Muistin mysteerio

utelias-kyselijä

Ihmisen solut uusiutuvat jatkuvasti ja voidaan sanoa että ihminen on 7 vuoden aikana uusiutunut soluiltaan täysin.
Aivosoluissa jossa muistimme toimii tapahtuu solujen uusiutuminen samalla kaavalla ja kysymykseni kuuluu millä ihmeen konstilla uudet solut pystyvät taltioimaan kuolevilta soluilta muistimme, opitut ja koetut asiat.

12

287

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • IhmeellinenMuisti

      Aivosolut ovat siitä poikkeus, että ne eivät uusiudu enään ihmisen kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen. Vahingoittuneet aivosolut eivät siis korvaudu uusilla, siksi on hyvä syy olla vahingoittamatta aivojaan. Koko ihmisen elinajasta vain tuo lapsuudesta nuoruuteen kestävän ajanjakson ajan aivot kehittyvät ja kasvavat tullen lopulta kypsiksi, uusia soluja ja yhteyksiä syntyy jatkuvasti, joskus syntyy myös valemuistoja. Vanhemmalla iällä, muisti alkaa vakiintua ja kykenee muistamaan asioita pidemmältä ajalta. Monien tutkimusten mukaan, ihminen ei kuitenkaan kykene muistamaan yli viiden vuoden takaisia tapahtumia, ja lähimuistinkin pituus on vain muutamia minuutteja. Muisti se vain on ihmeellinen. Siitä minulla ei ole harmaintakaa hajua liittyykö muistiin mysteerioita, eli traditionaalisia seremonioita kuten kastetta tai ehtoollista.

      • utelias-kyselijä

        Näin olen ymmärtänyt minäkin tämän asia pääpiirteittäin. Jostain olen kyllä lukenut että jossakin määrin aivosolut uusiutuvat myös yli 30 vuotiailla.
        Muisti kopioituu epätäydellisesti kuten muukin perimämme, vain vahvimmat muistijäljet saavat oikeuden seurata uudessa solussa kantajaansa.
        Sitä minä lähinnä ihmettelen että mitä fyysistä "muistijälkiperimää" perimme kuolevalta aivosolulta uudelle aivosolulle.


      • näin-se-pelaa

        No, ei tietenkään ne uudet vauva-muistisolut osaa syntyessään juuri mitään, muistamisesta puhumattakaan.
        Vanhat kokeneet muistisolut kouluttavat ne ensin yksinkertaisten muistitehtäviin (puhelinnumeron muistamiset ym.) ja taidon karttuessa opetellaan jo trollaamisen hienoudet ym.
        .....eli koulutuksen kautta, koulutuksen kautta tämäkin homma hoidetaan.


      • PäätäTäyteen

        Toisaalta eipä niitä lisää tarvitakaan, koska eiköhän joka lantussa o senverran kapasiteettivajetta, et ihan takuulla löytyy loppuelämäks asti tarvittava aivosolu vaikka kuinka kuormittais lanttuaan 30 ikävuoden jälkeen. Tuskin sellasta ihmistä on syntynytkään, jolla olis ns. "Pää täynnä" (muutakin ku alkoholia :P ) vasta kolmekybäsenä! :D

        Eikä ainakaan tu mieleen yhtään uutistakaan, et joku ihminen olis saanu elämänsä aikana päänsä täyteen tietoa, niin et sinne ei enää muka mahtuis.
        (hmm...mitähän tossa tapauksessa tapahtuis, jos noin pääsiskin käymään? Alkasko se tyhjentelemään sitä jotenkin?)


      • YllättynytLukija

        " Muisti se vain on ihmeellinen. Siitä minulla ei ole harmaintakaa hajua liittyykö muistiin mysteerioita, eli traditionaalisia seremonioita kuten kastetta tai ehtoollista."

        Viimeisessä lauseessasi taisit siirtyä toiseen todellisuuteesi. Toivottavasti otit lääkkeesi.


    • katsoonaapurista

      Miten se lihas mahtaa osata supistua. Katsos kun ei joudu nuorena seurojentalolle, niin
      ei tarvitse vanhana olemattomia pähkäillä.

    • Tuosta voisi tulla mielenkiintoinen rikosoikeudellinen seuraamus, eli että jos on murhannut jonkun yli 7 v. aiemmin, onko uudistunut solukkoihminen, joka soluiltaan on siis aivan eri henkilö, oikeudellisessa vastuussa edellisen solukkonsa mahdollisesti toteuttamista murhatöistä.

      • Hyvä-kysymys

        Niin tai jos hän on vaihtanut kengät.


      • VitsiäPukkaa

        Niin tai VIELÄ mielenkiintosempi! :P
        Tapat jonku, ja jäähdytät sitä siinä vieressä 7 vuotta ettei se ala mätänemään, niin: Eikös se seittemän vuoden päästä herää henkiin ku se sai uudes solut! :P

        (Pliis, älä vastaa ainakaan mitään viisasta, tää nyt oli vaan tällanen,) :D


    • OlikohanNäin

      Eikös se mene niin, et synapsit määrää et mihin (ie. mille aivosolulle) mikäkin signaali menee, joten: Sen päässä olevan solun vaihtaminen ei muuta sitä hermosignaalin toimintaa mihinkään. Sitä en sit osaa sanoa, et miten itse synapsien uusiutuminen vaikuttais, saati et tietäsin mten se tapahtuu, mut jotenki olis sellanen muistikuva et noi ei uusiudu ollenkaan? Eikös toi ollu just se syy miks halvaantuneet tuppaa pysymään halvaantuneina?

      • olettaja

        Synapsit ovat hermosolun pintakudosta, eli uudistuminen tapahtuu solutasolla ja uudet solut kehittyvät vuorovaikutuksessa vanhojen solujen kanssa, voisi olettaa.

        Halvaantuminen tuhoaa niin paljon hermosoluja että uudistuminen vuorovaikutuksen kautta vaikeutuu tai estyy kokonaan. Oletus tämäkin.


    • ThesseuksenLaiva

      Onko ihminen syntyessään ja kuollessaan sama henkilö? Solut uusiutuvat jatkuvasti, lisäksi solujen jakautuessa syntyy virheitä, osa mutaatioista korjautuu ja osa ei.

      Thesseuksen laiva on identiteetin ja muutoksen ongelmaan liittyvä korvausparadoksi, joka tunnetaan myös Thesdeuksen paradoksina. Se nostaa esiin kysymyksen, onko olio, jonka kaikki osat on vaihdettu, edelleen identiteetiltään sama kuin alkuperäinen olio.

      Tarina kuuluu lyhyesti: Thesseuksen laiva lähtee satamasta. Matkan aikana laivan kaikki osat vaihdetaan yksi kerrallaan. Kun laiva palaa takaisin satamaan, onko se enää sama laiva, jos sen kaikki osat on vaihdettu uusiin?

      Tarinaa voidaan myös mutkistaa: Thesseuksen laivaa seuraa toinen laiva, joka kerää kaikki vanhat osat kyytiin sitä mukaa, kun ne heitetään mereen. Kun uusittu laiva palaa satamaan, vanhoista osista kootaan toinen Thesseuksen laiva. Kumpi on aito Thesseuksen laiva?

      Ihmisen kannalta voi miettiä, mitä tapahtuu, kun ihmisen jalka tai käsi korvataan proteesilla. Entä jos kaikki ihmiskehon elimet aivolohkoja myöten vaihdetaan tällä tavoin? Lakkaako ihminen silloin olemasta ihminen ja jos lakkaa, niin missä vaiheessa?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe