tönkkösuolaus

silakka

Pystyykö joku kertomaan miten tönkkösuolaus tehdään?

8

9931

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suolaajaX

      Silakkakiloa kohti 100g (n. desilitra) karkeaa suolaa. Suolaa pohjalle, kerros silakoita päälle. Jatka suola- ja kalakerroksia kunnes astia on lähes täynnä. Ylimmäksi reilu kerros suolaa niin että suolan kaloista imemä neste peittää kalat.

      Astiana voi käyttää valkoista muoviämpäriä tai jos jostain saa hankittua silakkanelikon niin sitä. Suolassa ei kannata säästellä.

      Jos suolaa on liian vähän, syntyy helposti ruotsalaistyyppistä hapansilakkaa. Säilytyksen aikana on huolehdittava että suolaliuos peittää kalat jatkuvasti.

      Suolasilakat pitää liottaa ennen käyttöä.

      • Jo vain!

        Hyvä resepti suolasilakalle! Mutta tönkkösuolauksessa käytetään enempi suolaa! 10% ei riitä. Kansi ja paino kalojen päällä olisi myös hyvä asia.

        Pienemmän määrän tekisin itse isoon lasipurkkiin. Kerroksittain kalaa ja suolaa. Päälle pieni lautanen ja paino. Lasiastia jääkaappiin tai kylmiöön. Seuraavana päivänä kaataisin osan kertyneestä nesteestä pois ja lisäisin vielä kourallisen suolaa. Valmista syötäväksi 3 vrk:ssa. Säilyy muutaman kuukauden. Suolapitoisuus saa olla ainakin 12 - 15%. Ei lapamato tartu! Voidaan liottaa pari tuntia ennen käyttöä.

        Tönkköyden voit testata ottamalla kalaa pyrstöstä kiini. Jos pysyy vaakatasossa niin kala on tönkkö, jos pää taipuu alaspäin niin suolaa on liian vähän. Perinteisesti muikkua ja särkeä on tönkkösuolattu kuten myös ahventa, lahnaa, haukea ja säynettä.


    • Anonyymi

      Onko tönxäkkä parempaa kuin Lidlin Frizimuikky.

      • Anonyymi

        liidelin paskaa ei voi verrata tähän juhla tuotteeseen


    • "Pystyykö joku kertomaan miten tönkkösuolaus tehdään?"

      Ruoka-aineeseen laitetaan niin paljon suolaa, että se ehtii suolautua riittävän suolaiseksi ja kuivaksi, ettei bakteerit siinä enää kasva. Jos suolaus tehdään huoneenlämmössä niin se yleensä vaatii koko ruoka-aineen ympäröimistä suolaan eli suolaprosentti lähentelee 20%. Suolattavasta ruoka-aineesta pitää poistaa neste ja kun siitä ei enää tule juurikaan nestettä niin se on kuiva tönkkö, joka säilyy lähes loputtomasti.

      Itsellä tönkkösuolattu herkkuruoka on suolattu turska, jokä Välimerenmaissa tunnetaan nimellä Bacalao, Bacalhau, Baccala. Kun turskaa liottaa kolme vuorokautta (tärkeää on vaihtaa liotusvesi usein) niin lopputuloksena on kalafile, jonka maku on tiivistynyt ja parempi kuin tuoreessa fileessä.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau

    • Anonyymi

      Aloitus on hyvä vitsi. Kysy vielä kuinka saa pään sekaisin nopeimmin.

      • Anonyymi

        Ei aloituksessa mitään vitsiä ole. Vielä 1960-luvulla, kun ei vielä yleisesti ollut pakastimia, killipoikina käytiin onkimassa lahnoja, särkiä ja ahvenia kesäisin.
        Ne sitten tönkkösuolattiin ja niitä syötiin seuraavien syksyn ja talven aikana.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ei aloituksessa mitään vitsiä ole. Vielä 1960-luvulla, kun ei vielä yleisesti ollut pakastimia, killipoikina käytiin onkimassa lahnoja, särkiä ja ahvenia kesäisin.
        Ne sitten tönkkösuolattiin ja niitä syötiin seuraavien syksyn ja talven aikana.

        "Ne sitten tönkkösuolattiin ja niitä syötiin seuraavien syksyn ja talven aikana."

        Juurikin näin. Tönkkösuolaus oli hapattamisen ohella ainoita tapoja säilöä protetiinia ennen pakastimien keksimistä. Tönkkösuolattu proteiini on monesti jopa parempaa kuin tuore, kun sen muistaa liottaa huolellisesti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Useita puukotettu Tampereella

      Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht
      Tampere
      190
      3554
    2. Kuka rääkkää eläimiä Puolangalla?

      Poliisi ampui toistakymmentä nälkiintynyttä eläintä Puolangalla Tilalta oli ollut karkuteillä lähes viisikymmentä nälkii
      Puolanka
      57
      2217
    3. Asiakas iski kaupassa varastelua tehneen kanveesiin.

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33a85463-e4d5-45ed-8014-db51fe8079ec Oikein. Näin sitä pitää. Kyllä kaupoissa valtava
      Maailman menoa
      376
      2210
    4. Leipivaaran päällä on kuoleman hiljaista.

      Suru vai suuri helpotus...
      Puolanka
      43
      2072
    5. Meneeköhän sulla

      oikeasti pinnan alla yhtä huonosti kuin mulla? Tai yhtä huonosti mutta jollain eri tyylillä? Ei olisi pitänyt jättää sua
      Ikävä
      32
      1491
    6. Jos ei tiedä mitä toisesta haluaa

      Älä missään nimessä anna mitään merkkejä kiinnostuksesta. Ole haluamatta mitään. Täytyy ajatella toistakin. Ei kukaan em
      Ikävä
      93
      1251
    7. Määpä tiijän että rakastat

      Minua nimittäin. Samoin hei! Olet mun vastakappaleeni.
      Ikävä
      54
      1213
    8. Muutama kysymys ja huomio hindulaisesta kulttuurista.

      Vedakirjoituksia pidetään historiallisina teksteinä, ei siis "julistuksena" kuten esimerkiksi Raamattua, vaan kuten koul
      Hindulaisuus
      460
      1202
    9. Jumala puhui minulle

      Hän kertoi sinusta asioita, joiden takia jaksan, uskon ja luotan. Hän kuvaili sinua minulle ja pakahduin onnesta kuulles
      Ikävä
      121
      1063
    10. Koska näit kaivattusi viimeksi

      Milloin tapasit rakkaasi? Ja etenikö suhde yhtään?
      Ikävä
      59
      1004
    Aihe