Viikinki sanaa ei käytetty Suomessa

yik76ytt

Suomalaisten suullisessa kansanperinteessä ei löydy ainuttakaan mainintaa mistään viikingeistä. Suomessa on maailman suurimmat kansanrunokokoelmat.

Skandinavian vanhat runot kyllä mainitsevat suomalaiset. Kuninkaat ylpeilevät niissä polveutuvansa suomalaisista.

Suomesta on löydetty satoja ns. viikinkimiekkoja.

21

416

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 6ui565r4y

      https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005820485.html

      Maan uumenista on Suomessa paljastunut viime vuosina valtavasti tuhatvuotisia viikinkimiekkoja – Löydöt hämmästyttävät jopa arkeologian tohtoria

      ”Meiltä on löytynyt yli 400 miekkaa, ja löytöjen määrä kasvaa koko ajan. Sitä miettii vain, mikä se määrä on. Jos löytöjen määrä kasvaa tätä vauhtia, niin voisi kuvitella, että kohta mennään Ruotsin lukemiin. Kyllä miekkoja löytyy vielä varmasti”, sanoo arkeologian tohtori Mikko Moilanen.

      Mutta miten Suomesta on löytynyt niin paljon miekkoja, sitä ihmettelee Moilanenkin.

      ”Suomessa on ollut vaurautta. Täällä on edelleen rikkaita kalmistoja kaivamatta. On hankittu kalliitakin esineitä ja osoitettu siten vaurautta”, hän sanoo.

      Suomen viikinkiaika oli hänen mukaansa vauraampaa ja kiinnostavampaa kuin vanhat tekstit antavat ymmärtää

    • 66665yu

      Jan Guillou esittää, kuinka myytti viikingeistä sai alkunsa 1800-luvun kansallisromantiikan sepityksenä. Kun Ruotsi menetti vuonna 1809 Venäjälle viimeisimmässä sodassaan puolet valtakunnasta eli Suomen, piti tämä hyvittää, ja runoilijan sanoja lainaten "voittaa Suomi takaisin Ruotsin sisällä". Tämä tarkoitti, että piti keksiä rohkaisevia ja pöyhkeitä tarinoita mahtavasta kansasta ja sen historiasta, vanha temppu kriisiaikoina. Siihen aikaan kun Ruotsi menetti Suomen, ei historiankirjoituksessa ollut mitään viikinkiaikaa. Tätä ajanjaksoa mainittiin nuoremmaksi kivikaudeksi. Termi "viikinki" oli tuskin tunnettu, ja sitä oli käyttänyt lyriikassa yhden ainoan kerran Erik Gustaf Geijer, joka pilkkarunossaan lordi Nelssonista kuvasi tämän "viikingiksi". Sana nimittäin merkitsi konna, merirosvo, vandaali, ryöväri.

      Hyvityshakuiset älypäät muodostivat vuonna 1811 yhdistyksen "Götiska förbundet", jonka päämääränä oli palvoa Ruotsin suurenmoista menneisyyttä. Yhdistyksen ensimmäiseen julkaisuun kirjoitti Geijer runon, josta tuli hyvin kuuluisa. Sen nimi oli "Vikingen", ja se kuvaa muinaista pohjoismaista sankarityyppiä suunnilleen niinkuin me sen tänään käsitämme. Esaias Tegnéristä myös tuli gootisti, ja hän kirjoitti puolestaan "Fritjofsin saagan", jolla ruotsalaisia koululaisia kiusataan vielä nykyäänkin. Taiteilijat kutsuttiin nyt lippujen alle ja he alkoivat luomaan kuvaa näistä "viikingeistä", koska nyt sanan merkitys muutettiin tarkoittamaan sankaria, suurta soturia jne.

      Taiteilijoiden mielikuvituksessa syntyi näiden "viikinkien" ulkonäkö ja olemus, ja pian tuli tästä legendan luomisesta teollista toimintaa.

      1800-luvun loppupuoliskolla huomattiin, että nuoremman kivikauden loppu oli niin tärkeä aikakausi, että sillä pitää olle oma nimi - viikinkiaika.

      http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0010/16/guillou.html

      • hhgh

        Linkissä mainittu ”yngre järnåldern” tarkoittaa nuorempaa rautakautta, eikä ”nuorempaa kivikautta”.


    • ugrih

      Viikinki on nykyajan keksintöä. Muinoin lauma häiriintyneitä nuoria miehiä ja muutama akka purjehtivat sekoilemaan lähimaastoihin mutta edelleen suurin osa pohjolan väestä Norjassa, Ruotsissa, Tankassa ja Suomessakin viljeli kaikessa rauhassa maata, eikä olleet edes tietoisia mistään raggareista jotka kävivät luomassa paskaa mainetta ympäriinsä.
      No onneksi tuli pakanakulttuurien ihannointi ja Wiccalaisuus, joiden myötä on saatu nämäkin historian harharetket muutettua myytillis-maagisiksi sankaritaruiksi.
      Viikingit-sarja Netflixillä on mainio esimerkki historian täydellisestä vesityksestä. Tarjotaan katsojille seksiä ja tappeluita ja täysin rahankiilto silmissä luotua draamaa missä yksikään kohta ei mene oikein saati näytä siltä. Viihteestä on toki kyse, ei historian oppikirjasta, mutta huolestuttavaa on, kuinka viihde todellisuudessa muokkaa ihmisten käsityksiä niin, ettei todellisuus ja totuus sen takana enää edes kiinnosta.
      Suomessahan ei Ruotsalaisen historiankirjoituksen perusteella ole pätkääkään heidän komiaa viikinkivertaan, ilmeisesti yksinkertisesti siitä syystä, että viikingit olivat niin alfauroksia-ja naaraita, etteivät yksinkertaisesti iljenneet lisääntyä tyhmien suomalaisten kanssa.
      Silti Satakunnan äijistä reippaasti puolet on saanut geeninsä skandinaviasta. Ja nykyisin ovat silti ihan suomalaisiksi itsensä mieltäviä ihmisiä.

      Historiankirjoituksen mukaan viikingit ovat levittäneet geenejään tasan sinne missä kävivät mellastamassa, mutta suomen maankamaralla heitä ei nähty joten on täysin mahdoton ajatuskin, että meissä suoalaisissa olisi viikinkiverta. On meissä baltteja ja Ukrainaa mutta että ihan VIIKINKIverta! Ei tasan pidä paikkansa!
      Jo nyt on ylimielistä kuvitella meistä junteista löytyvän niin hienoa verta kuin junttiviikinkien. Ei härregud!
      Olkaamme kuulkaa nyt vain kiltisti ugrilaisia kuten meille on kaikki ajat opetettu.
      Näin sen kuuluu olla.

    • hopsishei

      Viikinkien riimut, korut ja käsityöt ovat niin kelttikäsitöiden jatkumoa, että luultavimmin se kaikki on symtynyt vasta muihin kulttuureihin tutustumisen myötä.

      • En.finne.igen

        Niitä riimuja vain pystyy kääntämään nykykielille sellainen tutkija, joka osaa Suomen kielen. Tätä ruåtsalaiset eivät ilkeä ääneen tunnustaa...


    • IhannormaaliMöttönen

      Itse olen Kaarle Suuren hovista lähtöisin mutta kukaan ei usko.

      • Rahat.hukkaan

        On minullakin se Seppo Prihan kirja omassa kirjahyllyssäni. Selkeää huuhaata vain...


    • Pipero

      Ruotsalaiset ovat riistäneet ja ryöstäneet maatamme satoja vuosia.
      He ovat tuhonneet todisteet loistavasta kansallisesta menneisyydestämme.

      Sama jatkuu tänäänkin. Kansallismuseomme on ruotsalaisten hallussa mutta me suomalaiset tuon kustannamme.
      Ruotsalaiset asuvat linnoitetuilla asuinalueillaan merien rannoilla minne matuilla ei ole menemistä.
      Eivätkä nuo rantaruotsalaiset maksa veroja latin latia, se on varmaa se.

      • HakeuduHoitoon

        Täysin sekopää kirjoitus.


      • piperofani

        Heh heh, mielestäni Piperon kirjoitus oli joka lauseeltaan totuudellinen.
        Jos sitä haluaa kritisoida niin sitä olisi lähdettävä purkamaan lause kerrallaan:

        1. Ruotsalaiset ovat riistäneet ja ryöstäneet maatamme satoja vuosia.
        - Tämähän on kiistämätön fakta.

        2- ja 3:
        - Nämäkin ovat faktoja ja kuuluvat hallitsevan/ sodan voittaneen kansan perusteisiin vai mikä olisi oikeampi luonnehdinta.

        4. Ruotsalaiset asuvat maassamme linnoitetuilla asuinalueillaan merien rannoilla minne ei matuilla ole menemistä.
        - Tämäkin on tarkistettavissa oleva fakta.

        5. Eivätkä nuo rantaruotsalaiset maksa veroja latin latia...
        - kyllähän nuo prosentin- pari voivat säälistä maksaa.


    • Tietenkin sana viikinki on myöhemmin keksitty - ei sen puute siis mitään todista.

    • pirkanmiäs

      Suomen merovingi ajan ja rautakauden historia menee siis näin; Suomen niemeä asuttivat saamelaiset ja joitain tuntemattomia kansojen rippeitä ennen jeesusta. Nämä kadonneet kansat olivat yhteydessä itämeren alueeseen ja jopa välimerelle ehkä kuuluisana merikansana, joka haastoi välimeren mahtimaitakin. Kansainvaellus n. 400jkr. toi suomeen lännestä skandinaviaan paenneita germaaneja, ehkä angloja, jotka olivat alunperin skandinaaveja. Idästä tuli itäisten kansojen invaasion paineen takia ugreja karjalan ja vienan kautta suomeen . Nämä siperian-suomalaiset tunkivat saamelaisia tieltään, kuten skandinaavit satakunnasta ja pirkanmaalta.
      700-800 jkr. syntyi kokemäenjoen alueelle vahva kuningaskunta, joista on todisteena juuri miekkojen valtava määrä alueella. Kyseessä on suurin viikinkimiekka keskittymä euroopassa. Vain Norjassa on enemmän , mutta laajemalla alueella. Myös Iivari-haploryhmän rajat näkyvät siellä vieläkin.
      Kirkkojen 33.3 km sijainnit vastaavat myös samaa aluetta J. Niemisen mukaan.
      Itäiset niilo- klaanit olivat veronalaisia silloin Novgorodille.
      Molemmat levittäytyivät pohjoiseen riistäen saamelaisilta erämaat ja sen rikkaudet.
      Viikinkejä ei suomessa ollut mutta veneillä liikkuvia pohjoismaalaisia kutsuttiin silloin varjageiksi.
      Nämä olivat siis länsi-suomalaisia ja länsi- göötan-maalaisia serkuksia.
      N. 1000- luvulla Pirkan miehiä kutsuttiin jäämeiksi ja he olivat paikallaan asuva kansa kuten Birkalaiset Tukholman alueella. Silloin syntyi myös karjalaisuus Novgorodin vallan vähetessä.
      Ns. viikinkien eli varjagien taru loppui, kun he sekoittuivat Kiovassa paikallisten kanssa ja ruhtinatar Helga- Olga katkaisi kauppareitit Konstantinopoliin.
      Tämän takia suomalaisuus on ainakin kahtia jakautunut ja kun mukaan luetaan N ja I- klaanien lisäksi saamelaisiin sekoittunut muinainen ugriväestö, etelä-saamelaiset, on soppa valmis.
      Suomi ei koskaan ole ollut yhtenäinen kansa vaan ainakin neljän klaanin sulatus-uuni eikä se sulatus ole vieläkään valmis. Siksi olemme ehkä eripuraisia edelleen ja huonoja joukkue-lajeissa?

    • odinin_soturit

      Viikinki sanaa ei käytetty Suomessa Matuista ja raiskaavista ja murhaavista ryöstäjistä kyllä puhuttiin kun puhuttiin viikingeistä.

    • JauneBrillant
    • 67775uy

      Viikinki sana tarkoitti rosvoa. Vasta 1800-luvulla sille annettiin myönteinen merkitys.

    • 67i657u

      Outoa on ettei suomalaisessa kansanperinteessä ole mitään viittauksia mihinkään viikinkeihin.

      Vaikka vanha suullinen kansanperimä selvästi kuvaa rautakautta.

    • 68i5uyr5

      Suomessa elettiin suurinpiirtein samaan tapaan kuin Skandinavian maissakin. Sitä todistaa täältä löydetyt sadat viikinkimiekat.

      Siksi vanhassa suomalaisessa kansanrunoudessa ei puhuta mistään viikingeistä.

    • duioh

      Viki- viking oli alunperin uiki, mikä viittasi viikkarien nopeisiin laivoihin. Viikingit koostuivat arjalaisista, alunperin suomenkielisistä normanneista, jotka asuttivat tietysti Suomeakin, vaikka tämä on kauhea tabu ja kaikenlaisten nykykykkijöiden ja paavinvasallien sensuroimaa todellisuutta.

    • ikuh

      Ja viikinkien kostoretket alkoivat Kaarle Suuren tapatettua 4500 saksivankia. Saksit olivat hekin alkuaan suomenkielisiä. Mm. keskiaikaisen englantilaisen saksiylimyksen miekkaa koristaa suomalainen teksti, vaikka sitä mysteeritekstiä on arvuuteltu jo 200 vuotta. Miksi saksi olisi halunnut mongoloidien kieltä arvomiekkaansa? Tokihan hän halusi omaa kieltään siihen.

      Finnish Text in the Medieval Saxon Sword
      https://youtu.be/k0PDUZ2HIOI

    • ikuh

      Ruotsalaiset kykkivät muinaisarjalaisten goottien ja vanien historialla aivan kuten nykysuomalaiset "itäiset" ja muut mk:t, kykenemättä ymmärtämään ollenkaan, että nämä muinaiset suomenkieltä puhuvat arjalaiset olivat kokonaan eri heimoja ja heillä oli niin sveoista kuin samojedeistakin poikkeava historia.

      Nykysuomalaiset syyttävät ruotsinkielisiä historian sensuroinnista, mutta olisi syytä katsoa itsekin sinne peiliin. Museoviraston mongoloidit luettelevat vain titteleitään, kun esittelee goottien kalmistoja ja muinaisesineitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      11
      1284
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1245
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1140
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1018
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      996
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      26
      992
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      8
      974
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      962
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      961
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      960
    Aihe