spdif ja häiriöistä eroon pääseminen

erotus_muuntajalla

Olen varmaankin 6 vuotta käyttänyt analogista inputtia stereoissani, koska spdif tietokoneen ja vahvarin välillä (koksu) on pätkäissyt aina, kun jääkaappi tai pakastin lähtee käyntiin.
Nyt sitten satuin katsomaan kytkentää, jossa tuossa on 75ohmin sovitus ja erotusmuuntaja välissä 1:10 kierros-suhteella. Vähän ao. kaltainen, mutta toteutettuna 5V:llä ja xor-porteilla ohjaten symmetrisesti kelan päitä:
https://whitefiles.org/b1_s/1_free_guides/fg1mt/pgs/h13f10.png
Ja nyt häiriöt ovat historiaa :) Eli opetus on se, että jos tarvitsee siirtää spdif:iä, niin kannattaa siirtää virtaa - eikä jännitettä, kuten tähän asti olen huomaamattani tehnyt kytkemällä johdon suoraan spdif-nastaan koneelta: Jännitetasot 3.3V/0V. Tuolla em. muuntajalla jännitteeksi tulee n. -0.5V, mutta virta kasvaa 10-kertaiseksi joka on häiriöiden kannalta hyvä asia.
Jos tästä vielä pitäis parantaa, niin sitten varmaan katsoisin josko jostain saisi valokaapelin tuohon väliin, mutta eipä taida tarvita! Mitään muuta en tehnyt, kuin em. kytkennän asensin tietokoneen puoleiseen päähän johtoa ja tilanne parani reilusti.

8

2822

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • MuataNäkyvissä

      Oliskohan kuitenkin niin, että tuo muuntaja katkaisee maavirtasilmukan tietokoneen ja stereon väliltä, jota kautta häiriö tuli.

      Tietokone "maissa" shukopistorasian kautta ja stereo saa "maata" esim antenniliitännän kautta. Tietokoneen ja stereon välillä potentiaaliero, jolloin liitosjohdossa kulkee potentiaalin tasausvirta jääkaapin aiheuttamat häiriöjännitepiikit.

      Nyt sulla on siis kaapeli, joka on "galvaanisesti" erottaa tietokeneen stereosta...

      • toimiipa_vaan

        Tietokone ei ole maadoitetussa pistorasiassa kuitenkaan. Hmm.. voisihan se katkaista maasilmukan: Katselin tuota spdif-liitinkorttia ja siinä on 100n konkka erottamassa 2 vastusta jännitteenjakoa varten. Konkka lähtee vastusten puolivälistä johdolle. Eli aiemmin tosiaan mennyt maa tietokoneelle vahvistimesta tuo em. johdin. Vahvistinta ei ole maadoitettu myöskään. Eipä se ole kuitenkaan hurissut vaan toiminut itse asiassa aika hyvin myös tuolla analogisella johdolla. Jokin ero kuitenkin havaittavissa, kun kuulokkeilla kuuntelee ja vaihtaa tuloa analogisen ja digitaalisen välillä. Taajuuskorjaus puuttuu?


      • MuataNäkyvissä
        toimiipa_vaan kirjoitti:

        Tietokone ei ole maadoitetussa pistorasiassa kuitenkaan. Hmm.. voisihan se katkaista maasilmukan: Katselin tuota spdif-liitinkorttia ja siinä on 100n konkka erottamassa 2 vastusta jännitteenjakoa varten. Konkka lähtee vastusten puolivälistä johdolle. Eli aiemmin tosiaan mennyt maa tietokoneelle vahvistimesta tuo em. johdin. Vahvistinta ei ole maadoitettu myöskään. Eipä se ole kuitenkaan hurissut vaan toiminut itse asiassa aika hyvin myös tuolla analogisella johdolla. Jokin ero kuitenkin havaittavissa, kun kuulokkeilla kuuntelee ja vaihtaa tuloa analogisen ja digitaalisen välillä. Taajuuskorjaus puuttuu?

        Luultavasti saman tuloksen olisit saanut 1:1-erotusmuuntajalla koaksiaalikaapelissa ilman mitään bufferia. Pakastimen/ jääkaapin häiriöt kytkentä/ katkaisuhäiriöt ovat kuitenkin tulleet sähköjohtoja pitkin sinne tietokoneelle/ stereolle.

        Jos pöytätietokone ei ole maadoitettu, niin silloin rungossa on puolet verkkojännitteestä. Tämä johtuu siitä, että 2 x 4,7nF häiriönvaimennuskondensaattorit ovat kytketty verkon vaihe- ja nollajohtimesta virtalähteen runkoon. Virtahan ei ole iso (kondensaattoreilla kapasitiivinen vastus 50Hz:llä suuri), mutta saattaa syntyä tietok. liitetylle elektroniikalle häiriöitä. Tuolla tavalla on äänikorttejakin rikottu, kun tietokoneesta kytketään äänikaapeli stereoon.

        Keskusantenni on maadoitettu ja jos stereosta on antennikaapeli maadotettuun antennirasiaan, syntyy myös potentiaalieroja tietokoneen ja stereon välille. Eikä ole tietoa, miten stereon virtalähteen verkkohäiriönpoistokondensaattori on kytketty.

        En nyt sinun tapauksesta mene sanomaan mitään varmaa, mutta tuntuu ihmeelliseltä, että äänikortin tekijä ei olisi osannut tehdä spdif-ulostuloa oikein. Ja noita galvaanisia erottimia myydään häiriönpoistotarkoitukseen sekä antennijohtoon että tietokoneen ja stereon/ TV:n välisiin liitosjohtoihin. Riippuu tilanteesta, mihin väliin kytkettynä galvaaninen erotus auttaa.

        No, olet päässyt häiriöistä, joten tästä ei sen enempää. Enemmän yleisellä tasolla minun kirjoitukseni..


      • halvalla_ei_hyvää

        Kai siinä on säästetty, kun vedetty audio-piiriltä suoraan spdif-nastat piikkirimalle. Lisäsäästöä on syntynyt tekemällä erotus pelkällä konkalla erotusmuuntajan asemasta..
        https://www.aliexpress.com/item/SPDIF-Optical-and-RCA-Out-Plate-Cable-Bracket/652043926.html
        -mulla on em. malli, jossa ei ole edes optista liitintä kalustettuna. Kuten kuvasta näkyy, on siinä vain 2 vastusta konkka smd-komponentteina RCA-ulostulossa ja digitaalisignaali tulee suoraan emolta välijohdolla. Ja tokihan kortilla oli aikanaan hintaa melkeen 30 euroa, eli kyllä siinä ihan katteille päästiin, prk..
        Halvalla ei saa hyvää - eikä muuten kalliillakaan - tässä tapauksessa!


    • Vanha ketju, mutta nostan sen esiin, koska muutakaan vastaavaa ei löytynyt.
      Arvelen nimittäin, että nämä ketjun edelliset kirjoittajat tietävät vastauksen, jos sattuvat lukemaan tämän, vaikka minulla ongelmani on aivan toinen.
      Itse en ole mikään tietäjä, osaan vain kylmäjuotoksen.
      Mutta asiaan.
      Minulla on itsekoottu ns. 5.2. musiikkijärjestelmä, johon musiikkipuolen lisäksi kuuluvat kaksi HD-viritintä, joissa on tallennusmahdollisuus.
      Signaali niihin tulee keskusantennista. Aivan varottamatta huomasin eilen, että TV-signaalia ei tule HD-muistipaikoille, 21,22,24,25,27. Vastaavat ei HD-paikat 1,2 jne. toimivat.
      Mistä vikaa kannattaa hakea?
      Itse laitteet, (HD-Thunder ja Topfield) ilmoittavat, että tarkista antenniliittymät.
      Tallennettuja ohjelmia voi kummallakin katsoa.
      En lähtisi korjuuttamaan tai hankkimaan uusia virittimiä, vaan lähtisin keskusantennista.
      Onko suunta oikea?

      • Anonyymi

        btw. alla olisi tähän mennessä käynnistettyjen HD-jakelun asemien lista:
        https://www.digita.fi/antennitv/vapaat-kanavat-ja-vastaanotto/hd-lahetykset/ylehd-ja-valtakunnallinen-verkon-rakennus/
        Ensin voisi hakea kanavat uudestaan, jos lähetin löytyi listalta. Sen jälkeen näyttäisi ylen ohjeissa lukevan, että tarkistaa näkyykö kanavapaikalla 39 oleva estradi-kanava. Jos näkyy, sen pitäisi olla tae siitä, että muutkin on ok - voi tosin olla, että lähetintä ei vielä ole asennettu vaan se tulee tässä kohta vasta käyttöön.
        Yle: "1.4.2020 alkaen Ylen HD-muotoiset kanavat näkyvät Digitan UHF-verkon B-kanavanipussa".
        Kanavaniput:
        https://www.digita.fi/wp-content/uploads/2020/01/Kanavat_ja_Taajuudet.pdf
        Nyt jos onnistut paikallistamaan alueellasi b-kanavanipun taajuuden tuosta taulukosta, voit katsoa että se löytyy viritetyistä taajuuksista ja on siten käytössä. Toisaalta, jos kanavanipun koodaus on DVB-T2, on asia kunnossa myös, muita merkkejä boksissa voi olla, että resoluutioksi näytetään 1920x??.
        Jos ei löydy ja lähetin on asennettu, niin sitten pitää käydä katolla katsomassa, että antenni pystyy ottamaan vastaan kanavanippusi taajuutta!


    • Tosi paljon kiitoksia arvokkaasta avusta!
      Saattaa olla, että saan asian itse kuntoon, mutta voi hyvin olla, että joudun pyytämään ammattiapua antennikaapin? säätöön.
      Olin itse koko ajan kuvitellut, etten tarvitse mitään muutoksia vastaanottoon - enkä edes muistanut päivää (01.04.20) koska laitteeni kuitenkin ovat 2010-luvun alkuvuosilta - (Topfield ja HD-Thunder).
      LG-televisioni - LED - näyttää olevan vain HD-ready-tyyppiä, vaikka käyttöohje väittää muuta. En ole vastaanottanut signaalia juurikaan sitä kautta, koska virittimiä on muutenkin riittänyt. Sen hakutoiminto jättää nyt jonkun nipun kokonaan pois.
      Edelleen tiedotus YLE:n puolelta on mielestäni puutteellista, sillä tosi harva TV:n katsoja seuraa vastaanoton tekniikkaa - koska painaa vain ON OFF-nappia ja istuu sohvaan!
      Palaan palstalle, kun tiedän miten ukon kävi!

    • Olen nyt saanut TV-vastaanottoni kuntoon, tosin samanaikaisesti loppui??
      myös Nelonen (24) HD-tasoisena, mutta näin lienee tarkoitus.
      Pientalossa riitti pelkästään uuden kanavahaun teko. MTV3 - HD:hen on jo kauan tarvittu maksukortti.
      Olisiko sinulla - Anonyymi (16:49h) eilen 01.04. tietoa, milloin 4K-ohjelmaa
      edes jostain päin alkaisi tulla?
      Lisäksi, mikäli jotain sitten mielii nauhottaa, menevät ulkopuoliset virittimet
      uusiksi, ellei sitten tyydy näihin Arenoihin sun muihin.
      Voin olla väärässä, mutta jotenkin tuntuu, että antennivastaanotosta jollain aikavälillä ollaan siirtymässä kohti erilaisia laajakaistaratkaisuja. Onko "tunne" kenties oikea?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      161
      2746
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1806
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      68
      1557
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe