Miten harju voi olla nummi?

Mäntynummen_asukas

Olen lohjalainen, ja meillä on täällä sellainen luonnonmuodostelma kuin Lohjanharju, joka hallitsee koko läntisen Uudenmaan maisemaa. Tuntuu vaikealta käsittää, miksi niin moni lohjalainen kieltäytyy käyttämästä sanaa harju, ja puhuu sen sijaan nummesta. Täällä nummi on synonyymi harjulle. Länsi-Uudellamaalla nummi on todella monen paikannimen ja kadunnimen osana.

Minulle sanasta nummi tulee aina mieleen skotlantilainen nummi, joka on kauniin tasaisen ruohokerroksen peittämää loivan kumpuilevaa, puutonta maastoa. Täkäläinen harju taas on Gaussin käyrän muotoinen kivikkoinen ja sorainen ryppy maastossa ja sen kasvillisuus koostuu risukosta, kanervikosta ja harvasta mäntymetsästä.

12

756

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Meitäkös_huvitti

      Kysymykseesi en osaa vastata, mutta tuosta tuli mieleeni suomenruotsalaisen pomoni riemastus hänen saatuaan Ruotsista liikekirjeen, jonka allekirjoittajan sukunimi oli Trollsås. Jopa minä kouluruotsillani oivalsin heti hänen lukeneen mielessään nimen muodossa troll-sås eikä todennäköisesti tarkoitetussa muodossa trolls-ås.

      • Mäntynummen_asukas

        Kun tätini, Varma Koskitar, muutti Ruotsiin 1960-luvulla, hänen nimensä herätti siellä jostain syystä hilpeyttä, mutta nyt ei ollut kyse siitä. Nyt haettiin ihan vakavissaan nummen ja harjun yhteyttä.


    • Ehkäpä nimien antajalla on ollut tarkoituksenaan painottaa vallitsevaa maaperää, joka on kuivaa hiekkapohjaa, eikä nimetä maastomuodon mukaan.

      Nummihan on kuivaa puutonta aluetta, jolla ei kasva juuri muuta kuin jäkälää, kanervaa ja sammalta, mutta ajat muuttuvat ja puut kasvavat entisten nummien tilalla. Siinä välissä on mahdollisesti vielä alueet olleet niittyinä, karjan laidunmaina.

    • Lohjannummi

      Näyttäisi siltä, että Lohjanharjua on jo kauan sitten kutsuttu Nummeksi. Ehkäpä jo ihan alunperin.

      Jos mennään 1700-luvulle, niin Kuninkaan kartastossa harjun kohdalla lukee ”Nummi eller Campements plats”. Muita nimityksiä sillä ei ole. Harjun takana itäpuolella lähin asumus on nimeltään ”Nummentaka torp”. Nimi lankesi torpalle itsestään, koska kirkolta päin katsoen se oli harjun eli nummen takana.

      Harjusta käytettiin siis nimeä Nummi. Paikka näyttää kartan mukaan olleen myös sotilasleirinä ja harjoituskenttänä, mihin hiekkainen nummimainen selänne sopii mainiosti.

      Kun lohjalaiset puuhasivat 1650-luvulla paikkakunnalle koulua, he anoivat lupaa palkata Lohjannummelle opettaja. Paikkakunnasta käytettiin silloin nimeä Lohjannummi.

      Lohjanharjua noudattelevaa vanhaa tietä, joka jatkui kohti Hämettä, sanottiin muuten aikoinaan ”Kangastieksi”.

      Pelkästään Kuninkaan kartaston mukaan nummi -paikannimet ovat yleisempiä Länsi-Uudenmaan/Varsinais-Suomen alueella (Siuntio, Lohja, Karjalohja, Nurmijärvi, Somero, Halikko, Paimio, Turku).

      Harju -paikannimet taas ovat yleisempiä Häme/Kymenlaakso -akselilla (Somero, Tampere, Sysmä, Kuusankoski/Valkeala, Pyhtää).

      • Lohjannummi

        Täydennystä edelliseen:
        Lohjan pitäjän kirkonkylän vanha nimitys oli Lohjankylä/Lohjannummi. Vielä vuosina 1911-1925 Lohjan kunnan sisällä toimi puoliksi itsehallinnollinen ”Lohjannummi - Lojobacka taajaväkinen yhdyskunta”.

        Sota-ajan Lohjalla viettäneet sukulaiseni puhuivat yleensä Lohjannummesta tarkoittaen sillä kirkonkylää/keskustaa ja nummesta tarkoittaen harjua.

        Kuninkaan kartta vuodelta 1783:
        Harjun laelle nykyisen urheilukentän kohdalle on merkitty: ”Fält Nummi eller Campaments plats”, eli sotaväen katselmus- ja harjoituspaikka.

        Harjun itäpuolella sijaitseva torppa ”Nummentaka” oli Lohjanjärven rannalla sijaitsevan Ojamon kartanon torppa. Torppa oli harjun eli nummen takana niin kirkolta kuin kartanosta katsottuna.


    • näin.on

      Aikuisten oikeasti Salpausselkä ei ole harju vaan reunamuodostuma.
      Punkaharju on harju.

      • geologi

        Salpausselkä on poikittaisharju ja Punkaharju pitkittäisharju.


    • SelänteenTeemu

      Selännettä kutsutaan ”salamiksi” (makkara), jos se kiemurtelee maisemassa kuin laukaisupaikkaa hakien.
      Savossakin sanotaan Punka-salami.

      • Pummi_Nusulasta

        Suomussalami, ylä-kainuulainen kulinaristinen innovaatio, kalojen perkuutähteistä valmistettu herkullinen kestomakkara!

        Suomusjärvi ei ole järin etäällä Lohjalta sekään, puhumattakaan Nummi-Pusulasta, joka muodostui Nummi- ja Pusula-nimisten kuntien fuusiosta jokunen ajastaika sitten. Suomusjärvisiä saattaisi kenties kiinnostaa kainuulaisidean hyödyntäminen?

        Ex-seinänaapurini muutti jo useampikin ajastaika sitten vanhoille kotikulmilleen Karjalohjalle. Kerran olen häntä käynyt siellä moikkaamassakin, hänen omien sanojensa mukaan ”Mullikka-Lohjalla”.


      • Altocumulus
        Pummi_Nusulasta kirjoitti:

        Suomussalami, ylä-kainuulainen kulinaristinen innovaatio, kalojen perkuutähteistä valmistettu herkullinen kestomakkara!

        Suomusjärvi ei ole järin etäällä Lohjalta sekään, puhumattakaan Nummi-Pusulasta, joka muodostui Nummi- ja Pusula-nimisten kuntien fuusiosta jokunen ajastaika sitten. Suomusjärvisiä saattaisi kenties kiinnostaa kainuulaisidean hyödyntäminen?

        Ex-seinänaapurini muutti jo useampikin ajastaika sitten vanhoille kotikulmilleen Karjalohjalle. Kerran olen häntä käynyt siellä moikkaamassakin, hänen omien sanojensa mukaan ”Mullikka-Lohjalla”.

        Entäs se Esko ym. nummisuutarit? Voisiko heitäkin uudelleen sijoitella näillä salami-Mullikka-Lohja -akseleilla? Liittyikö salami, nummi jne. jotenkin suutarin työn kuvaan?


    • solmu.piti.senhän.teki

      mun rakas vaarini oli remmisuutari

    • SuutareitaKaikki

      Suutari on kala. Nummisuutari on kala, joka on siirtynyt vedestä maalle. Ihminen. Ihminenhän oli alkuansa kala.

      Me ollaan nummisuutareita kaikki, jos oikein silmin katsotaan.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      366
      4496
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      84
      1854
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      65
      1590
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1556
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1390
    6. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      212
      1385
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1361
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1347
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1225
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1218
    Aihe