Alumiinifolio ja metallivuoka

Foliohattujoo

Kaveri teki ruokaa mustassa metallisessa uunivuoassa ja piti foliopaperia vuoan suojana 2 ja puoli tuntia. Olen lukenut että foliota ei saa käyttää metallivuokien yms kanssa, mutta en kehdannut asiasta mainita ja söin kiltisi ruokani... Onko miten vaarallista?

4

3335

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • simppelisimon

      Musta metallinen uunivuoka kuullostaa pinnoitetulta alumiinivuoalta, jos ei sitten ole vanha, teräksinen pinnaltaan käytössä tummunut teräs-astia - niin tai näin niin parin tunnin folion käyttö tuskin mitään suuria määriä alumiinia liuotti ruokaan varsinkaan kun ruoka ja folio eivät olleet kosketuksissa toisiinsa ja ruoka ei ollut erityisen hapan, joten aivan hyvin voit syödä ruokaa hyvin mielin - toivottavasti oli makoisaa.

      Noin yleensä - ruokaa ei tulisi säilyttää metallisessa astiassa pitkään juuri metallien liukenemisen takia varsinkin hapokkaissa ruoissa kuten esim. tomaattipohjaisissa ruoissa.

      Toinen asia on ns. galvaaninen reaktio eli metallin siirtyminen heikommasta metallista vahvempaan kuten esim. alumiinista teräkseen aiheuttaen vähimmillään korrosiota folioon, värihaittoja ruokaan ja pahimmillaan alumiinin kertymistä itse ruokaan, joten suosittelen ruoan säilytystä muutamaa tuntia pidempään vain lasiastioissa tai lyijyvapaissa, lasitetuissa keraamisissa astioissa.

      Avainsanat tässä ovat alumiini, galvaaninen reaktio, hapokkuus ja säilytyksen kesto - itse säilytän jääkaapissa esim. seuraavan päivän uuniruoan peiteltynä tuorekelmulla lasi-/keraamisessa vuoassa ja hajuhaittoja ehkäistekseni peitän koko komeuden foliolla tiiviiksi enkä pidä sitä muutamaa päivää kauempaa jääkapissa vaan pakastin on tarkoitettu pidempään säilytykseen.

      Pakastan esim. ylijääneen fetan käärien sen leivinpaperiin minkä käärön laitan pakastusrasiaan myöhempää käyttöä odottamaan - feta itseasiassa kestää pakastamisen ja on puolen tunnin huoneenlämmön olemisen jälkeen normaalisti käytettävissä.

      Mutta kuten aiemmin tuli todettua niin 2,5 tunnin peittely foliolla tuskin mitään haittoja aiheutti.

      • Grillaaja

        Olen grillannut ruokaa paljon kesäisin alumiinifoliossa, esim. Vihannes nyyttejä. Kuolenko nyt paljon aikaisemmin mitä ilman folion käyttöä.


      • simppelisimon
        Grillaaja kirjoitti:

        Olen grillannut ruokaa paljon kesäisin alumiinifoliossa, esim. Vihannes nyyttejä. Kuolenko nyt paljon aikaisemmin mitä ilman folion käyttöä.

        Nuu tuskinpa, mutta nyytit voisi kääriä ensin leivinpaperiin ja sitten folioon.

        Ruoan kosteus estää paperia palamasta ja alumiinin liukenemista ruokaan kuten hapokkaiden (viini, tomaatti, etikka...) ainesten kanssa voi käydä.

        Ja kuten edellä jo tuli ilmi niin vuoan peittäminen foliolla tuskin aiheuttaa nitään vaaraa vaan voi hyvin käyttää jatkossakin kunhan ei säilö ruokaa jääkaappiin vuorokausiksi.

        Ruoan säilytykseen suositellaan keraamisia/lasisia astioita, joista ruokaan imeytyy mahdollisimman vähän mitään haitallista - muoviset ja metalliset astiat eivät sovellu ruoan pitkäaikaiseen säilömiseen poislukien pakastusrasiat pakastamiseen.

        Tosin elintarviketeollisuus pakkaa ruokaa myös alumiinisiin rasioihin eikä Evira ole näistä älähtänyt, joten suht'turvallisia taitavat olla.


    • eisukulankakkaa

      Minä tein tuollaista ensimmäistä tuon tyyppistä ruokaani: jauhelihasta tehty risotto, eli tosiaan riisiä ei kannata laittaa liikaa, kun riisihän on lisuke ja se liha on varsinainen ravinto, ja riisin kypsyttämisessä pitää olla tarkkana, 20s liian kypsää risoton riisi niin menee jo Sukulan paskaksi koko ruoka.

      Mausteet ovat melko hyvin kohdallaan, pitää vielä hieman parantaa.

      Eihän kukaan halua Sukulan paskoja kuitenkaan syödä, sama kuin koirankakkaa söisi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1545
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1321
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1257
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1255
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1238
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1233
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1214
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1190
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe