Suihkut ovat pahamaineisen vaikeita selittää

MrNewTime

Galaksiytimistä purkautuvat ainesuihkut mallinnettiin kolmiulotteisesti

"Tutkijaryhmä on kehittänyt uuden tietokonemallin aktiivisten galaksiytimien ainesuihkuista. Suihkujen uskotaan liittyvän supermassiivisiin mustiin aukkoihin, mutta kaikkia niihin liittyviä mekanismeja ei vieläkään ymmärretä.

"Nämä suihkut ovat pahamaineisen vaikeita selittää", kuvailee Alexander Tchekhovskoy Berkeleyn kansallisesta laboratoriosta. "Miksi ne ovat toisissa galakseissa niin stabiileja ja toisissa galakseissa ne hajoavat?""

https://www.avaruus.fi/uutiset/tahdet-sumut-ja-galaksit/galaksiytimista-purkautuvat-ainesuihkut-mallinnettiin-kolmiulotteisesti.html

Eivät pysty selittämään koskaan, jos uskovat vetävän voiman tai kaareutuvan avaruuden olemassa oloon!

MrNewTime

27

324

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kultasuihku

      Spämmäsit saman viestin fysiikkapalstalle ja myös tiedelehden foorumille, sillä erotuksella että siellä kirjoitit että tiedemiesten pitäisi tulla kysymään asiasta sinulta itä-suomesta.

      Oletko tosiaan niin pihalla että luulet oikeiden tiedemiesten tarvitsevan savolaisen jälkeenjääneen idiootin lapsellisia lepertelyjä yhtään mihinkään?

    • GR_ei_pätevä

      Suihkut ottavat energiansa mustan aukon sisältä, vaikka sen ei pitäisi olla mitenkään mahdollista.

      http://newscenter.lbl.gov/2017/08/14/new-3d-space-simulations-black-hole-jets/
      "While nothing – not even light – can escape a black hole’s interior, the jets somehow manage to draw their energy from the black hole. The jets are driven by a sort of accounting trick, he explained, like writing a check for a negative amount and having money appear in your account."

      Tuo vain todistaa, ettei suhteellisuusteoria ollenkaan päde ääriolosuhteissa kun energiatiheydet ovat suuria. Tarvitaan kvanttigravitaatiota - hyvä kandidaatti on LQG josta pystyy jotain laskemaankin ja jonka mukaan mitään mustia aukkoja ei ole edes olemassa. Korkeintaan jättikokoinen neutronitähti. Pätee noihin galaksien keskustoihin jo paljon paremmin kuin klassinen suhteellisuusteoria ja antaa oikeampia tuloksia.

      Ei edes mustan kappaleen säteilyä pysty selittämään Rayleigh-Jeansin lailla (tuloksena täysin väärä energiatiheysjakauma) vaan tarvitaan kvanttifysiikaa, ja samalla tavoin ei pysty tuollaisia suihkuja selittämään ilman kvanttigravitaatiota.

      • CosmicDJ

        Tai - jos gr pätee, suihkut ovat antigravitaatiosuihkuja.

        Jos ei-mikään, josta bigbang alkoi, oli kvanttifluktuaatiota, antigravitaatio voisi olla kvanttien tanssia.


      • EiJatkoon

        Entäs missä noi "kvantit" (tarkoitatko nyt alkeishiukkasia?) tanssivat? Ei ainakaan omassa maailmankaikkeudessamme, koska tässä ei mitään irto-alkeishiukkasia ole olemassakaan! ;) Ja alkeishiukkasetkin pystyy vaikuttamaan vain ja ainoastaan toisiin alkeishiukkasiin, ei suoraan itse aineeseen (ie. atomeihin ja niiden osiin) joten: Ton vuorovaikuttamisenkin kanssa vois olla vähän niin ja näin?


    • MrNewTime

      Myös Galaksien keskusten supermassiiviset kohteet laajenevat / räjähtävät koko ajan ja niistä työntyy ulos työntävää voimaa niin tiheinä tihentyminä etteivät meidän laitteet kykene niitä rekisteröimään.

      Näistä erittäin tiheisiin työntävän voiman tihentymistä syntyy sopivissa olosuhteissa uutta havaittavaa ainetta ja usein suoraan uusia laajenevia tähtiä.

      Kovin paine / työntävä voima näihin supermassiivisista kohteisiin kohdistuu galaksin levytason suunnasta eli sieltä missä ne laajenevat tähdet ovat.

      Ja mistäpä muualta tuo kovin paine purkautuu ulos kuin näiden supermassiivisten kohteiden navoilta.

      Meille pimeänä laajenevana aineena joka matkansa aikana laajenee havaittaviksi suihkuiksi.

      MrNewTime

      • W.Pauli

        "That's not right. That's not even wrong."


    • MrNewTime
      • elätkuvitelmassasi

        Et sinä pelkkänä käsien huitojana ole mitenkään kompetentti haastamaan ketään oikeista tiedemiehistä.


      • MrNewTime
        elätkuvitelmassasi kirjoitti:

        Et sinä pelkkänä käsien huitojana ole mitenkään kompetentti haastamaan ketään oikeista tiedemiehistä.

        James Webb teleskoopilla kun näkevät että galaksit syntyvät sisältä ulos päin, niin siihen loppuu käsien heilutus vetävistä voimista ja avaruudesta joka muka muuttuu.

        Hmm, paitsi ettei avaruuden muuttumista voi kuvailla avaruudessa liikkuvien käsien avulla.

        MrNewTime


    • MrNewTime

      Tähtitieteilijät löysivät uuden tavan syöttää mustia aukkoja

      https://www.avaruus.fi/uutiset/tahdet-sumut-ja-galaksit/tahtitieteilijat...

      "Löytö viittaakin, että kaasu ohjautuu mustan aukon ympäristöön ennalta tuntemattomalla tavalla. Havainnot tehtiin ESOn VLT-teleskoopilla, ja ne julkaistiin uusimmassa Nature-tiedelehdessä."

      Onko tuo kaasu alunperin peräisin supermassiivisen kohteen ympäristöstä vai ehkäpä sittenkin alunperin siitä itsestään?!?

      MrNewTime

      • pursikuntoon

        Halkeamat ja vuotavat saumat


        Vanhan veneen pohjassa on usein jos jonkinlaista pikkuvikaa. Saumat vuotavat ainakin keväällä ja saattaapa jokunen lautakin olla halki. Seuraavassa vähän pohdintaa halkeamien ja vuotavien saumojen korjauksista.

        Haljenneet laudat

        Muutaman millin levyiset halkeamat voivat hyvinkin turvota umpeen, mutta halkeamilla on paha tapa levitä. Vielä jos halkeamaa on samassa laudassa rinnakkain useammassa eri paikassa, niin kiinni turpoaminen on vielä epävarmempaa. Se, että vene on ollut kuivilla jo monta vuotta pahentaa tilannetta jonkin verran, kiinni turpoaminen ei välttämättä ole varmaa. Toisaalta 2 mm siisti halkeama on miltei "varma nakki", isommat eivät ole yhtä varmoja.

        Halkeamien tukkiminen Sikafleksillä on kaksipiippuinen juttu. Toisaalta se tukkii reiän, mutta kun puu turpoaisi miltei kiinni ilman sikafleksiä niin fleksin kanssa halkeamaan vain muodostuu jännitystä, joka pyrkii repimään halkeamaa lisää auki. Flex toimii puuta halkaisevana kiilana turpoavassa puussa. Pahimmassa tapauksessa halkeama on ensi vuonna metriä pidempi ja paljon leveämpi. Jos päädyt sikafleksin käyttöön, niin käytä sitä vain leveämpiin rakoihin. Halkeamisen estämiseksi voit porata isompien halkeamien päihin reiät, joihin liimaat epoksilla puutulpan "stoppariksi", joka suojaa puuta halkeamasta lisää.

        Puuveneen halkeamiin paljon Sikaflexiä parempia aineita ovat mm. Internationalin TÄT-tiivistemassa tai Farm 80. Mainitut "kitit" ovat pikimäisiä, pehmeitä bitumipohjaisia aineita, jotka puristuvat saumoista kiltisti ulos, kun vene turpoaa. Perinteinen aine olisi saaristolaisveneissä ollut tässä kohtaa puupiki eli vahvaksi pikeentynyt terva, mutta sitä ei tahdo saada nykyisin mistään ja mainitut kaupalliset tuotteet kelpaavat kyllä.

        Suorien halkeamien korjaaminen on mahdollista ajamalla sirkkelillä tai yläjyrsimellä halkeaman läpi siisti ura, johon liimataan epoksilla vastaavanlainen pala puuta tilalle. Tämä on hankalaa, jos kyseessä on kovin repaleinen halkeama, mutta onnistuessaan korjaus on melko huomaamaton ja hyvin luja.

        Jos vene on tasasaumainen niin laudan vaihto ei ole mahdoton juttu. Limisaumaisessa veneessä laudan vaihto on kertaluokkaa hankalampi jopi, kun jokainen lauta on kiinni aina kahdessa muussa laudassa eikä vain kaarissa.

        Vuotavat saumat

        Lisääntynyt vuoto ja veneen voimakas eläminen on usein merkki siitä, että veneen kyllästys olisi aika uusia. Perinteinen pellavaöljykyllästys turvottaa jonkin verran puuta ja vähentää puun kosteuselämistä merkittävästi. Jos uudelleenkyllästys ei auta, tasasaumaisessa veneessä eräänä vaihtoehtona on rimoitus, jossa saumat ajetaan auki jyrsinkoneella tai käsisirkkelillä ja näin syntyneeseen rakoon liimataan epoksilla kapea rima. Uraa ei ajeta ihan sauman pohjaan asti vaan noin 2/3 tai 3/4 -syvyiseksi, jotta puuhun jää vielä turpoamisvaraa. Rimojen asennusta helpottaa, jos ne ovat aavistuksen verran kiilamaisia. Liian kiilamaisia tai tiukkoja niistä ei saa tehdä, koska silloin kaaret joutuvat koville kun laudoitus on liian tiukka.

        Rimoituksen jälkeen vene on syytä joka tapauksessa kyllästää huolellisesti. Olen antenut kertoa itselleni, että vanhan veneen kyllästämiseen pellavaöljy olisi parempaa kuin Owatrol tai Impreg. Pellavaöljy turvottaa puuta, mutta Owatrol ja Impreg eivät. Owatrolin ja Impregin kanssa pitää siis pitää huolehtia siitä, että runko ei ole liian kuiva venettä kyllästettäessä. Kyllästyksen jälkeen puun kyky turvota vähenee samalla kuin muukin kosteuseläminen, joten voi käydä niin, että puu ei pysty turpoamaan enää niin paljon, että saumoista tulisi aivan tiiviitä.

        Tässä tapauksessa kuitenkin rimoitettu runko on jo tiivis, joten rimoitetun rungon kyllästämiseen voi käyttää mitä hyvänsä edellä mainituista.

        Kaikkia saumoja ei ole välttämätöntä rimoittaa, voit tehdä korjauksen vain vesirajan alapuolelle ja joissakin tapauksissa vain pahimpiin saumoihin. Sauma pitää kuitenkin rimoittaa aina päästä päähän. Rimat nousevat siis keulassa ja perässä vesirajan yläpuolelle.

        Usein vene haluttaan kuiduttaa, jotta vanhan veneen vuoto saataisiin kuriin. Tätä kannattaa välttää viimeiseen asti. Saumojen rimoitus on huomattavasti venettä säästävämpi keino. Pohdintaa kuidutuksesta löytyy toisesta artikkelista. Kuidutuksenkin voi tehdä vain vesirajan alapuolelle, jos siihen ratkaisuun kaikesta huolimatta päätyy.

        Saumojen täyttäminen Sikafleksillä tai vastaavalla (TÄT, Farm, ym.) on mahdollinen konsti, mutta massat pysyvät saumoissa yleensä aika huonosti. On ikävää huomata paha vuoto kesken kesää kun sika on tippunut laudanraosta pois. Tässäkin pehmeät TÄT ja Farm ovat Sikaflexiä parempia.

        Elastisia massoja pitkäikäisempi korjaus on rivetä saumat hamppuriveellä tai tervatulla puuvillalangalla. Riveys pysyy saumassa toisin kuin massat, jotka puun turvotessa puristuvat lautojen raosta ruman näköiseksi makkaraksi. Toisaalta riveäminen ei sovi kaikille veneille ja se on melko työläs menetelmä.


      • GoodLuckForThat

        Jaa sää rupeet ny valuttaa vallan mustasta aukosta ainetta ulospäinki?!
        Jos sieltä ei pääse pakoon edes VALO! :D

        Mut kannattaa todistaa toi matemaattisesti, ni seuraava fysiikan Nobel on SUN!


      • MrNewTime
        GoodLuckForThat kirjoitti:

        Jaa sää rupeet ny valuttaa vallan mustasta aukosta ainetta ulospäinki?!
        Jos sieltä ei pääse pakoon edes VALO! :D

        Mut kannattaa todistaa toi matemaattisesti, ni seuraava fysiikan Nobel on SUN!

        Mitä se matematiikka voi todistaa?

        Kun James Webb teleskoopilla havaitaan galaksien syntyvän sisältä ulos päin, niin se todistaa sen että kaikki nykyiset teoriat maailmankaikkeudesta ovat virheellisiä. Eli ne matemaattiset kaavat jotka sisältävät vetävän voiman ja joilla tietty maailmankuva on jo todistettu, ovatkin väärässä!!!

        MrNewTime


      • lujalattia
        MrNewTime kirjoitti:

        Mitä se matematiikka voi todistaa?

        Kun James Webb teleskoopilla havaitaan galaksien syntyvän sisältä ulos päin, niin se todistaa sen että kaikki nykyiset teoriat maailmankaikkeudesta ovat virheellisiä. Eli ne matemaattiset kaavat jotka sisältävät vetävän voiman ja joilla tietty maailmankuva on jo todistettu, ovatkin väärässä!!!

        MrNewTime

        Järeä lankkulattia kestää 100 vuotta!
        Leveistä kuusilankuista on kerrassaan nautinnollista rakentaa lattia. Lattiasta tulee varmasti hyvä, kunhan pidät mielessäsi viisi perussääntöä.
        Plankegulv gør det selv
        Lankkulattia valmistuu alun jälkeen nopeasti. Alustan pitää olla tasainen, ja ensimmäinen lankku on kiilattava aivan suoraksi.
        Leveä kuusilankku on kerrassaan ylellistä puuta. Kuusen pinta on vaalea, ja sen syykuviot ovat rauhalliset ja tasaiset. 33 milliä paksu lankku tuntuu jämäkältä sekä kädessä että jalan alla. Oikein rakennettu lankkulattia kestää sukupolvesta toiseen.
        Lankkulattia on mukava rakentaa
        Pitkien, painavien ja kalliiden lankkujen asentaminen on tarkkaa työtä. Lankut ovat onneksi niin laadukkaita, että niillä on suhteellisen helppo rakentaa. Lankut on sahattu huolellisesti ja kuivattu hyvissä olosuhteissa, joten ne ovat tasalaatuisia ja suoria.
        Lankkulattia - rakentamisen viisi perussääntöä
        Aiempi kokemus lattian rakentamisesta on eduksi, mutta se ei ole pakollista. Muutama tekniikka ja taito pitää kuitenkin hallita, jotta työ onnistuu.
        Alustan pitää olla tasainen ja vakaa.
        Lankut pitää kiinnittää lattiapalkkeihin oikealla tavalla, ja ruuvit on peitettävä puutulpilla.
        Myös lankkujen päät pitää ujuttaa ponttiin.
        Valmis lattia pitää käsitellä, jotta se säilyy hyvänä pitkään.
        Ensimmäinen lankku pitää asentaa täysin suoraan ja viimeinen vääntää kunnolla pontin pohjaan asti.
        Suunnittele koko lankkulattia etukäteen
        Lankut ovat niin leveitä, että viimeisen lankun leveys on helppo laskea etukäteen. Jos viimeisestä lankusta on tulossa paria senttiä leveämpi, sen leveys kannattaa jakaa kahtia kaventamalla ensimmäistä lankkua. Lopputulos näyttää siistiltä, kun huoneen molemmilla puolilla on samankokoinen, alle puolen lankun levyinen suikale.
        Lankkulattia eripituisista lankuista
        Sahat myyvät leveitä kuusilankkuja joko määrämittaisina tai eripituisina. 25 senttiä leveiden lankkujen mitat vaihtelevat yleisesti 4,1 metristä 5,7 metriin. Mitta ei riitä seinästä seinään isossa huoneessa, joten jokaiseen lankkuriviin tulee sauma. Suunnittele lankkujen järjestys ennalta, jotta saumat eivät satu liian lähelle seiniä tai toisiaan.
        Tee itse lankkulattia
        Ylellinen lankkulattia. Lankkujen paksuus ei näy, mutta sen voi aistia lattiasta lähtevästä äänestä ja lattian vakaudesta.


    • MrNewTime

      Expect the unexpected from the big-data boom in radio astronomy

      https://m.phys.org/news/2017-09-unexpected-big-data-boom-radioastronomy.html

      "But once that data is scrutinised it could lead to some amazing new discoveries, as I explain in my review of the state of radio astronomy, published today in Nature Astronomy.

      Over the next few years, we will see the universe in a very different light, and we are likely to make completely unexpected discoveries."

      Näinköhän jo tietävät saman minkä minä jo monta aikoo sitten? 😁

      MrNewTime

      • Lattiatkuntoon

        Puulattia on näyttävä ja miellyttävän tuntuinen jalalle. Yleisimpänä lajina on mänty, mutta myös kuusta ja koivua on saatavilla. Myös jalopuisia puulattioita tehdään, mutta ne ovat harvinaisempia. Puulattian asennuksessa tärkeimpiä seikkoja ovat alustan tukevuus, oikea koolausväli ja materiaalin kuivuus. Ohjeessamme perehdytään pelkästään pontattujen mänty- ja kuusilattialautojen asennukseen. Muiden puulajien asennuksessa noudatetaan valmistajan asennusohjeita.

        puulattialleluja1


        Lautalattia

        Lautalattia tehdään yleensä männystä, mutta myös koivua, kuusta ja tammea käytetään jonkin verran.

        Lautalattia on lämmin ja joustava. Se eristää myös kohtuullisen hyvin ääntä, joskin koolausrakenteen kautta runkoääni pääsee jossain määrin kulkeutumaan. Massiivinen puumateriaali elää kosteuden mukaan; puu kutistuu kuivuessaan ja laajenee kostuessaan. Jotta lattia pysyy tiiviinä ja tasaisena, huoneiden kosteustasapainoa on hyvä pitää silmällä.

        Puulattia ei sovi erityisen kovaa kulutuksenkestävyyttä vaativiin paikkoihin.

        Kulutuskestävyyden lisäämiseksi puulattioita voidaan lakata hyvin kulutusta kestävillä, paksun pinnan muodostavilla ja joustavilla erikoislakoilla. Nämä kestävät hyvin hankausta ja vaimentavat iskuja. Käytössä on myös muita puun kestävyyttä parantavia menetelmiä. Näistä esimerkkeinä mainittakoon puun lämpökäsittely sekä puristus kovan paineen alaisena.

        puulattialleluja2

        Lattialaudat

        Lattialaudat tehdään valikoidusta puusta höyläämällä ja uunikuivaamalla, jolloin kosteuspitoisuus on alle 10 %. Lattialautoja on useita eri paksuuksia ja leveyksiä. Yleisin vahvuus on 28 mm ja leveydet 70 ja 95 mm. Nämä soveltuvat 400 mm:n juoksuväleille. Asennettaessa lattiaa 600 mm:n jaolla tehdyille juoksuille käytettävän lattialaudan vahvuuden tulee olla vähintään 32 mm.

        Laudat ovat joko pelkästään pitkiltä sivuilta pontattuja tai täyspontattuja lattialautoja. Laskennallinen menekki 70 mm:n lattialaudalla on 16,2 jm/m2 ja 95 mm:n laudalla 11,5 jm/m2. Tuotteista löytyy eri pituuksia, mikä kannattaa ottaa huomioon tarvetta laskettaessa. Ympäripontatun materiaalin hukkaprosentti on alhaisempi lautojen pituudesta riippumatta.

        puulattialleluja3


        Alusta

        Pohjan tulee olla liikkumaton, luja, ja tasainen. Näiden lisäksi juoksujen välin ja valitun laudan vahvuuden on oltava oikeassa suhteessa. Juoksut ankkuroidaan alustaansa ja epätasaisuudet kiilataan tai höylätään.

        Seinälinjojen suoruudet tarkistetaan ja lautojen jako lasketaan siten, että viimeisen laudan leveydeksi ei tule alle 40 mm, tarvittaessa aloituslautaa kavennetaan.

        puulattialleluja4

        Asennus

        Ensimmäinen lauta asennettaan seinälle naaraspontti seinään päin ja kiilataan noin 10 mm:n elämisrako huomioiden. Mikäli etenemissuunnassa seinät ovat vinot tai epätasaiset, virhe puolitetaan aloituslautaan ja lauta muotoillaan epätasaisuuksien mukaan. Linjalangalla tarkistetaan lautarivin suoruus. Laudat kiinnitetään seinän puolelta päältä päin niin läheltä reunaa, että naularivi jää jalkalistan alle. Tarvittaessa tehdään esireiät kiinnittimille lohkeilun estämiseksi. Etureuna naulataan urospontin yläreunasta viistoon ja loppu saatetaan tuurnalla. Näin vältytään puupinnan rikkoutumiselta. Naulojen sijasta voidaan käyttää myös ruuvikiinnitystä.

        Pitkittäisjatkot tehdään tasaisesti koko lattian alueelle siten, että jatkokset eivät osu samalle kannatinpuulle. Jatkos kiristetään päätyseinästä tiukasti toista vasten vääntörautaa käyttäen. Tiiviimpään lopputulokseen päästään, jos katkaisut tehdään hieman pystysuunnassa vinoon siten, että leikkauskohdan alaosaan jää parin millin rako. Jos käytetään ympäripontattua lattialautaa, ei jatkosten tarvitse osua aluspuulle, mutta samaa tuentaväliä ei vierekkäisissä laudoissa saa jatkoksiin käyttää. Jokainen lautarivi kiristetään tiukasti edellisen huullokseen ja kiinnitetään urospontin kulmasta aluspuihin.


    • OliksAleksanteriVodkassa

      Jaa'a!? Ans ku mä arvaan? Tuskinpa ihan kaikissa galakseissa niihin keskustan massiivisiin mustiin aukkoihin (tai itseasiassa niitten kertymäkiekkoihin, mut ei kai tää niin tarkkaa ole?) ihan liukuhihnaltakaan juuri samaa määrää materiaa tasasesti putoaa, joten mahtaisko tossa sit olla jotain vaihtelua!

      Ainakin muistan lukeneeni tosta oman galaksimme vastaavasta (Sahittarius A*), et sinnehän pitäs (vai menikö jo?) ihan näillä main olla tippuus joku suht masiivinen kaasupilvi, joten oisko tossa todistetta tarpeeks?

      • MrNewTime

        Todistetta mille?

        MrNewTime


      • Lankkulattialle
        MrNewTime kirjoitti:

        Todistetta mille?

        MrNewTime

        Järeä lankkulattia kestää 100 vuotta!

        Leveistä kuusilankuista on kerrassaan nautinnollista rakentaa lattia. Lattiasta tulee varmasti hyvä, kunhan pidät mielessäsi viisi perussääntöä.
        Plankegulv gør det selv
        Lankkulattia valmistuu alun jälkeen nopeasti. Alustan pitää olla tasainen, ja ensimmäinen lankku on kiilattava aivan suoraksi.
        Leveä kuusilankku on kerrassaan ylellistä puuta. Kuusen pinta on vaalea, ja sen syykuviot ovat rauhalliset ja tasaiset. 33 milliä paksu lankku tuntuu jämäkältä sekä kädessä että jalan alla. Oikein rakennettu lankkulattia kestää sukupolvesta toiseen.
        Lankkulattia on mukava rakentaa
        Pitkien, painavien ja kalliiden lankkujen asentaminen on tarkkaa työtä. Lankut ovat onneksi niin laadukkaita, että niillä on suhteellisen helppo rakentaa. Lankut on sahattu huolellisesti ja kuivattu hyvissä olosuhteissa, joten ne ovat tasalaatuisia ja suoria.
        Lankkulattia - rakentamisen viisi perussääntöä
        Aiempi kokemus lattian rakentamisesta on eduksi, mutta se ei ole pakollista. Muutama tekniikka ja taito pitää kuitenkin hallita, jotta työ onnistuu.
        Alustan pitää olla tasainen ja vakaa.
        Lankut pitää kiinnittää lattiapalkkeihin oikealla tavalla, ja ruuvit on peitettävä puutulpilla.
        Myös lankkujen päät pitää ujuttaa ponttiin.
        Valmis lattia pitää käsitellä, jotta se säilyy hyvänä pitkään.
        Ensimmäinen lankku pitää asentaa täysin suoraan ja viimeinen vääntää kunnolla pontin pohjaan asti.
        Suunnittele koko lankkulattia etukäteen
        Lankut ovat niin leveitä, että viimeisen lankun leveys on helppo laskea etukäteen. Jos viimeisestä lankusta on tulossa paria senttiä leveämpi, sen leveys kannattaa jakaa kahtia kaventamalla ensimmäistä lankkua. Lopputulos näyttää siistiltä, kun huoneen molemmilla puolilla on samankokoinen, alle puolen lankun levyinen suikale.
        Lankkulattia eripituisista lankuista
        Sahat myyvät leveitä kuusilankkuja joko määrämittaisina tai eripituisina. 25 senttiä leveiden lankkujen mitat vaihtelevat yleisesti 4,1 metristä 5,7 metriin. Mitta ei riitä seinästä seinään isossa huoneessa, joten jokaiseen lankkuriviin tulee sauma. Suunnittele lankkujen järjestys ennalta, jotta saumat eivät satu liian lähelle seiniä tai toisiaan.
        Tee itse lankkulattia
        Ylellinen lankkulattia. Lankkujen paksuus ei näy, mutta sen voi aistia lattiasta lähtevästä äänestä ja lattian vakaudesta.


      • HyväMuistiMutVähänLyhyt

        ööö!?
        Sille, ettei suihkut ole pahamaineisen vaikeita selittää, ja jota itse kysyit aloituksessa.
        Joko unohdit mitä kysyit?


      • MrNewTime
        HyväMuistiMutVähänLyhyt kirjoitti:

        ööö!?
        Sille, ettei suihkut ole pahamaineisen vaikeita selittää, ja jota itse kysyit aloituksessa.
        Joko unohdit mitä kysyit?

        Eli mitään ei tipu mustaan aukkoon asti? Se vetää kaasupilviä puoleensa, mutta päättääkin kierrättää ne napa-alueiden yläpuolelle, josta sitten työntää ne ainesuihkuina pois? Minkä takia se niin tekisi?

        NrNewTime


      • Luontokiittää
        MrNewTime kirjoitti:

        Eli mitään ei tipu mustaan aukkoon asti? Se vetää kaasupilviä puoleensa, mutta päättääkin kierrättää ne napa-alueiden yläpuolelle, josta sitten työntää ne ainesuihkuina pois? Minkä takia se niin tekisi?

        NrNewTime

        TAIMIKON PERUSTAMINEN


        Näin saat hyvän taimikon -julkaisu
        Metsänomistajan tehtävä on huolehtia siitä, että uudistushakkuun jälkeen tilalle syntyy uusi metsä. Metsä uudistetaan joko luontaisesti tai viljellen. Taimikon perustamisvaiheen valinnoilla ratkaistaan, millainen metsä paikalle kehittyy.

        Näin syntyy hyvä taimikko
        Puulaji valitaan kasvupaikan mukaan: kuusi ja koivu sopivat viljaville, mänty karuille ja kuiville maille. Metsään.fi-palvelusta voit tarkistaa kohteen kasvupaikan ja maaperän. Kasvupaikka ja puulaji määrittävät myös, miten metsä voidaan uudistaa ja tarvitaanko maanmuokkausta.

        Maanmuokkaukseen kannattaa panostaa: se nopeuttaa uuden taimikon syntyä ja alkukehitystä ja on helposti heinittyvillä tai vettyvillä mailla suorastaan välttämättömyys. Menetelmä valitaan maaston mukaan. Maanmuokkaus myös vähentää heinän ja vesakon torjunnan tarvetta.

        Viljavat maat muokataan äestämällä tai kaivinkoneella mätästäen. Mätästettäessä maanpinta rikkoutuu säästeliäästi ja heinittyminen on vähäisempää, mikä vähentää taimikon varhaishoidon tarvetta.

        Karuilla mailla äestys ja laikutus, toisinaan myös kulotus ovat käytettyjä menetelmiä. Märillä paikoilla ja turvemailla hakkuuala voidaan myös joutua ojittamaan.

        Hyvä taimikko on riittävän tiheä, sillä osa taimista kuolee ensimmäisten vuosien aikana väistämättä. Onnistunut lopputulos varmistetaan seuraamalla taimikon kehitystä ja raivaamalla tarpeen vaatiessa pintakasvillisuutta taimien läheisyydestä.

        Uudistaminen luontaisesti
        Luontaisesti uudistaen taimikko syntyy hakkuualalle jätettyjen siemenpuiden tai ympäröivän puuston siemenistä. Välittömät kustannukset ovat vähäisiä, mutta uudistuminen on usein hitaampaa ja tulos epätasaisempi kuin viljeltäessä.

        Luontainen uudistaminen sopii männylle karuilla ja kuivilla kasvupaikoilla, joissa pintakasvillisuus ei häiritse taimien kehittymistä. Maan muokkaaminen nopeuttaa usein uudistamista. Erityisesti Pohjois-Suomessa luontaiseen uudistamiseen tähtäävät hakkuut on syytä ajoittaa hyvien siemenvuosien yhteyteen.

        Kuusen luontainen uudistaminen edellyttää, että metsään on syntynyt elinkelpoisia taimia esimerkiksi pienaukkohakkuiden seurauksena.

        Uudistaminen viljellen
        Metsä voidaan uudistaa myös kylvämällä tai istuttamalla. Kylvössä käytettävät siemenet ja istutettavat taimet ovat jalostettua alkuperää ja syntyisin perimältään hyvälaatuisista puista. Viljely on myös hyvä menetelmä, jos metsässä esiintyy juurikääpää. Viljelytaimet ovat terveitä, toisin kuin paikalla kasvava alikasvos.

        Kylvö on kustannustehokas ja sopiva menetelmä männylle. Se tuottaa istutusta tiheämmän taimikon ja siksi parempilaatuista puuta. Tavoitetiheys männyn taimikolle on 4 000-5 000 tainta/ha, jotta männyn tyvelle ei kehity vahvoja oksia ja tulevaisuuden tukkipuu on hyvälaatuista. Kylväminen tehdään tavallisesti koneellisesti maanmuokkauksen yhteydessä.

        Istutus on hyvä menetelmä kuusen ja lehtipuiden uudistamiseen. Suositeltava istutustiheys on puulajista riippuen 1 600-2 500 tainta hehtaarille. Luontaisesti siemenistä syntyvät lehtipuun taimet täydentävät taimikon riittävän tiheäksi ja tekevät metsästä lajistollisesti rikkaamman ja terveemmän. Istuttaminen on työlästä ja kallista, mutta kannattava investointi viljavilla mailla.

        Taimet istutetaan muokattuun maahan koneellisesti tai käsityönä pottiputken avulla. Oikea istutuskohta on keskellä mättäitä, jolloin taimi pärjää parhaiten kilpailussa pintakasvillisuuden kanssa. Mätäs myös suojaa taimea tuholaisilta.


      • MrOldTimer
        MrNewTime kirjoitti:

        Eli mitään ei tipu mustaan aukkoon asti? Se vetää kaasupilviä puoleensa, mutta päättääkin kierrättää ne napa-alueiden yläpuolelle, josta sitten työntää ne ainesuihkuina pois? Minkä takia se niin tekisi?

        NrNewTime

        Tippuu. Mut ei pois.
        Ei päätä. Kyl ihan fysiikan lait määrää sen et miten se kertymäkiekko siinä pörrää, ja kuin ne suihkut sieltä navoilta lähtee. Mut kukaanhan ei viel tiedä, et miten ne suihkut loppupeleis muodostuu, joten: Jos mä voisin sen täs selittää, niin olis varmaan Nobel kaffeet tulosa ens vuonna?
        Mut ainahan voi veikkailla? Suurenergiset hiukkaset sen mustan aukon ympärillä? Pyörimisnopeus? Materian määrä/laatu kiekossa? Magneettikenttä? Pick One!
        Eli: Ei se teekään.


    • EtimespaceYoutubesta9899

      Jännä että galaksien keskusten supermassiiviset kohteet ovat suihkuttaneet ainetta isosti galaksien väliseen avaruuteen.

      Tai no, eipä siinä sikäli mitään ihmeellistä ole koska galaksit syntyivät keskeltä ulos päin.

      Sisältä ulos päin valmiiksi kauaksi toisistansa ja näin avaruuden ei koskaan tarvinnut laajentua. Ei räjähdyksenomaisesti, eikä muutenkaan.

      😀

      • kjlkjlkjljll

        Aine ei ole peräisin "supermassiivisista mustista kohteista" eli mustista aukoista, vaan niiden kertymäkiekosta. Ja kertymäkiekko muodostuu gravitaation rikki repimistä tähdistä, jotka kiertävät mustia aukkoja lähes relativistisilla nopeuksilla.

        Mustasta aukosta ei tule yhtään mitään. Hawkingin säteilykin muodostuu Schwarzildin säteellä. Galaksit eivät siis synny sisältä ulospäin, vaan aivan päin vastoin. Avaruudella on alku ja se laajenee.


      • Kuopijjon_idiootille

        Olet kuulemma työtön nykyään!😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀


    • MannerheimOliHetero

      Mene pois trollaamasta.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2201
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1948
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1908
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1700
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe