Karjalaiset valaanpyyntäjät?

aou

Hei!

Netistä löytyy tällainen teksti grönlantilaisten sanojen alkuperästä (http://eplads.norden.org/nordenssprak/kap2/2d/01.asp?lang=sv).

Kalaaleq

Kalaaleq, i pluralis kalaallit. Man vet inte varifrån ordet härstammar, men det används nu om invånare på Grönland. Benämningen kommer kanske från att de första som kom till Grönland trodde att det fanns en fast landförbindelse mellan Grönland och den finska regionen Karelen, som många valfångare kom ifrån. Poul Egede, son till den norska prästen Hans Egede som var missionär på Grönland, nämner i sin ordbok att grönländarna själva kallar sig inuit, men presenterar sig som karalit (kareler/kalaallit) för främlingar.

Grönlantilaiset käyttävät itsestään nimitystä "karalit". Tekstin mukaan sana voisi viitata siihen että ensimmäiset grönlantilaiset luulivat että Grönlannin ja Suomen Karjalan, josta monet valaanpyytäjät olivat kotoisin, välillä olisi maayhteys.

Onko tässä väitteessä jotain perää?

6

118

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • beluga_whale

      Tuo tarina on kyllä merkitty ihan asiallisiin teoksiin, mutta maininnalla että tuo on yksi teoria.

      Poul Egede siis vain merkitynnyt 1750 julkaisemaansa sanakirjaan tiedon, että inuitit kertoivat itse että viikingit kutsuivat heitä termillä 'kalaaliit'.

      Sitten jossain vanhassa kartassa tuo termi oli merkitty Grönlannin kohdalle muodossa Careli.

      Siitä sitten joku oli esittänyt hypoteesin, että nimityksellä olisi yhteys karjalaisiin, koska latinankielellä karjalaiset ovat Careli. Sitä en tiedä mistä joku on tuon valaanpyyntijutun siihen keksinyt, ei ole mainittu esim. Handbook of North American Indians -teoksessa.

      Menee siis ehkä vähän osastolle että ovatko turkkilaiset saaneet nimensä siksi että ovat niin karvaisia ihan kuin olisivat puetut turkkeihin... Ei siis kovin todennäköistä.

      Tosin jos venyttää mielikuvitustaan niin kyllähän norjalaiset viikingit olivat luultavasti olleet tekemisissä vienankarjalaisten kanssa. Karjalaiset saattoivat ennen pyytääkin niitä maitovalaita, joita Vienanmeressä asustaa edelleen. Toisaalta länsi-grönlantilaiset (eli kalalliit-nimellä kutsutut) pyytävät myös maitovalaita. Kun katsoo maitovalaan esiintymisaluetta ja norjalaisten viikinkien liikkuma-aluetta niin onhan tuo mahdollista että ainoat valkoisten valaiden pyytäjät heidän kokemuksessaan olivat karjalaiset ja länsi-grönlantilaiset...

      Joidenkin tutkijoiden mukaan kuitenkin termi kalaallit olisi samaa alkuperää kuin viikinkien Kanadan alkuperäisasukkaista käyttämä sana skrälingar. Inuitien äänteissä l ja r lausutaan lähekkäin, joten usein samasta sanasta on länsimaisin kirjaimin monia versioita joissa toisissa on l-kirjain, toiissa r-kirjain. Lisäksi skr- äänne sanan alussa ei ole yleinen inuitieille, joten varmaan s olisi pudonnut pois ja k: jälkeen lisätty vokaali. Sanan loppu olisi muodostunut inuitkielen mukaiseen monikkoon eli lisätty pitkä vokaali t ja jätetty vanhan skandinavaskan -gar pois. Sillä tavoin selittyy sekä muoto Careli, kalaallit ja skrälingar samaksi sananksi.

      Ja skrälingar sanan etymologia tulee viikinkien puhuman kielen sanasta skrá eli nahka. Inuitithan pukeutuivat turkiksiin ja nahkaan. Viikingit olivat maanviljeyskansaa (eivät metsästäjä-keräilijoita), joten he pukeutuivat lampaan villasta kudottuihin vaatteisiin.

    • aou

      Wau! Nyt tuli asiallinen vastaus! Miksei tätä tekstiä voi olla netissä?

      • Kröhöhömmm

        Sehän on netissä...


      • aou

        Terävä havainto:) Löytyykö netistä suurin piirtein sama vastaus englanniksi tai ruotsiksi?


    • beluga_whale_

      Ei löydy. Kokosin tietoja eri lähteistä ja arvioin asian itse omien tietojeni perusteella.

    • historiapäivitykseen

      Todellisuudesa Pohjanmerihän oli kuivaa maata ns. jääkauden aikana. Eiköhän ne jo silloin vaihtaneet sanaa maitovalaiden ja hylkeiden pyynnistä?

      En tosin ole ollenkaan vakuuttunut kilometrien jääkuoresta, joka katosi kuin taikaiskusta käytännöllisesti katsoen yhdessä yössä?

      Näissä kommentteissa nostetaan liiaksi esiin myös myyttiset viikingit, joiden koko identiteetti on kyseenalainen.
      Tuskin nämä maattomat kulkurit, jos heitä edes oli, kutsuivat itseään viikingeiksi ja he elivätkin jopa tuhansia vuosia grönlannin ja karelian yhteyden jälkeen!

      Sagoissahan puhutaan enemmän kveeniläisistä ja varjageista kuin viikingeistä, ja nämä molemmat viittaavat suomalaiseen vaikutukseen. Jopa jäämit, hämäläiset, olivat oikea taistelijakansa vs. viikingit, joka taitaa olla keksitty nimitys skandinaaveista 1500- luvulta.

      Etymologinen yhteinen kieli taas pohjautuu alkusuomen kieleen ja korkeaan kalevan kulttuuriin, joka hallitsi pohjoiskalotin lisäksi koko itämeren alueita(sis, saksa, puola) ja venäjää.
      Pohjanmeren myyttinen maa kuului myöskin siis euroopan natiivikansan, suomalaisten asuinalueeksi. ( iso- britannia).
      Tähän viittaa viime vuonna julkaistu geneniperimä tutkimus, jossa eurooppalaiset voidaan jakaa kahteen alkuperään. Suomalaisiin ja ei- suomalaisiin.
      Siis , suomalaiset ovat alkuperäinen gro-mangon ryhmä, joka asettui Eurooppaan Neanderthalilaisten rinnalle. Kaikki muut geeniryhmät euroopassa ovat myöhäisempiä maahanmuuttajia idästä. Poikkeuksena baskit, saamelaiset ja jotkut välimeren populaatiot.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      253
      2385
    2. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      72
      1804
    3. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      168
      1515
    4. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      331
      1503
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      1055
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      82
      917
    7. Oho! Niko Saarinen saa melko persoonattomaan kotiinsa luksus faceliftin - Katso ennen-jälkeen kuvat!

      Niko Saarinen ja aika näyttävä face lift! Palkitun radiojuontajan koti sai aivan uutta lämpöä ja hehkua tv-ohjelmassa.
      Suomalaiset julkkikset
      5
      785
    8. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      176
      770
    9. Ettet vaan pety niin

      Varoitan etukäteen kaiken kokemamme jälkeen että en tule laittamaan viestiä enää (ensin) enkä lähestymään (ensin) enää.
      Ikävä
      50
      720
    10. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      204
      717
    Aihe