Pystyykö joku kertomaan miten tönkkösuolaus tehdään?
tönkkösuolaus
8
9931
Vastaukset
- suolaajaX
Silakkakiloa kohti 100g (n. desilitra) karkeaa suolaa. Suolaa pohjalle, kerros silakoita päälle. Jatka suola- ja kalakerroksia kunnes astia on lähes täynnä. Ylimmäksi reilu kerros suolaa niin että suolan kaloista imemä neste peittää kalat.
Astiana voi käyttää valkoista muoviämpäriä tai jos jostain saa hankittua silakkanelikon niin sitä. Suolassa ei kannata säästellä.
Jos suolaa on liian vähän, syntyy helposti ruotsalaistyyppistä hapansilakkaa. Säilytyksen aikana on huolehdittava että suolaliuos peittää kalat jatkuvasti.
Suolasilakat pitää liottaa ennen käyttöä.- Jo vain!
Hyvä resepti suolasilakalle! Mutta tönkkösuolauksessa käytetään enempi suolaa! 10% ei riitä. Kansi ja paino kalojen päällä olisi myös hyvä asia.
Pienemmän määrän tekisin itse isoon lasipurkkiin. Kerroksittain kalaa ja suolaa. Päälle pieni lautanen ja paino. Lasiastia jääkaappiin tai kylmiöön. Seuraavana päivänä kaataisin osan kertyneestä nesteestä pois ja lisäisin vielä kourallisen suolaa. Valmista syötäväksi 3 vrk:ssa. Säilyy muutaman kuukauden. Suolapitoisuus saa olla ainakin 12 - 15%. Ei lapamato tartu! Voidaan liottaa pari tuntia ennen käyttöä.
Tönkköyden voit testata ottamalla kalaa pyrstöstä kiini. Jos pysyy vaakatasossa niin kala on tönkkö, jos pää taipuu alaspäin niin suolaa on liian vähän. Perinteisesti muikkua ja särkeä on tönkkösuolattu kuten myös ahventa, lahnaa, haukea ja säynettä.
- Anonyymi
Onko tönxäkkä parempaa kuin Lidlin Frizimuikky.
- Anonyymi
liidelin paskaa ei voi verrata tähän juhla tuotteeseen
"Pystyykö joku kertomaan miten tönkkösuolaus tehdään?"
Ruoka-aineeseen laitetaan niin paljon suolaa, että se ehtii suolautua riittävän suolaiseksi ja kuivaksi, ettei bakteerit siinä enää kasva. Jos suolaus tehdään huoneenlämmössä niin se yleensä vaatii koko ruoka-aineen ympäröimistä suolaan eli suolaprosentti lähentelee 20%. Suolattavasta ruoka-aineesta pitää poistaa neste ja kun siitä ei enää tule juurikaan nestettä niin se on kuiva tönkkö, joka säilyy lähes loputtomasti.
Itsellä tönkkösuolattu herkkuruoka on suolattu turska, jokä Välimerenmaissa tunnetaan nimellä Bacalao, Bacalhau, Baccala. Kun turskaa liottaa kolme vuorokautta (tärkeää on vaihtaa liotusvesi usein) niin lopputuloksena on kalafile, jonka maku on tiivistynyt ja parempi kuin tuoreessa fileessä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau- Anonyymi
Aloitus on hyvä vitsi. Kysy vielä kuinka saa pään sekaisin nopeimmin.
- Anonyymi
Ei aloituksessa mitään vitsiä ole. Vielä 1960-luvulla, kun ei vielä yleisesti ollut pakastimia, killipoikina käytiin onkimassa lahnoja, särkiä ja ahvenia kesäisin.
Ne sitten tönkkösuolattiin ja niitä syötiin seuraavien syksyn ja talven aikana. Anonyymi kirjoitti:
Ei aloituksessa mitään vitsiä ole. Vielä 1960-luvulla, kun ei vielä yleisesti ollut pakastimia, killipoikina käytiin onkimassa lahnoja, särkiä ja ahvenia kesäisin.
Ne sitten tönkkösuolattiin ja niitä syötiin seuraavien syksyn ja talven aikana."Ne sitten tönkkösuolattiin ja niitä syötiin seuraavien syksyn ja talven aikana."
Juurikin näin. Tönkkösuolaus oli hapattamisen ohella ainoita tapoja säilöä protetiinia ennen pakastimien keksimistä. Tönkkösuolattu proteiini on monesti jopa parempaa kuin tuore, kun sen muistaa liottaa huolellisesti.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Useita puukotettu Tampereella
Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht1903554Kuka rääkkää eläimiä Puolangalla?
Poliisi ampui toistakymmentä nälkiintynyttä eläintä Puolangalla Tilalta oli ollut karkuteillä lähes viisikymmentä nälkii572217Asiakas iski kaupassa varastelua tehneen kanveesiin.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33a85463-e4d5-45ed-8014-db51fe8079ec Oikein. Näin sitä pitää. Kyllä kaupoissa valtava3762210- 432072
Meneeköhän sulla
oikeasti pinnan alla yhtä huonosti kuin mulla? Tai yhtä huonosti mutta jollain eri tyylillä? Ei olisi pitänyt jättää sua321491Jos ei tiedä mitä toisesta haluaa
Älä missään nimessä anna mitään merkkejä kiinnostuksesta. Ole haluamatta mitään. Täytyy ajatella toistakin. Ei kukaan em931251- 541213
Muutama kysymys ja huomio hindulaisesta kulttuurista.
Vedakirjoituksia pidetään historiallisina teksteinä, ei siis "julistuksena" kuten esimerkiksi Raamattua, vaan kuten koul4601202Jumala puhui minulle
Hän kertoi sinusta asioita, joiden takia jaksan, uskon ja luotan. Hän kuvaili sinua minulle ja pakahduin onnesta kuulles1211063- 591004