tönkkösuolaus

silakka

Pystyykö joku kertomaan miten tönkkösuolaus tehdään?

8

10008

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suolaajaX

      Silakkakiloa kohti 100g (n. desilitra) karkeaa suolaa. Suolaa pohjalle, kerros silakoita päälle. Jatka suola- ja kalakerroksia kunnes astia on lähes täynnä. Ylimmäksi reilu kerros suolaa niin että suolan kaloista imemä neste peittää kalat.

      Astiana voi käyttää valkoista muoviämpäriä tai jos jostain saa hankittua silakkanelikon niin sitä. Suolassa ei kannata säästellä.

      Jos suolaa on liian vähän, syntyy helposti ruotsalaistyyppistä hapansilakkaa. Säilytyksen aikana on huolehdittava että suolaliuos peittää kalat jatkuvasti.

      Suolasilakat pitää liottaa ennen käyttöä.

      • Jo vain!

        Hyvä resepti suolasilakalle! Mutta tönkkösuolauksessa käytetään enempi suolaa! 10% ei riitä. Kansi ja paino kalojen päällä olisi myös hyvä asia.

        Pienemmän määrän tekisin itse isoon lasipurkkiin. Kerroksittain kalaa ja suolaa. Päälle pieni lautanen ja paino. Lasiastia jääkaappiin tai kylmiöön. Seuraavana päivänä kaataisin osan kertyneestä nesteestä pois ja lisäisin vielä kourallisen suolaa. Valmista syötäväksi 3 vrk:ssa. Säilyy muutaman kuukauden. Suolapitoisuus saa olla ainakin 12 - 15%. Ei lapamato tartu! Voidaan liottaa pari tuntia ennen käyttöä.

        Tönkköyden voit testata ottamalla kalaa pyrstöstä kiini. Jos pysyy vaakatasossa niin kala on tönkkö, jos pää taipuu alaspäin niin suolaa on liian vähän. Perinteisesti muikkua ja särkeä on tönkkösuolattu kuten myös ahventa, lahnaa, haukea ja säynettä.


    • Anonyymi

      Onko tönxäkkä parempaa kuin Lidlin Frizimuikky.

      • Anonyymi

        liidelin paskaa ei voi verrata tähän juhla tuotteeseen


    • "Pystyykö joku kertomaan miten tönkkösuolaus tehdään?"

      Ruoka-aineeseen laitetaan niin paljon suolaa, että se ehtii suolautua riittävän suolaiseksi ja kuivaksi, ettei bakteerit siinä enää kasva. Jos suolaus tehdään huoneenlämmössä niin se yleensä vaatii koko ruoka-aineen ympäröimistä suolaan eli suolaprosentti lähentelee 20%. Suolattavasta ruoka-aineesta pitää poistaa neste ja kun siitä ei enää tule juurikaan nestettä niin se on kuiva tönkkö, joka säilyy lähes loputtomasti.

      Itsellä tönkkösuolattu herkkuruoka on suolattu turska, jokä Välimerenmaissa tunnetaan nimellä Bacalao, Bacalhau, Baccala. Kun turskaa liottaa kolme vuorokautta (tärkeää on vaihtaa liotusvesi usein) niin lopputuloksena on kalafile, jonka maku on tiivistynyt ja parempi kuin tuoreessa fileessä.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau

    • Anonyymi

      Aloitus on hyvä vitsi. Kysy vielä kuinka saa pään sekaisin nopeimmin.

      • Anonyymi

        Ei aloituksessa mitään vitsiä ole. Vielä 1960-luvulla, kun ei vielä yleisesti ollut pakastimia, killipoikina käytiin onkimassa lahnoja, särkiä ja ahvenia kesäisin.
        Ne sitten tönkkösuolattiin ja niitä syötiin seuraavien syksyn ja talven aikana.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ei aloituksessa mitään vitsiä ole. Vielä 1960-luvulla, kun ei vielä yleisesti ollut pakastimia, killipoikina käytiin onkimassa lahnoja, särkiä ja ahvenia kesäisin.
        Ne sitten tönkkösuolattiin ja niitä syötiin seuraavien syksyn ja talven aikana.

        "Ne sitten tönkkösuolattiin ja niitä syötiin seuraavien syksyn ja talven aikana."

        Juurikin näin. Tönkkösuolaus oli hapattamisen ohella ainoita tapoja säilöä protetiinia ennen pakastimien keksimistä. Tönkkösuolattu proteiini on monesti jopa parempaa kuin tuore, kun sen muistaa liottaa huolellisesti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ootko nainen noin mustis musta

      Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t
      Ikävä
      89
      7259
    2. Sen kerran kun siellä käyn

      Voisit olla paikalla💚💛☘️
      Ikävä
      35
      3841
    3. Kumpa tietäisin. Miehelle.

      Vieläkö toivot jotain viestiä, vai suutuitko taas...kun...🤔
      Ikävä
      45
      3440
    4. Kauan säkin jaksoit

      Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐
      Ikävä
      40
      2572
    5. Joel Harkimo ja Janni Hussi eroavat

      Tämä on ilon päivä 😊
      Kotimaiset julkkisjuorut
      209
      2453
    6. rakastan sinua!

      Tule ja ota, kasvetaan yhdessä paremmiksi ❤️❤️❤️❤️ kaikki anteeksi ❤️❤️❤️
      Ikävä
      41
      2382
    7. Sä olet nainen kuuluisa..

      ..etkä mitenkään hyvällä tavalla.
      Suhteet
      123
      2276
    8. Miksi kaipaat

      Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?
      Ikävä
      29
      2179
    9. Mietin tässä T....

      Oletko jo kesälomalla.?Keli on ihanaa, ja sinä nautit veneilystä.... Edelleen käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua..
      Suhteet
      24
      1898
    10. Siis hetkonen

      Rakastetaankohan me kummatkin toisiamme, ja aletaan tajuamaan se pikkuhiljaa 🤯
      Ikävä
      41
      1864
    Aihe