Ihmiseen liittyvä sähkötekniikka

SähkölläKäyväJohannes

Ihminen tunnetusti tarvitsee myös sähköä toimiakseen, lisäksi leipää yms.

Miten ihminen kehittää tarvitsemansa sähkön, varastoidaanko sähköä akkuihin tai kondensaattoreihin?

Minkä suuruisia jännitteitä, virtoja ja tehoja ihmisessä esiintyy?

Entä taajuuksia, vastuksia ja impedansseja?

Montako kilowattituntia energiaa kuluu vuodessa?

Millaisissa johtimissa ihmisen sähkövirrat kulkevat?

13

137

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näin.on

      Ihmisen toiminta on ihan kemiallista laatua. Ei siinä sähköä mihinkään tarvita.

      • PekkaPuistokemisti

        Onko sydänsähkökäyräkin puhtaasti kemiallista laatua?


      • kui_on
        PekkaPuistokemisti kirjoitti:

        Onko sydänsähkökäyräkin puhtaasti kemiallista laatua?

        Ovatkohan nämä sydän- ja aivosähkökäyrät ihmisen tuottamaa sähköä, vaan vain resistanssin muutoksia, joita mitataan ulkoisen jännitteen avulla?


      • Hermoimpulssit kulkevat sähkökemiallisina. Na-K pumppu pitää hermosolun sisä ja ulkopinnan välisen lepojännitteen n. - 70 mV:n suuruisena. Maksimissaan jännite on n. 30 mV. Nämä jännitteet ovat mitattavissa.


    • Beaver_

      Tämä aihe on lääketieteellinen ja koskee hermoja. Se vaatii lääketieteellistä tutkimusta. Ihmisen ruumiista voi saada mitattavat sähkövirrat esille. Omia ajatuksiani ovat olleet, että terveyden tilaa voisi tarkkailla näiden hermojen sähkön perusteella ja löytää vikoja siihen liittyen. Esimerkiksi unettomuus tuntuu ikään kuin siltä, etteivät hermot saisi sähköistä yhteyttä toimimaan, joten sen parantaminen voi tapahtua hermojen kautta. Ihmisen ruumiin läpi voisi johtaa ikään kuin hienoisen herätevirran, kuten sähköalalla sanotaan, ja etsiä esteitä ja vikoja tämän perusteella. Tämä ei ole mitään kovakouraista vaan perustuu aikaisempiin tutkimuksiin tarkkaa tietämystä käyttäen.

    • jhkhkhkh

      Menetelmä on yleisessä käytössä, joskaan ei ihan kuvittelemallasi tavalla. Tässä muutama malliksi.

      https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi754X8t6vWAhXLDZoKHeAmADwQFghAMAI&url=http://www.neurotutka.fi/tutkimukset/enmg/&usg=AFQjCNEacXCJjElo7PiqWGMXAqqW2HpGdA

      https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiq5uG0uKvWAhWJIpoKHShIDcgQFggxMAE&url=https://www.neurolaboratorio.fi/fi/tutkimukset/eeg-tutkimus&usg=AFQjCNG3rk_RY2t4aAROK4KgDTxVJN-pCA

      https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjKqOLAuKvWAhWhFJoKHfuCDPMQFggkMAA&url=http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=snk03210&usg=AFQjCNGpRxlczoxKdhTWpTMSnC9dawYLng

    • KaikkeeSitäRyhtyykin

      Tää kyssä taitas mennä enemmän tonne kemian ja biologian puolelle ku fysiikan, mut vastaillaa ny jotai tässä ajan kuluks.

      "Miten ihminen kehittää tarvitsemansa sähkön, varastoidaanko sähköä akkuihin tai kondensaattoreihin?"
      - Soluilla. Tarkempaa tietoa tästä on esmes wiki pullollaan, joten en nää tarpeelliseks kopioida niitä tähän. Ja ei varastoida, vaan luodaan sillä hetkellä kun tarvitaan.

      "Minkä suuruisia jännitteitä, virtoja ja tehoja ihmisessä esiintyy?"
      - Hyvin pieniä. Ja lisätietoa taas wikistä. Ja tost tehosta vois sen verran, et jos ihmisen kokonaistehoa meinaat, niin muistan lukeneeni et se tais olla tossa palttiarallaa yks.

      "Entä taajuuksia, vastuksia ja impedansseja?"
      - Nää taas riippuu kunkin sähköimpulssin tai kehonosan fysikaalisista ominaisuuksista, joten ne pitäs sit ensin erikseen selvittää mittaamalla jokaikiselle, et: erisuuruisia.

      "Montako kilowattituntia energiaa kuluu vuodessa?"
      - No ton sä voit helposti laskea itsekin, kun luet siitä jokaisen syömäsi elintarvikkeen pussin tai purnukan kyljestä sen kalorimäärän (=energian yksikkö) ja punnitset että paljon sitä tuli syötyä, ja lasket sit vuoden lopussa kaikki yhteen niin: Sen verran! Ellet o si hirveesti lihonu tai laihtunu, ni sit on kulunu joko vähän vähemmän tai vähän enemmän energiaa.
      Mutta koska toi voi ajanmittaa olla vähän tylsähköä tilastotiedettä, niin:

      http://health.howstuffworks.com/wellness/food-nutrition/facts/question457.htm

      Tost löytyy valmiit laskukaavat millä saa laskettua kaloreitten tarpeen per päivä, just sun pituudella, painolla ja iällä, fyysisellä aktiividuulle, ja millälie, ja sit kerrot sen 365.

      "Millaisissa johtimissa ihmisen sähkövirrat kulkevat?"
      - Ainaki enimmäkseen hermostossa. Saattaa olla muitakin, mut ainakaan minä en tiedä. Ja toikaan ei o mikään perinteinen sähköjohto toi hermosto, vaan siinä vaihtelee kemiallinen ja sähkönen toiminta. Ja taas, Wikistä löytyy paljon lisää tietoa tästäkin, jos tarkemmin kiinnostaa.

    • Beaver_

      Sitten pitäisi vielä osata parantaa hermoja paikallisesti. Hermojen materiaaleja tai hermokudosta pitäisi osata kasvattaa koeputkiolosuhteissa. Toimiiko jokin aine parantavana niin, että se saisi paikallisesti hermokudoksen kasvamaan ja korjaantumaan? Tämä näkökulma pitäisi olla kantasolututkimuksessa. Miten selkäydin toimii sähkövirran kanssa?

    • SyksyMokomaTulossa

      Muuta en osaa tähän lisätä, kuin että jo n. 20 mA vaihtovirta kehon läpi on hyvin vaarallinen. Millä jännitteellä tuon virran saa kulkemaan, riippuu paljon olosuhteista, ihon kosteudesta, vaatteiden eristävyydestä, ym. Se jumittaa lihakset, niin että virrasta ei välttämättä pääse omin avuin irti, ja auttajakin saattaa saada tällin. Siis äärimmäistä varovaisuutta sähkön kanssa.

    • SyksyMokomaTulossa

      Taajuuksia esiintyy ainakin sellaisia, että hermosolut voivat laueta nopeimmillaan n. 1 kHz taajuudella. Näköjärjestelmän ajallinen resoluutio, "päivitystaajuus", jos niin voi sanoa, on luokkaa 50 Hz.

      • JuuEiMennyLäpi

        Ja höpö höpö! Taisit nyt vaan telkkaris kyljestä repästä ton 50 hertsis? :/
        Sil ei o kullä mitään tekemistä "näkökyvyn päivitysnopeuden" kanssa.

        Hermojärjestelmässä (l. neuroneissa) impulssin nopeus voi olla jopa 100 m/s, ja silmistähän on päähän tosi pitkä matka?

        Toi telkkareiden 50 Hz on valittu sentakia, et sillä taajuudella ihminen ei enää erota liiketta toisesta. (eli kuva ei siis katsojan mielestä välky)

        Mut jos sun silmies edestä surahtaa paarma ohi alle (oletetaan) 1/50-osa sekunnissa, niin kyllä sä vaistomaisesti suljet silmäs, jotenka sun silmät on sillo havainnu sen paarman, jotenka se MAKSIMItaajuus ei ole kyllä 50!

        Jos olis, niin kenenkään ei kannattais edes ostaa (saati tehdä) 100 Hz telkkareita eikä monitoreita, koska niistä ei olis mitään hyötyä!


      • SyksyMokomaTulossa

        Toistan väitteeni, että hermosolut voivat laueta nopeimmillaan n. 1 kHz taajuudella, koska niillä on tietty toipumisaika. Dendriiteissä(kään) eivät kai sähköiset signaalit tosiaan kulje valonnopeutta, sillä siirtyminen on osin kemiallista. Silmien ja pään etäisyyden kanssa tällä ei ole tekemistä. Sanoin "luokkaa" 50 Hz, sillä en väittänyt että asiat olisivat aivan niin yksinkertaisia kuin 100 Hz monitori, senkin tietokonenörtti. ;-)


      • EiMennyVieläkään

        Ja onpas sillä (tolla etäisyydellä siis) merkitystä, koska - kuten itsekin sanoit - toi hermojärjestelmä ei suinkaan o mikään pelkästään sähkönen tsydeemi. Ja just siitä toi 100 m/s tuolla varmaan johtuukin, koska muutenhan se olis likempänä valon nopeutta, jolla pelkkä sähkö pystyis liikkumaan. (Hmmm!? Entiiä sit kuin suora piuha ja mitä synapseja summuuta tos silmähermoissa on jarruttamassa, et toiki pitäs sit tsekata erikseen, jos alettais oikee tarkkoja olemaan, mut: Sovitaan tällä kertaa, et ei olla? :D )

        PS: Guilty as charged! :/ *Kaivelee kivettyneitä Taffelin palasia karpaalitunnelisyndrooman rampauttamien käsiensä kynsien alta*


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6629
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4283
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2700
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2060
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1588
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1417
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1121
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1084
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1041
    Aihe