tönkkösuolaus

silakka

Pystyykö joku kertomaan miten tönkkösuolaus tehdään?

8

9710

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suolaajaX

      Silakkakiloa kohti 100g (n. desilitra) karkeaa suolaa. Suolaa pohjalle, kerros silakoita päälle. Jatka suola- ja kalakerroksia kunnes astia on lähes täynnä. Ylimmäksi reilu kerros suolaa niin että suolan kaloista imemä neste peittää kalat.

      Astiana voi käyttää valkoista muoviämpäriä tai jos jostain saa hankittua silakkanelikon niin sitä. Suolassa ei kannata säästellä.

      Jos suolaa on liian vähän, syntyy helposti ruotsalaistyyppistä hapansilakkaa. Säilytyksen aikana on huolehdittava että suolaliuos peittää kalat jatkuvasti.

      Suolasilakat pitää liottaa ennen käyttöä.

      • Jo vain!

        Hyvä resepti suolasilakalle! Mutta tönkkösuolauksessa käytetään enempi suolaa! 10% ei riitä. Kansi ja paino kalojen päällä olisi myös hyvä asia.

        Pienemmän määrän tekisin itse isoon lasipurkkiin. Kerroksittain kalaa ja suolaa. Päälle pieni lautanen ja paino. Lasiastia jääkaappiin tai kylmiöön. Seuraavana päivänä kaataisin osan kertyneestä nesteestä pois ja lisäisin vielä kourallisen suolaa. Valmista syötäväksi 3 vrk:ssa. Säilyy muutaman kuukauden. Suolapitoisuus saa olla ainakin 12 - 15%. Ei lapamato tartu! Voidaan liottaa pari tuntia ennen käyttöä.

        Tönkköyden voit testata ottamalla kalaa pyrstöstä kiini. Jos pysyy vaakatasossa niin kala on tönkkö, jos pää taipuu alaspäin niin suolaa on liian vähän. Perinteisesti muikkua ja särkeä on tönkkösuolattu kuten myös ahventa, lahnaa, haukea ja säynettä.


    • Anonyymi

      Onko tönxäkkä parempaa kuin Lidlin Frizimuikky.

      • Anonyymi

        liidelin paskaa ei voi verrata tähän juhla tuotteeseen


    • "Pystyykö joku kertomaan miten tönkkösuolaus tehdään?"

      Ruoka-aineeseen laitetaan niin paljon suolaa, että se ehtii suolautua riittävän suolaiseksi ja kuivaksi, ettei bakteerit siinä enää kasva. Jos suolaus tehdään huoneenlämmössä niin se yleensä vaatii koko ruoka-aineen ympäröimistä suolaan eli suolaprosentti lähentelee 20%. Suolattavasta ruoka-aineesta pitää poistaa neste ja kun siitä ei enää tule juurikaan nestettä niin se on kuiva tönkkö, joka säilyy lähes loputtomasti.

      Itsellä tönkkösuolattu herkkuruoka on suolattu turska, jokä Välimerenmaissa tunnetaan nimellä Bacalao, Bacalhau, Baccala. Kun turskaa liottaa kolme vuorokautta (tärkeää on vaihtaa liotusvesi usein) niin lopputuloksena on kalafile, jonka maku on tiivistynyt ja parempi kuin tuoreessa fileessä.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau

    • Anonyymi

      Aloitus on hyvä vitsi. Kysy vielä kuinka saa pään sekaisin nopeimmin.

      • Anonyymi

        Ei aloituksessa mitään vitsiä ole. Vielä 1960-luvulla, kun ei vielä yleisesti ollut pakastimia, killipoikina käytiin onkimassa lahnoja, särkiä ja ahvenia kesäisin.
        Ne sitten tönkkösuolattiin ja niitä syötiin seuraavien syksyn ja talven aikana.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ei aloituksessa mitään vitsiä ole. Vielä 1960-luvulla, kun ei vielä yleisesti ollut pakastimia, killipoikina käytiin onkimassa lahnoja, särkiä ja ahvenia kesäisin.
        Ne sitten tönkkösuolattiin ja niitä syötiin seuraavien syksyn ja talven aikana.

        "Ne sitten tönkkösuolattiin ja niitä syötiin seuraavien syksyn ja talven aikana."

        Juurikin näin. Tönkkösuolaus oli hapattamisen ohella ainoita tapoja säilöä protetiinia ennen pakastimien keksimistä. Tönkkösuolattu proteiini on monesti jopa parempaa kuin tuore, kun sen muistaa liottaa huolellisesti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kanki kovana; ei tiedä pornovideoista mitään

      Kaikkosen erityis­avustajan asunnossa kuvattiin pornoa. Väittää ettei tiedä asiasta yhtään mitään. https://www.is.fi/po
      Maailman menoa
      207
      7196
    2. Halaisin sua mies

      Jos voisin 💗
      Ikävä
      51
      2753
    3. Onkohan meillä kummallakin joku pakkomielle toisiimme

      Vähän luulen että on..
      Ikävä
      188
      2251
    4. Mitä tämä on

      Ajatella, olen viimeksi nähnyt sinua melkein vuosi sitten ohimennen. Ja silloinkin sinä välttelit minua. En ole kuullut
      Tunteet
      10
      1613
    5. Ei monet elä kuin alle 60 v, mikä vaikuttaa?

      gulp, gulp.. Juice Leskinen eli 56 vuotta. Matti Nykänen eli 55 vuotta. Topi Sorsakoski eli 58 vuotta.
      Maailman menoa
      142
      1569
    6. Hakalan asunnossa on kuvattu aikuisviihdesivusto Onlyfansin kautta julkaistu pornovideo.

      Keskustan puheenjohtajan Antti Kaikkosen avustaja Jirka Hakala ei jatka tehtävässään. Keskustan puoluelehti Suomenmaa ke
      Helsinki
      19
      1237
    7. Olen valmis

      Kohtaamaan sinut tänä kesänä, jos sellainen sattuma osuu kohdalleni.
      Ikävä
      74
      1190
    8. Nyt on konstit vähänä.

      Nimittäin tuulivoiman vastustajilla, kun pitää perättömiä ilmiantoja tehdä. Alkaa olla koko vastustajien sakki leimattu,
      Kiuruvesi
      38
      1133
    9. Hyvää yötä kaivatulleni

      En pysty tekemään kokemaan mitään sielussa tuntuvaa, syvää, vaikuttavaa, ilman että rinnastan sen sinuun. Niin kävi tänä
      Tunteet
      24
      1097
    10. Tilinpäätösvaltuusto 27.5

      Samalla viimeinen kokous ennen uudenvaltuustokauden alkamista. Vanhat antavat itselleen erinomaiset arvosanat, ja siirty
      Pyhäjärvi
      50
      1019
    Aihe