NASA:n taantuva avaruustegnologia

mannedflight

NASA:n Orion EM1 testilentoa lykättiin taas kerran tuonnemmaksi.Orion padasta paloi pohja puhki ja se pitää paikata ;)
NASA:n Orion/SLS yhdistelmää on jo alettu epäilemään kalkkunaksi joka ei tule koskaan lentämään mihinkään.Tätä nykyistä multipurpose moduulia on rakennettu jo kymmenen vuotta,kun verrataan vuosien 69-72 Apollo aikaan jolloin vastaava LM moduulia valmistui 3-4 kuuukauden välein, eikä niissä ollut mitään ongelmia.


http://spacenews.com/nasa-plans-to-delay-first-slsorion-mission-to-2019/

20

318

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EiKuutaOlekaan

      Ei saa puhua Kuusta täällä.
      Tähtitieteilijämme saavat siitä kirppuja.

    • Ressu1

      Kieltämättä orion on viivästynyt ja ryssät lentää 70 luvun soyzilla ja protonilla josta kiinalaiset on tehny kopion...ehkä nykyisin ei haluta ruumiita testilennoilla tai muillakaan lennoilla

      • jhgjhgjgj

        Miksi keksiä pyörää uudestaan? Vanha rahtijuna toimii (useimmiten) luotettavasti. Joo, möyrii, haisee ja savuttaa mutta toimii.

        Jotakin kertoo sekin että kaikesta "poliittisesta jännitteestä" huolimatta jenkitkin ostavat rahti-
        ja huoltolaukaisuja ryssiltä. Eikä se mistään "NASA:n taantumuksesta" kerro, sitä käytetään mikä on kätevimmin ja pienimmin kustannuksin saatavilla, ja tiedeyhteisö jota NASA:kin tavallaan vieläkin edustaa, ei onneksi suuremmin tunne poliittisia vaikuttimia, mitä nyt ilmastotieteessä hieman pääsi politiikka tiedettä p*rseraiskaamaan...


    • dejavuu

      Miksi keksiä pyörää uudestaan? Vanha rahtijuna toimii (useimmiten) luotettavasti. Joo, möyrii, haisee ja savuttaa mutta toimii.<<

      No miksi sinne kuuhun ei nyt sitten mennä tuolla vanhalla toimivalla 60-luvun Apollo konseptilla?
      Sinnehän ne nyt ovat kovasti yrittämässä.

    • Ressu1

      Koska saturn 5 ei ollut halpa...apollon hintakin oli kova yhteensä 15 miljardia ..pislo nykyrahassa ohjelman hinta lähelle 100 miljardia...ja en usko että kiinaa lukuun lttamatta mikään valtio isompia avaruuslentoja tekee

      • työkseenriitelijöille

        Suomen Eduskunnassahan ei ole vielä riidelty tuollaisesta kuulentorahoituksesta. Siitä tulisikin pitkä ja antoisa riitely.


    • NakkiPystyssä

      Vanhojen kuurakettien ja niihin kuuluvien härpäkkeiden kopionti olisi nykytekniikalla äärettömän halpaa. Kaikki kehittely- ja testauskulut jäisivät pois.

      Eri asia on ollaanko Kuussa koskaan käytykään?
      Itse uskon että kaiken tämän massiivisen kusetuksen takana on ainoastaan raha, raha, raha......

      • aha.aha.aha

        Kerrotaan sulle toistoautomaatille taas kerran, että kuulennot, lyhyet kuussa pistäytymiset jo lopetettiin aikoinaan turhina. Sekin oli vain saman toistamista yhä uudestaan. Se asia ei ole muuttunut, eikä saman toistaminen edelleenkään ole yhtään järkevämpää.


      • Konkortti

        Minä taas väitän että Concorde-yliäänikone oli salaliittohuijaus. Jos matkustajaliikenteen yliäänilentoihin kyettiin jo 60-luvulla, miksei niitä tehdä nyt? Kymmenet tuhannet matkustajat kuuluivat samaan salaliittoon. Varmaan olivat vapaamuurareita kun liput olivat kalliita.


      • Lensi_30_vuotta

        Yliäänilennot mantereiden päällä kiellettiin Condçorden aikaansaamien yliäänipamausten vuoksi ja se hidasti matka-aikoja aiotusta kun kaksinkertaisella äänennopudella sai lentää vain meren päällä. Concorden polttoaineenkulutus oli kuitenkin suuri, eikä se kalliista lentolippuhinnoista huolimatta ollut niin hyvä business. Concordet lensivät vuoteen 2000 asti.


    • SinneEiMennäKoskaan

      Vai olivat Kuussakäynnit turhia?
      No olipahan väläys!

      Nyt toteutettuina ne aiheuttaisivat valtaisan kiinnostuksen jota olisi mahdotonta arvioida.

      Valitettavaa on että Kuuhun meno on mahdototonta. Se on fakta.

      • faktalot

        Valtaisa kiinnostus on suhteellinen käsite, sinulle sellainen voi olla vaikka kuuluisa täytetty jättiperse
        Ensimmäiset kuussakäynnit olivat kiistämättä kiinnostavia ja tärkeitä. Kuuden visiitin jälkeen ne olivat jo turhia edes yleisön kiinnostavuuden kannalta, puhumattakaan tietellisestä annista suhteessa lentojen hintaan. Liittovaltio lopetti enempien kalliiden lentojen rahoituksen.


      • XXLarse

        Sinne Kuuta kohti NASA nyt kuitenkin on tuolla Orion SLS yhdistelmällä menossa.Sensijaan että meuhkaat täällä, kirjoita suoraan NASA:lle että sinua ei kiinosta pätkän vertaa kuulennot vaan sinua kiinnostaa täytetty jättiperse ja haluat sellaisen,pyydä samalla jos NASA voisi lähettää sinulle sellaisen.


      • persekiinnostus_kärpäsen

        Nykyinen mahdollinen Kuuhun meneminen ei ole Nasalta mikään itsetarkoitus vaan se liittyy tulevaisuuden Mars-lentoihin. 1970-luvun alussa tai pitkään sen jälkeenkään ei ollut suunnitelmaa lentää Marsiin, kun ne matkoineen runsaan viikon pituiset kalliit kuussapistäytymisetkin olivat jo valtava ponnistus ja niillä saavutetiin ne tulokset mitä kuukäväisyillä voitiin saavuttaa.


    • telaskooppi

      Miksi ei käytetä minisukkuloita maan kiertoradalle pääsyyn ja takaisin maan pinnalle tuloon. Näitähän voisi olla roudattuna vaikkapa kiertoradallekin avaruusaseman yhteyteen useampiakin ja muutamia aina lähtövalmiudessa maanpinnallakin.

      Miksi kansainväliselle avaruusasemalle ei mennä uudelleen käytettävillä raketeilla ja minisukkuloilla, ei tarvii olla mitään jättikokoisia ja kalliita raketit eikä sukkulat. Kiertoradalle tapahtuva muukin rahtaus uudelleen käytettävillä raketeilla, samalla kustannukset kymmenesosaan nykyisestä. Takaisin paluu maan pinnalle kans näillä minisukkuloilla, jättikokoisia ei tarvita muutaman hengen kuljetteluihin.

      Minisukkulat pystyis tarkistamaan takaisinpaluuta varten mm. lämpökilpien osalta avaruusasemalla - ei tarvis edes avaruuskävelyjä, kun niillä on siellä jo nykyisinkin tehokkaita pitkiä robottikäsivarsia. Jos korjaustarvetta ilmenisi, silloin tietysti tarpeen mukaan avaruuskävelylle.

      Voisihan ideana olla rahdata kiertoradalle pienempinä erinä uusioraketeilla jokin siellä koottava rakennelma, millä sitten posuutettais vaikkapa sitä mars-planeettaa kohti. Ajoaineet tai vastaavat voisi myös roudata samalla periaatteella kiertoradalle ja tankata ne vasta siellä lopulliseen siellä osista koottuun isompaan ajokkiin.

      Mars-planeetalta takaisin päin tultaessa sen välimatkan ajokki voisi taas jäädä odottamaan kiertoradalle seuraavaa reissua - tarkistukset ja korjaukset sekä tankkaukset vaan tekis ennen uutta reissua. Avaruusaseman minisukkuloilla matkan tehneet astronautit takaisin maan pinnalle.
      Näitä minisukkuloita voisi käyttää vaikkapa niin, että mars aluksen asetuttua takaisin maan kiertoradalle, avaruusasemalta lähtisi joko erillinen sukkula hakemaan miehistön avaruusasemalle ja sieltä maan pinnalle eri sukkulalla, tai yhdellä ja samalla saman tien alas maan pinnalle.

      Uudelleen käytettäviä raketteja käyttäen ja jakaen kiertoradalle rahdattavat lastit pienemmiksi, kustannukset tulisivat epäilemättä jäämään alle kymmenesosaan myös mars matkanteon osalta, kuin jos käytetään kuuraketti tyyppistä matkustustapaa. Kaikki nämä mars matka kaavailut tosin vaativat vielä ratkaistaviksi mm. ne matkan ajan säteilyongelmat.

      • alukset

        Vanhanmallinen kertakäyttöinen yksinkertainen kantoraketin päässä kuljetettava avaruuskapseli lienee edullisin kiertoradalle kulkeva alus, siinä on selkäpuolella paksu rakenteeltaan yksinkertainen kertakäyttöinen lämpöpanssari paluuta varten. Monimutkaisemmat sukkulat joutuvat käymään lentojen välillä niin perusteellisen rakenteiden tarkastuksen jolloin alus joudutaan purkamaan alkutekijöihinsä että on halvempaa rakentaa uusi kertakäyttöinen kapseli. Avaruusasemalle viedään tietenkin myös muuta elämiselle välttämätöntä lastia samalla kun miehistöjä vaihdetaan.
        Yhdysvalloilla on kyllä myös minisukkula, sellainen vietti juuri vuoden Maan kiertoradalla.


    • näinhänseon

      Hah hah niin totta. Typerykset eivät vieläkään ymmärrä, että kommunismi on tuleva maailmanjärjestys.

      • iuygiuygiu

        Siinä ohella kun lehmät lentävät...


    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      33
      7621
    2. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      83
      4556
    3. Mies sinä olet kaunis katsella

      Olet myös rauhallinen, tavallinen, varovainen, lämmin, poikamainen, komea, ryhdikäs, rentotyylinen, kiva, mukava... jne
      Ikävä
      67
      3201
    4. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2166
    5. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      28
      1699
    6. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      7
      1677
    7. Persut tyrmäsivät Suomen osallistumisen Ukrainan jälleenrakentamiseen

      Siinä meni sitten kokoomusyrittäiltä bisnekset sivun suun putinistipersujen takia. Jälleenrakentamiseen osallistuvat mu
      Maailman menoa
      354
      1473
    8. Miksi suomussalmelaiset haisee niin pahalle?

      Kaupassa käydessä huomaa, miten monet ihmiset haisee todella kammottavalle. Eikö täällä osata käydä pesulla tarpeeksi us
      Suomussalmi
      14
      1429
    9. Miksi miehet pelkäätte jotain naista?

      Iskeekö ujous, paniikki ja hävetys. En ole niin pelottava miltä vaikutan vink vink.
      Ikävä
      58
      1119
    10. Nuorisojoukko ryösti merkkikengät teinipojan jalasta Helsingin Itäkeskuksessa.

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010709501.html Muun muassa näidenkin rikosten huomattavan suurista kasvamismääristä vi
      Maailman menoa
      276
      1070
    Aihe