Vegaanin hiilijalanjälki

totuusonpihvissä

Itse olen lihapainoitteinen sekasyöjä. En ole koskaan matkustellut enkä tule matkustelemaan, koska se on ihan turhaa ja lisää päästöjä. Netissä saa enemmän tietoa, kuin mitä tyhjänpäiväisellä matkustelulla. Tunnen useita "räyhähenkisiä" vegaaneja, jotka paasaavat suu vaahdossa lihansyöntiä vastaan. Naamat paksuissa meikeissään matkustelevat usein ulkomailla . Hetkinen, eikö tuo ole kaksinaismoralismia, todellista kaalimaan vartiointia. Hiilijalanjälkeni on murto-osa noiden vegaanien hiilijalanjäljistä.

30

607

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • einarinpihvi

      Tulipahan totuus esiin. HYVÄ!!

    • TunnenTapaukset

      Tunnen myös samanlaisia kaksinaismoralisteja, jotka hifistelevät syömällä teollisesti prosessoituja "lihankorvikkeita" ja jakavat instassa ja facessa kuvia ulkomaanmatkoiltaan lentäen toiselle puolelle maapalloa tämän tästä.
      Paskaavat yhteistä elinympäristöämme koiriensa jätöksillä, ostavat kaupasta ylipakattuja elintarvikkeita jne...

    • vegevedävoltti

      Hehee, nyt meni vegaaneilta jauhot suuhun!. Itsekin olen ihmetellyt tälläistä touhua. Näkevät vain oman napansa. Luonnonsuojelu ei näköjään kuulu veganismiin. Täydellisiä oportunismin perikuvia.

      • miketurkulainen

        Toivottavasti vegeterrori on muoti-ilmiö , joka loppuu kuten kettutyttöily. Voimia lihanpurijoille tämän terrorismin edessä.


    • vierailijat

      Huomasin, että kasvissyöjät jäivät hiljaiseksi tässä keskustelussa. Totuus puskee liiaksi itseriitoisuuteen. Tämä todistaneen kasvissyöjien valheellisuutta.

    • lihamyytti

      Onhan se matkustavan, meikkaavan vegaanin hiilijalanjälki aika pieni verrattuna...

      Metsän hakkuu viljely- ja laidunmaaksi. Vilja tarvitsee vettä. Eläin syö viljaa, rehua ja juo vettä. Lämmityskustannukset missä niitä eläimiä säilötään. Teraskuljetukset. Teurastehtaiden tarvitsema energia. Lihajalostamot ja niiden tarvitsema energia. Lihajalostamolta kauppaan kuljetukset. Paljon fossiilisien polttoaineiden kulutusta, vettä, sähköä.

      Sen viljan voisi syöttää suoraan myös ihmisille, ilman eläimien hyväksikäyttöä ja ylimääräistä ympäristön rasitusta.

      Suomessa 76% kaurasta, 62% ohrasta ja 44% vehnästä syötetään tuotanto eläimille.

      Lisäksi tuotantoeläimille syötetään ulkomaalaista, soijasta tehtyä rehua ja hiilijalanjälki vain kasvaa. Osa siitä soijasta on geenimuunneltua tuholaismyrkky roskaa, joka päätyy eläimen ruumin osien ja sisälmyksien kautta sinun lautaselle.

      Eläintuotannosta aiheutuvat metaanipäästöt. Vesistön ja maan saastuminen. Eläimet paskoo ja kusee myös, joten jonnekin nekin on laitettava. Pelloille yleensä joista ojitukset kuljettavat ulosteet jokiin, järviin ja meriin .

      Se että jotkut vegaanit matkustelee, meikkaa ja vaikkapa syö soijaa, ei tarkoita että kaikki vegaanit tekevät niin.

      Eläimien osia syövä ihminen syö eläimien osia, eikä siinä ole poikkeuksia. Ihan sama onko se punaista tai valkoista lihaa.

      Hiilijalajälki on valtava verrattuna vegaanin hiilijalanjälkeen, matkustelee tai ei.

      Mikä on Vegaani?

      "Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita ja niiden johdannaisia. Vegaani ei myöskään osta eläinperäisiä vaatteita, kuten nahkaa ja villaa, eikä tue palveluita, jotka perustuvat eläinten riistoon.

      Vegaaneja voi halutessaan luokitella monilla tavoin, mutta harva vegaanikaan mahtuu minkään tietyn kategorian alle. Vegaanit eivät ole yhtenäistä massaa, jolla olisi yhtenevä maailmankuva, vaan he ovat mitä erilaisimpia yksilöitä, jotka kaikki ovat kuitenkin syystä tai toisesta ryhtyneet vegaaneiksi.

      Eläinten hyväksikäyttöön liittyvät eettiset ongelmat ovat todennäköisesti suurin yksittäinen syy veganismin omaksumiseen. Ekologiset syyt ovat joillakin puolestaan se tärkein seikka. Vegaaniksi aletaan myös terveyssyistä sekä uskonnollisista tai henkisistä syistä.

      Veganismi liittyy myös ihmisoikeuksiin. Eläinten rehuksi menee 40 % maailman viljasadosta, mutta tämä vilja kelpaisi myös ihmisten ravinnoksi. Lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita syövä ihminen vaatii moninkertaisen maa-alan ruoantuotannolleen, koska ravintoa menee ”hukkaan”, kun se kierrätetään eläinten kautta.

      • SellainenOlenMinä

        Vilja on varsin epäterveellinen elintarvike ihmiselle. Etenkään vehnää ei kenenkään pitäisi suuhunsa laittaa.
        Mielestäni prosessoimatonta lähiruokaa kasvispainotteisesti syövä sekasyöjä, joka matkustelee lentäen verrattain vähän, kulkee polkupyörällä työmatkat eikä juurikaan meikkaa on ykkönen pienimmästä hiilijalanjäljestä kilpailtaessa.


      • Olentodennut

        Maailma on lähössä kokoajan siihen suuntaan, että jokaisen koti nurkalta löytyy joku jänönen tulevaisuudessa. Eläimien määrä sen sijaan tulee mullistumaan, joka tulee olemaan sitten seuraavan sukupolven ongelma kun kukaan ei kohta syö eläinperäisiä tuotteita. Mun mielestä on hyvä, että yhteiskunnastamme vielä löytyy sekasyöjiä. Ja oon tullu sellasee tuloksee, että iha sama miksi ruokavalion muutat aina on jtn kritisoitavaa sekä hiilijalan jälki sattuu olee jokaisessa ruokavalion ohella oleva ongelma se ei muutu.


    • nordaslak

      Matka uuteen Amsterdamiin kuluttaa noin 4200 kiloa polttoainetta. Tälläisestä kasvissyöjä paskaakaan välittää. Tuolla polttoainemäärällä saa poltella vanhan Nissanin rekaita loppuelämänsä ja ostaa päivittäiset liha-annoksensa. Meikkien valmistuksessa käytetään vaarallisia syöpää aiheuttavia kemikaaleja ja liuottimia ( n. 57 litraan liuottimia per kilo valmista moskaa), jotka päättyvät kolmansiiin maihin myrkyttäen lapsia. Jotenkin oksettavaa tuollainen itseihailu ja typeryys. Kasvissyöjät ja muut jointin polttajat ovat puhtaasti ateisteja, narsistisisia paskiaisia. HÄVETKÄÄ.

    • Zedä

      Lentomatkustaminen ja kasvissyönti on kaksi erillistä valintaa jotka ei ole mitenkään riippuvaisia toisistaan. Eikö ole hyvä asia, että lentämällä ympäristöä kuluttava henkilö kuluttaa sitten ruuassaan vähemmän? Kaltevan pinnan argumentointi on aika ikivanhaa ja mielikuvituksetonta. Täysin päästöttömäksi tässä maailmassa ei pääse kukaan, mutta se ei tarkoita että kannattaa heittää hanskat kokonaan tiskiin.

      Et voi valita että jätät viikon ruuat syömättä, ja teet sen sijaan lomamatkan, joten vertailussasi ei ole hirveästi pointtia. Jotain meidän on kuitenkin syötävä. Ja kun erilaisia mahdollisia ruokavalioita vertailee, on kasvisruoka aina ekologisempaa kuin lihan syönminen, paitsi ehkä jos vertaa riistaan. Riistaa on kuitenkin tarjolla vain marginaaliselle osalle väestöstä, eikä se riittäisi mihinkään jos kaikki vaihtaisivat lihankulutuksensa riistaan. Siksi ruokavalion päästöjen vähentämiseksi valtion tasolla kaikkien on vähennettävä lihansyöntiä ja lisättävä kasvisruuan osuutta.

      • zedäapukolulainen

        Hei homopaska Zedä, vai mikä sä olet. Onko luennassa ja kokonaisvaltaisessa ymmärryksessä jotain vikaa sulla hinttipaska. Kaikki maailman tapahtumat ja teot vaikuttavat ympäristöön. Turun yliopiston tähtitieteeen luennossakin (kosmologia E. Valtaoja) professori totesi tämän. Tosuushan on, että lentomatkustellu saastuttaa enemmän kuin lihansyönti.


    • sivustavilkuilija

      Zedä ei tosiaakaan ymmärrä keskustelun pointtia. Matka ulkomaille kuluttaa niin paljon luonnonvaroja, että sillä voisi tuottaa lihaa tai kasviksia suuria määriä. Kasvissyöjät eivät näe roskaa omassa silmässä, vaan muiden. Olisi hyvä, että Zedän tapaiset luuserit lukisisivat tekstit tarkkaan ennen kuin kommentoisivat.

    • Zedä

      Totta kai lentäminen kuluttaa älyttömästi, mutta jos lentää, niin millä tasolla on parempi _sen lisäksi_ kuluttaa liharuokaa ja tuhota luonnonvaroja vielä lisää? Kalteva pinta ei oikein toimi, samalla logiikalla voi ajatella että jos kaupungilla heittää muovia sekajätteeseen, voi saman tien lopettaa kierrättämisen kotonakin kokonaan koska on jo valmiiksi idiootti niin ei haittaa :) Tosissanneko olette sitä mieltä, että jos tekee joitakin epäekologisia valintoja, ei saa tehdä mitään ekologisia valintoja muilla elämänalueilla?

      Miksi vegaaninen etelänmatkailu ahdistaa teitä enemmän kuin muiden kansalaisten lentely?

      • SivuSilmä

        Hehee, tiedätkö rdes mitä logiikka tarkoittaa? Voi sua raukkaa, kun olen noin itsekeskeinen ja typerä.


      • LuomustiHyvää

        Luulen, että vegaanin etelänmatkailu ahdistaa siksi, että silloin heidän ideologialtaan putoaa pohja. Vegaanista tulee tällöin teennäinen luonnonvarojen tuhoamisen vastustaja. Vegaanien pitäisi siis olla kuin elämäntapaintiaanien. :D

        Miksi tehdä pahaa fysiikalleen, kun sillä ei saavuta juurikaan mitään? Miksi ei voisi syödä terveellisesti lähiruokaa ja jättä moinen hapatus? Luonnonvaroja voi säästää muillakin ja paremminkin tavoin kuin vegaanisesti syömällä.

        Pidän kasvisruuasta, mutta koskaan en ole vielä syönyt mitään maukasta vegaanista ruokaa, jossa on käytetty lihankorvikkeita.


      • Näinkin

        Kun syö kotimaisia kasviksia, niin kuljetus ei saastuta niin paljoa kuin ulkomailta tuodut kasvikset. Soijaa pitäisi vähentää ihmisten ruu´ista ja käyttää kotimaista härkäpapua. Siten säästyisi sademetsät osaltamme.
        Lemmikit saastuttavat luontoa kuin myös tuotantoeläimet sekä ihmiset.
        Meidän tulisi vähentää lentomatkustamista, risteilyt vähemmälle ja autoilua vähentää huomattavasti.


      • Zedä

        Eli LuomustiHyvää:n mielestä on olemassa vain vaihtoehdot 1) asua hirsimökissä keskellä metsää ja elää keräilemällä 2) tuhota maailma kaikilla mahdollisilla keinoilla kun ei ole täydellinen kuitenkaan. Ei vegaani automaattisesti ole ekologinen ihminen, eikä kukaan sellaista väitäkään. Hauskaa päivän jatkoa sinulle ja olkinukellesi! :)


        Näinkin: Mm, paitsi talviaikaan kotimainen kasvihuonekasvis on huomattavasti epäekologisempi kuin tuontikasvikset. Ylipäätään muualla maailmassa satoisuus on paljon parempi, ja kuljetuskustannukset vain murto-osa tuotteen hiilijalanjäljestä, niin kotimaisuus jää kyllä helposti aika heikoille. On toki ollut ilahduttavaa nähdä kuinka esim härkäpaputuotteiden määrä on nousussa, ihmisruuaksihan sitä ei ole pitkään myyty juuri lainkaan, kun jalostajat eivät ole uskoneet että olisi kysyntää. PerusSuomalaisen ruokavalioon pavut eivät kuulu lainkaan, mikä on mielestäni käsittämätöntä. Jäävät paitsi vaikka mistä hyvästä kun vain liha voi olla OikeetaRuokaaTM :(

        Soijaa ja muuta tuontiruokaa kun ostaa, niin valitsee sen sellaisesta maasta, jossa on ihmisoikeusasiat kunnossa eikä sademetsä kasva :) Ja pitää huolen ettei muka kotimaisessa ruuassa piile tuontirehua! Ekologisen ihmisen lemmikiksi sopii vaikkapa kani, hiilijalanjälki murto-osa saman kokoisesta kissasta taikka koirasta.


      • LuomustiHyvää
        Zedä kirjoitti:

        Eli LuomustiHyvää:n mielestä on olemassa vain vaihtoehdot 1) asua hirsimökissä keskellä metsää ja elää keräilemällä 2) tuhota maailma kaikilla mahdollisilla keinoilla kun ei ole täydellinen kuitenkaan. Ei vegaani automaattisesti ole ekologinen ihminen, eikä kukaan sellaista väitäkään. Hauskaa päivän jatkoa sinulle ja olkinukellesi! :)


        Näinkin: Mm, paitsi talviaikaan kotimainen kasvihuonekasvis on huomattavasti epäekologisempi kuin tuontikasvikset. Ylipäätään muualla maailmassa satoisuus on paljon parempi, ja kuljetuskustannukset vain murto-osa tuotteen hiilijalanjäljestä, niin kotimaisuus jää kyllä helposti aika heikoille. On toki ollut ilahduttavaa nähdä kuinka esim härkäpaputuotteiden määrä on nousussa, ihmisruuaksihan sitä ei ole pitkään myyty juuri lainkaan, kun jalostajat eivät ole uskoneet että olisi kysyntää. PerusSuomalaisen ruokavalioon pavut eivät kuulu lainkaan, mikä on mielestäni käsittämätöntä. Jäävät paitsi vaikka mistä hyvästä kun vain liha voi olla OikeetaRuokaaTM :(

        Soijaa ja muuta tuontiruokaa kun ostaa, niin valitsee sen sellaisesta maasta, jossa on ihmisoikeusasiat kunnossa eikä sademetsä kasva :) Ja pitää huolen ettei muka kotimaisessa ruuassa piile tuontirehua! Ekologisen ihmisen lemmikiksi sopii vaikkapa kani, hiilijalanjälki murto-osa saman kokoisesta kissasta taikka koirasta.

        Juu, kyllä minä mielelläni jätänkin pavut sinulle, sillä puisevampaa ruokaa tuskin on olemassa. Sinulta Zedä puuttuu siis makuaisti, mutta hän kenellä se vielä on tallella syököön maukkaampaa ja terveellisempää ravintoa ja pitäköön hiilijalanjälkensä muutoin niin pienenä kuin pystyy. Sovitaanko näin? Kyllä ihmisen pitää ajatella hiukan myös elämisen laatuaan, muutoin menee järki.

        Keräilen marjoja ja sieniä - mitenkäs sinä? Kasvatan tomaatteja, kurkkuja ja kesäkurpitsaa ja yrttejä ja kastelen sadevedellä (sitä tänä kesänä riittikin) - mitenkäs sinä? Syön paljon kotimaisia kasviksia, nyt onkin tarjontaa runsaasti. Omistan satokausikalenterin - suosittelen sinunkin hankkivan sellaisen. Siitä näkee, mitkä kasvikset milloinkin on halvimmillaan ja parhaimmillaan maultaan.

        Niin ja ostan lihaa kolmen kilometrin päästä kotoani. Paikasta jossa myydään kotipaikkakunnallani tuotettua lihaa. Hevostakin sieltä voi ostaa ja tietysti hirveä, jänistä, karhua ja villisikaa.

        Tunnustan, että minulla on 17-vuotias lemmikki, mutta uutta en enää ota, kun tästä aika jättää.

        Kiva kuulla, että tiedostat, ettei vegaanit ole ekologisia ihmisiä. Ovat siis ihan vaan pilipalisakkia hapatuksineen. Kyllä minä mieluummin pistän poskeeni hevosen, joka muutoin menisi hukkaan matojen ruuaksi. Se on sekä eettistä, että ekologista.

        Sitävastoin epäeettistä ja epäekologista on syödä prosessoituja lihankorvikkeita. Ottakaa opiksi!


      • Suojellaan
        Zedä kirjoitti:

        Eli LuomustiHyvää:n mielestä on olemassa vain vaihtoehdot 1) asua hirsimökissä keskellä metsää ja elää keräilemällä 2) tuhota maailma kaikilla mahdollisilla keinoilla kun ei ole täydellinen kuitenkaan. Ei vegaani automaattisesti ole ekologinen ihminen, eikä kukaan sellaista väitäkään. Hauskaa päivän jatkoa sinulle ja olkinukellesi! :)


        Näinkin: Mm, paitsi talviaikaan kotimainen kasvihuonekasvis on huomattavasti epäekologisempi kuin tuontikasvikset. Ylipäätään muualla maailmassa satoisuus on paljon parempi, ja kuljetuskustannukset vain murto-osa tuotteen hiilijalanjäljestä, niin kotimaisuus jää kyllä helposti aika heikoille. On toki ollut ilahduttavaa nähdä kuinka esim härkäpaputuotteiden määrä on nousussa, ihmisruuaksihan sitä ei ole pitkään myyty juuri lainkaan, kun jalostajat eivät ole uskoneet että olisi kysyntää. PerusSuomalaisen ruokavalioon pavut eivät kuulu lainkaan, mikä on mielestäni käsittämätöntä. Jäävät paitsi vaikka mistä hyvästä kun vain liha voi olla OikeetaRuokaaTM :(

        Soijaa ja muuta tuontiruokaa kun ostaa, niin valitsee sen sellaisesta maasta, jossa on ihmisoikeusasiat kunnossa eikä sademetsä kasva :) Ja pitää huolen ettei muka kotimaisessa ruuassa piile tuontirehua! Ekologisen ihmisen lemmikiksi sopii vaikkapa kani, hiilijalanjälki murto-osa saman kokoisesta kissasta taikka koirasta.

        Soijaa pitää välttää, Soijaa ei ihminen tarvitse. Suomaalaiset naudat syövät heinää eri muodoissa ja siten soijaa ei niillekään syötetä. Suojelkaamme sademetsiä.


      • Suosisuomalaista
        Zedä kirjoitti:

        Eli LuomustiHyvää:n mielestä on olemassa vain vaihtoehdot 1) asua hirsimökissä keskellä metsää ja elää keräilemällä 2) tuhota maailma kaikilla mahdollisilla keinoilla kun ei ole täydellinen kuitenkaan. Ei vegaani automaattisesti ole ekologinen ihminen, eikä kukaan sellaista väitäkään. Hauskaa päivän jatkoa sinulle ja olkinukellesi! :)


        Näinkin: Mm, paitsi talviaikaan kotimainen kasvihuonekasvis on huomattavasti epäekologisempi kuin tuontikasvikset. Ylipäätään muualla maailmassa satoisuus on paljon parempi, ja kuljetuskustannukset vain murto-osa tuotteen hiilijalanjäljestä, niin kotimaisuus jää kyllä helposti aika heikoille. On toki ollut ilahduttavaa nähdä kuinka esim härkäpaputuotteiden määrä on nousussa, ihmisruuaksihan sitä ei ole pitkään myyty juuri lainkaan, kun jalostajat eivät ole uskoneet että olisi kysyntää. PerusSuomalaisen ruokavalioon pavut eivät kuulu lainkaan, mikä on mielestäni käsittämätöntä. Jäävät paitsi vaikka mistä hyvästä kun vain liha voi olla OikeetaRuokaaTM :(

        Soijaa ja muuta tuontiruokaa kun ostaa, niin valitsee sen sellaisesta maasta, jossa on ihmisoikeusasiat kunnossa eikä sademetsä kasva :) Ja pitää huolen ettei muka kotimaisessa ruuassa piile tuontirehua! Ekologisen ihmisen lemmikiksi sopii vaikkapa kani, hiilijalanjälki murto-osa saman kokoisesta kissasta taikka koirasta.

        Eipä juuri tuontiruokaa meidän taloudessa käytetä. Ei tuhoudu sademetsät meidän osaltamme.


    • Zedä

      Kiitos kysymästä Luomusti Hyvää, minäkin sienestän aktiivisesti, kasvatan chilejä, tomaatteja ja yrttejä pääasiassa, ja villikasvejakin tulee keräiltyä :) Yhteisviljelmältä ja sukulaisten pihoilta tulee sitten vielä täydennystä ruokapöytään.

      Harmi että et ole löytänyt papujen ihanuutta, sitä se teettää kun ei niihin ole suomessa tottunut! Mustapapu on ihan parasta syötävää, taikka ehkä suppiksen jälkeen kuitenkin. Ja vastapoimittu härkäpapu vasta onkin herkkua.

      • LuomustiHyvää

        Kyllä minä tänäänkin söin papuja, mutta en minä niistä pidä. Syön ihan muista syistä kuin makunsa vuoksi. :D

        No olet sinä sitten kuitenkin hiukan oikeilla jäljillä. :) Jätät vain pois vielä kaikki epäekologiset tekoruuat, kemikaalit ja ulkomaan ihmeet, niin vot. Voit elää pitkän ja terveen elämän.


      • Zedä

        Joo kemikaalit on kyllä vaarallisia erityisesti H2O joka tappaa lukemattomia ihmisiä joka juhannus. Käsittämätöntä mitä kaikkea on laillista myydä kaupoissa! Ja tänäänkin söin aamupalaksi vahingossa nukkekodin muovihedelmät.


      • LuomustiHyvää
        Zedä kirjoitti:

        Joo kemikaalit on kyllä vaarallisia erityisesti H2O joka tappaa lukemattomia ihmisiä joka juhannus. Käsittämätöntä mitä kaikkea on laillista myydä kaupoissa! Ja tänäänkin söin aamupalaksi vahingossa nukkekodin muovihedelmät.

        No jos et tajua mitä kemikaaleilla tarkoitetaan niin voi voi. Kato vaikka wikipediasta. :D
        H20:ta tulee nauttia päivittäin runsaasti. Se on kemiallinen yhdiste, muttei kemikaali.


      • Zedä

        Kielitoimiston sanakrja:
        Kemikaali
        1.Kemiallisista aineista ja yhdisteistä käytettävä yhteisnimitys.

        Sitä en tiedä mitä te ruokapelkoiset sillä yritätte tarkoittaa.


      • LuomustiHyvää
        Zedä kirjoitti:

        Kielitoimiston sanakrja:
        Kemikaali
        1.Kemiallisista aineista ja yhdisteistä käytettävä yhteisnimitys.

        Sitä en tiedä mitä te ruokapelkoiset sillä yritätte tarkoittaa.

        No ei toi kielitoimiston sanakirja todellakaan ole oikeassa selityksessään. :D
        Kemikaali on kemiallinen valmiste eli kemian teollisuuden tuote.

        Itse sinä Zedä olet enemmän ruokapelkoinen. Käsittääkseni et syö lihaa, kalaa, kananmunia yms. normaalia elintarviketta?

        Itse en syö teollisesti muunneltuja elintarvikkeita, koska ne sisältävät kemikaaleja kuten homeenestoaineita, jota käytetään rakennusteollisuudessa, kemiallisia yhdisteitä, jotka eivät ole eläneet ja kasvaneet ja siten olleet oikeaa ruokaa. Mutta tämä ei tee minusta ruokapelkoista. Olen vain luonnonmukaisesti elävä ihminen, sellainen kuten kaikkien ihmisten tulisi olla elääkseen terveinä.

        Se miksi syön vain oikeaa ruokaa, johtuu yksinkertaisesti myös siitä, että vain sellainen ruoka maistuu hyvälle, jota ei ole teollisesti käsitelty.


    • ensyöluomua

      Olipa monenlaista kirjoitusta, en tosin jaksanut lukea ihan kaikkea. Itse syön kyllä lähes tulkoon kaikkea, voin elää mainiosti kasviksilla, mutta syön kalaa ja lihaakin.
      Tuo hiilijalanjälki ja vesijalanjälki ruuassa on mielestäni aika tärkeä juttu. Luomutuotantoa pidän suurena huijauksena, siinä jos missä hiilijalanjäki tulee suureksi tehottoman tuotannon muodossa, kyntäminen vapauttaa ilmakehään melkoisen määrän hiilidioksiidia ja tehoton tuotanto vaatii tuotettuihin kiloihin nähden paljon pinta-alaa. Luomutuotteiden paremmuudestaan ei ole löytynyt näyttöä, eikä niitä ei ole mm. sokkotesteissä pystytty osiottamaan paremmiksi. Mielestäni luomussa on vain onnistuttu myymään hyvin mielikuvia! Itse en suosi erityisesti luomua!

      Sienit jättäisin tyystin syömättä niiden sisältämien raskametallien vuoksi. Tosi pidän sienistä ja syön niit kuitenkin kohtuudella, kuten Itämeren silakkaakin. Syön toki hirvenlihaakin pieniä määriä, jota en todellakaan pidä luomuna, koska hirvet ruokailevat vaikka missä glyfosaatilla käsitellyillä viljapelloilla ja jäämäviljoilla. Jänikset ja riistalinnut jätän suosiolla syömättä samasta syystä, koska olen itse nähnyt kuinka jänikset syövät hyvällä ruokahalulla glyfosaatilla ruiskutetun jäämäviljan pelloilta syksyllä ja keväällä muilla torjunta-aineilla käsitellyn viljan oraat. Riistalinnuista kyyhkysten ja fasaanien olen nähnyt syövän keväällä kylvettyjä peitattuja siemeniä juuri itäneinä suoraan pellosta hyvinkin suuria määriä. Syksyllä hanhet syövät peitatun syysviljan oraat suihinsa monessa paikassa, sekä glyfosaatilla ruiskutetut jäämäviljat.

      Kasvatan itse omat perunat ja härkäpavut, ostan kaupasta ihan tavanomaisesti tuotettua ruokaa ja pyrin ostamaan lähiruokaa. Kalastan itse aika paljon, joten kalakin tulee läheltä. Kotipihan hedelmäpuista saan omenoita, kirsikoita ja luumuja. Läheisistä metsistä käyn poimimassa mustikat, puolukat ja vadelmat. Jokaisen päivän aloitan kaurapuurolla.

    • lihapäätruikuttaa

      Taitaa matematiikan alkeet olla lihapäillä hukassa. Vai onkohan kolesteroli jo tukkinut verisuonet etteivät ymmärrä että vaikka ihminen matkustelisikin hän silti kuluttaa vähemmän luontoa kuin jos matkustelisi sekä söisi lihaa.

      Aika paljon muutenkin tuntuu lihansyöjät meuhkaavan näillä kasvisruokapalstoilla. Ja jotkut heistä vielä kehtaavat väittää että vegaanit ovat aktiivisimmin tuomassa omia ruokatottumuksiansa esille.

      • Ihanmitätekee

        Se on ihan sama mille ruokavaliolle meet on aina valittamista ja kritisointia hiilijalan jäljestä. Alko sitä vegaaniksi tai vaikkapa vegetaristiseks tai sekasyöjäks aina on jtn negatiivist sanottavaa. En tiedä pitäskö vaa olla syömättä ja lentämättä niin ei koituis koko hiilijalan jälkeäkään:) no sitä kautta olen ehkä sitä nopeammin jollain teholla tai hauta kuopassa pahimmassa tapauksessa


    • Näinkin

      Täytyyhän ihmisen syödä. Eiköhän muovimeressä kasvatetut tomaatit ja kurkut kuluta luontoa paljon. Samoin riisinviljely, koska vettä tarvitaan mahdottomasti riisinkasvatuksessa. Polkupyöräily ei saastuta luontoa....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5510
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3527
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1652
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      205
      1624
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      77
      1087
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1078
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      809
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      808
    Aihe