Mitä ravinteita/vitamiineja jää saamatta?

SoonToBeVege96

Olen vähentänyt paljon lihan syöntiä. Täysin vegaani en vielä ole, mutta sitäkin vaihtoehtoa olen harkinnut. Syön lihaa tällä hetkellä 2-4 kertaa kuukaudessa.

Törmäsin facebookissa tällaiseen blogikirjoitukseen:
https://www.veganlikeme.fi/2018/06/b12-vegaanin-tarkein-vitamiini.html?m=1

Vasta tuo kirjoitus sai minut miettimään, että jääkö tällä ruokavaliolla minulta jotain ravintoaineita saamatta.

Rupesin tutkimaan asiaa ja olenkin juuri tilaamassa itselleni B12-vitamiinia. Tarvitsenko mitään muuta?

Käytännössä syön kasviksia, hedelmiä ja marjoja todella monipuolisesti. Ajattelinkin aiemmin, että ruokavalioni on todella terveellinen ja että saan ruuasta varmasti kaiken tarvitsevani.

20

3066

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vegan4

      Itse syön B12-vitamiinia (kannattaa katsoa, että on metyylikobalamiini muotoinen valmiste), lisäksi syön D2-vitamiinia joka on d-vitamiinin vegaaninen muoto. D-vitamiinia ei taida paljon muualta saada kuin auringosta, joten se kannattaa popsia purkista.

      Välillä oon käyttänyt vegaaneille suunnattua monivitamiinia (veg-1 tai jtn sinnepäin), mutta en sitä ainakaan tällä hetkellä koe tarvitsevani.

      Kyllä kasvissyöjä saa keskimääräiseen sekaruokavalioon verrattuna melko hyvän määrän vitamiineja ihan ruuastakin. Siksi en edes montaa valmistetta käytä. Tuntuu, että monet tutut vetää koura tolkulla pillereitä, mutta nuo kaksi tärkeintä kun huolehtii, niin mielestäni pääsee jo aika pitkälle.

    • N35v

      No joo kyllä se B12 on ehdoton vitamiini vegeruokavaliolla. Sen lisäksi syön itse vegaanista ja luonnollista monivitamiinia.

      Lisäksi kaapista löytyy:
      - sinkki- ja valkosipulitabletit (nämä syön jos tuntuu tulevan flunssa).
      - D-vitamiini, tätä otan jos en päivän aikana saa aurinkoa (taitaa olla 20milligrammasta), mutta tätä on tottakai myös tuossa monivitamiinissa, joten saan sitä päivittäin ainakin vähän.

    • purkistavain

      B12-vitamiinia saa tavallisesta ruoasta vain eläinkunnan tuotteista. Jos käytät päivittäin maitotuotteita ja/tai kananmunaa, et välttämättä tarvitse erillistä vitamiinilisää. Moniin kasvipohjaisiin juomiin ja jogurtin kaltaisiin valmisteisiin on lisätty B12-vitamiinia, joten jos niitä käyttää runsaasti, voi sekin riittää.
      Kasvisruoasta sinkki imeytyy sekaruokavaliota huonommin. Joillakin voi olla tarvetta myös rautalisälle. D-vitamiinia suositellaan kaikille ruokavaliosta riippumatta.
      Valtion virallisissa ravitsemussuosituksissa löytyy tarvittavat tiedot eri kasvisruokavalioiden koostamiseen. Kannattaa lueskella sieltä. Jos on epävarma, laillistetun ravitsemusterapeutin kanssa on hyvä käydä omaa syömistä läpi ja katsoa, onko muutoksille tarvetta.

    • Purkiton

      Mulla on käytössä Sana-Solin vegaaninen monivitamiini. Tuo oli ainakin halpa. Ostin tuon kaverin suosituksesta.

      Tämän luettuani taidan kuitenkin ostaa vielä B12 vitamiineja. Voiko noista olla jotain vaaraa? Pitäskö mittauttaa tasot, ennen kuin ottaa käyttöön? En oo tottunut ottamaan oikein mitään vitamiineja purkista. Lääkkeitäkin otan vain jos on oikeasti pakko.

      • Luontaistuotekauppias

        Ei B12 ole vaarallinen vitamiini. Kaikki B-ryhmän vitamiinit on vesiliukoisia, se että B12 varastoituu hetkellisesti maksaan ei ole vaarallista. Kaikki "ylimääräinen" vitamiini poistuu kyllä luonnollista reittiä.


      • fgfgfgdf

        "Mulla on käytössä Sana-Solin vegaaninen monivitamiini. Tuo oli ainakin halpa. Ostin tuon kaverin suosituksesta.

        Tämän luettuani taidan kuitenkin ostaa vielä B12 vitamiineja."

        Sanasol vege sisältää jo 400% päivän B12 vitamiinitarpeesta. Jos popsit vielä eneemmän B12 vitamiinia voi jo tulla terveysriskejä. Ei se että vitamiini on vesiliukoinen, tarkoita ettei suurella yliannostuksella voi tulla haittoja.

        Eikö ihmiset tutki ollenkaan monivitamiiniensa sisältöä??


      • MietippäHetki
        fgfgfgdf kirjoitti:

        "Mulla on käytössä Sana-Solin vegaaninen monivitamiini. Tuo oli ainakin halpa. Ostin tuon kaverin suosituksesta.

        Tämän luettuani taidan kuitenkin ostaa vielä B12 vitamiineja."

        Sanasol vege sisältää jo 400% päivän B12 vitamiinitarpeesta. Jos popsit vielä eneemmän B12 vitamiinia voi jo tulla terveysriskejä. Ei se että vitamiini on vesiliukoinen, tarkoita ettei suurella yliannostuksella voi tulla haittoja.

        Eikö ihmiset tutki ollenkaan monivitamiiniensa sisältöä??

        Höpö höpö. Lähes kaikissa B12-vitamiinivalmisteissa on nykyään 1000mikrogrammaa B12-vitamiinia. Tämä on jo aika paljon enemmän kuin 400%.

        B12-vitamiinille ei myöskään ole määritetty saannin ylärajaa. Joten kyllä on mahdotonta saada yliannostus monivitamiinista erillisestä b12-vitamiini napista.


    • hfhfhfhfdhdfh

      Itsekin huomasin äskettäin vegaanisen Sana-Solin. Käytän sitä kodin ulkopuolella. Kotona otan jokaisen vitamiinin tai hivenaineen erillisestä purkista. Käytän vain niitä, joille on tarvetta.

      Jokainen vegaani ei syö keskenään samalla tavoin, joten lisäravinteiden tarve vaihtelee. Osa elintarvikkeistahan on vitaminoituja, toiset eivät niitä taas lainkaan syö.

      Vegaani on D-vitamiinin riskiryhmässä, mutta niin on moni muukin suomalainen. Apteekillakin on nykyään vegaaninen D-vitamiinivalmiste myynnissä. B12-vitamiinin suhteen myös vegaani on riskiryhmässä. Tosin puute voi ilmetä kellä vaan muullakin, koska imeytyäkseen se tarvitsee tietynlaiset olosuhteet vatsassa, ja kaikilla homma ei vaan toimi. B12-vitamiinia voi ihan hyvin syödä välillä vahvempia kuureja. Sitä ei tarvitse syödä päivittäin, koska varastot riittävät jopa vuosiksi. D-vitamiinivarastot sen sijaan tyhjenevät varsin nopeasti, eli aurinkoa ottamalla et saa riittäviä talvivarastoja. D-vitamiinia hajoaa enemmän kuin kuluu varastoista. Ravinnosta tai lisäravinteesta sen saa sitä paitsi turvallisemmin kuin käristämällä itseään auringossa.

      Myös jodia vegaani saa niukasti. Mutta sama juttu on isolla osalla maapallon väestöä muutenkin. Piilevä jodin puute on yleinen. Jodia ei saa syödä liikaa, koska ylimääräkin on haitallista. Vegaani saa vähän myös seleeniä. Ravitsemuksesta riippuen kalsiumlisä voi olla tarpeen. Osalla vegaaneista saattaa olla raudan puutetta tai pienet rautavarastot, mutta sama juttu on muillakin naisilla. Maailmanlaajuisesti piilevä raudanpuute on todella yleistä.

      Itse olen ollut parikymmentä vuotta vegaani, ja vasta viime vuosina huolestunut muista kuin B12-vitamiinista ja D-vitamiinista. Eli nyt vasta varmistan, että saan esim. jodia ja seleeniä. Tosin lisäravinteista niitäkin olen aiemmin vaihdellen saanut. Olossani en huomaa mitään eroa. Vegaanisella rautakuurilla olen tällä hetkellä (Ferrodan, vegaaninen, apteekki). Äiti ja mummokin ovat anemisoituneet vaihdevuosi-iässä, joten en pidä huonojen rautavarastojeni syynä veganismia.

    • Paljastotuus

      Jos ei ole teollisesti valmistettuja apuja purkeittain tarjolla, niin vegaaniruokavalio tappaa.

      • lihaksensyöja

        Milläs pillereillä ne sinut pitää elossa.


    • Zedä

      No riippuu ihan täysin siitä mitä syöt. Jos huolestuttaa, kannattaa pitää ruokapäiväkirjaa ja mennä sen kanssa kasvisruuasta ymmärtävälle
      laillistetulle ravitsemusterapeutille :) Kasvisruokaa voi syödä todella monella tavalla, pelkkä lihan syömättömyys ei kerro oikein mitään.

    • kkkkkkjjj

      Omegoja välillä myös popsisin. Tyrnistä tehtyjä on olemassa.

    • MiksiSitten

      "Käytännössä syön kasviksia, hedelmiä ja marjoja todella monipuolisesti. Ajattelinkin aiemmin, että ruokavalioni on todella terveellinen ja että saan ruuasta varmasti kaiken tarvitsevani."

      Miksi sitten haikailet vegaaniksi ryhtymisen perään? Ainoastaan sekasyöjänä pystyt tulemaan toimeen ilman pilleripurkkeja.

    • Kides

      (en halua loukata ketään vegaania)

      Mutta haluaisin kysyä jos koko Euroopaan tulisi erittäin huono Vilja ja kasvis satovuosia niin ajattelitteko järsiä puun kuorta ja mäysätä sammalta niin kuin ennen vanhaan Suomessa köyhät perheet tekivät nälkä vuosina vai juoksetteko pullean jäniksen kiinni joka on mussuttanut koko kesän ruohoa suon reunalla vai mitä söisitte silloin talvella - 30c asteen pakkasessa ??

      • Kides

        Tuli mieleen vielä yksi kysymys Miksette te vegaanit itke muslimeille halal lihasta että ei saa syödä lihaa kaiken lisäksi tää halal teurastus miksi ette ole kaduilla vaatimassa että halal lihan syönti ja teurastus pitää kieltää.??


    • Pilleritön

      Vaikeaksi menee syöminen jos valkosipulikin pitää syödä pillerinä.

      • JospaSöisiRuokaa

        "Vaikeaksi menee syöminen jos valkosipulikin pitää syödä pillerinä."

        Niinpä. Ja noista aiemmista teksteista ymmärsin että vegaanina täytyy ylläpittää jos jonkinlaista kirjanpitoa ja taulukointia siitä mitä pitää vielä sen vegemössön lisäksi nappailla.

        Vaikeaksi tosiaan menee, etenkin kun helppokin tapa olisi: Söisi vain ruokaa.


      • Anonyymi
        JospaSöisiRuokaa kirjoitti:

        "Vaikeaksi menee syöminen jos valkosipulikin pitää syödä pillerinä."

        Niinpä. Ja noista aiemmista teksteista ymmärsin että vegaanina täytyy ylläpittää jos jonkinlaista kirjanpitoa ja taulukointia siitä mitä pitää vielä sen vegemössön lisäksi nappailla.

        Vaikeaksi tosiaan menee, etenkin kun helppokin tapa olisi: Söisi vain ruokaa.

        Mjaa, vegaanina otat muutaman vitamiinin ravintolisänä, olipa taas vaikeaa.

        Eli ihan normaalia ymmärrystä siitä mitä ruokaa itseensä ahtaa ja mitä ravintoarvoja nämä ruoat sisältävät vaatii. Perustaitoja jotka täytyisi olla hallussa oli sitten lihansyöjä tai vegaani.


    • Anonyymi

      Julkkis vegaanit joutuvat syömään salaa eläinperäistä kun terveys sakkaa, eli aika paljon tärkeitä rakennuspalikoita jää puuttumaan.

      • Anonyymi

        No höpö höpö. Liha ei ole mikään yksittäinen aine, vaan kokoelma monista eri ravitsemuksen osatekijöistä. Ne osatekijät voi koostaa myös muista elintarvikkeista.


    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      414
      4460
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      243
      2218
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      68
      1630
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      159
      1427
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      285
      1292
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1127
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      137
      1084
    8. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1065
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      55
      980
    10. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      118
      957
    Aihe