HI-virus vai HIV-virus

uteliasmiekkonen

11

208

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Komppaan

   Oikeassa olet. Maikkarissa ovat olleet osaamattomat kesätoimittajat asialla.

  • Hälyääniä

   Monessa kielessä on niin yksinkertainen monikko, että sana vain toistetaan. Periaatteessa tämän säännön mukaan influenssavirus-virus tarkoittaisi kahta tai useampaa influenssavirusta. Mutta miten sitten änkyttäjien puhetta pitäisi tulkita? Joillakin poliitikoilla ja muilla ammattipuhujilla on joskus ollut tapana toistaa jokin sana "luovan tauon" aikana, kun miettivät, mitä sanoisivat. Parempiko tämä kuin toisaalta silleen niinku öö.

   • Näin_se_vain_on

    Nyt oli puhe kirjoitetusta suomen kielestä. Aloituksen tapauksessa on kyse selvästä osaamattomuudesta.


   • Mistästiedäthähmitä
    Näin_se_vain_on kirjoitti:

    Nyt oli puhe kirjoitetusta suomen kielestä. Aloituksen tapauksessa on kyse selvästä osaamattomuudesta.

    Mistäs tiedät, millä tekniikalla toimittajat työskentelevät ja työstelevät tekstejään? Että onko yksi änkyttänyt sanelukoneeseen, ja toinen kirjoittanut puhtaaksi, tai likaiseksi?


   • Näin_se_vain_on
    Mistästiedäthähmitä kirjoitti:

    Mistäs tiedät, millä tekniikalla toimittajat työskentelevät ja työstelevät tekstejään? Että onko yksi änkyttänyt sanelukoneeseen, ja toinen kirjoittanut puhtaaksi, tai likaiseksi?

    Joka tapauksessa kukaan tekstin tuottoketjuun osallistuneista ei ole muistanut kytkeä aivojaan päälle.


  • Teoriassa HI-virus tai hi-virus on oikein, koska Kielitoimiston sanakirja sanoo niin
   http://www.kielitoimistonsanakirja.fi/netmot.exe?ListWord=HI-virus&SearchWord=hiv&dic=1&page=results&UI=fi80&Opt=1

   Käytännössä sellainen on pelleilyä. Moinen linjahan tarkoittaisi, että myös esimerkiksi CD-levy pitäisi muuttaa C-levyksi ja FTP-protokolla FT-protokollaksi.

   "HIV" on yleisesti tunnettu ilmaus, eikä siitä ole syytä leikellä kirjaimia pois. Myös mm. Duodecim käyttää asua HIV-virus ainakin tässä:
   http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01189

   • NoinOn

    Muistan joskus lehdistössäkin saatettiin käytettiin termiä ETYK-kokous, mutta sitten opittiin käyttämään oikeaa termiä ETY-kokous. CD kohdalla voidaan käyttää pelkkä CD, mutta selvyyden vuoksi voidaan tarvittaessa käyttää CD-levy; siinähän tuo D tarkoittaa diskette eli on erilainen kuin vastaava suomalainen sana. Sen sijaan HIVissä virus vastaa suomenkielistä sanaa. HI-virus muodon käyttö ei ole pelleilyä, vaan HIV-viruksen on yksinkertaisesti huonoa kielenkäyttöä.


  • Fingelskaa

   Suomen kielessä lienee sääntönä ollut, että väliviivaa käytetään erisnimen erottamiseen yleisnimestä, esim. Liisa-täti. Jos nyt HIV-virus on tuollainen erisnimen kaltaisen asian, ulkomaankielisen termin, tai lyhenteen yhdistäminen yleisnimen eteen, niin eikö tässä päde tuo väliviivan sääntö? Siis HIV on ulkomaalainen termi, ulkomainen lyhenne, ja sen yhdistäminen suomessa käytettyyn virus-sanaan tehdään väliviivalla.

   Eikö ole huonoa suomea sotkea kieliä sekaisin kuten esim. kenkäkaupan nimi Kenkä center?
   Ja varsinkin jos yhdistäminen on ilman väliviivaa? Näitähän on valtavat määrät, esim. Metsä tissue, Happy days ravintola, jne. Amerikassa käytetty englannin ja suomen sotkeminen lienee jonkinlainen ääritapaus: Onko teillä äpylipuita jaartilla?

   • NoinOn

    Mutta HIV ei ole erisnimi vaan lyhenne. Voidaan milestäni sanoa esim. hengenvaarallinen virus HIV mutta hengenvaarallinen HI-virus, tai hengenvaarallinen HIV.


   • Fingelskaa
    NoinOn kirjoitti:

    Mutta HIV ei ole erisnimi vaan lyhenne. Voidaan milestäni sanoa esim. hengenvaarallinen virus HIV mutta hengenvaarallinen HI-virus, tai hengenvaarallinen HIV.

    Eikö ulkomaisia lyhenteitä käsitellä erisnimien tavalla? Paitsi joistakin lyhenteistä on tullut lainasanoja, kuten laser. Moni ATK-alan termi on otettu ulkomaisesta erisnimestä suomeen: käytetään nettiä, guuglea, feispukkia, kuin nämä olisivat jotain ainesanoja, eivätkä erisnimiä ja tuotteita.

    Kuinka moni edes muistaa enää, ettei HIV ole mikään suomenkielinen sana?
    Miten sitä sellaisena sitten kohdeltaisiin? Lausutko sinä puheessasi jotain senkaltaista, että joku oli sairastunut hivvin vaikutuksesta? Eikö tuo kuulosta lähinnä puhevikaiselta tai tanskan kieleltä?


   • NoinOn

    Kirjakieli ja puhekieli ovat eri asioita. Eikä HIV ole suomenkielen sana, jokin hivi voisi olla, jos se hyväksyttäisiin. Kirjakielessä genetiivi kirjoitettaisiin kai HIV:n, HI-viruksen tai vapaammin HIVin. En ymmärrä, miksi se virus halutaan lisätä, ymmärretäänhän AIDSkin sellaisenaan, eikä tarvitse kirjoittaa AIDS-oire.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kaksi kuollut ulosajossa lauantai-iltana Loimaalla

   On tainnut olla melkoinen ylinopeus kun on tuollaista jälkeä tullut. Onneksi ei kuitenkaan sivullisia menehtynyt https://viranomaisuutiset.fi/ulosajo-
   Loimaa
   194
   10026
  2. 600
   2681
  3. Haittaako se, että olen sua nuorempi?

   Mulle ikäerolla ei ole mitään väliä, mutta voiko naista se haitata, jos on vanhempi miestä?
   Ikävä
   132
   1674
  4. Hoosiannaa samban tahdissa

   Tallensin tänä aamuna klo 10 Helsingin Paavalin kirkosta (Hermannissa) tulleen Adventti-jumalanpalveluksen. Aloitus, eli kirkkoherra Kari Kanalan ja
   Luterilaisuus
   95
   1116
  5. Kaikkea hyvää

   Emme enää tapaa.
   Ikävä
   85
   1020
  6. Kysymys haavemaihin

   Hei haaveileva mukava nainen, miten meni viikonloppu?
   Ikävä
   226
   946
  7. Sanna Marin: Suomessa romahtaa nyt kaikki!

   - Pisatutkimus kertoo koulutuksen tason romahduksesta. - Olkiluoto 3 kertoo suomalaisen teollisuusosaamisen tason. - Vanhusten hoito retuperällä. - So
   Maailman menoa
   250
   786
  8. Näin sinuakin kytätään - näyttöihin upotetut kamerat

   On tultu uuteen vaiheeseen , jota monet eivät vieläkään ymmärrä. Uusimpiin puhelimiin sekä tietokoneisiin on ilmeisesti häivytetty/piilotettu kamerat
   Maailman menoa
   206
   755
  9. Haittaako mies

   Että mulla on seksuaalisia haluja sua kohtaan? Onko se sun mielestä outoa? Oot vaan niin kuuma mies. 🤤
   Ikävä
   39
   751
  10. Zelensky ei halua neuvottelupöytään.

   Lukasenkan ehdotus ei käy. Kokeilisi edes, olisihan se sitten nähty saako keskustelu mitään aikaan. Eikö nyt kannattaisi kokeilla kaikki mahdollinen s
   Maailman menoa
   358
   670
  Aihe