Petokorvaukset

Enkäsitä

Hirveitä summia

35

3224

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • enmiekään

      Enempi pitäs saaha .

    • järjetöntä

      Ei tuota käsitä moni muukhan!

    • VanhaeläkeseriffiPOR

      Petoeläinten määrät on yleensä tutkittu alueittain erittäin hyvin, sekä tiedetään petoeläinten määrät lajeittain. Korvaukset tulisi olla siinä suhteessa, että petoeläinkorvauksia voidaan maksaa vähän enemmän mitä vahinkoja petoeläimet tekevät. En ole ihan tarkoin perillä asioista. Petoeläin voi mennä porotokkaan riehumaan, juuri porojen vasomisaikana. Sekä tappaa yhden poron, mutta mitä vahinkoa voi syntyä, vaikka vasojen menetyksinä tai muuten samanaikaisesti.
      Minun käsitys on, että jos petoeläinten vahinko korvaukset poistettaan, sekä petoeläinten rauhoitukset samalla kumottaisiin poronhoitoalueella. Varmasti petoeläimiä ei hetken päästä enää olisi ja korvausten maksamisissa tulisi merkittävät säästöt. Huomioikaa, että petoeläimiä halutaan olevan poronhoitoalueella ja EU, myös tämän takana, joten Suomen tulisi petoeläinkorvaukset saada EU;n maatalous vahinko korvauksina täysin.

      • kasittämätöntä

        Lueppa Lapin Kansa 6.4 ja 7.4;ehkä sitte alat olla perillä asioista niinhaä mainitsit kirjoituksessasi.


      • VanhaeläkeseriffiPOR

        En valitettavasti ole lukenut Lapin - Kansaa ja voi olla siellä hyvät kannanotot asioihin. Aikoinaan olin Paliskunnassa kokouksessa, mihin avustajaksi minut oli pyydetty. Tarkoituksena oli eräät asiat, että tulisi ratkaisut oikein ja käsitellyiksi perinpohjaisesti. Lähinnä koskien pöytäkirjojen sisältöä ja asiakäsittelyn aiheen sisältö päänä ja ratkaisujen syntymiset laillisesti. Tuonnoin olivat poronomistajat kukin tuoneet kokoukselle lappuina niput petoeläinten vahinko tiedot, mitä kullekin oli syntynyt. Ainoastaan vain kommenttini, jos niistä kustakin ilmenisi, päivä kellonajat ja paikka tarkoin missä paikassa ja mikä petoeläin oli tappanut poron, tai poroja. Vain halusin tietää, missä mitäkin petoja on. Perään keskustelin, että onko kunkin poroluvut ja niiden määrä, riskisuuruuden selvittämiseksi. Tällä tarkoitin, että jos 500 tokan joukossa olisi 15 minun poroa, ehkä voitaan arvioida petomenetystä minulle, tämän suuren määrän joukosta. Siitä oli työhöni liittyen keskustelua, että lueteltaisiinko petoeläin määrät suurelta alueelta helikopterilla ja saataisiin tarkat tiedot hyvinkin nopeasti. Mutta ei mitä kukin peto tapaa, mutta riski vahinko alueet kyllä selviää. Mainitusti ei mainitun lainen tutkiminen saanut kannatusta, vaikka valtio kustantaisi tutkinnan. Kuitenkin linjat ovat, jos petoeläimet tappavat ison määrän poroja samalle alueelle, vaatii paikan päällä tutkimista, sekä kamerakuvaukset voi vahingosta kertoa paljon. Sitä esitettiin, että Väestönsuojelun päällikkönä satelliitin kautta voisin katsoa, mutta siihen täytyisi olla erityinen lupa ja vaikenen mitä olen katsellut.
        Minulle esitettiin, että summittaiset petokorvaukset ovat tukea poronhoidon menetyksistä. Tähän vastasin, että olisiko yhtä kuin maataloustukea menetyksistä.


      • VanhaeläkeläisseriffiPOR

        Minulle on esitetty ja näkyy kirjoituksissanne, että maksetaan pahasti kohtuuttomuuksia petokorvauksia. Yleinen linjaus on ollut käsityksenäni, että jos porotokassa on 100 poron määrä, missä petoeläimet tappavat poroja, ehkä korvauksissa linjauksia tunnetaan, mikä määrää onkin eri omistajien poroja tokassa. Seuraava kysymys, tiedänkö kenen poroja ja eiköhän poromiehet osaisi antaa oikeaa linjaa? Olen vahinkoja ajat sitten poliisina ollut tarkastamassa, sekä kunkin poron korvat oli merkitty lukemista varten. Useat kirjoitukset olen todennut, että usein arvostellaan kohtuuttomia petoeläin korvauksia, samoin Saamelaisuus toiminnassa. Juridisesti en ole asioissa nähnyt kanteluitta, tai esitutkinnan pyytämistä. Mikäli olisi aihetta ja en varmasti lähtisi avustamaan.


    • Rahaatuleee

      Eihän tuo vielä mithään. 2017 on julkaisematta ja sielä potit kasvaa. Tilasin jo uuet kelkat ja mönkijät.

    • Enkäsitä

      Tuota korvausjärjestelmää käytetään törkeästi hyväksi.

    • Paaavopesusta

      Huijareita

      • niiles

        Na kulla se peto vei porot


    • kiela

      Ongelman ratkaisu: Metsästysaikana Enontekiöläisille salitttakoon vapaa riekon ja petojen pyynti suopungilla, ja kulku tien vierestä jänkhään suksilla tai jalan. Kelkat jääkööt tuolloin kotiin.

      • naapurikunnasta

        Oli hyvä esitys.Eikö olisi helpompaa,kiun kaikki petovahingot tarkastaisi puolueeton virkamies,esim,rajavartijat.Valtio säästäisi miljoonia ja loppuisi syyttelyt.


      • Anonyymi
        naapurikunnasta kirjoitti:

        Oli hyvä esitys.Eikö olisi helpompaa,kiun kaikki petovahingot tarkastaisi puolueeton virkamies,esim,rajavartijat.Valtio säästäisi miljoonia ja loppuisi syyttelyt.

        Niinpä puolueeton taitaa peltovuoman porukalla olla tuttu...


    • Petopois

      Pedot ne kuuluisivat eläintarhoihin ei tarvis valtio maksaa vahingonkorvauksia eikä katheet kadehtia!ammatti se on poromiehen työki!

      • Viisuri

        Ammatti ....toisten kustannuksella. Maanviljelijä tekee pellot, talollinen laittaa pihat ja kasvimaat, valtio tiet ja niissä kaikissa loisii porot. Eihän todellakaan mitkään muutkaan tuotantoeläimet ole haittana ja riesana irrallaan.
        Ne liikennevahingot ärsyttää, aivan kokonaan poistuisivat jos poroja pidettäisiin hallitusti omistajansa mailla.
        Kyllä se porojen vapaa laidunnus on ikiaikainen jäänne josta pitää siirtyä tähän päivään mahdollisimman pian. Minä en ymmärrä miten ihmeen lailla nuo poronomistajat ovat jämähtäneet tuossa kohtaa johonkin keskiaikaan, kun kuitenkin heillä on muulla elämänalueella nykyaikaiset pelit ja vehkeet. Taitaa olla laiskuus ja se, että porot syö viljelijän rahoista, itselle jää vähemmän kustannettavaa.
        Meidän perheessä eikä lähisuvussa syödä eikä osteta poronlihaa, periaatteesta. En halua suosia vääristynyttä ammattikuntaa joka elää tukiaisilla ja muiden kustannuksella!


      • näinpäseon

        Nimim.Viisuri puhuu asiaa.


      • Poroonparas

        Olisitta jääneet afrikkaan ei tarvis valittaa!


      • näinhänsemenee

        Ei poikaseni meän tartte kajehtia,muutako ihmetellä onko joilaki selkärankaa ja omaatuntoa,sananlaskuki sanoo ahneus kasvaa syödessä.


    • 090987

      No se köyhästä, tyhjä housulta tuntuu hirveältä summalta. Miten se sinunkin sosiaalitukeen vaikuttaa jos toiset saavat rahaa enemmän kuin sinä. Kateus, se syö ihmistä sisältä päin.

      • Poroton

        Ei ole kateutta jos peräänkuuluttaa laillisuutta, rehellisyyttä ja oikeutta. Rehellinen poron omistaja??????


    • Hosdu

      Yhteiskunnan varoilla eletään.

    • Hosdu

      Kehtaatte vielä sanoa että kovaa työtä

    • Tosiaaa

      Miksi poistetaan.

    • Jaakkojaapa

      Miten voi olla ministeriössä nuin tyhmiä.

    • Miksiaiheestaeisaapuhua

      Poroharrastus maksaa yhteiskunnalle tappiota yli 50 miljoonaa euroa joka vuosi. Metsähallituksen arvio että 40000 kanalintua vuodessa katkaisee siipensä poroaitoihin. Suurpedot ja metsäpeura kuuluvat metsä-lappiin. Porot kuuluvat tarhoihin pl. saamelaisalue.

    • Yrittaja_itsekin

      Onhan ne suuria summia, parhaat yksittäiset poromiehet ovat saaneet yli 100000 euroa. Olisiko petokorvaukset muuallakin kuin Enontekiöllä ymmärrettävä keskustapuolueen tueksi omille jäsenilleen. Se olisi siis samantyyppistä avustusta kuin maanviljelijät saavat?

      Toisaalta turha tuota on kajehtia, alkakaa ittekki tekehmään jotaki semmosta jos on älliä tai suhteita. Turha päivitellä.

      • täytyypävastata

        Eihän korppi toisen korpin silmää noki


    • kuka_tietää

      samaa kyseltiin muonion palstalla

    • Lahnajj

      Missä korvaukset viipyy.

    • näinon

      Eikö se ole joka ikisessä tutkimuksessa todettu, että poroja on Lapissa liikaa. Eikö se ole hyvä vaan, että osa jää petojen saaliiksi. Parempi luonnon monimuotoisuudelle.

    • Anonyymi

      Saahan maataöouskin tukea. Järjestelmästä toimiva vain olis hyvä olla.

    • Anonyymi

      Millonkohan alkavat poroisännät korvata porojen tuhoja kun syövät pihoilta istutukset??

    • Anonyymi

      Pikku summia yritystenkin verrattuna. Vasomakausi paljastaa taas miten mennee

    • Anonyymi

      Ei ole hirveitä summia. Pittää olla korvaus kun pedot tappaa. Minusta pitäis nostaa korvausmäärää. Poroelinkeino on niin tärkeä.

      • Anonyymi

        Eikö uni tule,kun ärsytetään ja lietsotaan vihaa


    Ketjusta on poistettu 27 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2824
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      523
      2654
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1845
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1777
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1723
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1669
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1272
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      87
      1106
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      57
      1089
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1082
    Aihe