Uusista perunoista arkinen imelletty perunalaatikk

1800luvuntapaan

Lähes kaikissa lähdeaineistoissa väitetään että imelletty perunalaatikko ei onnistu uusista perunoista. Olen tehnyt viimeaikoina arkisen imelletyn perunalaatikon useita kertoja uusista perunoista ja jokaisella kerralla se on onnistunut erittäin hyvin. Rakenne on ehkä hiukan erilainen kellaroituun perunaan verrattuna, mutta mielestäni mitään syytä ei ole väittää että ei onnistu. Mitään syytä välttää arkisen perunalaatikon valmistamista uusista perunoista ei ole.

Tarvitaan:

2kg perunoita
2 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoa tai vastaavaa
maitoa, eri lajikkeet vaatii eri määriä
voita
1-2 teelusikallista suolaa

Perunat voi keittää kuorineen. Imeltymisen kannalta ei ole mitään väliä keittääkö perunat kuorineen vai kuoriiko ennen keittämistä.

Perunat voi kuoria ennen keittämistä ja keittää niukassa vedessä. Peruna soseutetaan kuumana keittoveteen ja jäähdytetään 76-77 asteiseksi. Ja jäähdytettyyn soseeseen lisätään vehnäjauho tai joku muu vastaava jauho. Lisätään tarvittaessa 76-77 vettä niin että saadaan puuromainen sose.

Sose laitetaan imeltymään 70 asteiseen sähköuuniin ja annetaan imeltyä noin 2-4 tuntia. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla.

Imeltyneeseen soseeseen lisätään suola ja voi sekä maitoa niin että saadaan sakea velli.

Sose laitetaan voideltuun vuokaan ja pinnalle ripotellaan voinokareita ja haluttaessa korppujauhoa.

Paistetaan 140-175 asteisessa uunissa noin 2 tuntia.

Arkista perunalaatikkoa voi valmistaa vaikkapa kerran viikossa. Valmistusaika alle 5 tuntia.

Arkiruoka 1800 luvun ohjetta soveltaen.

0 kommenttia

Vastaukset

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.