Tietosanakirja tietää totuuden

valoloistaa

Luin juuri arvovaltaista tietolähdettä ja vakuutuin sen sisältämästä luotettavasta informaatioista koskien lauantain pyhittämistä sapattina. Siinä sanotaan mm. seuraavaa: " Kirkkohistorioitsijat (mm. Sozomen) kirjoittavat, että vielä 400-luvulla suuri osa seurakunnista vietti lepo- ja pyhäpäivänään sapattia.

300-luvun alkupuolella Roomassa alkanut voimakas seurakunnan liittoutuminen ja yhdistyminen poliittisen vallan kanssa johti mm. siihen, että Rooman seurakunta lopetti sapatin vieton ja alkoi viettää lepo- ja pyhäpäivänään sunnuntaita, auringon päivää, joka tähän aikaan oli Rooman valtakunnan virallinen lepo- ja virkistyspäivä. Liittoutumasta muodostunut paavin johtama roomalaiskatolinen kirkko toteutti ja vahvisti tämän muutoksen ja alkoi voimallisesti ja pakkokeinoin levittää tätä uutta käytäntöä kaikkien kristittyjen keskuuteen, samalla vainoten niitä jotka pysyivät uskollisina alkuperäisen sapatin vietossa.

Keskiajalle tultaessa Katolinen kirkko oli saanut lähes koko kristillisen maailman siirtymään sapatin vietosta sunnuntain viettoon. Toki oli aina sapattia viettäviä ryhmiä, mm. valdolaiset, joista ainakin osa vietti sapattia.

Sapattireformaation historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Myös uskonpuhdistaja Martti Lutherin aikaan oli sapatinviettäjiä. Lisäksi Lutherin työtoveri Andreas Karlstadt vietti sapattia. Luther ei kuitenkaan ymmärtänyt sapattiasiaa. Varsinainen sapattireformaatio alkoi anabaptistiliikkeen keskuudesta 1500-luvun lopussa tai 1600-luvun alussa, kun jotkut kastajaliikkeen sisällä huomasivat ettei Raamattu tue laisinkaan sunnuntainviettoa. Varsinaisesti 1600-luvulta alkoi muodostua sapattia viettäviä seitsemännen päivän baptistiseurakuntia.

1600- ja 1700-luvun sapattireformaatioliike oli seitsemännen päivän baptistiliike.

Voimallinen eteenpäinmeno sapattireformaatiossa tapahtui 1800-luvulla. Amerikan 1800-luvun suuren Adventtiherätyksen jakautuessa 1845 Albanyn konferenssissa kolmeen liikkeeseen, yksi seurakunta seitsemännen päivän baptistien vaikutuksesta omaksui sapatin vieton. Tämä liike, joka tunnetaan nykyisin seitsemännen päivän adventtiseurakuntana alkoi kasvaa ja voimistua voimallisesti ja näin ollen myös sapattireformaatio alkoi etenemään vauhdikkaasti.

Nykyään maailmassa on kymmeniä miljoonia sapatinviettäjiä kristittyjen joukossa. Suurimpana ryhmänä on seitsemännen päivän adventistit ja heidän vaikutuspiirissään olevat. Tämän lisäksi on yli 140 sapattia viettävää pienempää seurakuntaa. Myös sunnuntaita viettävien seurakuntien joukossa on sapatinviettäjiä."

Näin todella on ja sapatinpyhittäjien joukko lisääntyy tuhansilla uskovilla päivittäin, kun Pyhä Henki johtaa Jumalan lapsia kaikkeen totuuteen.

38

385

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sapatin viettäjiä on kaikissa kirkkokunnissa nykyään. Sapattitotuus valkenee pikkuhiljaa.

    • KalanSöin

      Sapattivuosikin on kiva pitää?

    • sinunlaskuusi

      2015 syksyllä Suomeen saapui 35 000 sapatin viettäjää ja jotka alkoivat pitämään kokoaikaisesti sapattia täällä veronmaksajien piikkiin,eivät tunnusta edes kristinuskoa mutta jatkuva sapatti on heillä päällänsä.

    • lepoHerrassa

      Jumala kutsuu lapsiaan seuraamaan kymmentä käskyä, myös sen sisältämää sapattikäskyä, joka julistaa lepoa ja uskon kautta saatavaa vanhurskautta Jeesuksen kautta. Jeesus on Raamatun mukaan Luoja ja sapatin asettaja ja siksi Jeesuksen seuraajat haluavat kulkea Jeesuksen askeleissa pyhittäessään sapatin. Jeesus sanoo: "Jos te minua rakastatte, niin te pidätte minun käskyni." - siis myös sapattikäskyn.

      • torre11

        Jumalalla on noin 50 asiaa, joista määrää kuoleman. Siinä on niitä 10 käskyjäkin.

        Koita pysyä hengissä.


    • launtaionsapatti

      Sapatti on kuitenkin Jumalan luomistekojen muistopäivä, ja siksi se alkaakin sanalla "muista." Emme ole polveutuneet kalasta emmekä apinasta, vaan Jumala on meidät luonut ja lumistöittensä muistoksi hän asetti sapatin ihmistä varten. Liian monet ovat unohtaneet Jumalan Luojana. Nyt on aika palata palvomaan taivaan ja maan Luojaa ja pyhittää hänen sapattinsa, "sillä kuutena päivänä Jumala loi maan ja taivaan, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi."

      • Jumala on hyvin inhimillinen. Hän väsyy.


      • väsymätönonJumala

        "Ei hän väsy eikä näänny" - sanoo profeetta Jesaja Jumalasta. Jumala halusi vain antaa omalla esimerkillään mallin ihmisille, että ei ole tarkoitus tehdä niska limassa seitsemän päivän työviikkoja vuodesta toiseen, vaan saa ihan luvan kanssa levätä sapattina ja ottaa aikaa Jumalalle ja perheelle ja omalle itselleen. Näin Jumalan kansa tekeekin tänä aikana.


      • väsymätönonJumala kirjoitti:

        "Ei hän väsy eikä näänny" - sanoo profeetta Jesaja Jumalasta. Jumala halusi vain antaa omalla esimerkillään mallin ihmisille, että ei ole tarkoitus tehdä niska limassa seitsemän päivän työviikkoja vuodesta toiseen, vaan saa ihan luvan kanssa levätä sapattina ja ottaa aikaa Jumalalle ja perheelle ja omalle itselleen. Näin Jumalan kansa tekeekin tänä aikana.

        Seitsemäntenä päivänä Jumala lepäsi. Ei anneta kuvaa, että hän antoi kellekään esimerkkiä.

        Länsimaissa levätään jo kuudentena päivänä ja seitsemäntenäkin. Ei kuule sitä Jumalaa pilkuntarkasti seurata.


      • Aloin tässä miettiä, miten se on, kun juutalaisten kalenterin mukaan viikko alkaa sunnuntaista (kuten muuten Yhdysvalloissakin) ja päättyy lauantaihin, mutta Euroopassa viikko alkaa arkipäivästä eli maanantaista ja päättyy sunnuntaihin. Jos ajatellaan että seitsemäs päivä on lepo ja pyhäpäivä, niin luonnollisesti se menee tuon kalenterin mukaan.

        Jotenkin näin suomalaisena on vaikea jotenkin mieltää, että sunnuntai olisi tavallinen työpäivä, vaikka tosin sitä se alkaa jo monelle olla. Lauantai oli pitkään tavallinen työpäivä, toisin vähän lyhyempi. Ilmeisesti syynä oli se, että se oli perinteinen saunapäivä. Joskus 70 luvun taitteessa sekin tuli vapaapäiväksi.


    • tarkistettua.tietoa

      Tietosanakirja on luotettavampi kuin wiki.

      • :D :D Ettekö käy tarkistamassa lainkaan, mistä tuo on kopioitu?

        Se on Wikipedian sivuilta, Adventismi kohdasta. Kaiken lisäksi juuri ne kohdat, joissa ei ole mainittu lähdeviitteitä lainkaan. Toki lähteet ovat merkitty alaosaan, mutta niistä yksikään ei koske juuri tuota kopioitua kohtaa.


    • vfihimsff

      Eipä ollut mitään valtioita noi paratiisi-alueet, liioin Moseksen laintaulut jumalankäskyinä paimentolaiskansan piirissä - missähän lie noiden 50 tappamiseen oikeuttavaa komentoa - totuus, usko ja armo siinäkin asiassa
      -nykyaikanakin valtioissa , joilla omat johtajat ja lainsäädäntö olemassa
      - niin rauhan kuin sotien aikana - kuinka paljon uskonnoilla saa vainota ja terrorisoida kanssaihmisten ja aikalaistensa elämää esm nykyajassa?

      • Tästä sen näkee. Edes juutalaiset eivät pidä omia eli VT:n asioita minään. Mitään tappotuomioita ei jaella. He eivät hypi Jumalansa pillin mukaan.

        On siis vähintäänkin naurettavaa, kun täällä jotkut sanovat Raamatun olevan heille korkein auktoriteetti, jota muka noudattavat.


    • uskottekokoskaan

      Amerikassa julistettu kansallinen hätätila, kun miljardit ihmiset koukutettu opioideilla ja niin muuallakin maailmassa plus muut huumeet ja viinat päälle.
      Edellisvuoden Afganistanin oopium- ja hampputuotanto - montako sataa miljardia tonnia - taivaan ja maan välille mahtuu miljardeja asioita - eikä niist missään yhteiskunnassa ole ihan pienempiä valtaisat sosiaaliongelmat, varojenpako ja ihmisiin kohdistuva raaka väkivaltakaan - kaikkialla maailmassa ongelmineen.

    • ReijoRavintola

      Katolinen Kirkko on eksyttäjä. Katolisen kirkon jäsenyys pelastaa katolisen opin mukaan.Ihan pimeetä. Timo Soini on tunnettu katolilainen ja takinkääntäjä hallitukseen päästyään, köyhiltä ronkki nakkisormillaan rahoja vähemmäs.

    • Sapattina älä tee mitään työtä, älä sinä eikä sinun orjasi tai orjattaresi tai palvelijasi. Ruokaa saa tosin tehdä..

    • Jumalan vihaaja tekee työtä pyhäpäivänä..

    • tulemukaanvaan

      Jeesus vietti sapattia. Paavali ja muut apostolit viettivät sapattia. Alkuseurakunta vietti sapattia. Kymmenet miljoonat kristityt viettävät sapattia nytkin. Jumalan luomassa Uudessa maassa kaikkki viettävät sapattia. Mikset sinäkin viettäisi sapattia ja tekisi Jumalan tahdon mukaan?

      • Ei siitä ole mitään varsinaista hyötyä. Ei siitä edes kivitetä enää kuoliaaksikaan.


    • Väliäkö_hällä

      Minä olen aina ihmetellyt tätä sapattitaistoa. Eikö luulisi, että jos "Kaikkivaltias" on olemassa, ja jos "Hän" on asettanut, että sapatti tulee pitämän, niin eikö olisi loogista ajatella, että "Hän" varmasti kaikessa viisaudessaan ymmärtää, että ei sillä ole mitään väliä mikä kalenteriviikonpäivä on kyseessä!? Päiväthän nyt vain yksinkertaisesti seuraavat toisiaan niin kauan tällä samalla tavalla, kun Aurinko-Maa-Kuu-systeemi toimii näin kuin toimii!

      Eikö käy, että ihminen pitää lepopäivän joskus, jotta ei kuormittaisi itseään kohtuuttomasti työllä? Voiko olla mahdollista, että jokin maailmankaikkeuden mahtavin entiteetti todella menettäisi hermonsa siitä, että joku on tulkinnut sen sapatin lauantaiksi tai sunnuntaiksi, kun piti olla toisin päin? Eikö vähän voisi käyttää jo järkeä tässä asiassa, pliis, siis nyt tällä vuosituhannella?

      Itse en ole uskova niin minun ei toki tarvitse tämmöisestä kauheasti huolta kantaa. Ymmärrän itse, että lepopäivän pyhittäminen on käytännöllinen asiaa; vähintään yksi päivä seitsemästä on järkevää asettaa lepopäiväksi; ja voi kun voisi joskus levätä enemmänkin, mutta edes vähintään 1/7. Haluaisin vain tuoda nyt tämmöistä rationaalista näkökulmaa tähän loputtomaan sapattidebattiin.

      Eikö siis kävisi, että omantunnon mukaan saa viettää sapattinsa, jos sillä on väliä, että mikä päivä se on. Suurin osa menee ev.lut. perinteellä yhteiskunnan mukaan ja osa voi sitten soveltaa omiaan. Luulisin näin, ettei tämän pitäisi olla tämän vaikeampaa.

      • Jumala sanassaan käskee meidän pyhittää viikon seitsemännen päivän, sapatin, ei mitään muuta päivää, joten Jumalalle sillä on väliä. Kymmenessä käskyssä Jumala käskee meidän pyhittää sapatinpäivän, ei mitään toista päivää. Luomisviikolla Jumala siunasi ja pyhitti sapatinpäivän, siksi sapatti on pyhä. Jumalalle päivillä on väliä.


      • Jumalkuvaasi_fiksumpi
        Kristitty.net kirjoitti:

        Jumala sanassaan käskee meidän pyhittää viikon seitsemännen päivän, sapatin, ei mitään muuta päivää, joten Jumalalle sillä on väliä. Kymmenessä käskyssä Jumala käskee meidän pyhittää sapatinpäivän, ei mitään toista päivää. Luomisviikolla Jumala siunasi ja pyhitti sapatinpäivän, siksi sapatti on pyhä. Jumalalle päivillä on väliä.

        No pitäkööt sapattinsa sitten, jos se niin vaikeaa on! Jos on maailmankaikkeuden ruhtinas, niin älköön käyttäytykö kuin joku hemmoteltu prinsessa...


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Jumala sanassaan käskee meidän pyhittää viikon seitsemännen päivän, sapatin, ei mitään muuta päivää, joten Jumalalle sillä on väliä. Kymmenessä käskyssä Jumala käskee meidän pyhittää sapatinpäivän, ei mitään toista päivää. Luomisviikolla Jumala siunasi ja pyhitti sapatinpäivän, siksi sapatti on pyhä. Jumalalle päivillä on väliä.

        Mitä Jumala tästä hyötyy? Että Häntä palvotaan koko päivä?


      • torre12 kirjoitti:

        Mitä Jumala tästä hyötyy? Että Häntä palvotaan koko päivä?

        Eiköhän tämä ole taasen wannabe juutalaisten juttuja :d


      • "Eikö siis kävisi, että omantunnon mukaan saa viettää sapattinsa, jos sillä on väliä, että mikä päivä se on."
        " Suurin osa menee ev.lut. perinteellä yhteiskunnan mukaan ..."

        Ja voi sanoa että suurin osa krisityistä tekee näin. Ei ketään kielletä viettämästä sapattia juuri silloin, kun sen oikeaksi kokee. Jokainen pyhittää lepopäivänsä juuri siten, kuin oikeaksi kokee.


      • mummomuori kirjoitti:

        "Eikö siis kävisi, että omantunnon mukaan saa viettää sapattinsa, jos sillä on väliä, että mikä päivä se on."
        " Suurin osa menee ev.lut. perinteellä yhteiskunnan mukaan ..."

        Ja voi sanoa että suurin osa krisityistä tekee näin. Ei ketään kielletä viettämästä sapattia juuri silloin, kun sen oikeaksi kokee. Jokainen pyhittää lepopäivänsä juuri siten, kuin oikeaksi kokee.

        Jokainen noudattakoon kymmentä käskyä niin kuin parhaaksi kokee. Yksi uskoo että saa tappaa, toinen että saa varastaa. Jokainen tehköön niin kuin sydämessään oikeaksi kokee. Niinhän Jeesus meitä opetti, toimimaan niin kuin sydämessään oikeaksi kokee.


      • nähty.on kirjoitti:

        Eiköhän tämä ole taasen wannabe juutalaisten juttuja :d

        Se ei tee kenestäkään wannabe juutalaista, että viettää sapattia. Jo luomisviikolla Jumala siunasi ja pyhitti sapatinpäivän, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista. Sapatilla ei näin ollen ole mitään tekemistä juutalaisuuden kanssa.


      • Asiat.asiana
        Kristitty.net kirjoitti:

        Se ei tee kenestäkään wannabe juutalaista, että viettää sapattia. Jo luomisviikolla Jumala siunasi ja pyhitti sapatinpäivän, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista. Sapatilla ei näin ollen ole mitään tekemistä juutalaisuuden kanssa.

        Oletko varma siitä, etä Jumalan tahto ei kiellä myös jatkuvaa paskan puhumistasi netissä sapattina?


      • Asiat.asiana kirjoitti:

        Oletko varma siitä, etä Jumalan tahto ei kiellä myös jatkuvaa paskan puhumistasi netissä sapattina?

        Olen varma. Jumalan sana julistaminen on aina sallittua, myös sapattina.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Jokainen noudattakoon kymmentä käskyä niin kuin parhaaksi kokee. Yksi uskoo että saa tappaa, toinen että saa varastaa. Jokainen tehköön niin kuin sydämessään oikeaksi kokee. Niinhän Jeesus meitä opetti, toimimaan niin kuin sydämessään oikeaksi kokee.

        Roomalaiskirje:
        14:5 Toinen pitää yhden päivän toista parempana, toinen pitää kaikki päivät yhtä hyvinä; kukin olkoon omassa mielessään täysin varma.
        14:6 Joka valikoi päiviä, se valikoi Herran tähden; ja joka syö, se syö Herran tähden, sillä hän kiittää Jumalaa; ja joka ei syö, se on Herran tähden syömättä ja kiittää Jumalaa.


      • mummomuori kirjoitti:

        Roomalaiskirje:
        14:5 Toinen pitää yhden päivän toista parempana, toinen pitää kaikki päivät yhtä hyvinä; kukin olkoon omassa mielessään täysin varma.
        14:6 Joka valikoi päiviä, se valikoi Herran tähden; ja joka syö, se syö Herran tähden, sillä hän kiittää Jumalaa; ja joka ei syö, se on Herran tähden syömättä ja kiittää Jumalaa.

        Luvun konteksti paljastuu kuitenkin jakeesta yksi, “Heikkouskoista hoivatkaa, rupeamatta väittelemään mielipiteistä.” Sapatin rikkomisesta oli määrätty kuolemanrangaistus, tuskin siis mikään mielipidekysymys. Mikäli Jumala kumosi näin vakavan käskyn, luulisi että siitä kerrottaisiin meille selkeästi Raamatussa. Ei ole mahdollista, että Paavali ohimennen sivulauseessa kumoaisi sapatin pyhyyden. Sapatin vietto oli alkuseurakunnalle itsestään selvä asia. Koska heti jakeessa kuusi puhutaan syömisestä, on todennäköistä, että päivillä tarkoitetaan esimerkiksi paastopäiviä. Sana sapatti ei esiinny tässä luvussa, joten jakeessa viisi tuskin viitataan sapattiin.

        Mikäli Paavali olisi opettanut, että sapattikäskyä saa rikkoa, juutalaiset olisivat vuorenvarmasti syyttäneet häntä tästä opetuksesta. Raamatussa ei kuitenkaan ole ainuttakaan kiistaa apostolien ja heidän vastustajieen välillä siitä, tuliko sapatti pyhittää vai ei. Oikeudessa Paavali todistaa, ettei ole mitään rikkonut juutalaista lakia vastaan:

        ”Minä en ole mitään rikkonut juutalaisten lakia enkä pyhäkköä enkä keisaria vastaan” (Apt. 25:8)

        On siis selvää, ettei Paavali rikkonut sapattiakaan. Jos Paavali olisi rikkonut sapattia, oltaisiin häntä varmasti syytetty siitä. Jos sapatti olisi ollut kumottu, olisi ollut naurettavaa että Paavali olisi viettänyt sapattia “huvikseen” tai vain miellyttääkseen juutalaisia.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Luvun konteksti paljastuu kuitenkin jakeesta yksi, “Heikkouskoista hoivatkaa, rupeamatta väittelemään mielipiteistä.” Sapatin rikkomisesta oli määrätty kuolemanrangaistus, tuskin siis mikään mielipidekysymys. Mikäli Jumala kumosi näin vakavan käskyn, luulisi että siitä kerrottaisiin meille selkeästi Raamatussa. Ei ole mahdollista, että Paavali ohimennen sivulauseessa kumoaisi sapatin pyhyyden. Sapatin vietto oli alkuseurakunnalle itsestään selvä asia. Koska heti jakeessa kuusi puhutaan syömisestä, on todennäköistä, että päivillä tarkoitetaan esimerkiksi paastopäiviä. Sana sapatti ei esiinny tässä luvussa, joten jakeessa viisi tuskin viitataan sapattiin.

        Mikäli Paavali olisi opettanut, että sapattikäskyä saa rikkoa, juutalaiset olisivat vuorenvarmasti syyttäneet häntä tästä opetuksesta. Raamatussa ei kuitenkaan ole ainuttakaan kiistaa apostolien ja heidän vastustajieen välillä siitä, tuliko sapatti pyhittää vai ei. Oikeudessa Paavali todistaa, ettei ole mitään rikkonut juutalaista lakia vastaan:

        ”Minä en ole mitään rikkonut juutalaisten lakia enkä pyhäkköä enkä keisaria vastaan” (Apt. 25:8)

        On siis selvää, ettei Paavali rikkonut sapattiakaan. Jos Paavali olisi rikkonut sapattia, oltaisiin häntä varmasti syytetty siitä. Jos sapatti olisi ollut kumottu, olisi ollut naurettavaa että Paavali olisi viettänyt sapattia “huvikseen” tai vain miellyttääkseen juutalaisia.

        Oletan että tuo koskee sapattia ja aivan sama juttu on ympärileikkauksen suhteen.


      • mummomuori kirjoitti:

        Oletan että tuo koskee sapattia ja aivan sama juttu on ympärileikkauksen suhteen.

        Sapatista ei mainita sanaakaan, mutta sinä tietenkin oletat, että Paavali ohimennen sivulauseessa kumoisi yhden kymmenestä käskystä perustelematta asiaa yhtään sen enempää.


    • JeesusTietää

      Jeesusta kannattaa seurata myös tässä sapattiasiassa. Jeesus kyllä tiesi mikä on se oikea lepopäivä, minkä Jumala oli asettanut.

      • Aamen.


      • Jeesus opetti, että laista ei katoa pieninkään piirto, se tarkoittaa että myöskään kolmannesta käskystä, joka alkukielen mukaan kuuluu "Muista pyhittää sapatinpäivä", ei katoa pieninkään piirto.


    • "14:6 Joka valikoi päiviä, se valikoi Herran tähden; ja joka syö, se syö Herran tähden, sillä hän kiittää Jumalaa; ja joka ei syö, se on Herran tähden syömättä ja kiittää Jumalaa."<

      Tuosta tuli hakematta mieleen, kun ystäväni vajaa vuosi sitten pyysi hankkimansa koiranpennun "ristiäisiin". Oli siinä sitten pentu ihasteltu ja nimetty. Oltiin kahvia juomassa, kun pentu alkoi kierrellä olohuoneessa ja kyykistyi viimein keskelle uutta mattoa. Koiran emäntä hihkaisi: "Älä herran tähen pasko siihen matolle"!

      Kaikkea sitä voi tehdä tai olla tekemättä herran tähden.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      317
      3616
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1669
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1500
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      56
      1425
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1290
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1260
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      55
      1232
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      189
      1187
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1157
    Aihe