Miten älykäskin voi olla uskovainen?

UskisSetä

Tunnen muutaman korkeasti koulutetun kiihkohellarin, jonka uskolla ei ole rajoja.
Miten on mahdollista, että edes korkeahko äly ei estä uskomasta höpöHöpöinin?

18

413

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokemustaonkyllä

      Mistä tiedät, että he ovat älykkäitä? Korkea koulutus vaatii lähinnä hyviä istumalihaksia.
      Itselläkin on kokemusta muutamista uskovaisista eikä heitä voi älykkäiksi mainita, vaikka ovatkin aikoinaan kouluja käyneet.

    • eihellari

      Älykkydellä ja uskonnollisuudella on kovin heikko korrelaatio. Se että kokee olevansa niin älykäs, ettei tarvitse uskontoja mihinkään, on vain oma harhakuvitelma ja osoittaa oman ajatusmaailman suppeutta ja rajallisuutta.

    • sfiyeuwyur

      Älykkäät osaa laskea ja todeta, millä todennäköisyydellä maailma pyörii.
      Täysin sattumanvarainen maailma olisi kaaos.

      • Ymmärrätköhän nyt todennäköisyydestä ja sattumasta yhtikäs mitään.


    • Kaiken-Skeptikko

      Ei uskovaisilla ja ei-uskovaisilla ole välttämättä isoakaan eroa, olivatpa he sitten älykkäitä tai vähän vähemmän älykkäitä. Melkein sanoisin, että tieteen nimiin vannovissa ilmeisen älykkäissä tyypeissä on enemmän fundamentaalisia piirteitä kuin esim. kotimaan perususkovaisissa. Hyvä esimerkki paluusta uskovaisten pimeillä vuosisadoilla käyttämiin konsteihin on vapaa-ajattelijopiden käännytystyö.

    • 973892

      Kyky päätellä oikein ei auta, jos halua päätellä oikein ei ole.

    • uskomatonälynväläys

      Millainen on älykäs uskovainen? Ei haaskaa aikaansa rukoilemiseen, palvontamenoihin tai raamattuun?

      • mr.data

        Älykkyys ja viisaus ovat eri asioita. Korkean ÄO:n omaava henkilö voi käyttäytyä vaikka kuinka idioottimaisesti jos viisaus puuttuu.


      • Kuinka-vaan-jne

        Aivan. Tekee ja ajattelee vain asioita jotka laskennallisesti tuottavat hänelle (tai hänen omasta mielestä) maksimaalisen hyödyn. Tässäkin on kuitenkin se, ettei ihminen tosiasiassa edes tiedä mikä on loppupeleissä sitä kaikkein hyödyllisemmin käytettyä aikaa. Ajan käyttäminen vain ns. hyödylliseen saattaa johtaa tosi huonoon lopputulokseen pidemmällä aikavälillä.


    • IntuitioVsRationaalisuus

      Nykyisen käsityksen mukaan älykkyys ja uskonnolliset uskonnot kyllä korreloivat negatiivisesti, mutta melko vähän. Uskovissa on kiistatta älykkäitä ihmisiä. Sen sijaan intuitiivinen ajattelutapa johtaa uskomusten totena pitämiseen paljon todennäköisemmin kuin rationaalisuuten pyrkivä, on älykkyyden taso mikä tahansa.

    • Hölliäon

      On se märempi sivistymättömällä.

    • jotaintälläistä

      Se taitaa riippua ainakin osittain miten haluaa asennoitua. Osa näkee tieteen ja uskonnon vastakohdiksi. Osa näkee, että ne ovat taas asioita, joilla sama päämäärä. Osa, että tiede on Korkeamman tarjoama työväline.

      Vaikkakin tiede ei ole synonyymi älykkyydelle, vaan muutenkin voi olla älykäs.

    • EiNiinMustaValkoista

      Osa myös kokee uskonnon oppien olevan hyväksi ihmiskunnalle eikä välttämättä pohdi sen syvällisemmin onko esim. raamatun kertomukset absoluuttisen tosia. Sitten jos ylipäänsä käsitellään ihmisiä ja uskomuksia, monet historialliset, menestyneet ja kiistattomasti älykkäät henkilöt ovat uskoneet yliluonnollisiin tai epätieteellisiin asioihin (myös tiedemiehet). Sodassa mm. on yleinen tapa vaihtaa joukkojen komentajia huonon sotaonnen vuoksi ts. huono tuuri, jota tuskin voidaan tieteen keinoin selittää. Uskoisin, että todellisuudessa löytyy aika vähän ihmisiä jotka eivät pidä yliluonnollisen olemassaoloa jopa todennäköisenä.

      • voivoitomppeleita

        Siinäpä esimerkki älyllisestä epärehellisyydestä. Moni muukin kommentoija luulee, että tunneäly on ihan samanlaista älykkyyttä, mutta ei se ole. Mutu on vain mutua.


      • Tunne-ja-äly

        Arkipäiväinen tunnekokemus syntyy yhdestä tai useammasta havainnosta joita alitajunta prosessoi ja yhdistelee ja luo niistä skenaarion tai useampia. Tämä tapahtuu alitajunnassa ja prosessin yhteenvetona syntyy tunne, jota ihminen hyödyntää mm. päätöksenteossa. Prosessin tulos voi olla myös väärä, jolloin myös tunne ja sitä seuraava päätös voi olla väärä. Toisilla prosessi toimii paremmin kuin toisilla eli aivot toimivat ja prosessoivat tietoa ehkä nopeammin, tarkemmin, analyyttisemmin, joten siinä mielessä sitä voidaan kutsua hyvinkin älykkyydeksi.

        Itse joudun työkseni tekemään yhteistyötä ihmisten ja organisaatioden kanssa. Itsenäisenä yrittäjänä voin loppukädessä päättää ryhdynkö johonkin hankkeeseen vai enkö ryhdy. Olen huomannut, että tässä yhtenä merkittävänä tekijänä on se tunne, mikä syntyy ennen päätöksen tekoa. Vaikka kaikki näyttäsi hyvältä, siitä huolimatta saattaa tunne olla hämmentävä tai jopa negatiivinen. Lähes 100% se tunne on pitänyt tähän asti paikkansa jopa niin hyvin, että päätöstä tehdessäni olen oppinut luottamaan siihen. Ansainnan kannalta päätökseni on varmaan ollut monesti huono mutta itselleni vähintään yhtä tärkeää on työnteon miellekkyys ja se, miten koen onnistuneeni hankkeessa.


      • eisen

        ajatuksemme yhtyvät täysin!


    • Toki voi olla, vaikka älykkyys korreloi negatiivisesti uskonnollisuuden kanssa, niin ei tämä tarkoita, että poikkeuksia ei olisi.

    • mwlllkdflmultisonic

      Älykäs ihminen voi olla taitava huijaamaan sekä itseään että muita: uskoo vahvasti, vaikkei tiedä yhtään mitään. Jos älykäs ego haluaa suojella itseään, sen temppuja voi olla vaikea paljastaa. Tämän temppuilun paljastaminen itselle edellyttää älyllistä rehellisyyttä, avoimuutta omille virheille, ei älykkyyttä sinänsä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5065
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3187
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1790
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1305
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1276
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1257
    Aihe