Salmiakin vaarallisuus?

Salmiakin terveysvaikutuksista tietoa etsiessäni törmäsin Tiede-lehden keskusteluihin, joissa joku kertoi rottakokeiden kautta ammoniumkloridin tappavan määrän olevan noin 1-1,5 g rotan painokiloa kohti. Ihmiseen suhteutettuna ja ottaen huomioon sallitun ammoniumkloridimäärän esimerkiksi makeisissa, tuo tarkottaisi palstan mukaan sitä, että noin kilo salmiakkia voisi noin 60 kg ihmiselle olla kohtalokas. (Jos kokeet rotilla nyt ovat verrattavissa ihmiseen (?)). Yksilölliset erot huomioiden tuo voi tarkoittaa siis pienempää tai suurempaa määrää salmiakkia nautittuna suun kautta ja kevyemmälle lapselle riittäisi jo paljon pienempi määrä. Voiko tämä olla mahdollista? Jostain nettilähteestä luin, että välitön tappava annostus ihmiselle on 40-50g puhdasta ammoniumkloridia. Samaan syssyyn suomenkielisistä lähteistä löytyy rauhoittelevaa tietoa siitä, että esimerkiksi karkeissa ammoniumkloridia on "vain" 70g/kg. Siis eihän tuo määrä missään nimessä ole vähän tuohon myrkyllisyyteen nähden! Olen aika pöyristynyt. Kysyisinkin nyt paremmin tietäviltä, kuinka ammoniumkloridi vaikuttaa. Olen kiinnostunut lähinnä siitä, voiko salmiakilla ehkä olla pidemmällä tähtäimellä näkyviä terveysvaikutuksia ihmiseen, vaikka sitä ei suuria määriä kerralla söisikään? Poislukien oireet (pahoinvointi, oksentelu, päänsärky - tämän kertoi netti) millainen on ammoniumkloridimyrkytys? Kuinka viiveellä se voi tulla ja onko se helppo todentaa juuri ammoniumkloridimyrkytykseksi vai sekoittuuko helpolla oireiden kautta johonkin muuhun vaivaan ? Sori, kaikki ei nyt liity just kemiaan, mutta eniveisen. Tietoa on netissä saatavilla asiasta todella hintsusti. Ja koska kaikista maailman maista salmiakkia syödään eniten Suomessa eikä Pohjoismaiden, Hollannin ja Saksan lisäksi oikein muualla, tällaisia tutkimuksia on ylipäätään vaikea löytää. Myös tämä tekee minut hieman epäluuloiseksi. Suomessa Salmiakin vaarallisuuskeskustelut on yleensä kytketty sen sisältämään lakritsiin ja lakritsan verenpainetta kohottavaan vaikutukseen. Tuo on pieni murhe mielestäni ammoniumkloridin kaltaisen tappavan myrkyn rinnalla.

Aloin vähän epäillä asiaa erään sairaalareissuni jälkeen. Jouduin muutama vuosi sitten sairaalaan viikoksi ulkomaanmatkan jälkeen. Virallista syytä sille, että maksa-arvoni vetelivät kahdessasadassa, ei koskaan saatu. Diagnoosi oli verenmyrkytys, ja kyllä, verestä löytyi bakteerikin. Silti minulle jäi tunne, että liialla salmiakin syönnillä saattoi olla osuutta asiaan. Vedin aivan överiksi ja vedin päivän aikana noin puoli kiloa salmiakkia, koska minulla oli ollut tätä herkkua maailmalla niin kova ikävä. Ei ole mahdotonta syödä suuria määriä salmiakkia kerralla, tästä syystä olen hyvin järkyttynyt näistä netistä onkimistani tiedonmurusista.

Lopuksi vielä keskustelupalstalta kopioimani kommentti tyypiltä, joka ilmeisesti on ostanut apteekista tms. puhdasta ammoniumkloridia ja kummastelee käyttöturvallisuustiedotetta:

"Sinänsä tuo käyttöturvallisuustiedotte on hauska, että tuon mukaan pienikin annos aiheuttaa myrkytyksen joka ei pidä paikkaansa. Jos pitäisi niin miksi elintarvikkeissa jne.. tuota käytetään? "

Niinpä: miksi? Löysinpä vielä sellaisenkin tiedon, että salmiakin käyttöä ollaan ajettu rajoitettavaksi EU:ssa 3 g/kg määrään nykyisestä 70 g/kg ammoniumkloridin myrkyllisyyden vuoksi. Oltiin EU:sta mitä mieltä tahansa, niin kyllä tuollainen heitto minusta jostain jotain kertoo. Otetaan vielä huomioon se, ettei muun maailman intresseissä Euroopan ulkopuolella ole tehdä tällaisia kieltoja tai aiheeseen liittyviä tutkimuksia yksinkertaisesti siitäkään syystä, että SALMIAKKIA EI MUUALLA NAUTITA ELINTARVIKKEENA. Euroopan sisälläkin uskoisin Suomen olevan muista käyttömaista aika isolla keulalla edellä. En pidä salaliittoteorioista noin niinku yleensä, mutta tässä on jotain, mikä häiritsee minua. Voi olla, että olen huolestunut turhasta ja etenkin voi olla, että vetänyt liian pitkälle nuo omat kokemukseni, mutta silti. Olisin kiinnostunut kuulemaan esimerkiksi kemian, biologian ja lääketieteen alan tyyppien näkemyksiä?
Ilmianna
Jaa

3 Vastausta


Salmiakki on valkoista, mutta siihen lisätään salmiakkimakeisen ominaisen mustan värin tuovaa lääkehiiltä. Hiili sisältää syöpää aiheuttavia ja jopa terveydelle haitallisia PAH-yhdisteitä, joita on myös runsaasti muumuassa ruskistetuissa, käristetyissä ja paistetuissa ruuissa. Itse suosittelisin välttämään PAH-yhdisteitä niin hyvin kuin suinkin on mahdolkista ja kieltäytyä kohteliaasti jos joku vaikka tarjoaa grillattua ruokaa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Lisää lääkehiilestä:
Lääkehiilen tarkoitus on estää myrkyllisten aineiden imeytyminen mahalaukusta sitoutumalla niihin.
-HUS

www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/myrkytystietokeskus/Sivut/Laakehiilenantaminen.aspx
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Se on lievä myrkky siinä missä moni muukin elintarvike.
Jonkinlainen nyrkkisääntö lienee, että jos makeisesta on yli 10% puhdasta salmiakkia, niin
kannattaa jättää ostamatta. (Asiantuntijat korjatkaa jos puhun puutaheinää) Mutta ne parhaat
karkit ovat niitä, joissa on paljon salmiakkia - siis omasta mielestäni vain... No, näitä "myrkkyjä"
on nykyään "lehtien" ja "uutisten" ja "asiantuntijoiden" mukaan hieman joka ostoksessa.
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Salmiakin vaarallisuus?

Salmiakin terveysvaikutuksista tietoa etsiessäni törmäsin Tiede-lehden keskusteluihin, joissa joku kertoi rottakokeiden kautta ammoniumkloridin tappavan määrän olevan noin 1-1,5 g rotan painokiloa kohti. Ihmiseen suhteutettuna ja ottaen huomioon sallitun ammoniumkloridimäärän esimerkiksi makeisissa, tuo tarkottaisi palstan mukaan sitä, että noin kilo salmiakkia voisi noin 60 kg ihmiselle olla kohtalokas. (Jos kokeet rotilla nyt ovat verrattavissa ihmiseen (?)). Yksilölliset erot huomioiden tuo voi tarkoittaa siis pienempää tai suurempaa määrää salmiakkia nautittuna suun kautta ja kevyemmälle lapselle riittäisi jo paljon pienempi määrä. Voiko tämä olla mahdollista? Jostain nettilähteestä luin, että välitön tappava annostus ihmiselle on 40-50g puhdasta ammoniumkloridia. Samaan syssyyn suomenkielisistä lähteistä löytyy rauhoittelevaa tietoa siitä, että esimerkiksi karkeissa ammoniumkloridia on "vain" 70g/kg. Siis eihän tuo määrä missään nimessä ole vähän tuohon myrkyllisyyteen nähden! Olen aika pöyristynyt. Kysyisinkin nyt paremmin tietäviltä, kuinka ammoniumkloridi vaikuttaa. Olen kiinnostunut lähinnä siitä, voiko salmiakilla ehkä olla pidemmällä tähtäimellä näkyviä terveysvaikutuksia ihmiseen, vaikka sitä ei suuria määriä kerralla söisikään? Poislukien oireet (pahoinvointi, oksentelu, päänsärky - tämän kertoi netti) millainen on ammoniumkloridimyrkytys? Kuinka viiveellä se voi tulla ja onko se helppo todentaa juuri ammoniumkloridimyrkytykseksi vai sekoittuuko helpolla oireiden kautta johonkin muuhun vaivaan ? Sori, kaikki ei nyt liity just kemiaan, mutta eniveisen. Tietoa on netissä saatavilla asiasta todella hintsusti. Ja koska kaikista maailman maista salmiakkia syödään eniten Suomessa eikä Pohjoismaiden, Hollannin ja Saksan lisäksi oikein muualla, tällaisia tutkimuksia on ylipäätään vaikea löytää. Myös tämä tekee minut hieman epäluuloiseksi. Suomessa Salmiakin vaarallisuuskeskustelut on yleensä kytketty sen sisältämään lakritsiin ja lakritsan verenpainetta kohottavaan vaikutukseen. Tuo on pieni murhe mielestäni ammoniumkloridin kaltaisen tappavan myrkyn rinnalla.

Aloin vähän epäillä asiaa erään sairaalareissuni jälkeen. Jouduin muutama vuosi sitten sairaalaan viikoksi ulkomaanmatkan jälkeen. Virallista syytä sille, että maksa-arvoni vetelivät kahdessasadassa, ei koskaan saatu. Diagnoosi oli verenmyrkytys, ja kyllä, verestä löytyi bakteerikin. Silti minulle jäi tunne, että liialla salmiakin syönnillä saattoi olla osuutta asiaan. Vedin aivan överiksi ja vedin päivän aikana noin puoli kiloa salmiakkia, koska minulla oli ollut tätä herkkua maailmalla niin kova ikävä. Ei ole mahdotonta syödä suuria määriä salmiakkia kerralla, tästä syystä olen hyvin järkyttynyt näistä netistä onkimistani tiedonmurusista.

Lopuksi vielä keskustelupalstalta kopioimani kommentti tyypiltä, joka ilmeisesti on ostanut apteekista tms. puhdasta ammoniumkloridia ja kummastelee käyttöturvallisuustiedotetta:

"Sinänsä tuo käyttöturvallisuustiedotte on hauska, että tuon mukaan pienikin annos aiheuttaa myrkytyksen joka ei pidä paikkaansa. Jos pitäisi niin miksi elintarvikkeissa jne.. tuota käytetään? "

Niinpä: miksi? Löysinpä vielä sellaisenkin tiedon, että salmiakin käyttöä ollaan ajettu rajoitettavaksi EU:ssa 3 g/kg määrään nykyisestä 70 g/kg ammoniumkloridin myrkyllisyyden vuoksi. Oltiin EU:sta mitä mieltä tahansa, niin kyllä tuollainen heitto minusta jostain jotain kertoo. Otetaan vielä huomioon se, ettei muun maailman intresseissä Euroopan ulkopuolella ole tehdä tällaisia kieltoja tai aiheeseen liittyviä tutkimuksia yksinkertaisesti siitäkään syystä, että SALMIAKKIA EI MUUALLA NAUTITA ELINTARVIKKEENA. Euroopan sisälläkin uskoisin Suomen olevan muista käyttömaista aika isolla keulalla edellä. En pidä salaliittoteorioista noin niinku yleensä, mutta tässä on jotain, mikä häiritsee minua. Voi olla, että olen huolestunut turhasta ja etenkin voi olla, että vetänyt liian pitkälle nuo omat kokemukseni, mutta silti. Olisin kiinnostunut kuulemaan esimerkiksi kemian, biologian ja lääketieteen alan tyyppien näkemyksiä?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta