä jää huomaamatta, että elämme kahden perusteellisesti erilaisen "logiikan" mukaan, 1) evoluution tuoman hyödyllisen "tiedon", joka usein on virheellistä, ja 2) oikean tiedon mukaan.

Nämä usein sekoitetaan, joten syntyy kuvitelmia, että evoluutiokehitys noudattaisi tiedon "logiikkaa". Oikeasti se noudattaa hyödyn "logiikkaa".

2

93

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Niinpä. Tähän maailmanaikaan natsikortti heilahtaa herkästi jos sattuu huomauttamaan, että nykyään tehokkaimmin lisääntyvät he, joiden ei pitäisi. ;)

   • Varmaanpa olet jo parkkiintunut natsikortin heiluttajiin. Niin olen minäkin. Heillähän takana on ideologinen näkemys, että geenit eivät lainkaan vaikuta käyttäytymiseen. Eivät siis ymmärrä, että evoluutio valitsee geenejä, ja siten myös mentaalisia piirteitä.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Milloin ajattelit

   Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
   Ikävä
   138
   1638
  2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

   ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
   Ikävä
   102
   1208
  3. Ihastuin sun kaksoisolentoon

   Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
   Ikävä
   169
   1182
  4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

   Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
   Maailman menoa
   85
   1083
  5. Minä vaan masennun yksinäni

   Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
   Ikävä
   188
   892
  6. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

   ulkonäöllisesti?
   Ikävä
   39
   819
  7. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

   tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
   Ikävä
   82
   812
  8. Hyvää yötä naiselle.

   Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
   Ikävä
   89
   788
  9. Nainen voi rakastaa

   Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
   Ikävä
   73
   724
  10. Naantalissa kohahtaa

   Yli 4 vuotta puhelimeen, tietokoneelle murtautumista sekä Whatsapp urkintaa Naantalissa hakkeritiimin jäseniä
   Naantali
   137
   682
  Aihe