Tässä tulee ohjeita makeisten kotona valmistamiseen. Olen kerännyt ohjeet eri lähteistä ja kaikkia en ole ehtinyt testaamaan, joten kun valmistatte näitä saa palstalle vapaasti lisätä omia neuvoja ja huomioita.
Olen tehnyt ohjeet alunperin vegaanisiksi, mutta niistä saa ihan tavallisia, kun käytätte lehmän maitoa, voita, maitokermaa ja kananmunia.
Käytän itse aina makeisvuokia, joita saa esim. Tiimarista ja muistakin ihan ruokakaupoista.
Itse en jaksa yleensä ohjeiden mukaan kaulita ja vaikka mitä noita taikinoita, vaan kaadan ne aina mahdollisuuden mukaan suoraan makeisvuokiin jäähtymään.
Makuesanssien vegaanisuudesta en ole varma, mutta ne voit korvata myös luonnon aineilla. Ruokakaupoista saa useita esansseja ja mitä ei sieltä löydy, niin saa apteekista esim. piparminttuöljyä ja anisöljyä.
Säilytän kaiken pakastimessa, mutta periaatteessa jääkaappi säilytys kyllä riittää ja monissa tapauksissa jopa ihan vain suljettu purkki.
Dajm
1/2 dl jauhettuja manteleita tai pähkinöitä
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl keijua tai muuta maidotonta leivontamargariinia
2 rkl siirappia
1 dl sokeria
1 rkl kaakaojauhetta
175 g tummaa suklaata
Sekoita suklaata lukuunottamatta kaikki aineet kattilassa ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 10-15 minuuttia. Kaada seos öljytylle leivinpaperille. Pane päälle toinen leivinpaperi ja kaulitse seos noin 20 cm x 20 cm levyksi. Anna jähmettyä noin 10 minuuttia. Sulata suklaa vesihauteessa ja levitä se jäähtyneen massan päälle. Anna suklaan jähmettyä kunnolla ennen paloittelua.
Fudge
4.5 dl sokeria
2.5 dl kaurakermaa
50g keijua tai muuta maidotonta leivontamargariinia
1 tl etikkaa
* 1.5 ml haluamaasi esanssia (tarkista maku ja lisää tarvittaessa) tai luultavasti esim. vaniljasokerikin käy
Sekoita sokeri ja mahdollinen esanssi isossa kattilassa (n. 3 l), lisää muut aineet ja anna seoksen kuumeta hiljalleen. Kun seos alkaa kuplia, vähennä lämpöä sillä massa palaa helposti. Sekoittele harvakseltaan ja anna olla lämmöllä kunnes seoksen lämpötila on 118 C. Jäähdytä massa astiassa, joka seisoo vadissa. Vatiin kannattaa laittaa kylmää vettä ja jäitä, jos mahdollista. Sekoita koko ajan kunnes massa alkaa paksuta pohjasta. Anna viiletä 75 C:n. Vatkaa massaa vatkaimella vähintään 5 minuuttia, eli kunnes massa on 50 C. Lisää esanssia tarvittaessa. Massa vaalenee ja sakenee edelleen. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja laita kylmään yön yli. Myöhempää irrottamista helpottaaksesi voit sivellä miedonmakuista öljyä leivinpaperille. Öljy ei saa valua, eli hyvin vähäinen määrä riittää. Kun massa on ollut yön yli jääkaapissa paloittele fudge haluamasi kokoisiin paloihin ja anna kuivua n. 2 h. Säilytä palat muovikelmuun käärittynä tiiviissä astiassa jääkaapissa. Säilyy n. 3-4 viikkoa.
Helpot mantelimakeiset
200 g kuorittuja manteleita
4 dl kidesokeria
Kaada sokeri kuivaan, kuumaan valurautapannuun. Kun sokeri alkaa sulaa, lisää joukkoon mantelit. Anna sokerin saada hieman paahteista väriä, varo polttamasta. Ota pannu liedeltä ja lusikoi mantelit tötteröihin tai paperisiin karamellivuokiin annosmakeisiksi.
KAHVIKARAMELLIT
250 gr jauhettua kahvia
5 dl vettä
650 gr sokeria
1,5 dl kaurakermaa
Kiehauta kahvi vedessä, siivilöi vesi kulhoon.
Lisää sokeri ja kerma ja keitä seosta, kunnes se sakenee.
Kaada voidellulle pellille ja leikkaa jäähtyneenä neliöiksi
Kermatoffeet
2 dl kaurakermaa
2 dl sokeria
1 tl keijua tai muuta maidotonta leivontamargariinia
Valitse toffeisiin kerma, jonka päiväys on mahdollisimman lähellä "parasta ennen"-päiväystä. Ihan tuoreesta kermasta toffeiden valmistus kestää kauemmin. Mittaa kattilaan kerma ja sokeri. Sekoittele seosta ja keitä napakalla lämmöllä noin 40 minuuttia. Vahdi, ettei seos kuohu yli. Kokeile toffeen sakeutta tipauttamalla kuumaa seosta pieneen kulhoon tai lautaselle, jossa on kylmää vettä. Jos voit pyöritellä seoksesta sormin pallon, toffee on valmista. Sekoita valmiin toffeen joukkoon vielä voinokare. Vuoraa 8 dl:n alumiinifoliovuoka leivinpaperilla ja kaada kuuma toffeemassa vuokaan tai jaa suoraan esim. paperisiin karamellivuokiin. Ripottele heti pinnalle Jäähdytä viileässä.
Mehujää
4 dl vettä
3 dl sokeria
4 dl pakastettua marjasosetta (esim. mansikkasosetta tai 8 dl mansikoita)
keitä vesi ja sokeri lankailevaksi, jäähdytä
sekoita sulanut marjasose (tai soseutetut marjat)ja sokeriliemi ja annostele mehujää suoraan 21/2 dl pakasterasioihin tai valmista se suoraan pakastuksen kestävään astiaan (esim. muovinen jäätelörasia 11/2 l;pakastusvara nesteelle),pakasta
vatkaa seosta muutaman kerran jäätymisen aikana, kunnes seos on paksua jäätynyttä massaa
annostele mehujää jäätelökauhalla tai lusikalla tarjoiluastioihin tai kumoa tarjolle suoraan annosrasiasta
Karamellisiirappi
3 rkl sokeria
1 rkl siirappia
2 rkl vettä
Paahda sokeri kevyesti kattilassa.
Lisää vesi varovasti paahtuneeseen sokeriin (Varoitus: kuuma sokeri roiskuu helposti, kun vesi lisätään siihen).
Lisää lopuksi siirappi seokseen.
KAURA-KOOKOSPALLOT
0,5 dl keijua tai muuta maidotonta leivontamargariinia sulatettuna
3/4 dl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
1,5 dl kookoshiutaleita
0,5 dl kaakaojauhetta
1 munan korvaus soijajauholla ja vedellä
2 tl vanilliinisokeria
pinnalle kookoshiutaleita
Mittaa sulatetun ja jäähtyneen voin joukkoon kaikki muut ainekset.
Sekoita tasaiseksi ja pyörittele massasta käsin palloja.
Kierittele pallot kookoshiutaleissa ja pane kylmään kovettumaan.
Kinuskikastike
2 dl kaurakermaa
2 dl fariinisokeria
nokare keijua tai muuta maidotonta leivontamargariinia
Mittaa kerma ja sokeri kattilaan. Keitä hiljalleen koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee. Sekoita joukkoon pikku nokare margariinia.
Kookospusut
n. 12 kpl
100g keijua tai muuta maidotonta leivontamargariinia
3/4 dl pölysokeria
2 tl vaniljasokeria,
3 dl kookoshiutaleita,
tummaa suklaata
ja lisäksi 0,5 dl kookoshiutaleita koristeluun.
Vatkaa margriini, sokeri ja vaniljasokeri kuohkaksi vaahdoksi. Lisää kookoshiutaleet kevyesti käännellen. Anna massan viieltä mahdollisimman kylmäksi. Muotoile massasta palloja ja laita pallot vuokaan tai reunallisen astiaan vieri viereen, pienin välein. Jäähdytä uudelleen, jotta pallot ovat mahdollisimman kylmiä. Sulata suklaa vesihauteessa. Kaada sulaa suklaata pallojen päälle varoen tai upota pallot kokonaan suklaaseen. Kun suklaa on melkein jähmettynyt, ota pallot lusikalla pieniin muffinssipaperivuokiin ja ripottele päälle kookoshiutaleita.
Marmeladit
1 dl sokeria
8 tl pektiiniä (en ole varma onko tämä vegaanista)
4 dl sokeria
3 dl rypälesokeria
2.5 dl kylmää vettä
1½ tl sitruunahappoa
makuesanssia tarpeen mukaan
Kuumenna vesi lähes kiehumapisteeseen. Lisää sokeri ja rypälesokeri. Anna kiehua hiljalleen jatkuvasti sekoittaen 15-20 minuuttia. Massan lämpötilan tulee kohota 120 asteeseen. Ota pois lämmöltä ja anna jäähtyä 100 asteeseen. Tämän jälkeen lisää sitruunahappo, väri ja esanssi. Valitse laakea astia, johon massa kaadetaan. Vuoraa massa reunoja myöten sokerilla (sivele astia öljyllä ja sokeroi). Sokeri estää massaa tarttumasta pintoihin. Kaada massa sokeroituun astiaan ja anna jäähtyä 8 tuntia. Kun leikkaat marmeladia, käytä öljyttyä veistä tai muottia. Lopuksi voit niin halutessasi kieritellä marmeladipalat sokerissa ( valmis marmeladi on tahmeaa). Säilytä marmeladipalat ilmatiiviissä astiassa. Säilyy n. 2 kk. HUOM! 100-120 asteinen sokerimassa polttaa ihon. Noudata varovaisuutta ja suojaa kädet ja silmät roiskeilta.
Marsipaanimassa
Moneen makeiseen kuuluu marsipaanimassa. Tämä ohje on helppo ja marsipaani maistuu todella hyvältä!
Tarvitset:
200g kuorettomia manteleita tai mantelijauhoa,
2 dl pölysokeria,
3 tl sitruunamehua,
1 valkuainen korvataan soijajauholla ja vedellä
Jauha manteli hienoksi, sekoita pölysokeri ja jauha edelleen. Lisää pyörivään massaan sitruunamehu ja valkuainen eli tässä tapauksessa soijavesi seos. Jos teet massan käsin, sekoita koko ajan. Massa on valmista kun se on notkeaa ja sitkeää. Massaa voi työstää torttutaikinan tapaan käsin.
MUROSUKLAA
250 gr kookosrasvaa
250 gr tomusokeria
125 gr kaakaojauhetta
250 gr riisimuroja
Sulata kookosrasva.
Sekoita keskenään tomusokeri, kaakaojauhe ja riisimurot.
Sekoita kookosrasva kuiva-aineisiin.
Nostele seosta pieniin paperivuokiin. Anna kovettua kylmässä
NEKUT
2 dl kaurakermaa
2 dl sokeria
2 dl siirappi
1/2 dl korppujauhoja
1 dl mantelirouhetta
2 rkl keijua tai muuta maidotonta leivontamargariinia
Mittaa kerma, sokeri ja siirappi paksupohjaiseen teräskattilaan.
Keitä aineksia koko ajan pohjia myöten sekoittaen, kunnes seos alkaa tulla paksuksi.
Massa on valmista, kun kylmään veteen tiputettu tippa pysyy koossa ja siitä saa muovailtua sormien välissä pallon.
Lisää massaan sitten korppujauhot ja mantelirouhe sekä lopuksi voi ja sekoita kunnolla.
Kaada kuuma massa pieniin vekattuihin karkkivuokiin tai leivinpaperista käärittyihin tötteröihin, jotka voi asetella pystyyn lumella täytettyyn astiaan.
Nekuista syntyy aitoja tikkunekkuja, kun laitat vielä hammastikun pystyyn tötteröön
Nopeat mantelipallot
(20 annosta)
3 rkl vehnäjauhoja
4 rkl sokeria
1 rkl kaakaojauhetta
1/2 dl mantelirouhetta
3 rkl Pirkka-vaahterasiirappia
2 rkl (n. 30 g) keijua tai muuta maidotonta leivontamargariinia
Sekoita vehnäjauhot, sokeri, kaakaojauhe ja mantelirouhe keskenään mikroaaltouunin kestävässä korkeareunaisessa kulhossa. Lisää vaahterasiirappi ja pehmeä rasva. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kuumenna mikrossa ilman kantta täydellä teholla (600 W) 2 minuuttia. Sekoita seos tasaiseksi. Kaada seos leivinpaperille, jaa jäähtyneenä ruutuihin ja pyörittele käsin palloiksi. Säilytä kylmässä.
Perusmakeiset & polkkakarkit
0,75 dl vettä
350 g sokeria
80 g rypälesokeria
makuesanssia ( esim. sitruuna tai vanilja) Vaniljatankokin käy varmasti
Sekoita perusaineet kattilassa. Anna massan kiehua hiljaa kuplien n. 5 min. Jäähdytä hieman, jotta massa ei ole kiehuvan kuumaa. Kaada massa teflonalustalle (teflonmatto) tai öljytylle leivinpaperille (laita painot paperien nurkkiin estämään paperin liikkumista myöhemmin). Ota kaksi muovista läpyskää ja nostele/kasaa massaa reunoista keskustaan kohti. Kun massa on viilennyt sen verran, että siihen kärsii koskea käsin, jaa massa pariin erään. Rullaa mahdollisimman nopeasti erä massaa pötköksi ja ala leikkaamaan siitä sopivia namupaloja saksilla. Laita namut irrallaan toisistaan erilliselle leivinpaperille. Ole mahdollisimman nopea toistaessasi muiden massaerien muotoilua ja leikkaamista, sillä massa tiivistyy ja jähmettyy. Makeiset kannattaa siis tehdä kahdessa erässä. Kun makeiset ovat jähmettyneet ne kuivuvat eivätkä enää ole niin tahmeita, joten ne voidaan pakata. Säilyvät hyvin ilmatiiviissä pakkauksessa.
Polkkakarkkeja tehdään tekemällä 1 valkoinen ja 1 punainen massa. Massat laitetaan päällekäin, rullataan pätköksi ja leikataan. Käytä makuaineena piparminttuesanssia.
Piparminttupastillit
4 dl (225 g) tomusokeria
1/2 dl vettä
pari tippaa etikkaa
1/3 - 1/2 tl piparminttuöljyä
tummaa suklaata
Sekoita vesi, tomusokeri ja etikka pinnoitetussa kattilassa. Keitä muutama minuutti. Ota sakea seos liedeltä ja mausta piparminttuöljyllä. Lusikoi seos heti leivinpaperille pieniksi napeiksi, sillä se jähmettyy nopeasti. Koristele piparminttupastillit sulatetulla taloussuklaalla.
Porkkana-kookoshalva
500 g porkkanoita raastettuna
2 rkl öljyä tai margariinia
1 dl sokeria
1 dl kookosmaitoa
2 tl kardemummaa
1 dl korintteja tai rusinoita
1 dl mantelijauhetta tai –rouhetta
Koristeluun:
pistaasipähkinöitä
Kuori ja raasta porkkanat.
Kuumenna rasva kattilassa ja kypsennä porkkanaraastetta paksupohjaisessa kattilassa, kunnes neste on haihtunut ja raaste saanut hieman väriä.
Lisää sokeri, maito, kardemumma, korintit sekä mantelijauhe. Keitä noin 15 minuuttia usein sekoitellen, kunnes seos sakenee puuromaiseksi.
Tarjoa jäähdytettynä jälkiruokana esim. jäätelön, tai teen kanssa.
PÄHKINÄ TRYFFELIT
1 dl hasselpähkinöitä
100gr tummaa suklaata
1 dl tomusokeria
50 gr keijua tai muuta maidotonta leivontamargariinia
2 rkl kaakaojauhetta
Valmistus
Jauha pähkinät ja taloussuklaa tai hienonna ne teholeikkurissa.
Lisää sokeri, kaakaojauhe ja pehmeä voi.
Sekoita. Pyöritä massasta käsin pallosia ja anna niiden jähmettyä jääkaapissa.
Kierittele kaakaojauheessa tai kuorruta vesihauteessa sulatetulla suklaalla
RIISISUKLAA
125 gr kookosrasvaa
2,5 dl tomusokeria
1 dl kaakaojauhetta
7 dl riisimuroja
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
Sulata kookosrasva.
Sekoita hieman jäähtyneeseen rasvaan muut ainekset.
Nostele seoksesta kahdella lusikalla nokareita leivinpaperin päälle.
Anna kovettua kylmässä
RUSINASUKLAAPALAT
100 gr tummaa suklaata
25 gr kookosrasvaa
1 dl rusinoita
1 dl hasselpähkinärouhetta
Pane suklaapalat ja kookosrasva kuumuutta kestävään kulhoon.
Pane kulho vesikattilaan ja kuumenna sitä niin kauan, että suklaa ja rasva sulavat.
Ota kulho pois kattilasta ja lisää suklaan ja kookosrasvan joukkoon rusinat ja pähkinärouhe puuhaarukalla sekoittaen.
Kaada suklaamassa voipaperille ja anna kohmettua kylmässä.
Leikkaa terävällä veitsellä paloiksi
TOFFEE
2 dl kaurakermaa
2 dl sokeria
0,5 dl vaaleaa siirappia
1 rkl kaakaojauhetta
25 rkl keijua tai muuta maidotonta leivontamargariinia
Laita ainekset kattilaan
keitä kasaan sekoittaen kokoajan
hämmennetään koko ajan jotta väri pysyy tasaisena
kaadetaan leivinpaperin päälle.
Jäähdyttyään kolautetaan palasiksi.
SUKLAASUUKOT
4 dl pölysokeria
1 dl vettä
½ tl etikkaa
3-4 tippaa piparminttuöljyä
50 g tummaa suklaata
Keitä sokeria, vettä ja etikkaa pienessä kattilassa, kunnes pisara hieman jäähtynyttä lientä tuntuu venyvän lankamaisia rihmoina sormien välissä.
Kaada liemi kulhoon, lisää piparminttuöljy ja sekoita haarukalla sakeaksi.
Levitä massa nokareiksi leivinpaperille. Jos se kovettuu kesken työn, saat sen notkeaksi kuumassa vesihauteessa.
Anna nokareiden kovettua.
Sulata suklaa vesihauteessa ja pane pisara sulaa suklaata jokaisen minttunapin pinnalle.
Pakkaa kovettuneet makeiset tiiviiseen tölkkiin.
SUKLAAMAKEISET
1½ dl sokeria
1 dl siirappia
100 g tummaa suklaata
1 rkl vaniljasokeria
1 dl tomusokeria
60-100 g manteleita, osa jauhettuna ja osa rouhittuna
2 rkl keijua tai muuta maidotonta leivontamargariinia
Rouhi suklaa.
Sekoita sokeri, siirappi ja suklaarouhe paksupohjaisessa kattilassa.
Kiehauta seos, vähennä lämpöä ja keitä noin 20 minuuttia kunnes seos on puuromaista.
Heiluttele kattilaa välillä, mutta älä sekoita liikaa, ettei seos paakkuunnu.
Seos on sopivan sakeaa, kun muutama pisara jähmettyy kylmässä teelusikassa.
Ota kattila liedeltä.
Lisää vaniljasokeri, tomusokeri, mantelit ja voi. Sekoita voimakkaasti.
Kaada seos öljyttyyn vuokaan (15 cm x 25 cm).
Leikkaa jähmettynyt levy neliöiksi.
Aika vain parantaa makeisten makua
SUKLAAKIERTEET
100g tummaa suklaata
1 tl keijua tai muuta maidotonta leivontamargariinia
Valmistus
Suklata suklaa ja voi vesihauteessa tai mikroaaltouunissa.
Levitä seos ohueksi levyksi leivinpaperin päälle.
Leikkaa jähmettynyt levy noin 5 cm:n levyisiksi suikaleiksi.
Työnnä suorapäisellä lastalla suikaleet rulliksi.
Tässä tulee sitten oikein vanhojen hyvin perinteisten makeisten ohjeita:
Ihan ensin sinun täytyy suojata se pöytä, jolle aiot tyhjät makeisvuoat asetella. Karkkikeitokset on nimittäin niin tahmaisia, että valuvan massan irroittelu esim. tiskipöydästä on tosi työlästä!
Suojaksi käy voipaperi, leivinpaperi tai vaikka sanomalehti ja sen päälle asettelet tyhjät makeisvuoat, joihin sitten jaat valmiin keitoksen.
Peruskaramellit:
2dl sokeria
0,75 dl vettä
Laita aineet kattilaan ja keitä seosta sekoitellen aika isolla lämmöllä n. 10 min. tai vähän vähemmän. Seos on valmista, kun tipautat sitä pisaran kylmään veteen ja pisara jähmettyy niin, että kykenet sen nostamaan pois kylmästä vedestä.
Ota seos levyltä ja jaa se makeisvuokiin jäähtymään.
Suklaakarkit:
Sulata 50g tummaa suklaata ja laita se sivuun odottamaan. Keitä peruskaramellien ohjeella sokeri-vesi seos valmiiksi ja lisää siihen sula suklaa. Kiehauta ja jaa vuokiin jäähtymään.
Hunajamakeiset:
Keitä peruskaramellien ohjeella sokeri-vesi seos valmiiksi ja lisää siihen hunaja. Jaa vuokiin jäähtymään. Nämä ovat hyviä yskänpastilleja.
Inkiväärimakeiset:
Keitä peruskaramellien ohjeella sokeri-vesi seos valmiiksi ja lisää siihen yksi ruokalusikallinen jauhettua inkivääriä. Kiehauta ja jaa vuokiin jäähtymään. Nämä helpottavat kurkkukipua.
Nougat-makeiset:
Keitä peruskaramellien ohjeella sokeri-vesi seos valmiiksi ja lisää siihen 50g mantelirouhetta. Kiehauta ja jaa vuokiin jäähtymään.
Vaniljakaramellit:
Laita perusohjeen aineet kattilaan ja lisää noin 5 min. kuluttua kiehumisen alettua seokseen halkaistun vaniljatangon puolikas. Keitä vielä seos valmiiksi ja jaa vuokiin jäähtymään.
Viimeiseksi vielä makeisia, jotka eivät ole suomalaista alkuperää:
Pekaanitoffeet
150g leivontamargariinia
2 ½ dl sokeria
2 ½ dl fariinisokeria
1dl kaurakermaa
2 ½ dl kauramaitoa
4dl rouhittuja tai halkaistuja pekaanipähkinöitä
2 rkl vaniljasokeria
Sulata margariini, sokeri, fariinisokeri ja kerma kattilassa.
Kiehauta seos korkealla lämmöllä koko ajan sekoittaen.
Lisää maito ja keitä vielä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen.
Laske lämpötilaa ja keitä vielä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen.
Lisää vaniljasokeri ja pähkinät.
Sekoita edelleen ja keitä vielä 15-20 minuuttia.
Nosta kattila lämmöltä ja jaa makeisvuokiin jäähtymään.
Pähkinämakeiset
2,5 dl sokeria
1,25 dl vaaleaa siirappia
1,25 dl vettä
2,5 dl suolattuja pähkinöitä
1 rkl leivontamargariinia
1tl vaniljasokeria
1 tl ruokasoodaa
Sekoita sokeri, siirappi ja vesi kattilassa, ja kuumenna keskilämmöllä. Sekoita koko ajan kunnes sokeri sulaa kokonaan. Lisää lämpöä ja anna seoksen kiehahtaa.
Palauta lämpö takaisin keskilämmölle ja keitä seosta noin 20 minuuttia tai hiukan vähemmän. Nosta kattila liedeltä ja sekoita siihen pähkinät ja margariini, vaniljasokeri ja sooda.
Jaa seos makeisvuokiin jäähtymään.
Suklaa-banaani ”jäätelö”
3dl pähkinärouhetta
200g tumma suklaata
6 banaania
Kuori banaanit ja leikkaa ne puoliksi. ( Siis, niin että saat kaksi banaanin päätyä.)
Levitä pähkinät lautaselle.
Sulata suklaa kattilassa ja nosta kattila pois lämmöltä.
Kasta banaanit haarukkaa apuna käyttäen suklaaseen ja kierittele ne sitten pähkinöissä. (Haarukan sijasta voit myös pistää puutikut banaanien päädystä sisään.)
Laita banaanit pakastusrasiaan ja laita ne pakastimeen. Anna banaanien pakastua siellä aivan täysin jäähän, ja sitten vain syöt jäätelön sijasta, joko lusikalla tai mikäli pistit banaanit tikkuihin, on sinulla nyt tikkujäätelöitä.
Vinkki! Jos kattilaan pääsee jotain tehdessä pohjaanpalamaan esim. maitoa, saa kattilan helposti puhtaaksi keittämällä siinä ruokasoodaa tai konetiskiainetta.
Paljon makeisten ohjeita
16
19682
Vastaukset
- Emilia
Suklaiset marengit
2 valkuaista
1 dl sokeria
1 tl sitruunamehua
9 palaa leivontasuklaata
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri vaahdotuksen aikana vähitellen joukkoon. Lisää myös sitruunamehu.
Paloittele suklaa ja sulata se mikroaaltouunissa. Yhdistä aineet, mutta älä sekoita. Nostele valkuaisvaahdosta ja suklaasta kahden lusikan avulla kekoja leivinpaperin päälle. Kuivata marengeiksi 100 asteesessa, vie noin 50 minuuttia.
Toffee rommisilla kirsikoilla
100g säilykekirsikoita
2 tl rommiesanssia tai rommia
2 1/2 dl kermaa
4 dl sokeria
50 g margariinia tai voita
1 dl siirappia
Puolita kirsikat ja kaada rommiesanssi puolikkaiden päälle kulhoon. Anna kirsikoiden maustua.
Mittaa kattilaan kerma, sokeri, voi ja siirappi. Keitä sekoitellen, kunnes seos saavuttaa 120 asteen lämpötilan. Ota kattila pois liedeltä ja laita 3-4 minuutiksi astiaan, jossa on kylmää vettä. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka leivinpaperilla ja sivele paperi pienellä määrällä öljyä.
Kun massa alkaa kattilan pohjassa selvästi saostua, ota kattila vesiastiasta. Vatkaa toffeeta sähkövatkaimella noin viisi minuuttia. Lisää joukkoon rommilla maustetut kirsikat ja kaada massa leivinpaperin päälle vuokaan. Anna kovettua kylmässä. Paloittele toffee tarjolle.
Vaahtokarkit
7 liivatetta
1 dl vettä
1 vaniljatanko
5 dl sokeria
1 dl vettä
2 valkuaista
tomusokeria
Laita liivatelehdet muutamaksi minuutiksi kylmään veteen likoamaan.
Kuumenna desilitra vettä ja liuota siihen kuivaksi puristetut liivatteet.
Mittaa toiseen kattilaan sokeri sekä desilitra vettä. Halkaise joukkoon vaniljatanko. Keitä lientä noin kymmenen minuutin ajan. Poista vaniljatanko.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi yleiskoneessa. Lisää koneen käydessä ensin liivateliemi ja sitten sokeriliemi. Anna koneen käydä vielä viitisen minuuttia.
Kumoa seos leivinpaperin päälle pienelle pellille ja nosta viileään hyytymään.
Leikkaa hyytynyt levy neliöiksi tai ota pienillä piparkakku- tai karkkimuoteilla kuvioita. Pyörittele palat tomusokerissa.- totoro
Kiitos ohjeista, hyvä kokoelma. Nyt onkin sitten aivan hillitön karkkihimo päällä...
- Kokki
No niitä reseptejä olikin paljon.
Kitios moisesta. Taidan ottaa talteen. - Karkkifani
Erittäin hyvän makuista olivat nuo vaahtokarkit, teen kyllä uudelleen, muita ohjeita en ole vielä ehtinyt kokeilemaan : )
- dopa
Kiehauta kahvi vedessä, siivilöi vesi kulhoon.
=keitä pannukahvia?- Emilia
Pannukahvia joo.
- Emilia
Olen laittanut uusia ohjeita tänne makeispalstalle lisää ohjeita otsakkeen alle..
- Cadu
TOFFEE
2 dl kaurakermaa
2 dl sokeria
0,5 dl vaaleaa siirappia
1 rkl kaakaojauhetta
25 rkl keijua tai muuta maidotonta leivontamargariinia
Laita ainekset kattilaan
keitä kasaan sekoittaen kokoajan
hämmennetään koko ajan jotta väri pysyy tasaisena
kaadetaan leivinpaperin päälle.
Jäähdyttyään kolautetaan palasiksi.
SIIS 25 rkl margariinia..??? Voiko pitää paikkansa vai kannattaisiko ilmoittaa eri mittana.- ---
Varmaankin 25 g.. :)
- Tikkunekun ohjeet tahtova
nii ois kiva tietää kun n näitä eri makusia tikkunekkuja kun esim karkkimix kaupasta saa kinuskin makuisia tikkunekkuja niin mitne sitten ohjeet poikkeavat? tämän haluisini tietää muita epäselvyyksiä ei ole :)
- -------
On paljon perempaa perusmakeisissa, jos korvaa veden esim:teellä.
- ohje kaurakarkeille?
Kiva kokoelma, voisin kokeilla nuista jotain :--) Mistäköhän saisin kaurakarkkien ohjeen? Ei oikein tunnu löytyvät netistä, oisko teillä mitään ohjetta niille, kun hukkasin omani...
- Kanelikarkki
Upeita ohjeita, miljoonat kiitokset!!
- pettavaan
kokeilin toffeeta, (aikasemmin en ole tehnyt, niin hiukan mietitytti oliko oikeanlaista)
mutta tosiaan ihan ripuksen laitoin vaniliinisokeria, ja tuli hyvää :) kiitos ohjeista, pitää kokeilla noita muitakin kun kerkii.. :) - särkyi
ihan hyviä ohjeita
- Nam nam!
Nami,tein noita tikkunekkuja oi että kun tuli hyviä mie kiiitän siuta Emilia nuista ihanista ohjeista etin tikkunekkujen ohjeita joka paikasta kiitos!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1072725Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302385Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen212280Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631021866- 1141610
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1671324Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2801149- 711024
- 801014
Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha178930