Salmiakin terveysvaikutuksista tietoa etsiessäni törmäsin Tiede-lehden keskusteluihin, joissa joku kertoi rottakokeiden kautta ammoniumkloridin tappavan määrän olevan noin 1-1,5 g rotan painokiloa kohti. Ihmiseen suhteutettuna ja ottaen huomioon sallitun ammoniumkloridimäärän esimerkiksi makeisissa, tuo tarkottaisi palstan mukaan sitä, että noin kilo salmiakkia voisi noin 60 kg ihmiselle olla kohtalokas. (Jos kokeet rotilla nyt ovat verrattavissa ihmiseen (?)). Yksilölliset erot huomioiden tuo voi tarkoittaa siis pienempää tai suurempaa määrää salmiakkia nautittuna suun kautta ja kevyemmälle lapselle riittäisi jo paljon pienempi määrä. Voiko tämä olla mahdollista? Jostain nettilähteestä luin, että välitön tappava annostus ihmiselle on 40-50g puhdasta ammoniumkloridia. Samaan syssyyn suomenkielisistä lähteistä löytyy rauhoittelevaa tietoa siitä, että esimerkiksi karkeissa ammoniumkloridia on "vain" 70g/kg. Siis eihän tuo määrä missään nimessä ole vähän tuohon myrkyllisyyteen nähden! Olen aika pöyristynyt. Kysyisinkin nyt paremmin tietäviltä, kuinka ammoniumkloridi vaikuttaa. Olen kiinnostunut lähinnä siitä, voiko salmiakilla ehkä olla pidemmällä tähtäimellä näkyviä terveysvaikutuksia ihmiseen, vaikka sitä ei suuria määriä kerralla söisikään? Poislukien oireet (pahoinvointi, oksentelu, päänsärky - tämän kertoi netti) millainen on ammoniumkloridimyrkytys? Kuinka viiveellä se voi tulla ja onko se helppo todentaa juuri ammoniumkloridimyrkytykseksi vai sekoittuuko helpolla oireiden kautta johonkin muuhun vaivaan ? Sori, kaikki ei nyt liity just kemiaan, mutta eniveisen. Tietoa on netissä saatavilla asiasta todella hintsusti. Ja koska kaikista maailman maista salmiakkia syödään eniten Suomessa eikä Pohjoismaiden, Hollannin ja Saksan lisäksi oikein muualla, tällaisia tutkimuksia on ylipäätään vaikea löytää. Myös tämä tekee minut hieman epäluuloiseksi. Suomessa Salmiakin vaarallisuuskeskustelut on yleensä kytketty sen sisältämään lakritsiin ja lakritsan verenpainetta kohottavaan vaikutukseen. Tuo on pieni murhe mielestäni ammoniumkloridin kaltaisen tappavan myrkyn rinnalla.
Aloin vähän epäillä asiaa erään sairaalareissuni jälkeen. Jouduin muutama vuosi sitten sairaalaan viikoksi ulkomaanmatkan jälkeen. Virallista syytä sille, että maksa-arvoni vetelivät kahdessasadassa, ei koskaan saatu. Diagnoosi oli verenmyrkytys, ja kyllä, verestä löytyi bakteerikin. Silti minulle jäi tunne, että liialla salmiakin syönnillä saattoi olla osuutta asiaan. Vedin aivan överiksi ja vedin päivän aikana noin puoli kiloa salmiakkia, koska minulla oli ollut tätä herkkua maailmalla niin kova ikävä. Ei ole mahdotonta syödä suuria määriä salmiakkia kerralla, tästä syystä olen hyvin järkyttynyt näistä netistä onkimistani tiedonmurusista.
Lopuksi vielä keskustelupalstalta kopioimani kommentti tyypiltä, joka ilmeisesti on ostanut apteekista tms. puhdasta ammoniumkloridia ja kummastelee käyttöturvallisuustiedotetta:
"Sinänsä tuo käyttöturvallisuustiedotte on hauska, että tuon mukaan pienikin annos aiheuttaa myrkytyksen joka ei pidä paikkaansa. Jos pitäisi niin miksi elintarvikkeissa jne.. tuota käytetään? "
Niinpä: miksi? Löysinpä vielä sellaisenkin tiedon, että salmiakin käyttöä ollaan ajettu rajoitettavaksi EU:ssa 3 g/kg määrään nykyisestä 70 g/kg ammoniumkloridin myrkyllisyyden vuoksi. Oltiin EU:sta mitä mieltä tahansa, niin kyllä tuollainen heitto minusta jostain jotain kertoo. Otetaan vielä huomioon se, ettei muun maailman intresseissä Euroopan ulkopuolella ole tehdä tällaisia kieltoja tai aiheeseen liittyviä tutkimuksia yksinkertaisesti siitäkään syystä, että SALMIAKKIA EI MUUALLA NAUTITA ELINTARVIKKEENA. Euroopan sisälläkin uskoisin Suomen olevan muista käyttömaista aika isolla keulalla edellä. En pidä salaliittoteorioista noin niinku yleensä, mutta tässä on jotain, mikä häiritsee minua. Voi olla, että olen huolestunut turhasta ja etenkin voi olla, että vetänyt liian pitkälle nuo omat kokemukseni, mutta silti. Olisin kiinnostunut kuulemaan esimerkiksi kemian, biologian ja lääketieteen alan tyyppien näkemyksiä?
Salmiakin vaarallisuus?
3
1624
Vastaukset
- PAH-yhdisteitä
Salmiakki on valkoista, mutta siihen lisätään salmiakkimakeisen ominaisen mustan värin tuovaa lääkehiiltä. Hiili sisältää syöpää aiheuttavia ja jopa terveydelle haitallisia PAH-yhdisteitä, joita on myös runsaasti muumuassa ruskistetuissa, käristetyissä ja paistetuissa ruuissa. Itse suosittelisin välttämään PAH-yhdisteitä niin hyvin kuin suinkin on mahdolkista ja kieltäytyä kohteliaasti jos joku vaikka tarjoaa grillattua ruokaa.
- PAH-yhdisteitä
Lisää lääkehiilestä:
Lääkehiilen tarkoitus on estää myrkyllisten aineiden imeytyminen mahalaukusta sitoutumalla niihin.
-HUS
www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/myrkytystietokeskus/Sivut/Laakehiilenantaminen.aspx
Se on lievä myrkky siinä missä moni muukin elintarvike.
Jonkinlainen nyrkkisääntö lienee, että jos makeisesta on yli 10% puhdasta salmiakkia, niin
kannattaa jättää ostamatta. (Asiantuntijat korjatkaa jos puhun puutaheinää) Mutta ne parhaat
karkit ovat niitä, joissa on paljon salmiakkia - siis omasta mielestäni vain... No, näitä "myrkkyjä"
on nykyään "lehtien" ja "uutisten" ja "asiantuntijoiden" mukaan hieman joka ostoksessa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin
Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http2684675Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi
se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?1343030Miten löydän sinut
Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit442857Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?
Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k252827Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla
Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?761791Vaikea tilanne
Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te1061654Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?
Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn281521- 601409
- 951282
Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!
Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En2151180