Vanhentunutta teoriaa?

Sattuman.Ville

Satuinpa saamaan käsiini kirjan Aarno Niini: Planeettapari Maa ja Kuu, WSOY 1963.
Wikipedian mukaan kirjan teoriat lienee korvattu uudemmilla. Kuka oikeasti tietäisi, onko näin?
Kiinnostaisiko kirja enää ketään? Minulle sen esittämät asiat ovat liian korkealentoisia alalta puuttuvan peruskoulutuksen takia. Eli panenko kirjan kiertoon jonnekin kirpparille tms?

11

190

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Laita kirja kiertoon. Viidessäkymmenessä vuodessa tietoa on tullut niin paljon lisää että tuo on auttamattomasti vanhentunut.

      • Aivan liian vanha ja toisaalta taas ei tarpeeksi vanha minulle. Olen harrastellut luonnontieteiden historiaa pitkään mutta pinnallisesti. Kirjafriikkinä myös vanhat muutakin tieellistä ajattelua sivuavat kirjat kiinnostavat. Tänään kolahti postiluukusta Rousseaun "TUNNUSTUKSIA" 1782.
        Voi uni tulla nopeasti silmiin sitä lukiessa.

        Ei muuta kuin kiertoon. Kyllä se vielä lukijansa löytää.


    • PiäniTuahikontti

      Avaruushöhlien sadut muuttuvat aina vai yhä mielikuvituksellimmisiksi. Tietysti uusia on keksittävä koska yhteisillä varoillamme toimivat.

      Nämä palstahörhöt taasen ovat typeryksiä jotka uskovat aivan kaiken mitä julkaistaan.

      • niinpäniinjoohei

        Tervetuloa vaan palstalle.


    • Polariz

      Tiede on itseään korjaava, usein kehutaan. Hyvä niin, mutta asian voi nähdä niinkin että tiede on koko ajan väärässä ja tuskin lakkaa olemasta väärässä juuri nyt, tässä meidän aikanamme. Aika on erityisen otollinen virheellisen tieteen tekemiselle. Testattava tiede on menettänyt merkitystä käytännön teknisten sovelluksien yleistyttyä, ja tieteessä teoreettinen työ on nyt tosi yliarvostettua. Noissa vahnoissa kirjoissa koulutetut tiedemiehet selittää tosi tärkeinä. Voin vaan kuvitella kuinka kaukana sellainen voi olla nykyajan tiedekirjojen kansantajuisuudesta. Toisaalta näissä uusissa menee usein asiasisältö niin yli hilseen että käytännössä tiedekirjoja tulisi kutsua tieteiskirjoiksi. No viimeistään 50v. päästä ne sitä onkin. Sitten kun "totuudet" on tarpeeksi vanhentunutta tietoa.

      • lättämöly

        Ei liene mitään oleellista muuttunut vaan tieto on täydentynyt. Noiden kirjojen sijastahan on järkevämpää lukea alan uudempia kirjoja ja netistäkin löytyy tietoa, paitsi jos on niin puupää ettei osaa erottaa noiden youtube-lättäpäiden ym. hörhöjen mölyämistä tutkitusta tiedosta. Tyhmille lättäpäille tosin on kyllä kirjoitettu huuhaakirjojakin koska niilläkin jotkut tienaavat.


      • "tieteessä teoreettinen työ on nyt tosi yliarvostettua."

        Onko? Vaatii melkoisi ennstajanlahjoja sanoa, mikä on yliarvostettua ja mikä ei.

        Faradaysta kerrotaan tarinaa, jonka mukaan maailmannäyttelyssä ministeri oli kysellyt hänen sähköön liittyvistä kokeistaan jotain siihen suuntaan, että vaikka ne ovat mielenkiintoisia, niin onko niistä mitään hyötyä. Faraday oli vastannut, että tuevaisuudessa te herra ministeri voitte verottaa sähköstä.
        Totta tai legendaa, mutta jos joku nykyään kyseenalaistaisi Voltan, Faradayn, Amperèn tai vaikka Maxwellin työt hyödytömänä teoretisointina ja puuhasteluna, niin taitaisi se herättää ansaittua hilpeyttä. Olisi ainakin syytä.

        Itselleni tieto on sinänsä itseisarvo. Perustutkimus voi näyttää puhtaasti teoreettiselta. Kukaan ei kuitenkaan pysty sanomaan, mitä tämän päivän perustutkimuksesta voidaan kolmenkymmenen vuoden kuluttua käyttää kokonaan uusiin innovaatioihin. Langaton tiedonsiirtomme "tottelee" vieläkin Maxwellin 1800 luvulla väkästämiä yhtälöitä.


    • Satukirjat

      Hra Polariz totesikin ytimekkäästi että nykyinen tähtitiede alkaa olla tieteiskirjallisuutta. Ne ylittävät jo nyt kaiken järkevän ajattelun.
      Nasa lyö löylyä ja julkaisee "Hubblen" ottamia kuvia vaikka ne ovat taiteilijoiden maalamia.

      Kaikki astronautit ovat sanoneet avaruuden olevan aivan musta, eihän silloin kamerallakaa ole mitään kuvattavaa..... :-)

      • vaihtojärkeä

        Lättäpäiden käsitys järjestä on lättäpääjärkeilyä ja lättäpäiden palsta on salaliittopalsta. Siellä on teidän rajatonta järkeä ja jokaiselle sopiva vaihtoehto


    • kiertoon.huutoon

      Kyllä se on kiinnostava kirja eli kertoo paljon siitä kuinka sen ajan kotimainen teoreetikko asiaa on käsitellyt. Laita vaan huuto.nettiin niin huudan itselleni.

      • Tieteenhistoria on hyvin mielenkiintoista luettavaa. Nykyisiin tieteen teorioihin ja malleihin päätyminen on vaatinut paljon työtä, jota ei välttämättä osaa arvostaa tuntematta historiaa.

        Matka voi olla mielenkiintoisempi kuin määränpää.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      244
      2249
    2. Seiska: Konsta Hietanen ja Aami-rakas iltamenoissa - Salkkareista Aami täräyttää: "Sarja oli..."

      Konsta Hietanen jätti Salatut elämät -draamasarjan tänä syksynä. Konstaa kyllä kaivataan vieläkin Salkkareissa! Lue li
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1571
    3. Minkälainen ihminen

      kaivattusi on?
      Ikävä
      92
      1384
    4. Kohuttu Iida Vainio mursi hiljaisuuden -Näin raskaus vaikutti Farmi-kuvauksissa: "Saattoi ruveta..."

      Ihanaa odotusta, tsemppiä ja voimia Iida! Iida Vainio ja Archie Cruz eli Arttu Kuosmanen asuvat yhdessä Helsingissä ja o
      Suomalaiset julkkikset
      15
      1379
    5. Avoin kirje sinulle

      Rakas, Kirjoitan sinulle nyt, vaikka sanat tuntuvat niin vaatimattomilta siihen, mitä sydämeni on kantanut sisällään ni
      Ikävä
      40
      1117
    6. Sullahan oli ihan valtavat t...., nainen

      Aivan suunnattomat ja hyvin muodostuneet. Luulisi että olisit uskaltanut tehdä selvän aloitteen jos jotain haluat. Miksi
      Ikävä
      55
      940
    7. Minkä ikäinen

      Kaivattusi on?.
      Ikävä
      53
      884
    8. Mitä mies teet

      näin iltasella? 👾
      Ikävä
      53
      851
    9. Nainen, jos luet kirjoituksiani

      niin sano minulle jotain?
      Ikävä
      49
      816
    10. Miten sulla meni niin tunteisiin yksi mies?

      Hyvässä ja pahassa? Tähän voit tilittää, jos aavistat kuka minä olen.
      Ikävä
      82
      780
    Aihe