Milloin muodostunut?

KiviäRinteessä

Äitini omistaa kesämökin Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa. Mökin pihassa on kalliota ja rantaviivasta noin 25 metrin päässä on kivistä (ja nykyään myös hiekasta ja mullasta) muodostunut rannan suuntainen noin 200 metriä pitkä kohouma, korkeutta vähän yli 1.5 metriä. Nyt siinä kasvaa jo puitakin eli ei se kovin nuori ole. Järvi mökin edessä on pitkään matala, kunnes näkyvän karin jälkeen syvenee nopeasti.

Paikallinen teoria kertoo, että joskus aikanaan järvi on jäätynyt pohjaan asti ja keväällä jäät ovat jostakin syystä tulleet 25 metrin päähän nykyisestä rannasta tuoden pohjan kiviä mukanaan.

Onko palstalla joku asiantuntija,joka voisi vahvistaa tai kumota teorian ja arvioida, milloin tällainen muodostelma on syntynyt?

5

92

Vastaukset

 • Veikkaan, että jääkauden lopulla sulamis/jäätymisvaiheiden rantaviivan runtelun jäljiltä jäänyt tuollainen muodostelma.

  Ei se ainakaan vanhempi voi olla. ; )

 • Jos haluat oikeasti tietää jotain asiasta, kysy asiallisesti ilman tarpeettomia perhe- ja omistussuhteita. Suurin osa oleellisest tiedosta puuttuu. Yllättävän moni asia on selvitettävissä ihan Googlella ja Google Mapin satelliittikuvista. Alueella tehdyistä historiallisista tutkimusraporteista ja kartoista näkyy merenrannan sijainti eri aikoina ja järven koko ja syntyhistoria. Kaikkea ihmeellistä on tutkittu ja dokumentoitu ja kaikki tieto on löydettävissä.

 • Onko sen järven pintaa joskus keinotekoisesti laskettu viljelysmaan saamiseksi pohjasta?
  Suomessa on ollut melko suosittuakin kai joskus muutama sata v.s.
  Kirjassa Pikku Jättiläinen muistaakseni luetellaan montakin vanhaa järvenlaskua, järviä nimetään.

 • Jäiden työnnön kasaama rantapalle voi joskus olla aika korkeakin. Mutta 25 m rannasta viittaisi tosiaankin järven laskuun jossakin vaiheessa. Toinen vaihtoehto olisi jääkauden jälkeiset moreeniharjanteet, jollainen nyt vaan sattumalta olisi tämän järven rannalla. Jos muodostuma löytyy muiltakin rannoilta ympäri järven - ehkä eri näköisenä, mutta suht samalla korkeustasolla- kyseessä on järven pinnan laskeminen.

 • Asiantuntevia selityksiä yllä. Huomioini kiinnittyi vielä sijaintiin, joka siis on Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa, jolloin kyseessä saattaa olla entinen meren rantapalle. Jos siellä on pintamaan alla savikerros, se viittaisi siihen että alue on ollut veden alla.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.