Supertietokone

tepazw

Olen aina ihmetellyt mihin supertietokoneiden käsittämätöntä laskentatehoa oikein tarvitaan?
Mikään ei tunnu riittävän. Tehoa semmoinen vie megawattikaupalla ja laskee 100 biljoonaa operaatiota sekunnissa. Luulisi että atomipommin mallinnukseen riittäisi vähempikin. Vai onko kyseessä suurvaltioiden kilpailu tehokkaimmasta tietokoneesta?
Kvanttitietokoneita odotellaan varmasti vielä 30-vuotta.

12

174

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lake.laskentakeskus

      Sääennustuksiin niitä ainakin on käytelty.

    • 102030405060

      Supertietokoneita tarvitaan esim. simulointeihin ja erillaisten mallien laskemiseen.

      Mitä tarkempi ja monipuolisempi malli on, yleensä sitä enempi sen laskeminen vaatii laskentatehoa.

      Laskettavaa kyllä saadaan helposti keksittyä enempi mihin nykyiset koneet kykenee.

      Simuloinneissa voidaan esim. laittaa sinne ohjelmaan oletetut fysiikan lait. Sitten tehdään mallit, siitä mitä halutaan simuloida, ja laitetaan kone laskemaan mitä tapahtuu. Se voi tapahtua. esim niin, että aikaa porrastetaan eteenpäin erittäin pienin askelin, ja lasketaan yhtälöt uudestaan joka kierros kaikille mallin kohdille.

      Siinä hyvin äkkiä kasvaa se laskettavan määrä todella suureksi . . .

    • hajautettu.laskenta

      Supertietoa voi käsitellä myös monen tavallisen tietokoneen avulla.

      Joskus opiskelijakämpässä asustellessa sähköä sai käyttää surutta. Minäkin pidin konetta 24/7 auki. Asensin koneelle jonkun ohjelman, joka käytti prosessorin "luppoaikaa" supertiedon käsittelyyn. En nyt muista mikä se ohjelma oli, ja että mitä sillä edes tavoiteltiin, mutta silloin se laskentaan osallistuminen tuntui ilmeisesti järkevältä idealta.

      • hajautettu.laskenta

        Se oli tämä BOINC, mutta projektia en muista. Saa näköjään nykyään Androidillekin. Ei varmaan paranna kännykän akunkestoa lainkaan..

        https://fi.wikipedia.org/wiki/BOINC


      • 102030405060

        Niin no arkkitehtuurilaanhan supertietokoneet yleensä ovat ns. kulstereita.

        Eli niissä on vain paljon ihan tavallisen tietokoneen laskentakomponentteja rinnan laskemassa.


    • laskee

      Jo noin 10 vuotta sitten, v. 2008 arvioitiin pelkästään googlen serverien yhteistehoksi noin 5 x 10^16 FLOPS, joten sitä tehoa tarvitaan sinunkin käyttämiisi palveluihin. Vuoden 2016 supertietokone 2016 Sunway TaihuLight:n laskentakyky on samaa luokkaa. Periaatteessa on kahdenlaista käyttöä, suurten tietomäärien käsittely "big Data" ja sitten suurta laskentatehoa vaativat algoritmit - näytä on vaikka kuinka paljon. Sääennustuksen teko on pääasiassa laskentaa., vaikka sen syötemäärä on kohtuullisen suuri.

    • No sääennusteet tulikin tässä pariin otteseen, mutta myös kaikenlaiset muut sääilmiöt, ilmastonmuutoksen ennusteet, ja aika hyvin avaruudestakin on saatu uutta tietoa. En ole varma, käyttääkö mikään valtio Bitcoinin louhintaan supertietokonettansa, tosin Kiinalla on markkinajohtajuusosuus louhintapooleista tällä hetkellä. Kukaan ei ole vielä ottanut ylivaltaa mistään poolista, joka tarkottaisi koko Bitcoinin arvon menetystä ja ihmisten usko siihen kärsisi.

      Mutta onhan noilla supertietokoneilla paljonkin käyttöä. Jos miettii isoja nettiyhtiöitä, tai vaikka Googlea, joka tavoittaa käytännössä tällä hetkellä kaikki Internetiä käyttävät ihmiset, ja nettisivuja indeksoidaan koko ajan lisää Googlen tietokantoihin, koska netti paisuaa koko ajan uutta dataa putkeen, niin täytyy olla aika tehokkaat koneet takana, että pystyy tarjoamaan hakutulokset noinkin suotuisassa ajassa, mitä Google tarjoilee ja vielä miten tarkasti vaikka tekisi kirjoitusvirheitä.

      • hajautettu.laskenta

        Laitoin nyt huvikseni virtuaalikoneeseen BOINC-sovelluksen jauhamaan jotain climateprediction.net projektia. Reilun viikon antaa ensimmäiselle tehtävälle laskenta-ajaksi, kun virtuaalikoneen käyttöön on annettu pari ydintä.

        Toivottavasti kaikki mukana olevat tietokoneet käyttävät uusiutuvaa energiaa, jottei ilmastonmuutos voimistuisi sitä tutkittaessa..

        "We run climate models on people’s home computers to help answer questions about how climate change is affecting our world, now and in the future."


    • LisääTehoaTarvitaan

      Atomipommin tarkkaan mallinnukseen ei riitä edes biljoonan supertietokoneen teho. Triljoonia eri tavoin liikkuvia ja eri paikoissa olevia hiukkasia, eri asteisia törmäyksiä, satunnaisia hajoamisia, siroamisia jne. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Tuota kun lähtee purkamaan paljon alle femtosekunnin välein, niin tehoa tarvitaan rajattomasti.

      Sama juttu oikeasti isojen lukujen jakaminen alkutekijöihin. Ei koskaan läheskään riittävästi tehoa.

    • SpiNNakkeNakuttaja

      Koneita kehitellään ilmeisesti myös perustutkimushengessä, ilman välitötä hyötytavoitetta. Tietysti eri maiden ja instituutioiden välillä voi olla jonkunlaista kilpailua tehokkaimman koneen kehittämisessä ja hallitsemisessa.

      Nyt uusin yritelmä lienee tämmöinen SpiNNaker-härveli:

      https://motherboard.vice.com/en_us/article/9k458v/researchers-just-turned-on-the-worlds-most-powerful-computer-designed-to-mimic-a-human-brain

      Onkohan tämä konekäännös aiheesta:


      https://fin.sciences-world.com/new-brain-inspired-computer-takes-us-one-step-closer-simulating-brain-neural-networks-real-time-76358

      Kaikkea täytyy kehitellä juu. ☺

    • fffffs

      Nykyisillä tehoilla voidaan kvanttimaailmaa simuloida tarkasti ehkäpä 10 000 partikkelin suuruudella. Ja voi varmaan arvata, että 10 000 atomia ei riitä esimerkiksi DNA-molekyylin mallintamiseen.

      Atomien moolimassat ovat usein 1-200 g/mol eli yksi gramma kyseistä ainetta sisältää 0,05-1 moolin tätä ainetta ja koska 1 mooli = 6 022 000 000 000 000 000 000 00 kappaletta.

      Eli jos tahdot simuloida esimerkisi 1 gramman verran ainetta on sinulla atomeja tuo Avogadron luvun verran atomeja ja jokaisessa atomissa on sitten 50 protonia, 100 neutronia ja 50 elektronia eli simuloitavien kappaleiden määrä kasvaa entisestään. Lisäksi pitää huomioida että kyseessä ovat aallot eivätkä Newtonin mekaniikkaa noudattavat hiukkaset.

      Laskua piisaa.

    • hehehehehhh

      Ilmeisesti biologiassa proteiinien laskostuminen on yksi erittäin haastava aihe, sekä matemaattisen mallinnuksen että laskennan kannalta. Aina näköjään proteiineja sivuavaan tutkimukseen ja malleihin ei tarvita superkompuuttereita:

      http://www.aka.fi/fi/akatemia/media/Tiedotteet1/Paauutiset/Elama-20-kohta-mahdollinen-/


      "Käyttökelpoisten koteloitten eli kapsidien atomitarkan rakenteen mallintaminen oli yksi askel viruksen rakentamisen tiellä. Toinen haaste oli selvittää, millaisissa olosuhteissa tarvittavat proteiinit ja virusgenomi itsejärjestäytyisivät toimivaksi virukseksi. ...

      Bamford esittelee viruskuoren avaruudellista rakennetta hakemalla viereisestä huoneesta virusta havainnollistavan mallin. Tämä on pahvista askarreltu, eräänlainen kulmikas timantti, jonka läpi kulkee puukeppi. Yhdestä tahosta näkyy törröttävän hammastikku."

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikä on kaivattusi etunimi?

      Otsikossa siis on kysymys eriteltynä. Vain oikeat vastaukset hyväksytään.
      Ikävä
      124
      2274
    2. En kestä katsoa

      Sitä miten sinusta on muut kiinnostuneita. Olen kateellinen. Siksi pitäisi lähteä pois
      Ikävä
      103
      1357
    3. Peräti 95 % persujen kannattajista rasisteja

      Kertoo EVA:n teettämä kysely. Pakollista yhdenvertaisuuskoulutusta tarvitsee siis paljon laajempi joukko kuin pelkästää
      Maailman menoa
      314
      1053
    4. Kun viimeksi kohtasitte/näitte

      Mitä olitte tekemässä? Millainen ympäristö oli? Löydetään toisemme...
      Ikävä
      104
      1037
    5. Anna minulle anteeksi

      Anna minulle anteeksi. Minä pyydän.
      Ikävä
      109
      1021
    6. Olet kyllä vaarallisen himokas

      Luova, kaunis, määrätietoinen, pervo, mielenkiintoinen, kovanaama, naisellinen ja erikoinen.
      Ikävä
      86
      919
    7. On minulla suunitelma

      Siitä ei vain tiedä kukaan muu kuin tällä hetkellä minä. Suunnitelma ja varasuunnitelma. Sinun takiasi nainen. Vain s
      Ikävä
      44
      690
    8. Palstan ylivoimaisesti suosituin keskustelunaihe

      Palstan suosituin keskustelunaihe näyttää olevan homoseksuaalisuus. Otsikoiden perusteella voisi kuvitella olevansa Seks
      Luterilaisuus
      252
      689
    9. Ei koskaan saatu tuntea

      Mitä olisi ollut painautua toisiimme vasten. Hengittää syvään, hyväillä ja rakastella vailla kiirettä. Tai repiä vaattee
      Ikävä
      33
      670
    10. 50
      664
    Aihe