Pystyykö joku kertomaan miten tönkkösuolaus tehdään?
tönkkösuolaus
8
9006
Vastaukset
- suolaajaX
Silakkakiloa kohti 100g (n. desilitra) karkeaa suolaa. Suolaa pohjalle, kerros silakoita päälle. Jatka suola- ja kalakerroksia kunnes astia on lähes täynnä. Ylimmäksi reilu kerros suolaa niin että suolan kaloista imemä neste peittää kalat.
Astiana voi käyttää valkoista muoviämpäriä tai jos jostain saa hankittua silakkanelikon niin sitä. Suolassa ei kannata säästellä.
Jos suolaa on liian vähän, syntyy helposti ruotsalaistyyppistä hapansilakkaa. Säilytyksen aikana on huolehdittava että suolaliuos peittää kalat jatkuvasti.
Suolasilakat pitää liottaa ennen käyttöä.- Jo vain!
Hyvä resepti suolasilakalle! Mutta tönkkösuolauksessa käytetään enempi suolaa! 10% ei riitä. Kansi ja paino kalojen päällä olisi myös hyvä asia.
Pienemmän määrän tekisin itse isoon lasipurkkiin. Kerroksittain kalaa ja suolaa. Päälle pieni lautanen ja paino. Lasiastia jääkaappiin tai kylmiöön. Seuraavana päivänä kaataisin osan kertyneestä nesteestä pois ja lisäisin vielä kourallisen suolaa. Valmista syötäväksi 3 vrk:ssa. Säilyy muutaman kuukauden. Suolapitoisuus saa olla ainakin 12 - 15%. Ei lapamato tartu! Voidaan liottaa pari tuntia ennen käyttöä.
Tönkköyden voit testata ottamalla kalaa pyrstöstä kiini. Jos pysyy vaakatasossa niin kala on tönkkö, jos pää taipuu alaspäin niin suolaa on liian vähän. Perinteisesti muikkua ja särkeä on tönkkösuolattu kuten myös ahventa, lahnaa, haukea ja säynettä.
- Anonyymi
Onko tönxäkkä parempaa kuin Lidlin Frizimuikky.
- Anonyymi
liidelin paskaa ei voi verrata tähän juhla tuotteeseen
"Pystyykö joku kertomaan miten tönkkösuolaus tehdään?"
Ruoka-aineeseen laitetaan niin paljon suolaa, että se ehtii suolautua riittävän suolaiseksi ja kuivaksi, ettei bakteerit siinä enää kasva. Jos suolaus tehdään huoneenlämmössä niin se yleensä vaatii koko ruoka-aineen ympäröimistä suolaan eli suolaprosentti lähentelee 20%. Suolattavasta ruoka-aineesta pitää poistaa neste ja kun siitä ei enää tule juurikaan nestettä niin se on kuiva tönkkö, joka säilyy lähes loputtomasti.
Itsellä tönkkösuolattu herkkuruoka on suolattu turska, jokä Välimerenmaissa tunnetaan nimellä Bacalao, Bacalhau, Baccala. Kun turskaa liottaa kolme vuorokautta (tärkeää on vaihtaa liotusvesi usein) niin lopputuloksena on kalafile, jonka maku on tiivistynyt ja parempi kuin tuoreessa fileessä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau- Anonyymi
Aloitus on hyvä vitsi. Kysy vielä kuinka saa pään sekaisin nopeimmin.
- Anonyymi
Ei aloituksessa mitään vitsiä ole. Vielä 1960-luvulla, kun ei vielä yleisesti ollut pakastimia, killipoikina käytiin onkimassa lahnoja, särkiä ja ahvenia kesäisin.
Ne sitten tönkkösuolattiin ja niitä syötiin seuraavien syksyn ja talven aikana. Anonyymi kirjoitti:
Ei aloituksessa mitään vitsiä ole. Vielä 1960-luvulla, kun ei vielä yleisesti ollut pakastimia, killipoikina käytiin onkimassa lahnoja, särkiä ja ahvenia kesäisin.
Ne sitten tönkkösuolattiin ja niitä syötiin seuraavien syksyn ja talven aikana."Ne sitten tönkkösuolattiin ja niitä syötiin seuraavien syksyn ja talven aikana."
Juurikin näin. Tönkkösuolaus oli hapattamisen ohella ainoita tapoja säilöä protetiinia ennen pakastimien keksimistä. Tönkkösuolattu proteiini on monesti jopa parempaa kuin tuore, kun sen muistaa liottaa huolellisesti.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Anteeksi mies
En vaan osaa kohdata sinua ja olla normaali. En tiedä mikä vaivaa. Samaan aikaan tekee mieli tulla lähelle ja kuitenkin578447Mietin aina vain
Minä niin haluaisin nähdä sinut. Ei tuo yhden ainoan kuvan katsominen paljon helpota... Miksi sinä et voisi olla se roh123299Hetken jo luulin, että en ikävöi sinua koko aikaa
Mutta nyt on sitten taas ihan hirveä ikävä jotenkin. Tiedätköhän sinä edes, kuinka peruuttamattomasti minä olen sinuun r262460Palstan henkisesti sairaat ja lihavat
Täällä on sairaita, työttömiä ihmisiä kirjoittelemassa joilla ei ole tarkoituksena kuin satuttaa ihmisiä. Jos eksyt pals1142000Kysely lieksan miehille
Olemme tässä pohtineet tällaista asiaa, että miten on. Tästä nyt on paljon ollut juttua julkisuudessakin aina sanomaleht801950Outoa että Trump ekana sanoutui irti ilmastosopimuksesta
kun Kaliforniaa riepottelee siitä johtuvat tuhoisat maastopalot. Hirmumyrskytkin ovat USA:ssa olleet tuhoisia.3501648Saan kengurakkaan kotiin viikon päästä
Mitä tapahtui? Martina hehkutti tätä stoorissaan reilu viikko sitten, mutta eipä aussimiestä Suomessa näkynyt, vaan tapa2421402FinFamin ryhmät
Älkää hyvät ihmiset luottako tähän tahoon. Ryhmiä on, mutta eivät ne toimi. Ihmisiä savustetaan ulos, vaikka näissä piir01181Olen vähän
Hysteerinen se on totta. Etkai ymmärrä miten syvästi tunnen sinua kohtaan. Ja olet aina lähelläni. Olet osa jo jotain. I101075Osmo Peltola voitti ansaitusti Kultaisen Venlan - Kirvoitti yleisöltä mahtavan reaktion!
JEE, onnea Osmo! Osmo Peltola voitti Vuoden esiintyjän Kultainen Venla -palkinnon. Isä-Peltsin ja Osmon luontoseikkailu661010