perinteistä ruokailua savolaista sanarieskoo

piimä_suu

Entisaikojen ruoka-ajat
Aamukahvi oli kello 5 eläintenruokkijoille. Aamiainen syötiin kello 8, silloin oli usein perunat sianlihakastikkeen kanssa. Kello 11 oli kahvinaika, ja kello 14 puolipäiväinen. Sillin oli tuvan uuni lämminnyt ja siellä laatikot, paistit ja puurot hautuneet
Kello 16 oli kahvi ja illalla kello 19 velliä tai jotakin muuta kevyempää iltapalaa.
Vanha perinne oli, että lehmät lypsettiin kolme kertaa päivässä.
Navettatyöt alkoivat siis kello viisi, jolloin oli lypsy ja hoitotyöt. Keskipäivällä oli toinen lypsy ja illalla kolmas kuuden ja seitsemän välillä. Työpäivä oli lauantaisinkin illalla kuuteen asti.
Kupit ja mukit
Ensimmäinen muistikuvani ruokailusta oli ruispuuro nimeltä huttu. Puurossa oli voisilmä. Pöytään tuotiin kolme kuppia, joista kukin otti lusikallaan puuron ja kastoi voisilmään. Myöskin kastikekuppeja oli kolme, jossa itse kukin ylettyi perunanlohkareen ja leipäpalan kastamaan. Juoma-astioiksi meille ilmestyi jo hyvin varhaisessa vaiheessa emaliset mukit. Ruokailussa luovuttiin
kolmesta kivikupista ja kolmesta juomatuopista vuonna 1924. Silloin otettiin käyttöön jokaiselle omat
lautaset ja juomamukit sekä lusikan lisäksi veitset ja haarukat. Alkuun tuotiin leipä kokonaisena pöytään. Meillä kuitenkin alettiin pian tuoda leipä pöytään valmiiksi leikattuna.
Kalakukko ja perunakukko
Kaikki kotikäyttöön tarkoitettu liha teurastettiin kotona, ja kaikki mahdollinen käytettiin ruuaksi. Oli syltyt, paltut, verimakkarat, ryynimakkarat ym. Kala täydensi ruoka-valioita monipuolisemmaksi.
Lauantai-iltana oli kesällä kalakukkoa ja talvella perunakukkoa. Ohraleipä eli rieska leivottiin myös lauantaisin. Kesäruuat olivat yleensä kevyempiä. Silloin syötiin kalaa ja velliä sekä viiliä.
Jouluna kapapaistia ja Mikkelinä mykyjä
Perinteisiin ruokiin kuului jouluna kinkku, lanttulaatikko ja riisipuuro sekalaisen hedelmäkeiton kanssa. Jouluaamuna kiireinen ruoka ennen kirkkoon lähtöä oli ohrista valmistettu savolainen talkkuna. Kirkosta tultua oli tarjolla kotoisesta hauesta valmistettu lipeäkala. Tapaninpäiväaamuna odotti kuivatuista hauista ja ahvenista sianlihan kanssa haudutettu kapapaisti.
Laskiaiseen kuului sian lapaluusta keitetty hernekeittoja rikotuista ohraryyneistä piimään sekoitettuja sulatetulla sianrasvalla höystetty laskiaisrieska. Pääsiäisruoka oli kananmunat ja mämmi.
Juhannusrieska tehtiin viilistä ja ohraryyneistä ja paistettiin
juuri sitä varten vielä mahlalle tuoksuvissa tuokkosissa.
Kalja tehtiin ruisjauhoista ja maltaista uunissa imellettyyn pohjaan
200 litraa vetävään tynnyriin, mistä riittikin janojuomaa
kesähelteillä. Hyvällepä se maistuikin riisivellin seurana.
Mikkelinpäivänä syksyllä syyskuussa luonnollisesti syötiin
lammaskaalia, johon kuuluivat verestä ja ohrajauhoista tehdyt
myvyt /myky/klimppi sekä lampaan peräsuoleen valetut makkarat.
Kiertokoulussa ja kinkeripiirissä
Jokaisessa kinkeripiirissä pidettiin yksi kiertokoulu vuodessa.
Opetus tapahtui tuvan pitkän pöydän ympärillä. Oppivälineinä
oli jokaisella kivitaulu ja rihveli. Helmitaululla opeteltiin
laskemaan.

2

941

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kerranviikossasyövä

      Ja selvisit tuosta kaikesta kertoilemaan. Mukava kuulla omakohtaista muisteloa. Muuten miksi lehmät kärsivät jos ei lypsä, kuten olen lukenut, eikö maito pääse valumaan itsekseen?

    • hemppalainen

      Tutun kuulosta osin. Toi tilan avustajien rundi ainakin. Mummovainaa kerto just mm noista työ ja RUOKA ajoista, et ajoissa kun navetta- ja muihin maatöihin läksivät, niin klo 7 maissa eka kerta, kun perunat oli keitetty. En tiä sit lisukkeista, ei varmaan isompia. Sitten taas työtä ja puoliltapäivin seuraavat pernat keitetty ja iltapäivällä viiden kuuden aikaan viimeset. Tykötarvetta tiemmä enemmän iltapainotteisesti potun päälle. Oi heitä! Arvostan!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maatalous- ja yritystuet pois, työeläkevaroilla valtion velka pois

      Suomi saadaan eheytettyä kädenkäänteessä, kun uskalletaan tehdä rohkeita ratkaisuja. Maatalous- ja yritystuet ovat hait
      Maailman menoa
      10
      2898
    2. Tykkäsin rakas

      Tuottaa sulle nautintoa❤️🔥olet paras ja nautin itsekkin suunnattomasti
      Suhteet
      39
      2527
    3. Mies mä oon ihan helppo

      Miehelle johon oon ihastunut. Olen harvoin ihastunut, mutta suhun olen. Ei tarvitse kuin pyytää, niin...
      Ikävä
      38
      1393
    4. Hyvää iltaa!

      Mikä on päivän viisaus?
      Ikävä
      84
      1330
    5. Olet onnellinen sinkku

      Näin se on nähtävä.
      Ikävä
      63
      1211
    6. Mies olen aika erakko nykyään

      Vanhentunutkin olen muutamana viime vuonna parikyt vuotta. Kun en ennenkään kelvannut, niin tuskin nytkään kelpaan. Lisä
      Tunteet
      40
      959
    7. Lavroville taitaa olla jo ikkuna raollaan?

      Lavrovin syytä välttää korkeita paikkoja ja ikkunoiden läheisyyttä.Ettei vain keikahda ikkunasta pihalle.
      Maailman menoa
      124
      853
    8. Haittaako jos

      kaivattusi käy tosi usein pissalla ja/tai kakalla?
      Ikävä
      32
      786
    9. Ylen johdon hulppeat bonukset alkavat taas

      Suora kopio Iltalehdestä: "Asiasta kertoo Iltalehdelle Ylen hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen. Mitä tulospalkkioi
      Yle
      27
      635
    10. Skenaario

      Elämä ja kuolema ovat merkillisin nyytti olevaisuutta. Mutta kun kumpaakaan ei ole, syntyy lapsuksia, joita korjaamaan
      Sinkut
      58
      596
    Aihe