Näkeekö avaruudesta historiamme?

takyoni

Tiedämme, että esim. Hubblella nähdyt "tapahtumat" ovat tapahtuneet miljardeja vuosia sitten, sillä valolla kestää niin kauan tulla sieltä kaukaa tänne. Mutta jos oletetaan, että siellä kaukanakin olisi joku käsittämättömän tehokas "Hubble" niin onko sieltä mahdollista nähdä tänne, ja havaita vaikkapa itse dinosaurukset tallustelemassa maan päällä?

Hehän eivät siis pystyisi meitä ihmisiä havaitsemaan vaikka näkisivät kuinka tarkasti planeettamme pinnalle.

18

3671

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 8765

      Aivan oikein.

    • planeetta_ei.kirj

      Kysymys on sama, kuin "Olisiko joku voinut nähdä minun käyvän Alkossa eilen?".

      Johon vastaus on "Kyllä, mikäli lähistöllä oleva havainnoija sattui katsomaan sopivasti siihen suuntaan sillä hetkellä, kun astelin Alkoon, tein siellä ostoksia tai astelin ulos Alkosta".

      Vaikka onkin väärin puhua nyt hetkestä ikäänkuin se olisi universaali, koska informaation siirtonopeus on rajallinen, mutta jos ajateltaisiin, että se olisi universaali, "juuri nyt", dinosaurus show näkyisi siinä tapauksessa "juuri tällä hetkellä" jollain aivan älyttömän tehokkaalla Hubblella noin 15-60 miljoonan parsekin päästä. Joka tarkoittaa, että valo ja informaatio dinosauruksien tallusteluista lähti täältä sinne 50-200 miljoonaa vuotta sitten.

      Se ketä siellä on, se on vaikeahko kysymys taas merkityksessä "nyt", koska mekin nähdään tilanne siellä 50-200 miljoonaa vuotta sitten. Joka on kohtalaisen pitkä aika, ja siinä ehtii tapahtua asia jos toinenkin, joten on ylipäätään melko kiistanalaista väittää onko siellä "nyt" ylipäätään yhtään mitään.

      Toinen tietysti mikä rajaa asioiden tapahtumista on haveintolaitteiden tarkkuus. Tuolta etäisyydeltä dinosauruksen näkeminen on mielestäni miltei mahdoton tehtävä optisille laitteille, mutta jos oletetaan, että peilit on tarpeeksi suuret ja hyvät algoritmit, niin ei jäädä tähän kiinni :)

      Mutta käytännössä puhuttaneen kai havainnoijasta, joka olisi Lanikean Superjoukossa ( Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Laniakean_superjoukko ) sopivalla etäisyydellä, ja olettaen, että tuolta alueelta ( 15-60 Mpc ) sattumoisin löytyy tosiaan joku havainnoija ketä kiinnostaa tai sattumalta katsoi tähän yksittäiseen avaruuden pisteeseen, jossa yleensä ei tapahdu juuri mitään ulospäin näkyvästi kiinnostavaa :-) Paitsi ehkä viimeisen 50v ajan on jotain tapahtunut, mutta se kiinnostaako enemmän vai vähemmän on ihan havainnoijan omaa asiaa.

      • <<Kysymys on sama, kuin "Olisiko joku voinut nähdä minun käyvän Alkossa eilen?". >>

        Sotkua. Ei ole ollenkaan sama kuin aloittajan kysymys. Ajan suhteellisuus ja nykyhetken erilaisuus eri puolilla universumia ei lainkaan kuulu tähän.

        Kyse on vain kappaleiden etäisyydestä toisistaan ja valon siihen käyttämästä ajasta. Tietylle etäisyydelle on kulunut valolta aikaa kulkea juuri niin kauan, että dinosaurusten aikainen valo on ennättänyt sinne. Jos laitteet siis olisivat hyvät, siellä voisi katsella meidän dinosauruksiamme. Vastaavasti, jos sieltä katselisi tänne, näkyisi meidän maailmamme asussa yhtä kauan sitten.


    • Rekuliuskas
      • planeetta_ei.kirj

        Nämähän alkavat olla pöljyydessään suorastaan nerokkaita.


      • tiedemetodina

        Ehkäpä tässäkin ajatuksessa olikin kyse asiasta hieman laajemmasta näkökulmasta, kuin kyvyttömyydestään irtipääsemättömän ihmisen naurettavasta aivopierusta joka tarttuu ainoaan konkreettiseen asiaan mitä hänelle on kulloinkin tarjolla.


    • Avaruus on homogeeninen, eikä siinä ole keskipistettä. Kuinka kauas menneisyyteen näemme, riippuu kappaleen etäisyydestä meistä. Kappalleesta katsottuna meidän menneisyytemme on ajallisesti yhtä kaukana.

    • tämmöinen-tapaus

      Menneisyyteen on helppo kurkistaa avaruuden kautta jos rakentaa sopivat laitteet sitä varten.
      Eli jos kuskaat puolen auringon etäisyyden päähän ison peilin joka heijastaa maasta tulevan valonsäteilyn takaisin maapalloon niin näet siitä peilistä mitä maapallossa tapahtui n, 10 min. aikaisemmin.
      Jännää eikö vain.

      • Paljon.Helpompaa

        Tai sitten vie vain sinne videokameran.


      • Paljon.Helpompaa kirjoitti:

        Tai sitten vie vain sinne videokameran.

        Ei tarvita työlästä ja kallista videokameran kiikuttamista avaruuteen. Riittää, kun taltioi tiedostoon ja katsoo tiedoston myöhemmin.


      • planeetta_ei.kirj

        Sanomalehdestä voi lukea mitä tapahtui edellisenä päivänä. Eli noin 0,027 valovuoden päässä oleva tilanne reaaliaikaisena ja helposti tulkittavana, aikalailla hieno ja yksinkertainen teknologinen saavutus sinänsä.


      • tämmöinen-tapaus
        planeetta_ei.kirj kirjoitti:

        Sanomalehdestä voi lukea mitä tapahtui edellisenä päivänä. Eli noin 0,027 valovuoden päässä oleva tilanne reaaliaikaisena ja helposti tulkittavana, aikalailla hieno ja yksinkertainen teknologinen saavutus sinänsä.

        Suora lähetys, tulipa se mistä tahansa, on aina dokumentoitua menneisyyttä. Valonsäteiden aikaviive pitää huolen siitä yhteisesti todettavaa reaaliaikaa ei ole edes olemassa.


      • rajoitus

        "Menneisyyteen on helppo kurkistaa avaruuden kautta jos rakentaa sopivat laitteet sitä varten.
        Eli jos kuskaat puolen auringon etäisyyden päähän ison peilin joka heijastaa maasta tulevan valonsäteilyn takaisin maapalloon niin näet siitä peilistä mitä maapallossa tapahtui n, 10 min. aikaisemmin."

        Siinäkään tapauksessa, että avaruuteen lähetettäisiin peili ja että käytettävissä olisi tarpeeksi voimakas kaukoputki, siitä peilistä ei mitenkään voitaisi nähdä, mitä maapallolla tapahtui ennen kuin se peili lähetettiin. Ei vaikka se kuinka kauas lähetettäisiin.
        Eihän peiliä enempää kuin mitään muutakaan esinettä voida lähettää avaruuteen valoa nopeammin.
        Jos kuvittelemasi peili lähettäisiin nyt, niin lähetettiinpä se kuinka kauas tahansa, ei siis periaatteessakaan voisi olla mitään apua esimerkiksi historian tutkijoille, jotka haluavat selvittää, mitä maailmassa tapahtui joskus satoja vuosia sitten. Sen sijaan tulevaisuudessa siitä voitaisiin periaatteessa nähdä nykyajan tapahtumia (jos siihen mennessä vain pystytään rakentamaan tarpeeksi voimakas kaukoputki).


    • Nytonnyt

      Nyt on nyt täällä. Ja nyt on nyt siellä.

    • Reino-inkeri

      Pittee piästä valloo nopiammin niin voi männä kahtoon pupiän ensi-iltoon.

    • Erittäin hyvä kysymys!

      Vastaus on kyllä. Riippuen missäpäin on ja missä suunnassa liikkuu, voi tosiaankin
      nähdä (jos on tarpeeksi tarkka teleskooppi) dinosaurukset, ihmisen evoluution,
      aivan kaiken periaatteessa. Mutta se siis riippuu kuinka kaukana tähystäjä on
      ja missä suunnassa hän liikkuu ja millä nopeudella - heilläkin on punasiirtymänsä.

      Emme ole erikoisasemassa täällä. Jos me näemme miljardien vuosien taakse,
      niin periaatteessa meidätkin nähdään miljardien vuosien taakse.
      Kuka tietää, ehkä jossakin katsellaan juuri "nyt" reality-sarjaa muinaisista
      kreikkalaisista. Tai Mozartin Requiemia suorana lähetyksenä ensi-illasta

    • HyvätHärvelit

      Ihmiskunnan tieteilijöillä on edelleen vaikeuksia erottaa lähimpien tähtien ympärillä kiertäviä planeettoja, puhumattakaan niillä mahdollisesti häärivistä elämän muodoista tai niiden jätöksistä. Jotta hypoteettisilla exoplaneetoilla ja/tai meitä (ja varsinkin dinosauruksia) kosmisilla etäisyyksillä tarkkailevien hypoteettisten katselijoiden onnistuisi kunnolla seurata kulloisiakin täkäläisiä kulttuuritapahtumia, he tarvitsevat hypoteettista tekniikkaa - erinäisiä kertaluokkia meidän nykyisiä vastineitamme parempia ja rutkasti selektiivisempiä härpäkkeitä.

      Jonkinlaista visualisointia edustaa aikoinaan n. 6.4 miljardin kilometrin etäisyydeltä Maasta otettu valokuva "Pale Blue Dot" (Voyager 1, tammikuun 14. 1990), missä Maa "näkyy" mitättömänä piskuisena sinertävänä pisteenä, jos osaa katsoa. Ja Voyager oli tuolloin vielä turvallisesti Aurinkokunnassa, ei edes tähtienvälisessä avaruudessa.

      Lähitähtien etäisyydeltä tarkasteltuna meidän voimakkaimmatkin "lähetyksemme" hukkuvat hyvin helposti Auringon ja muiden tähtien aiheuttamaan mahtavaan sähkömagneettisen säteilyn kohinaan, vaikka tarkkailija hyvin tietäisikin seurata tarkoin oikeaa "kanavaa" ja tulosuuntaa. Lienee jälleen monia kertaluokkia hankalampaa hoksata ja tunnistaa signaali, jota ei ole varta vasten koodattu, muokattu, vahvistettu ja vielä juuri tiettyyn suuntaan lähetetty, vaan joka on levinnyt ympäristöön satunnaisesti. Jos noilta etäisyyksiltä hoksaavat edes, että Maalla on laattatektoniikkaa, elämälle suotuisa ilmakehä ja valosaastetta, niin aika neroja ovat.

      Ei vastata, jos viestittävät. Trollaavat kumminkin, joten pitäkööt vaan tunkkinsa.

    • kaikkinäkyysieltä

      No preblem. Jos haluaa nähdä vanhoja aikoja, niin pitää mennä x valovuotta pois niin silloin näet x vuotta sitten tapahtuneet asiat.
      Ei se sen kummempaa ole eikä mitään rakettitiedettä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6353
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4086
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2506
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1990
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1478
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1326
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1097
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1070
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1016
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      991
    Aihe